Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
17. dubna 2005

Welcome to NHL, Rosie!

P r a h a - Po roce 1989 odešel jako první hráč legálně do NHL. Měl za sebou působení v Litvínově (9 let) a Trenčíně (2 roky), byl jednou z největších hvězd tehdy československé ligy a oporou reprezentace. V Americe své kvality musel teprve prokázat, jakákoliv pověst z Evropy mu byla k ničemu. Vladimír Růžička hrál za kluby Edmonton Oilers, Boston Bruins a Ottawa Senators. Někde se mu dařilo méně, někde více. Možná mohl hrát NHL déle, ale to by ho slávističtí fanoušci zase třeba poté nemohli vidět v jejich milovaném klubu. Představujeme Vám současného trenéra a GM Slavie v nejslavnější hokejové soutěži na světě - NHL.

Draft – první krok k NHL

Vladimír Růžička byl draftován v roce 1982 jako 73. v pořadí týmem Toronto Maple Leafs.

Odchod za "velkou louži"

Z bývalého Československa byl v tehdejší době odchod do NHL velmi těžký, do ciziny se chodilo až tak po třicítce, za zásluhy. Za komunistického režimu neměli hráči možnost sbalit kufr a odletět si vydělávat na živobytí za moře. Pro ty, kteří chtěli do NHL za každou cenu se nabízelo jediné řešení - emigrace. To však ale určitě nebyl případ Vladimíra Růžičky, který tak musel čekat do roku 1989, kdy přišla listopadová revoluce. To už jeho hráčská práva vlastnil tým Edmonton Oilers. 14. prosince 1989 podepsal s generálním manažerem Olejářů Glenem Satherem smlouvu. Pro přestup si ale nevybral úplně nejvhodnější okamžik. Liga v Československu byla v polovině, v zámoří chybělo do konce základní části NHL necelých 40 utkání. Vysněného odchodu za moře se ale dočkal.

"Olejářem" v Edmontonu

V zámoří jej předcházela skvělá pověst, publikum bylo na něj zvědavé, málokdo jej viděl přímo v akci. Pokud vůbec, tak si edmontonská hokejová veřejnost pamatovala Růžičku z olympijských her v Calgary v roce 1988. První utkání v dresu Olejářů odehrál na domácí půdě v hale Colisseum proti Winnipegu Jets. Premiéru v NHL mu následující den zpestřil jeden novinový plátek, v němž byla otisknuta velká fotka Růžičky, právě když dostával od jednoho ze soupeřových hráčů loktem do obličeje a pod ní byl titulek, který vzkazoval: “Welcome in NHL, Rosie.“ Zkraje překonával stejné adaptační bolesti, jako všichni nováčci. Především problémy s řečí, také hokej v zámoří byl odlišný od jeho podání v Evropě. Nebyl čas na nějaké mazlení se s pukem, první pravidlo NHL zní: když máš puk, tak se ho snaž co nejdříve dopravit do útočného pásma. Díky šikovně postavené smlouvě byl ušetřen hrozby odeslání do farmářského celku. Nakonec z 33 utkání odehrál pětadvacet, připsal si 11 branek a 6 asistencí.

Edmonton byl v 80. letech velice úspěšným klubem, v letech 1984 - 85, 1987 - 88 vyhrál 4 krát Stanley Cup. U všech byl pravděpodobně nejlepší hráč všech dob Wayne Gretzky, který však byl v srpnu 1988 vyměněn do Los Angeles. I tak v týmu zůstala řada osobností v čele s Markem Messierem. V týmu hráli i finské hvězdy Jari Kurri a Esa Tikkanen, s nimiž si také “Růža“ zahrál v jedné lajně. Doslova vysvobozením pro něj bylo, když do Edmontonu přišel krajan a bývalý spoluhráč z Litvínova Petr Klíma. Sám se sebou byl nakonec spokojen, ale brzy přišlo kruté vystřízlivění.

Před boji v playoff se z něho stal náhradník, trenér John Muckler ho nepustil ani jednou na led a kvůli tomu unikl “Růžovi“ o vlásek prsten za Stanley Cup, jenž Edmonton získal. Zažíval tak rozporuplné pocity, oslavy s pohárem pro něj měli sladkokyselou příchuť. Své zklamání v sobě dusil celé léto, ale když s počátkem nové sezóny neodehrál z 8 utkání ani jedno, požádal o výměnu. Jeho agent Petr Svoboda rozhodil sítě a brzy se chytili slavní Boston Bruins, kteří neprožívali zrovna dobré období. 22. října došlo k dohodě a Vladimír Růžička se tak stěhoval do Bostonu výměnou za obránce Grega Hawgooda, po němž také zdědil dres s číslem 38.

"Medvědem" v Bostonu

Hned po příchodu do slavného hokejového chrámu Boston Garden tušil, že mu tam bude líp. Naštěstí se nemýlil. Mezi fanoušky získal velkou popularitu, spoluhráči jen obdivně sledovali, jak si dokázal pohrávat s pukem a nepolapitelně kličkovat. Kouč Mike Milbury mu dokonce složil poklonu, že byl absolutně nejtalentovanější hokejista, jakého kdy trénoval. První “Růžovu“ sezónu mezi Medvědy však provázela i smůla v podobě zranění kotníku, které vyvrcholilo utržením šlachy. V důsledku toho odehrál za celou sezónu 1990/91 jen 29 utkání, v nichž dal 8 branek a u osmi dalších asistoval.

Doslovem hitem všech americký televizí se stal gól, který dal v utkání s Buffalem Sabres. Podle zvyku se vracel Vladimír Růžička pro kotouč až do hloubi vlastní třetiny, pak se rozhlédnul a vyrazil vpřed. Cestou k brance objel všech pět protihráčů a pak brankáři Grantu Fuhrovi nekompromisně zavěsil. V novinách se pak objevil titulek: “Takový gól Boston Garden neviděla od dob největší slávy Bobbyho Orra.“

Bolavý kotník se naštěstí v době vrcholícího playoff umoudřil, v něm si nakonec připsal 2 branky a 11 asistencí. Boston ztroskotal až ve finále Východní konference na pozdějších vítězích Stanley Cupu, Pittsburghu Penguins. Nezapomenutelný moment pro českého útočníka přišel v prodloužení druhého utkání, kdy vstřelil Tučňákům rozhodující branku. Boston v té době vedl 2:0 na zápasy, ale Pittsburgh dirigovaný Mariem Lemieuxem a tehdy zelenáčem Jaromírem Jágrem v sestavě sérii otočil.

Když byl měl Vladimír Růžička vybrat nejlepší hokejisty, s jakými kdy v NHL nastoupil, byli by to jeho spoluhráči z Bostonu - legendární obránce Ray Bourque a útočník Cam Neely. V sezóně 1991/92 zažíval své období největší zámořské slávy. Konečně se dostával k tomu, kvůli čemu byl v Evropě tak vysoce ceněn a obdivován - ke střílení branek. Přišel jeho první hattrick v NHL a na konci základní části měl bilanci 77 utkání, 39 branek a 36 asistencí. Stal se nejproduktivnějším hráčem Bostonu.

A byla to pro něj určitá satisfakce, potom co prožil v Edmontonu. V playoff jeho produktivita lehce poklesla, opět dal jen dvě branky, ale i tak dovedl Bruins až do finále konference. Po skvělé sezoně logicky žádal od klubu navýšení smlouvy, na základě svého původního kontraktu ještě z Edmontonu vydělával ze špičky kanadského bodování jasně nejméně. Boston mu ale přidat nechtěl, a tak mu bylo řečeno: “Smlouva je platná ještě jeden rok, tak hraj a o penězích se budeme bavit po sezóně.“

Horší však bylo, že na lavičku týmu zasedl nový trenér Brian Sutter. Jak už to někdy ve sportu bývá, nepadli si spolu příliš do oka. Sutter vyznával jedině kanadský styl hokeje - nastřelování puků, hru do těla atd. To nebylo nic pro Vladimíra Růžičku, ale nakonec i přes vzájemné antipatie si udržel stálé místo v sestavě. V 60 zápasech si připsal oproti minulé sezóně “jen“ 41bodů za 19 branek a 22 asistencí. I tak šel za vedením, že by mohli dodržet svůj slib a zvýšit mu smlouvu. Boston však odmítl, do NHL právě vstupoval nový klub z Ottawy, který mu nabídl kolik chtěl a stal se tak Senátorem.

"Senátorem" v Ottawě

Jako volný agent, hráč bez smlouvy, tak přestoupil do nově se rodícího klubu NHL. Podruhé během své kariéry se stěhoval - tentokráte zpět do Kanady, do jejího hlavního města. Od angažmá u Senátorů si mnohé sliboval, očekával, že když do něj klub investoval tolik peněz, tak budou od něj chtít, aby odváděl dost práce. Záhy však poznal, že neudělal dobře. Byl nasazován až ve třetí nebo někdy i ve čtvrté pětce, na led se tedy moc nedostal. Při takové frekvenci nasazování vytěžil ze 42 utkání 5 branek a 13 asistencí. Nespokojenost rostla den ode dne, až nabyla takových rozměrů, že se rozhodl vrátit do Evropy. Po krátké anabázi ve švýcarském Zugu tak mohl otevřít další kapitolu, v dresu Slavie Praha . . .

Čísla Vladimíra Růžičky v NHL

V NHL odehrál Vladimír Růžička necelých 5 sezón, 233 utkání. Vstřelil 82 branek a na 85 jich nahrál, dohromady tedy nasbíral 167 bodů. V bojích o Stanley Cup odehrál 30 zápasů s bilancí 4 góly a 14 asistencí.


Sezóna     Klub               Z  G   A    B
1989-90   Edmonton Oilers    25  11  6   17
1990-91   Boston Bruins      29   8  8   16
1991-92   Boston Bruins      77  39  36  75
1992-93   Boston Bruins      60  19  22  41
1993-94   Ottawa Senators    42   5  13  18

          NHL (zč)          233  82  85 167
          Stanley Cup        30   4  14  18
          Celkem            263  86  99 185  

Vizitka Vladimíra Růžičky

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více