Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
7. října 2005

Prolomí Chemici proti Slavii výsledkovou mizérii?

Vysočanská Sazka Arena uvidí další souboj hokejové Tipsport extraligy, ve kterém bude hostit domácí Slavia litvínovský Chemopetrol. Domácí jsou v tomto zápase jasným favoritem a chtějí svoji šňůru neporazitelnosti protáhnout na jedenáct zápasů v řadě. Litvínov i s novými posilami bude chtít prolomit řadu zápasů bez výhry a domácímu brankáři Fraňkovi vstřelit více jak jednu branku. Uhájí svěřenci trenéra Růžičky domácí neporazitelnost nebo si Litvínov z Vysočan odveze výhru? Na to odpoví až samotné utkání. V Sazka Areně je naplánován začátek v pátek na 19:00. Zápas budeme sledovat i v našem online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 8.11.1945 jako SK Stalinovy závody, hockeyový odbor, Horní Litvínov
Trenéři: Václav Sýkora, Petr Fiala
Největší úspěchy: Československo: 2. místo (1977/78, 1983/84, 1990/91); ČR: 2. místo (1995/96)
Posledních pět let: 7. > 13. > 11. > 10. > 8.
Internet: http://www.hokej-litvinov.cz, http://www.hc-litvinov.cz
Hvězdy týmu: Jan Benda, Ivo Prorok, Robert Reichel

Litvínov před sezónou

Tým ze severu Čech vstoupil do přípravy na probíhající extraligový ročník pod novým trenérským tandemem Václav Sýkora – Petr Fiala, který vystřídal duo Jeřábek - Rosol. Chemici, jenž v loňské sezóně postoupili do play off, vstoupili do kolotoče přípravných zápasů prohrou na slávistickém ledě v Edenu 5:1. Hráči se z tohoto debaklu rychle oklepali, doma porazili kladenský Rabat 4:2, remizovali s libereckými Bílými Tygry 3:3. V odvetě na stadionu Ivana Hlinky přišel ale výpadek a další prohra se Slavií 1:6, následně utrpěl „chemický čtyřgólový útok“ Chomutov. Hořkost porážky poznali hráči Litvínova ještě s Kladnem, kterému podlehli 3:2 a karlovarskou Energií, se kterou prohráli 0:1. Chemopetrol uzavřel přípravu ve Švýcarsku, kde hráči měli možnost změřit síly s evropskými kluby. Ani jeden zápas však svěřencům trenéra Sýkory nevyšel když postupně prohráli s Eisbären Berlin 1:4, s německým Kolínem 2:4 a švédským Timrä 0:3.

Litvínovský kádr

Po sezóně 2004/05 opustilo litvínovskou šatnu trio hráčů z NHL Škoula, Šlégr a Ručínský. Obránce Škoula se upsal Dallasu, mistři světa z Vídně Jiří Šlégr a Martin Ručínský Bostonu, respektive New York Rangers. Na soupisce Litvínova byste už marně hledali jména Viktora Hübla a Jindřicha Kotrly. Oba útočníci posílili kádr nováčka z Českých Budějovic. Vlastimil Kroupa odešel do Třince. Asi největší bolest způsobil litvínovským fanouškům odchod excelentního kanonýra Jana Čalouna, který se upsal loňskému mistru z Pardubic.

Vedení klubu se snažilo o adekvátní náhrady těchto hráčů. Obranné řady Chemiků posílili Petr Punčochář z Jihlavy, Václav Kočí z Liberce a Vladimír Gýna z Českých Budějovic. Na sever Čech dále putovali útočníci Jiří Charousek (Chomutov), Marek Zadina z Mladé Boleslavi, jenž je v Litvínově pouze na hostování do 10.října. Dále pak Adam Šaffer (Plzeň), Jan Benda (Čerepovec), Michal Jeslínek, který se vrátil z hostování v Jihlavě a Tomáš Martinec (Hradec Králové).

Vstup do sezóny

Premiéru v letošním extraligovém ročníku si Litvínov odbyl v holešovické T-Mobile Aréně, kde prohrál s domácí Spartou 0:2. První (a zatím poslední) výhry se litvínovští hokejisté dočkali ve druhém kole, kdy přivítali na domácím ledě Vsetín. Chemici přibalili Valachům na cestu čtyřgólový výprask a stadion vyvolával domácího brankáře Jarinu, který za svá záda nepustil ani jednu střelu vsetínských hráčů. Pak nastal úpadek. Litvínov dokázal vyválčit v osmi kolech pouze tři body. A to doma s Oceláři z Třince za remízu v základní hrací době, za další remízu v té době tápající Plzni a třetí bod získali svěřenci trenéra Sýkory taktéž za remízu v základní hrací době ve Vítkovicích. Zápasy s Vítkovicemi a Třincem v prodloužení Litvínov prohrál, což hráčům jistě na psychice nepřidalo.

Hořkost porážky museli Chemici překousnout v Pardubicích, kde se na porážce Litvínova podílel jednou asistencí bývalý hráč Severočechů Jan Čaloun. Následovala těsná prohra doma se znojemskými Orly, prohra na Kladně a domácí debakl se Zlínem. Hamé rozhodlo o svém vítězství již v první třetině, kdy se zlínští útočníci trefili hned třikrát. Trenéři se rozhodli pro střídání gólmanů a tak místo Jariny zápas dochytal devatenáctiletý mladíček Radek Fiala. Severočeši pak cestovali na další zápas do Vítkovic, kde vybojovali již výše zmíněný (zatím) poslední bod a litvínovská mizérie pokračovala domácí prohrou s Českými Budějovicemi 1:3. Tímto zápasem také protáhl sérii, kdy litvínovští hráči dokázali v pěti zápasech za sebou vstřelit pouze jedinou branku.

Chemici před zápasem v Sazka Areně

Vedení litvínovského klubu se rozhodlo nastalou situaci řešit. Vedení stáhlo z hostování v Mladé Boleslavi Vojtěcha Kubinčáka. Obranné řady byly vyztuženy Mariánem Moravou a Petrem Prokopem, který je v Litvínově na střídavý start z Havířova. Velkou posilu získali litvínovští v Jakubu Petružálkovi, který se nedávno zúčastnil přípravného kempu New York Rangers. Ve schopnosti bronzového medailisty z posledního juniorského šampionátu Litvínov hodně věří. Vedení naopak uvolnilo obránce Ladislava Řezníčka a útočníka Marka Heinische na do Mladé Boleslavi. V případě Řezníčka se jedná o měsíční hostování a u Heinische se domluvili oba kluby na střídavém stratu.

Aktuálně ze slávistického tábora

Slavia má jiné starosti než Litvínov. Hráčům vládne pohoda. Válcují jednoho soupeře za druhým a zatím mají jak nejlepší útok, tak i nejlepší obranu v extralize. Na čele extraligové tabulky mají „sešívaní“ čtyřbodový náskok na Zlín a na sedmou Spartu dokonce náskok devítibodový. Jak dlouho bude slávistická neporazitelnost trvat? „Chceme to vydržet až do konce sezóny,“ říká obránce Jan Novák se smíchem v rozhovoru pro server www.hokej.cz. Zatím poslední výhru si svěřenci trenéra Růžičky připsali v Třinci, kde vyhráli 4:1. "Po taktické stránce jsme odehráli dobré utkání. Důležitý moment bylo, že jsme v první třetině přečkali nápor domácích a čtyřminutové oslabení. Naopak potom jsme proměnili šance, které jsme si připravili. Za stavu 4:0 už jsme si výsledek pohlídali. Sérii bez porážky vůbec neřešíme a hráče tím nesvazujeme. Soupeři na nás už zkouší kdeco, ale jdeme zápas od zápasu a zatím nám přeje i štěstí," prohlásil po zápase asistent trenéra Růžičky Jiří Kalous. Uvidíme, zda Slavii bude přát štěstí i v zápase s Chemopetrolem Litvínov.

Historická bilance v extralize
SLAVIA-LITVÍNOV
Celkem:
44 23 - 6 - 15 138:126
Doma:
22 14 - 4 - 5
Venku:
22 9 - 2 - 10
Postavení v tabulce
 1. Slavia     10   7 0 3 0 0   38:12   24
13. Litvínov   10   1 0 1 2 6   20:31    6
Co mají oba týmy společného
Ze současného kádru Litvínova dříve ve Slavii působili Jan Benda, Ivo Prorok, Daniel Branda a Adam Šaffer. Na hostování je zde David Pojkar. Ze současných slávistů oblékali v minulosti žlutočerný dres Petr Franěk, Lukáš Hronek, Josef Beránek, Lukáš Havel, David Hruška a Tomáš Vlasák. Trenéři Slavie Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann jsou litvínovskými odchovanci.
Poslední zápasy
Slavia - Vítkovice 7:0
Slavia - České Budějovice 3:2
Karlovy Vary - Slavia 1:4
Slavia - Liberec 2:2
Třinec - Slavia 1:4
Litvínov - Znojmo 1:2
Kladno - Litvínov 4:1
Litvínov - Zlín 1:4
Vítkovice - Litvínov 2:1pp
Litvínov - České Budějovice 1:3
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Drtina, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D.Hruška, Vlasák, Dlouhý - L.Havel, Sobotka, Vondrka R. Fiala - Punčochář, Pojkar, Gýna, Poživil, Prokop, Skuhrovec, od 32. navíc L. Řezníček - Trávníček, Reichel, Prorok - Jeslínek, Benda, Branda - Gombár, Kubinčák, Balázs - Jánský, Sklenička, Šaffer.
Nejproduktivnější hráči
1. Tomáš Divíšek 10 3+8=11
2. Jaroslav Bednář 10 6+4=10
3. Tomáš Vlasák 10 3+6=9
4. Radek Duda 10 10 2+6=8
5. Josef Beránek 10 2+5=7
6. Jan Novák 10 1+6=7
1. Jan Benda 10 3+4=7
2. Ivo Prorok 9 5+1=6
3. Michal Trávníček 10 2+4=6
4. Daniel Branda 10 2+3=5
5. Vladimír Gýna 10 1+3=4
6. Robert Reichel 10 0+4=4
Brankáři
Petr Franěk 7 - 1,13 - 96,65%
Lukáš Hronek 3 - 1,26 - 96,40%
Radek Fiala 5 - 2,35 - 92,86%
Kamil Jarina 7 - 3,37 - 89,53%
Autor Jan Beneda, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více