Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
10. srpna 2005

Snažíme se hrát aktivně i venku, říká Lukáš Havel

K a r l o v y V a r y - Diváci na přípravném utkání domácí Energie s pražskou Slavií viděli svižný hokej a nechybělo hlavně gólové koření. Šest branek padlo z přesilovek, po třech na obou stranách. Nácvik hry v početní výhodě byl jedním z hlavních rysů utkání. Slávisté byli stále o krok zpět a tak nakonec ani dva góly Lukáše Havla neodvrátily druhou prohru v přípravě, znovu venku. ”Nemyslím si, že by v tom byl rozdíl, hrajeme všude stejně,” odmítal úspěšný střelec Lukáš Havel možnost, že by Slavia předváděla rozdílné výkony v zápasech doma a venku.

Od začátku zápasu se hra přelévala nahoru – dolů, pro slávisty to bylo v pořadí už čtvrté přípravné utkání, takže už by se měl zlepšovat i herní projev mužstva. ”Myslím si, že už je to lepší, dneska jsem hráli docela dobře, dostali jsme takové smolné góly, Vary hrají nepříjemný styl, že hodně brání, i teď v přípravě. Určitě jsme si nacvičili pár věcí, přesilovky nám docela šly, tak myslím, že zlepšení je vidět,” hledal na výkonu mužstva pozitiva i přes prohru Lukáš Havel.

Slavia má zatím v přípravě vyrovnanou bilanci, kdy ale její výsledky doma a venku připomínají den a noc. Na ledě soupeře podlehla po Českých Budějovicích i Karlovým Varům. Třiadvacetiletý útočník z toho žádné závěry nedělá. Na západě Čech byla v úterý vidět oboustranně zajímavá podívaná. ”Nemyslím si, že by v tom byl rozdíl, v přípravě hrajeme všude stejně, snažíme se hrát aktivně, napadat a hrát myslím takový příjemný a na pohled hezký hokej. Takže jak říkám, nemyslím si, že když jsme venku dvakrát prohráli, že tam hrajeme jinak.”

Od začátku přípravy se bývalý litvínovský útočník postavil do jedné řady vedle zkušených hráčů Tomáše Vlasáka a Michala Supa. Rychlé křídlo se proti karlovarské obraně prosadilo střelecky hned dvakrát. ”Oba dva jsou to výborní hráči, snažíme se sehrát, je to o zvyku a myslím si, že nám to už začíná jít, i na tréninku,” mohl spokojeně konstatovat Lukáš Havel.

V trochu jiném složení se však objevuje na ledě při početních výhodách, trenér Vladimír Růžička sestavil dvě speciální formace. Proti Energii se slávistům dařilo, využili tři přesilovky, ale soupeř se jim v tom naprosto vyrovnal. ”Máme dvě speciální formace, které to na tréninku hrají, ale ještě to nebylo úplně tak, že bychom to pilovali. Ale vyzkoušeli jsme si to a dneska to bylo znát,” našel jeden z pozitivních herních prvků Slavie v utkání.

Dravý útočník stál na konci dvou gólových akcí, zvednul si tak střelecké sebevědomí. ”Určitě to vždycky potěší, byl to čtvrtý zápas, předtím jsem ještě nedal ani gól. Jsem útočník a měl bych dávat góly, takže je to moje práce. Bylo to po krásných akcích v přesilovce,” děkoval spoluhráčům za přesné nahrávky, když především ta u třetí branky Slavie od Tomáše Vlasáka stála za to.

Z pohledu trenéra

Pro Slavii skončil i druhý zápas na ledě soupeře porážkou, kterou hodnotil asistent trenéra Jiří Kalous. ”Přijeli jsme k dalšímu přípravnému utkání, bylo jasně vidět, že Vary se soustředily už od začátku na defenzívu, v podstatě moc nenapadaly, spoléhaly se na rychlé protiútoky. Inkasovali jsme tři branky v oslabení. Myslím si, že jsme nehráli špatně, bohužel jsme ty góly dostali, měli jsme i dost brankových příležitostí, které jsme neproměnili. Je to příprava, tak já věřím, že příště to dopadne líp.” Na západě Čech selhala v některých momentech obranná hra, Petr Franěk dostal pět branek, což je zatím nejvíc v přípravě. ”Určitě ty chyby jsme tam udělali, víme o nich a budeme na tom pracovat,” analyzoval slávistický kouč.

Zatímco do Českých Budějovic nepřivezli trenéři několik opor a šanci dostal větší počet mladíků, do lázeňského města dorazila Slavia v téměř kompletním složení, stejně jako nastoupila při domácích duelech. Podle čeho se tvoří sestava? ”To řešíme průběžně, chceme aby co nejvíce hráčů dostalo příležitost v přípravě a určitě ti hráči, co nenastoupili dnes, tak tu šanci příště dostanou,” odpovídal na otázku Jiří Kalous. Další utkání čeká slávisty až za týden, doma proti Kladnu, a tak bude v nejbližších dnech spousta času na zapracování dalších věcí do přípravy. ”My pojedeme podle našeho osvědčeného modelu, opět se zaměříme na spolupráci hráčů, souhru pětek, samozřejmě už do toho zapojujeme přesilové hry a začneme do toho dávat hru v oslabení. Zkrátka standardní model přípravy,” přiblížil program Jiří Kalous.

Slavia má za sebou čtyři přípravné zápasy, hráči se sehrávají v jednotlivých pětkách, ale na to, aby se už dalo říct, že vykrystalizovala sestava pro extraligu, je ještě dost času. ”Nechci předjímat, dneska je 9.srpna, pořád nám zbývá ještě čtyři – pět týdnů do soutěže, takže určitě je ještě brzo,” říká asistent trenéra. Výborně se zatím na ledě představuje útok složený ze samých navrátilců, s Divíškem v centru a na křídlech s Dudou a s Bednářem. ”Jednoznačně ukazují, že to budou posily,” nechal se slyšet v útrobách karlovarského zimního stadionu Jiří Kalous.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více