Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
27. července 2005

Radek Duda nabral chuť a sílu do práce

P r a h a - Venku tropické vedro, na ledě v Edenu mlha – s tím se musí momentálně potýkat hokejisté Slavie v přípravě na sezónu. Radek Duda se vrátil do Slavie z hostování v Plzni s velkou chutí, během letní přípravy na sobě dřel a tvrdě maká i na ledě. ”Loňská sezóna byla poučná,” říká a touží ve Slavii s celým týmem zopakovat mistrovskou sezónu. ”Já jsem člověk, který neumí prohrávat a chce se pořád zdokonalovat, tím pádem motivace přicházejí samy.“

Šestadvacetiletý útočník si určitě představoval jiný průběh loňské sezóny. Vracel se do Slavie z ročního angažmá v ruské Kazani, ale v červenobílém dresu se mu příliš nedařilo a postupně dostával na ledě stále méně prostoru. Přišla výměna do Plzně, kde po čase herně ožil, ale pak přišlo zklamání, když se Západočechům nepodařilo postoupit do play-off. Brzký konec sezóny využil k pořádnému odpočinku a se začátkem “suché“ letní přípravy se vrhl do tvrdé dřiny na novou sezónu.

V Edenu se momentálně na ledě prohání v útoku navrátilců spolu s Bednářem a Divíškem a jak ukazují první tréninky, mohlo by jim to náramně klapat. Po středečním dopoledním tréninku si ještě přidal několik sérií tvrdé palby na bránu a potom poskytl klubovému webu následující interview. ”Budu se snažit hrát svůj nepříjemný hokej, prostě to, co mi přineslo ovoce a nebudu na tom nic měnit,” vzkazuje slávistickým fanouškům.

Jak hodnotíte loňskou sezónu ze svého pohledu?
Loňská sezóna byla poučná, všechno nezačalo tak jak bych si představoval a od toho se pak celá sezóna odvíjela. Jestli můžu hodnotit mojí sezónu, tak ta byla snad nejhorší v mém životě.

Druhou část sezóny jste strávil na hostování v Plzni, kam jste byl vyměněn za Jaroslav Špačka. Je to pro vás nová motivace při návratu do Slavie, touha navázat na výkony z mistrovské sezóny ve Slavii?
Vždycky máš nějakou motivaci, člověk který jí nemá, tak nikdy nic nedosáhne. Já jsem člověk, který neumí prohrávat a chce se pořád zdokonalovat, tím pádem motivace přicházejí samy a nemusíš si je ani stanovit. Každopádně Plzeň pro mě byla loni vysvobozením, nehrál jsem na Slavii dobrý hokej a v Plzni jsem se myslím probral. Byl to čas tak akorát na probuzení.

Sezóna skončila pro Plzeň brzy, nepostoupila do play-off. Jak jste se vyrovnával s tak brzkým koncem sezóny?
Já jsem pořád doufal, že postoupíme s Plzní, protože si myslím, že jsme neměli špatný tým a za to, co jsme předváděli, jsme si to play-off zasloužili. Hlavně to bylo pro mě zklamání, že se to nepovedlo kvůli fanouškům v Plzni, kteří tam hokejem žijí. Takže to pro mě byla jedna z velkých životních proher.

Těšil jste se o to víc na začátek letní přípravy a na tu velkou dřinu? Před nástupem na led jste prý ani neplánoval žádnou dovolenou a připravoval jste se dál individuálně…
Když jsem to hodnotil, tak je pravda, že jsme s Plzní skončili sezónu hrozně brzy, na druhou stranu to byla pro mě za šest let první dlouhá dovolená a volno, kdy jsem si mohl pořádně odpočinout. Posledních šest let jsem jel pořád naplno a bylo už vidět, že to tělo si také potřebuje odpočinout. Ale to se nijak nevztahuje na mé výkony, co jsem předváděl v loňské sezóně. Je dobré, že sis zase mohl odpočinout, nabral si chuť a sílu do práce. Pokud chceš něco dokázat, tak si vždycky musíš přidávat, víc než třeba ostatní.

Po sezóně měla Plzeň určitý zájem o vaše služby, naproti tomu máte ve Slavii podepsanou smlouvu. Řešil jste to nějak nebo byl návrat do Slavie jasnou volbou?
Já to nijak neřešil, zavolal jsem Vláďovi Růžičkovi, co se děje, on mi řekl, že mě čeká na Slavii a tím bylo vše dané. Dál už nebylo co k řešení.

Mluvil jste už s Vladimírem Růžičkou, co od vás letos ve Slavii očekává?
On snad nemusí ani mluvit, asi všichni ví co tady budu předvádět a co se může ode mě očekávat. Akorát říkal, jako všem, abych se dobře připravil na sezónu.

Jaký dojem na vás udělala jeho slova, že by chtěl mít Slavii zase bojovnou, tvrdou a rychlou? Tedy styl hry, který Slavii přinášel úspěchy…
Já s tím jedině souhlasím, v téhle době jiný hokej hrát nemůžeš, pokud chceš něčeho velkého dosáhnout. Slavia je ambiciózní tým a bude v téhle sezóně sahat zase na nejvyšší mety, což je krásné a budeme chtít zopakovat mistrovskou sezónu 2002/2003. Tady tím stylem hry Slavia udělala největší úspěchy, takže ten hokej nesmíš měnit.

V přípravě se zatím sehráváte v útoku navrátilců s Jaroslavem Bednářem a Tomášem Divíškem. Znáte se z minulosti?
Všichni se tady v extralize známe, takže víš s kým máš čest. Jardu Bednáře znám ze Sparty, to byl tuším rok 1997 nebo 1998, kdy jsme se tam potkali. A je pravda, že Tomáše znám víc, už od žákovských let, já hrál za Sokolov, on za Most, takže toho znám hodně dobře. Nevidím v tom problém a myslím, že by nám to mohlo na ledě klapat.

Otázka na závěr – loni jste po návratu z Kazaně říkal, že jste se trochu změnil. Jakého Radka Dudu tedy uvidí na ledě fanoušci letos?
Ať si udělá každý obrázek sám, já se budu snažit hrát svůj nepříjemný hokej, prostě to, co mi přineslo ovoce a nebudu na tom nic měnit.

Děkuji za rozhovor a ať se Vám ve Slavii daří.

Radek Duda

Narozen: 28.1. 1979


Sezóna 2004/05:            Z   G  A  KB  +/- TM 
HC Slavia Praha           32   6  4  10  +1  52
Lasselsberger Plzeň       16   3  6   9  -3  55
Foto: © 1x Michael Mareš, © 1x Jiří Koliš
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více