Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
18. července 2005

Zvolte Nejužitečnějšího hráče sezony

P r a h a - K hokeji patří různé divácké ankety, ve kterých se dostává hráčům individuálních ocenění. Letos budete moci vy, čtenáři oficiálních klubových stránek HC Slavia Praha, poprvé hlasovat v anketě o Nejužitečnějšího hráče Slavie sezóny 2004/05. V nominaci se nakonec ocitli čtyři útočníci a jeden obránce, ze kterých vzejde premiérový vítěz nové ankety.

Anketa probíhá ve dvou kolech. V 1.kole vzešlo na základě hlasování redaktorů oficiálních internetových stránek HC Slavia Praha pět jmen a ve 2.kole budou čtenáři vybírat z této nominace celkového vítěze. Hlasovat můžete v anketě na hlavní stránce webu do neděle 31.července!

Co si představit pod pojmem Nejužitečnější hráč? Velkou roli samozřejmě hrají statistiky. Čísla jsou nedílnou součástí hodnocení a nejdou nijak obejít - počet branek, asistencí, hodnocení +/- účasti na ledě atd. Hodnotí se ale také to, jak byl hráč platný pro tým, jestli dokázal na sebe vzít zodpovědnost v těžkých chvílích, jak vystupoval na ledě i v kabině, jestli si počínal jako správný lídr mužstva...


Nominace na Nejužitečnějšího hráče sezóny 2004/05

#17# JAN NOVÁK

Narozen: 9.2. 1979
Post: Obránce
Přezdívka: Novas

STATISTIKY
Základní část: 52 - 6+30 = 36  36  +13
Play-off: 7 - 0+1 = 1  2  -2
Pozn.: zápasy, góly+asistence = body, TM, +/-.

Nejlepší nahrávač ve Slavii

Ostřelovač od modré čáry patří k nejproduktivnějším obráncům extraligy. Jeho forma ho vynesla i do reprezentace, jejímž se stal stálým členem a v roce 2004 si zahrál i na světovém šampionátu v Praze. V kanadském bodování extraligy mezi obránci ho v posledních dvou sezónách přeskočil jen zlínský bek Martin Hamrlík. Oproti předchozí sezóně letos spíše sbíral asistence, celkem třicet, a ve Slavii se mezi nahrávači stal premiantem.

Spoluhráči těží především z jeho tvrdé střely, kdy buď rána projde přímo až do brány, nebo se stane skvělou pobídkou pro teč nebo dorážku. Není divu, že je důležitým členem přesilovkového komanda. U obránců se také hodně dbá na hodnocení +/- účasti na ledě při vstřelených nebo obdržených branek. “Novas“ si připsal v základní části solidních 13 plusových bodů a spolu s Vlasákem byl v tomto ohledu ve Slavii nejlepší. Loni přidal skvělé statistiky i v play-off, letos už se mu tolik nedařilo stejně jako celé Slavii a v sedmi zápasech si na své konto připsal jen jednu asistenci.

#33# ŽIGMUND PÁLFFY

Narozen: 5.5. 1972
Post: Útočník
Přezdívka: Žigo

STATISTIKY
Základní část: 41 - 21+19 = 40  30  +8
Play-off: 7 - 5+2 = 7  2  -2

Nejlepší kanonýr Slavie

Slovenský hokejový baron Pálffy přinesl slávistickým fanouškům očekávanou zábavu v podobě střílení branek a naplnil předpoklady jedné z hvězd NHL. Zkušený forvard předvedl vrozený čich na góly a s 21 góly se stal po základní části nejlepším střelcem Slavie. A to si na podzim stačil odskočit na měsíc do rodné Skalice a přišel tak o jedenáct zápasů v české extralize. Podle plánu nastupoval nejčastěji v jedné řadě s dlouholetým parťákem a spoluhráčem ze slovenské reprezentace či z L.A. Jozefem Stümpelem. Jejich technické kousky a kombinace v útočném pásmu končily často góly a potleskem diváků.

Našli se však během sezóny i kritici, kteří “Žigovi“ vytýkali nedostatečný zájem o hru. V tom však tkví kouzlo jeho střeleckého umění – dlouho nemusí být na ledě vidět, ale pak se chopí naskytnuté příležitosti a udeří se zabijáckým instinktem. Úvod čtvrtfinálové série s Libercem patřil právě jemu, ve třech zápasech nasázel pět branek a hlavní měrou se postaral o dvě úvodní domácí výhry Slavie. Pak se však zaměřili Bílí Tygři na tvrdou osobní obranu a nedali mu na ledě už příliš prostoru, což se nakonec ukázal jako jeden z faktorů, který ovlivnil pozdější vyřazení Slavie. V play-off si Pálffy připsal v sedmi zápasech sedm bodů (5+2) a celkem zakončil působení v červenobílém dresu s průměrem téměř bod na zápas.

#14# MAREK TOMICA

Narozen: 1.1. 1981
Post: Útočník
Přezdívka: Tomba

STATISTIKY
Základní část: 42 - 10+9 = 19  12  +12
Play-off: 7 - 1+1 = 2  0  +2

Osobní střelecký rekord

Je asi velkým překvapením v nominaci. Levý křídelník je především znám jako “dělník ledu“, obrovský bojovník a dříč, který toho na ledě díky skvělému fyzickému fondu hodně nalítá. K tradičně výborné hře dozadu letos přidal ofenzivní nadstavbu a užíval si několikrát svých minut slávy. Během výluky v NHL přišla do extraligy řada skvělých hráčů, ale “Tomba“ se o své místo bát nemusel. Naopak, po čase našel své místo v sestavě na levém křídlo prvního útoku po boku hvězd Pálffyho a Stümpela, kde nakonec odehrál velkou část sezóny včetně play-off.

Posun do elitní lajny si užíval, dál si plnil své obranné úkoly, ale dokázal se zapojit i do kombinace a hlavně se zbavil svého snad jediného neduhu z minulosti – střelbě. Našel klid v koncovce a poprvé v kariéře se dostal v základní části na hranici deseti vstřelených branek. “Tomba“ navíc patří k dlouhodobě k jednomu z nejčistěji hrajících hráčů extraligy, v základní části si připsal na své konto jen 12 trestných minut. V hodnocení +/- se zastavil na 12 plusových bodech a ve Slavii patřil mezi nejlepší. V play-off přidal v sedmi zápasech jeden gól a asistenci, navíc si jako jeden z mála udržel kladné hodnocení +/-.

#63# JOSEF VAŠÍČEK

Narozen: 12.9. 1980
Post: Útočník
Přezdívka: Vašón

STATISTIKY
Základní část: 52 - 20+23 = 43  42  +12
Play-off: 7 - 1+6 = 7  10  -2

Lídr klubové produktvity

Obr z Havlíčkova Brodu se nijal netajil tím, jak se těší na svou premiéru v extralize. Do Slavie se vrátil po letech jako vyzrálý hokejista, Eden předtím opouštěl jako junior, který se rozhodl dobýt Ameriku. V týmu Caroliny Hurricanes si vybojoval pevné místo v sestavě, zahrál si finále Stanley Cupu a ještě předtím získal juniorský titul mistra světa. Ve Slavii se stal urostlý centr hned oporou a brzy si také získal přízeň fanoušků. Na ledě představoval klidnou sílu, využíval svých fyzických parametrů, soupeřům se jen těžko dařilo odstavit ho od puku. Táhnul v mnoha zápasech slávistickou ofenzivu. Odehrál všechny zápasy v základní části a nakonec se stal nejproduktivnějším hráčem Slavie, když celkem dvacetkrát rozesmutnil brankáře soupeře (mj. vstřelil hattrick v Sazka Areně proti Litvínovu) a dalších třiadvacet branek připravil spoluhráčům.

Za své výkony si získal důvěru trenéra Růžičky a chválou nešetřila ani média. V případě, že v příští sezóně už začne NHL, budou fanoušci nejvíc oplakávat jeho odchod. Sympatický velikán patřil i v play-off k oporám, ale ani jeho sedm bodů nestačilo na postup přes Liberec. Náladu si spravil na MS ve Vídni, kde získal pod vedením klubového kouče Vladimíra Růžičky svůj první titul mezi dospělými. Nevadilo mu ani to, že z lídra ofenzivy, tedy role jakou plnil ve Slavii, se z něj stal centr čtvrté lajny a muž na “černou“ práci. Zlato pro českou reprezentaci potvrdil ve finále s Kanadou gólem do prázdné brány.

#26# TOMÁŠ VLASÁK

Narozen: 1.2. 1975
Post: Útočník
Přezdívka: Vlasy

STATISTIKY
Základní část: 44 - 14+17 = 31  6  +13
Play-off: 7 - 4+4 = 8  2  -4

7 vítězných branek

Na návrat slavného klubového odchovance do Slavie čekali fanoušci dlouhých jedenáct let. V úvodu sezóny se Tomáš Vlasák vrátil do míst, kde s hokejem začínal. Dvojnásobný mistr světa má za sebou bohatou kariéru, přes Litvínov se vydal do zahraničí, vyzkoušel si finskou, švýcarskou i ruskou ligu, neodolal ani vábení Ameriky. Do Slavie přišel už v rozehrané soutěži, když se rozhodl udělat tečku za angažmá v Kazani, kde nedostával příliš prostoru. Návrat do mateřského klubu měl impozantní. V extraligové premiéře ve slávistickém dresu nastoupil na ledě Sazka Areny proti Litvínovu. V pikantním souboji se radoval z vítězství 7:1, do statistik si připsal dvě trestné minuty. Ve druhém zápase na ledě ostravské ČEZ Areny už ale zazářil, opět se postavil do útoku po bok bývalých spoluhráčů z L.A. Pálffyho se Stümpelem a právě řada “Králů“ rozehrála proti Vítkovicím střelecký koncert. Byla u všech pěti branek, Slavia vyhrála 5:3 a Tomáš Vlasák přidal v závěru ke třem asistencím svůj premiérový gól ve Slavii. I v dalších zápasech předváděli “Králové“ pohledné souhry a celá řada patřila k nejlepším útokům v extralize.

Po čase došlo ke změnám v útočných formacích, trio ofenzivních hračičků se pak už většinou scházelo na ledě jen při přesilovkách. Vlasák prožíval chvilkovou krizi, když se mu spíše bodově než herně nějaký čas nedařilo. Začalo se dokonce spekulovat o jeho výměně, ale to slávistický kouč a GM Vladimíra Růžička rázně odmítl. Důvěra se mu vyplatila, Vlasák se chytil v báječném utkání v Sazka Areně s Pardubicemi, kdy o vítězství Slavie 5:4 rozhodl proměněným samostatným nájezdem v prodloužení. Celkem si v základní části na své konto připsal sedm vítězných branek, nejvíce ze slávistů. Rozhodl prodloužení v Liberci, další důležité trefy přidal např. doma se Spartou nebo v Litvínově. Dlouho si udržoval průměr bod na zápas, nakonec měl po skončení základní části na svém kontě 31 bodů ve 44 zápasech. V hodnocení +/- byl po základní části se 13 plusovými body nejlepší ve Slavii spolu s Novákem.V play-off se stal nejproduktivnějším slávistou, v sedmi zápasech vstřelil čtyři góly a přidal stejný počet asistencí.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video