Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
30. května 2005

Josef Beránek: Čároví rozhodčí budou mít menší prostor k ovlivňování zápasů

P r a h a - Znovuzavedení postavení mimo hru na červené čáře a odpískání zakázaného uvolnění až ve chvíli, kdy se jako první dotkne puku bránící hráč, to jsou dvě zásadní změny, které začnou platit v nové sezoně a které v úterý 24. května schválila Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Podle kapitána pražské Slavie Josefa Beránka se takovéto rozhodnutí dalo očekávat. „Ukázalo se, že zrušení postavení mimo hru na červené čáře bylo jen výplodem někoho, kdo si myslel, že tím bude zajímavý. A vymyslel akorát blbost,“ říká.

Návrat k postavení mimo hru na červené čáře je de facto návratem k pravidlům NHL…
Světový hokej, to je vlastně NHL, a tam toto pravidlo nikdy nezměnili. Vyzkoušelo se to pouze v Evropě, ale neukázalo se, že by to bylo dobré.

Jak hodnotíte povinnost bránícího hráče dotknout se puku dřív, než útočící hráč, aby to mohlo být posouzeno jako zakázané uvolnění?
Hodnotím to tak, že bude menší prostor pro čárové rozhodčí ovlivňovat zápasy. To je jediná věc, kterou k tomu mohu říct.

Proč se podle vás zrovna teď mění něco, co tady léta fungovalo?
Nevím, na to by museli odpovědět ti, kteří to změnili.

Proč se tedy u nás stále něco mění?
Mění nebo nemění, hlavně, u nás žádná pravidla neexistují. Pravidla jsou jenom do té doby, než zasedá Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. Může se stát, že do 1. září se to ještě třikrát změní. Myslím si, že naše extraliga žádná pravidla nemá. Pravidla hry jsou sice daná, ale nedodržují se.

Myslíte si, že znovuzavedení postavení mimo hru na červené čáře může pozvednout úroveň hry?
Úroveň hry vždycky pozvednou pouze hráči. Pravidla mohou být jaká chtějí, když hráči nebudou makat, tak ta hra nebude mít úroveň, ať budou pravidla jakákoliv. Návrat k pravidlům, která teď APK odsouhlasila, jsou lepší, než to, co tady nyní několik let bylo.

Myslíte si, že podobná situace, návrat ke starým pravidlům, může nastat i na mezinárodní scéně?
Myslím si, že stále bude někdo spekulovat, prostě někdo bude chtít být vždycky zajímavý.

Takže návrat k původním herním pravidlům hodnotíte kladně?
Já to hodnotím tak, že se to nikdy nemělo změnit. Je určitě dobře, že se to vrátilo do podoby, jak to kdysi kdosi vymyslel. Těžko to někdo, nějakým zlepšovákem, vymyslí lepší.

Ještě k přípravě týmu na novou sezonu. Minulý týden jste byli na týdenním soustředění na kolech v Železné Rudě. Jaká ta příprava byla?
Super! Železná Ruda už má tradici, jezdí se sem už léta. Soustředění v Železné Rudě jsou zažitá a patří tradičně k letní přípravě.

Kolik kilometrů jste denně najezdili?
V přípravě nejsou kilometry důležité, spíše naopak. Vybírají se určité kopce a ty se jezdí třeba celý jeden trénink. Například jeden den jsme trénovali na největším kopci, který v Železné Rudě je a jeli jsme ho celkem třikrát. Třikrát za dopoledne jsme také kupříkladu vyjeli na Čertovo jezero. Nenajíždíme kilometry, ale spíše vyrážíme na etapy, které jsou zaměřeny na určité převýšení.

Počasí vám přálo, přesto, nenarušila přípravu pondělní průtrž mračen?
Měli jsme docela štěstí, ono nás to postihlo jenom trošku. Lze říct, že se nám déšť vyhnul. Pršelo tam sice jak ráno, tak i večer, ale v době, kdy jsme jezdili, se nám to vyhnulo. Počasí se nám vyvedlo, bylo to tam super.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více