Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
26.3.2005

Finále extraligy dorostu: Hokej nebo fotbal?

Fin1, sobota 26.3.2005, Třinec - Slavia
Třinec
3:2
0:1, 1:1, 2:0
Slavia

Branky a nahrávky: 27. Bezděk (Vydra), 47. Haas, 50. M. Polák - 15. Sklenář (Růžička), 36. Uleščenko (Malárik, Kauschitz). Rozhodčí: Havlík - Lipina, Adamec. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. střely na branku: 30:38. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Sestavy

Třinec

L. Daneček - Vydra, Kania, Prinke, Hoďa, Špaček, Říman - Böhm, Bezděk, Toman - Jurdič, Hampl, Maruna - Grofek, Haas, Captara - Samiec, M. Polák, Řezáč.

Slavia

Brož - Jebavý, Drbohlav, Višňák, Soldán, Lang, Roth, Moščic - Sklenář, Růžička, Stoklasa -, Krejčí, Škaloud, Kachlík - Indra, Jiránek, Hafenrichter - Malárik, Kauschitz, Uleščenko.

T ř i n e c - Hokejisté Slavie Praha podlehli v prvním finálovém souboji extraligy dorostu na třineckém ledě 2:3. Díky brankám Sklenáře a Uleščenka slávisté dvakrát vedli, ale domácím se vždycky podařilo vyrovnat. Velkou křivdu cítili slávisté v 50. minutě, kdy po nepřehledné situaci před Brožovou brankou rozhodl Marek Polák. Ten kopl do sítě puk nohou, ovšem sudí Havlík i přes mohutné protesty hostí branku uznal. Hosty podporovalo v hledišti asi 25 fanoušků vyzbrojených bubny, ale vyrovnat se již Slavii nepodařilo. Všichni slávističtí fanoušci jsou zváni do Edenu na Velikonoční pondělí, od 13 hodin je na programu odveta.

V první třetině se hrál převážně opatrný hokej. Oba týmy se snažily hlavně neudělat chybu, přesto však Slavia byla aktivnější, náznaky šancí však Krejčí se Škaloudem neproměnili. Oba týmy měly v první třetině celkem dvakrát výhodu početní výhody. S jedinou výjimkou odehrály útočící družstva přesilovky velmi špatně, jen při vyloučení Samiece na začátku 14. minuty slávisté zatlačili Oceláře do těžké defenzivy a nakonec i otevřeli skóre. Růžičkovu střelu z pravého kruhu gólman Daneček jen vyrazil a slávistický kapitán Jakub Sklenář dorazil puk do sítě.

Ve druhé třetině hru rozproudil vyrovnávací gól domácích. Ve 26. minutě ujel po pravé straně Libor Bezděk a střelou po zemi vyrovnal. Hosty vstřelená branka výrazně povzbudila, při vyloučení Jebavého měli Říman s Bezděkem velké šance, ale minuli klec, kterou střežil slávistický Miroslav Brož. Ten ve 35. minutě zazářil při dvou střelách Haase. Ve 36. minutě však opět vedla Slavia. Puk se nečekaně odrazil od bránícího hráče k Edgarsi Uleščenkovi a ten z prostoru mezi kruhy bez přípravy prostřelil Danečka. Třinec se snažil vyrovnat, ale Slavia se tlaku do konce prostřední části ubránila.

Třinec vstoupil i do třetí části s velkým odhodláním. Ve 46. minutě však ujel Vladimír Růžička mladší a první fázi samostatného nájezdu zvládl rutinérsky. Jeho zakončení po blafáku do bekhendu však zastavilo břevno! Rčení "Nedáš? Dostaneš!" tak opět potvrdilo svoji platnost. Prakticky vzápětí totiž přišla vyrovnávací branka Za 22 vteřin se třinecký kapitán Marek Haas důrazem prosadil před Brože a propasíroval puk mezi tyčkou a brankářovým betonem do sítě. Ve 49. minutě se blýskl pěkným uhnutím obránce Moščic, který se vyhnul Tomanovi tak obratně, že třinecký hráč usilující o tvrdý souboj u hrazení málem skončil až na střídačce. V 50. minutě však přišla pro slávisty studená sprcha. Po nepřehledné situaci před Brožovou brankou dokopl úmyslně nohou puk do sítě Marek Polák a rozhodčí Havlík branku přes velké protesty hostů uznal. Největší šanci Slavie na vyrovnání spálil v 56. minutě Jiránek, který se ocitl sám před Danečkem, ale minul. V poslední minutě při zoufalé power-play ještě nebezpečně střílel Stoklasa, ale Třinec už těsnou výhru uhájil. Zápas sledovala asi pětistovka fanoušků, včetně asi 25 slávistických fandů, kteří byli vybaveni několika bubny.

Ohlasy trenérů

Jiří Juřík (trenér, HC Oceláři Třinec)

"Bylo to velmi vyrovnané utkání. Slavia šla do vedení po našich hrubých chybách. Měli jsme štěstí, že jsme srovnali stav a myslím si, že od druhé třetiny jsme soupeře zatlačili a byli jsme lepší. To se projevilo třetím gólem a Slavii jsme nepustili do tlaku, který potřebovala."

Martin Pešout (trenér, HC Slavia Praha)

"Byl to úrovní vynikající zápas, který odpovídal finále. Bohužel za stavu 2:1 jsme nevyužili velkou šanci, kdy Růžička jel sám na branku, udělal krásného blafáka a trefil břevno. Deset vteřin na to jsme po špatném odrazu od plexiskla dostali vyrovnávací branku. Potom bohužel celé utkání podle mě rozhodla vědomá chyba rozhodčího, který uznal naprosto neregulérní gól nohou. Měli jsme možnost prohlédnout si záznam a tam je evidentní, že rozhodčí musel situaci vidět, jelikož stál metr od toho. Nevíme co si o tom máme myslet a těžko se to po zápase v kabině šestnáctiletým klukům vysvětluje."
Autor David Schlegel, Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video