Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
30. srpna 2005

Jakub Klepiš blíže vyplnění snu

V loňské sezóně trošku sešel českým fanouškům z očí. Jakub Klepiš podepsal tříletou smlouvu s týmem Washington Capitals, během výluky v NHL působil na farmě v Portlandu. Nastupoval pravidelně a i když s Piráty žádný úspěch neudělal, mohl být nakonec spokojen. Vedení Capitals svými výkony zaujal a v příštím roce může doufat, že po skončení výluky dostane první šanci v NHL. Dočká se a rozšíří tak řady slávistů v NHL? Na to nám možná odpoví už příští sezóna.

Loni odcházel do Ameriky s přáním pravidelně hrát. Předem počítal, že to bude spíše na farmě, navíc když skutečně došlo k očekávané výluce v NHL, tak nebylo ani jiné volby. Vedení Capitals mu dalo jasně najevo, že chce aby hrál v Americe, padla tak možnost, že by mohl nastupovat za Slavii v české extralize. ”Měli jsme super trenéra, který bral Evropany jako místní kluky. Pravidelně mě stavěl, což bylo pochopitelně důležité. Nasbíral jsem nějaké body a chyběl jen v jediném utkání. Splnilo se to, co jsem očekával,” pochvaloval si dvacetiletý útočník v rozhovoru pro server hokej.cz. Během 78 zápasů nastřílel třináct gólů a přidal patnáct asistencí. Do play-off se jeho tým nedostal, i když celý rok měl postup na dohled. Nakonec Portland skončil na předposledním místě ve své divizi, ale osobně mohl být spokojen.

V zámořské adaptaci mu pomohla i roční zkušenost z juniorké ligy, kde před časem nastupoval shodou okolností také za Portland, který však nemá s farmou Washingtonu nic společného. Na dva roky se pak vrátil do Slavie, kde si udělal dobré jméno. Podepsal smlouvu s Capitals a vydal se nazpět za oceán. Oprášil si jen pár slovíček angličtiny. ”Brzy bylo všechno v pohodě. Dostal jsem se do toho, prostředí v zámoří jsem znal,” zúročil podle vlastních slov předchozí zkušenost se zámořským hokejem.

V klubu se navíc mohl spolehnout na dva krajany a velké kamarády, obránce Jakuba Čuttu (Liberec) a útočníka Tomáše Fleischmanna (Vítkovice). V kabině i mimo ní drželi pohromadě a spoluhráči jim přezdívali česká mafie. Jakub Klepiš nedá na své krajany dopustit. ”Pořád jsme se bavili v šatně, i když to bylo zakázané a dávali za to menší pokuty,” líčil s úsměvem dění v kabině pro server hokej.cz. Příležitost “pokecat” ve své rodné řeči všichni tři využívali, strávili spolu hodně času. ”Byli jsme neustále spolu. S Tomášem jsem bydlel, Jakub Čutta to k nám měl přes ulici,” potvrzuje spřízněnost tří českých duší v Portlandu Jakub Klepiš.

Horší to bylo se zvykáním si na jiný styl hry. O dnes už bývalém slávistovi je známo, že je velký hračička a rád se mazlí s pukem. Na vymýšlení technických fines však mohl v Americe zapomenout. A třeba v nájezdu dvou na jednoho čekal za celou sezónu na přihrávku marně. ”Všichni stříleli, kombinace v podstatě neexistovala. Chvíli mi to trvalo, než jsem se s tím vypořádal,” přiznává účastník dvou MS do dvaceti let.

Jinak ho však kvalita farmářské ligy, American Hockey League, mile překvapila. Během výluky v NHL se právě ze slavné soutěže objevilo dost hokejistů v nižších soutěžích, kteří zvedli úroveň ligy. Loňská sezóna tak určitě byla užitečnou zkušeností. V Capitals čeká na svou šanci řada mladých nadějí, kteří mají ambice vybojovat si místo v NHL. Stejnou motivaci má i Jakub Klepiš a věří, že loňská sezóna by mu mohla ve splnění snu výrazně pomoct. ”V týmu je docela nával, konkurence stoupla. Na druhou stranu bychom ale mohli dostat šanci v prvním týmu. Dost starších kluků celý rok nehrálo, my mladí naopak nastupovali v Portlandu a vedení klubu nás mělo neustále na očích,” spatřuje výhodu ve větší herní zátěži v posledním roce. Už dříve prodali Capitals většinu svých hvězd včetně Jaromíra Jágra a tak se otevírá šance pro mladé a neokoukané tváře.

Tím, že se Portland nedostal do play-off, mohl alespoň brzy odletět domů a strávit několik týdnů volna doma s rodinou. Během sezóny strávené v zámoří nezpřetrhal ani pouto se Slavií, sledoval její výsledky pravidelně na internetu a byl v kontaktu s některými bývalými spoluhráči. Během “suché“ letní přípravy se připojil k týmu a makal na své fyzické kondici. Trenéři Slavie se nechali slyšet, že by ho rádi viděli zpět v týmu a nabízeli mu místo v sestavě. Tahle možnost však neměla příliš velkou naději, Jakuba Klepiše to táhne do Ameriky. Tam se vydal už začátkem července a absolvoval přípravu pod vedením kondičního trenéra nedaleko Los Angeles. Spolu s ním se potil v Kalifornii i Jiří Hudler a další krajané.

V polovině září začne kemp Washingtonu Capitals na novou sezónu a Jakub Klepiš bude u toho. Na ledě se bude snažit přesvědčit trenéry, že má na to hrát NHL. Pokud se mu to nepodaří, bude se stěhovat do Hershey, kde budou mít Capitals nový záložní tým. Ani to však nemusí znamenat konečnou – šance poprvé okusit NHL, která má po výluce v loňské sezóně trošku pošramocenou pověst, ale stále je prestižní soutěží, je veliká. V Americe má Jakub Klepiš smlouvu ještě na dva roky, ke splnění svého snu je blíže než loni. Povede se mu to?

Profil Jakuba Klepiše
Rozhovor s Jakubem Klepišem před odchodem do Ameriky (18.8. 2004)

Jakub Klepiš

Narozen: 5.6. 1984
Post: útočník
Výška / Váha: 185 cm / 91 kg
Držení hole: pravá

Statistiky


Sezóna    Klub                             Z   G   A  KB   TM  +/-  
1999-00   HC Slavia Praha - dor. (E)      36  10  18  28   18  +12
          HC Slavia Praha - dor. (E,p-o)  12   4   8  12   12  +6
2000-01   HC Slavia Praha - dor. (E)      13   7   9  16   16  +18
          HC Slavia Praha - dor. (E,p-o)  12   4  13  17   56  +9
          HC Slavia Praha - jun. (E)      20   8   3  11   10  +7
          HC Slavia Praha - jun. (E,p-o)   7   2   0   2    0   0 
2001-02   Portland Winter Hawks (WHL)     70  14  50  64  111
          Portland Winter Hawks (WHL,p-o)  7   0   3   3   22 
2002-03   HC Slavia Praha (E)             38   2   6   8   22  -1
          HC Slavia Praha (E,p-o)          4   0   0   0    6  -1
          HC Slavia Praha - jun. (E)       7   0   2   2   53   0
          HC Slavia Praha - jun. (E,p-o)   3   0   3   3    4   0 
2003-04   HC Slavia Praha (E)             44   4   9  13   43  -5
          HC Slavia Praha (E,p-o)         17   5   3   8   10   0
          HC Slavia Praha - jun. (E)       1   3   1   4    0  +2
2004-05   Portland Pirates (AHL)          78  13  15  28    -   - 
                                       
Celkem    Nejvyšší soutěž ČR             103  11  18  29   81  -7 

Draft:
2002     Ottawa Senators (1.kolo - 16.celkově)

Reprezentace:
2002     Mistrovství světa U18 (Slovensko) 8   1   8   9    3.místo
2003     Mistrovství světa U20 (Kanada)    6   0   4   4    6.místo
2004     Mistrovství světa U20 (Finsko)    7   2   2   4    4.místo
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více