Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
7. října 2005

Chceme vyhrát každý zápas, říká Petr Kadlec

P r a h a - Podle papírových předpokladů a různých prognóz mělo být utkání s Litvínovem otázkou jen toho, kolik nastřílí Slavia gólů. Lídr tabulky se nakonec na vítězství nadřel. "Chemici" neměli co ztratit, přijeli především s důslednou obranou. Výborně chytajícího juniora Fialu v brance hostů nemohli slávisté dlouho překonat, až střelce z útoku zastoupili obránci z druhé vlny. Dvěma góly z přesilovek se blýskl Petr Kadlec. "My chceme vyhrát každý zápas, získat tři body a udělat jich co nejvíc, aby byla v týmu pohoda, pro nás hráče. Když se neřve a je klídek, tak se přecejen hraje líp," říká k současné pohodě ve Slavii, která v jedenácti zápasech ještě ani jednou neprohrála, ofenzivní obránce.

Čekání na gól ukončil ve čtyřiadvacáté minutě obránce Tomáš Žižka, který měl po krásné individuální akci Bednáře a přiťuknutí puku od Divíška před sebou odkrytou bránu. Další dva důležité a uklidňující góly obstaral jeho kolega z defenzívy, střelami od modré čáry. ”První byl náhoda, kluci supr clonili, dělali přesně to, co měli, gólman nic neviděl. Já jsem to jen hodil na bránu a byl gól,” popisoval Petr Kadlec svou první trefu, jakoby na ní neměl příliš velkou zásluhu. V přesilové hře si dlouho hledal místo, ať už pro střelu nebo přihrávku. Nakonec poslal puk rychlým švihem přesně k tyči, Fiala byl bezmocný. ”Pořád jsem hledal, jestli se tam objeví někdo volný a jestli na mně někdo nevyrazí. Nikdo po mně nešel, viděl jsem, že ten gólman nevidí, tak jsem to tam prostě hodil, že se to odrazí, někdo to dorazí nebo tečuje,” rozjásal podruhé v zápase Sazka Arenu. Ve třetí třetině přidal svůj druhý gól, když se opět v početní výhodě prosadil od modré čáry a tvrdou ránou vymetl všechny pavučiny v horním růžku litvínovské branky. ”To se povedlo, sedlo to krásně,” usmál se jen nad pochvalou za parádní gól, kterým Slavii opět vrátil dvoubrankové vedení.

Slavia je v úvodu sezóny nejlepší v soutěži ve využití přesilovek. Ty patří zatím mezi velkou chloubu Slavie. V zápase s Litvínovem se však dlouho trápila, souhra a pokusy o kombinaci na “Chemiky“ neplatily, pomohla až změna stylu hry. V týmu má trenér Vladimíra Růžičku řadu zkušených a šikovných borců, a ti si věděli poradit. V jednoduchosti je síla, všechno tak mířilo na obránce. ”To není o tom, že to někdo vezme na sebe. Řekli jsme si, že to dáme na beky, když nám to nejde. Dobře po nás chodili, nestihli jsme si nahrávat, abychom je rozebrali. Tak jsme řekli, že to budeme dávat nahoru na obránce, vystřelíme to na bránu, a buď to projde, tečuje se to nebo to někdo dorazí a ze skrumáže padne gól,” potvrdil změnu taktiky při přesilových hrách úspěšný střelec.

Pro ofenzivního a tvořivého obránce to byly první dva góly v sezóně. Zkušený zadák je známý tím, že raději v šanci ještě nahrává spoluhráči do jasnější pozice. Z čekání na gól, které trvalo jedenáct kol, se tak moc netrápil. ”S tím nejde nic dělat, akorát to trochu uvnitř hlodá. Ale důležité je, že to šlape nám, bylo by k ničemu, kdybych dával góly a prohrávali jsme. V týmu je pohoda, samozřejmě jsem rád, že to tam padlo.” Takové hokejové myšlení jako on má v extralize málokdo. Útočně naladění jsou i další beci jako Jan Novák nebo Tomáš Žižka, proto ani nepřekvapilo, že hlavní palebnou sílu v utkání s Litvínovem zařídila obrana. Až čtvrtý gól, do prázdné brány při power-play soupeře, vstřelil útočník. Střelecký večer obránců trochu narušil kapitán Josef Beránek. ”Naší útočníci hrají supr dopředu, je vidět, že hráči soupeře se na ně musí víc zaměřit a pak je tam víc prostoru pro nás,” chválí počínání útočníků Slavie Petr Kadlec, díky kterým si může zaútočit on i jeho parťáci z defenzívy.

Nebyla to snadná partie, Slavii se bohužel v úvodní třetině nepovedlo vstřelit gól, i když si chvílemi dokázala vytvořit tlak. Dlouho tak byl stav utkání na vážkách. Fanoušci byli zvyklí z úvodních zápasů v Sazka Areně na velké příděly, se kterými hosté odjížděli z Vysočan, což se proti Litvínovu nepodařilo. Slávistický bek se sedmičkou na drese má pro to vysvětlení: ”Zápasy jsou stejné, když se odskočí na dva góly, tak se pak hraje dobře. Když je to jen o jeden gól, tak to mužstvo vycítí, že nesmí udělat chybu.” Litvínov se zatím v sezóně trápí, získal šest bodů a radost z výhry zatím poznal vlastně jen jednou. Horší je už v extralize jen Vsetín. Slavia vede tabulku, situace tak byla daná – čekalo se jasné vítězství od domácích. Slávisté to možná měli kdesi v podvědomí, koncovka nebyla v některých momentech tak důrazná, jak by asi měla a před litvínovskou bránou možná vymýšleli někdy až příliš. ”Litvínov nehrál špatně, mám pocit, že ty zápasy prohrávali v závěru a o jeden dva góly. Jsou teď ve srabu, nám to lepí a dneska se to ukázalo. Nám to tam spadlo, jim ne, ale neřekl bych, že bychom je nějak podcenili. Občas to ale na ledě strhne, udělat něco pro diváky,” hodnotil zápas, který se definitivně zlomil ve prospěch Slavie až po třetím gólu z 53.minuty.

Litvínovští jsou dlouhá léta známí ofenzivním hokejem, v současné době a proti tak silnému mužstvu, jako má v letošní sezoně Slavia, přijeli do Sazka Areny s tím, že nemají co ztratit. Sázka na důraznou defenzivu a mladíka Radka Fialu v brance jim dlouho vycházela. V útoku ale šel ze žlutočerných v minulosti větší strach. Současný kádr však Litvínovu na ledě lídra tabulky asi jiný hokej předvádět nedovoluje. ”My jsme předtím taky neměli mužstvo, jako máme teď. Dneska má Slavia dobře poskládané mužstvo, výborné útočníky i obránce. Neřekl bych, že Litvínov má horší hráče, my máme víc výrazných typů jako je Jarda Bednář, Pepa Beránek, Tomáš Vlasák, Radek Duda a další, kteří dokážou ty zápasy rozhodnout,” shledal rozdíly mezi oběma mužstvy Petr Kadlec. Páteční zápas tak nic nezměnil na dobré bilanci Slavie s Litvínovem, která si v posledních letech ve vzájemných duelech připisuje jedno vítězství za druhým.

Jak ukázaly poslední dva zápasy v Sazka Areně, s Libercem a Litvínovem, čekají Slavii doma v dalším průběhu sezony urputné bitvy. Soupeři jsou si už vědomi síly Slavie, její pozice lídra tabulky, a většina z nich asi bude do Vysočan jezdit především s taktikou těsné obrany. Dobývaní útočného pásma nebude pro Slavii nic lehkého. ”To bylo vidět především s Libercem, kdy oni vyloženě bránili, na ledě člověk neujel ani metr, aniž by ho někdo nehákoval nebo nesekal,” je smířen s faktem šikovný zadák, který vyznává technický styl hokeje. Sérii bez porážky tak po utkání s Litvínovem natáhli slávisté už na jedenáct dílků. Úvod sezóny jako hrom, a co dál? ”My nehrajeme na to, že už jsme jedenáct zápasů neprohráli. Nepočítáme, kolik jsme vyhráli. My chceme vyhrát každý zápas, získat tři body a udělat jich co nejvíc, aby byla v týmu pohoda, pro nás hráče. Když se neřve a je klídek, tak se přecejen hraje líp,” šibalsky se usmíval Petr Kadlec.

Na závěr první čtvrtiny čeká Slavii možná to nejlepší, zápasy s největšími rivaly z Pardubic a ze Sparty. Navíc na jejich ledě. Oba sokové budou toužit po prvním skalpu Slavie, motivace přerušení série neporazitelnosti bude veliká. Těší se i slávisté, mají před sebou zápasy, kdy soupeři budou chtít hrát hokej. ”Určitě to budou zápasy podobné play-off. Teď jedeme do Pardubic, určitě s cílem neprohrát, dobře hrát zezadu a uvidíme, co se bude dít. A pak je derbíčko, na to už se určitě každý těší. Sparta hraje ofenzivně, my dáváme hodně gólů, oni taky, mohl by to být zajímavý hokej. Hlavně aby přišli lidi,” láká diváky do hledišť na šlágr 12. resp. 13.kola. O motivaci svých svěřenců má jasno i asistent trenéra Ondřej Weissmann. ”Myslím si, že kluci takové zápasy už potřebují. Věřím, že budou pořádně nažhavení a bude na co koukat,” nechal se slyšet na tiskové konferenci po utkání s Litvínovem.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více