Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
11. srpna 2005

Osmnáctka je v semifinále, o první místo ve skupině s Kanadou

Dvanáct set fanoušků vidělo na turnaji hráčů do osmnácti let v Břeclavi další výhru české reprezentace. Vítězství 5:3 nad Švýcarskem ji s jistotou posunulo do semifinále. Dnes mladíky vedené Martinem Pešoutem čeká Kanada a tudíž zápas o první místo ve skupině. V tomto zápase nahradí zraněného Davida Vajdu Jan Soldán, který tak rozšíří počet zástupců Slavie.

Stejně jako v úvodním zápase, tak i proti Švýcarsku, začal český výběr útočně. Rychlými přihrávkami se lehce dostával do třetiny soupeře. V 7. minutě zavezl puk do pásma Řepík, snažil se přes obránce najet před gólmana, nestačil však přesně vystřelit. Dobře ale zabojovali jeho spoluhráči z lajny, slávisté Vladimír Růžička a Jakub Sklenář, a puk se dostal znovu k Řepíkovi za bránu. Ten objel tyč a nadvakrát puk dopravil do brány - 1:0. "Byl to důležitý gól, který nás uklidnil," okomentoval svou branku Řepík. V 11. minutě při přesilové hře dostal na modrou čáru přihrávku obránce Patrik Prokop. S jednoduchostí objel bránícího hráče a přesnou střelou překonal brankáře Damiana Ciaccia - 2:0. Pak přišel čas Švýcarů, Jackquemet zpoza brány nahrál Gaillandovi a ten poslal puk do brány - 2:1. Ještě před koncem třetiny předvedli skvělou kombinaci hráči Kladna. Jakub Voráček a Michal Kazatel jeli na bránu se třemi švýcarskými hráči v zádech. Nahrávkami na jeden dotek soupeře zmátli. Kazatel z křídla poslal na Voráčka, který najížděl mezi kruhy a puk šikovně tečoval do protipohybu brankáře - 3:1. "Měli jsme víc štěstí v koncovce než proti Švédsku," objasnil V. Růžička.

Druhá třetina se hrála ve stejném duchu, jako ta úvodní. Český tým měl několik dobrých šancí, jednu z nich připravil pro Jana Semoráda Rybecký, ale bez gólového efektu. Švýcaři se do šancí dostávali jen stěží a začali být podráždění. S přibývajícím časem tak rostl i počet šarvátek. V poslední minutě druhé třetiny vypálil z křídla kladenský Martin Látal. Brankář jeho střelil vyrazil nad sebe a puk po vysokém obloučku zamířil přímo do brány - 4:1.

Třetí třetina byla značně rozporuplná. Češi kontrolovali výsledek a hráli stále aktivně. V 57. minutě při přesilové hře vyčkával Prokop těsně před brankovištěm. Kazatel mu poslal puk a Prokop měl dost času rozmyslet si, kam zamíří. Přesnou střelou vymetl horní růžek nad brankářovou vyrážečkou a zdálo se, že je rozhodnuto - 5:1. Ale v posledních dvou minutách český tým přestal bránit, čehož Švýcaři využili ke vstřelení dvou branek. Nejdříve se trefil Kienzle a po něm ještě Lemm. "Tohle se nesmí stávat. Už jen kvůli brankáři, který chytal výborně a držel mužstvo celý zápas. Obránci pak přestanou hrát a nechají ho ať si s tím poradí sám. Snad se ponaučíme, někdy může o postupujícím rozhodovat skóre nebo počet obdržených branek," zlobil se na hráče asistent trenéra Karel Najman. Hlavně sami hráči si chybu uvědomovali. "Ten konec jsme podcenili, přestali jsme hrát. Místo abychom puk vyhodili, zbytečně jsme ho drželi," řekl smutně člen třetího útoku V. Růžička a dodal: "Hraje se šedesát minut a ne osmapadesát."

Vítězství posunulo české reprezentanty do semifinále. O tom, kdo postoupí z prvního místa a nenarazí tak na favorizované Rusko, rozhodne dnešní zápas českých hokejistů s Kanadou. "Musíme hodně střílet a nenechat se zastrašit jejich tvrdou hrou. Určitě do nás půjdou, na to se musíme připravit," připomínal V. Růžička. Místo Michala Neuvirtha, který chytal první dva zápasy se postaví do brány slávista Miroslav Brož: "Těším se a nejsem ani nervózní. Jistotu postupu do semifinále máme." Neuvirth byl trenéry určen jako jednička týmu. "Dnes řekli, že chytám já," hlásil Brož. "Je to něco jako letos na dvacítkách. Schwarz chytal jako jednička, ale na poslední zápas ve skupině proti USA poslal Hadamczik do brány Koutského a ten tah mu vyšel," věří Brož v podobný průběh i pro dnešní zápas.

Na hokej v Břeclavi chodí hodně lidí a českému celku tu vždy vytvoří báječnou atmosféru. Nechybí bubny ani skandování nejrůznějších hesel. Očekává se, že na Kanadu by mělo přijít kolem tří tisíc fanoušků. "Diváci nás ženou dopředu, je skvělé hrát před takovým publikem," pochválil obecenstvo V. Růžička. Gólman Brož je z divácké kulisy také nadšený. "Když lidi fandí, tak mi to hrozně pomáhá. Když nás slávistický fanklub povzbuzoval ve finále dorostenecké extraligy, tak jen díky lidem jsem podával ještě o 50% lepší výkony," děkoval na dálku všem fanouškům Brož a doplnil: "Nejdůležitější bude, abych chytil první pět střel. Pak to bude dobré."

Výsledky zápasů:

Břeclav
Kanada - Švédsko 4:0 (0:1, 0:3, 0:0)
Česko - Švýcarsko 5:3 (3:1, 1:0, 1:2)
Branky: Prokop 2, Řepík, Voráček, Látal

Piešťany
Rusko - USA 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Slovensko - Finsko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Fotografie


Slávisté (zleva) - masér Zdeněk Šašek, Miroslav Brož, František Moščic, Vladimír Růžička ml. a Bohdan Višnák

Autor Ivana Paulová
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video