Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
8. října 2005

Slavia vyráží loupit do pardubické ČEZ areny

Jinak než šlágrem 12.kola označit zápas mezi domácími Pardubicemi a Slavií Praha nelze. Potká se poslední mistr extraligy s aktuálním lídrem tabulky. Velcí rivalové z finálové série ze sezóny 2002/03. Na Pardubice mají slávisté krásné vzpomínky, naopak "Perníkáři" stále nemohou zapomenout výběru Vladimíra Růžičky porážku z finále před více než dvěma lety. Špičkový extraligový hokej můžete vidět v neděli od 18:00 v pardubické ČEZ areně. Očekává se skvělá divácká návštěva a jiskřivá atmosféra. Přijeďte do pardubického "kotle" povzbudit v sezóně zatím neporažené slávisty i vy, případně můžete sledovat online přenos na našich stránkách!

Náš soupeř
Klub založen: 1923 jako LTC Pardubice
Trenéři: Vladimír Martinec, Jiří Šejba
Největší úspěchy: Českolovensko: mistr ligy (1972/1973, 1986/1987, 1988/1989); ČR: mistr ligy (2004/2005), 2. místo (1993/94, 2002/2003)
Posledních pět let: 6. > 5. > 2. > 5. > 1.
Internet: http://www.hcpce.cz
Hvězdy týmu: Ján Lašák, Jan Čaloun, Michal Mikeska

V Pardubicích po šestnácti letech titul

Po šestnácti letech se Pardubice dočkaly. V ročníku, který byl v historii české extraligy asi nejlepší a nejtěžší, mnohdy označován jako hvězdný díky účasti hráčů z NHL. Pardubice vyhrály svůj čtvrtý titul v historii klubu, předtím se naposledy radovaly v roce 1989. V posledních letech jejich marné snahy často končily už ve čtvrtfinále play-off, nejbolestnější porážku jim připravila Slavia ve finále v roce 2003. S hvězdami ze zámoří, které oblékly během výluky v NHL pardubický dres, už vytoužený titul přišel.

Nebylo to však jednoduché, po špatném úvodu přišla výměna trenérů, Františka Výborného vystřídala pardubická legenda Vladimír Martinec. Tým začal šlapat, vedle hráčů z NHL patřil mezi velké osobnosti slovenský gólman Ján Lašák, překvapivý vítěz kanadského bodování extraligy Michal Mikeska či tahoun Jiří Dopita. V play-off přešly Pardubice přes Kladno a Liberec až do finále, kde si ve čtyřech zápasech lehce poradily s obhájcem titulu ze Zlína. Na východě Čech mohla vypuknout velká euforie, město žijící hokejem dlouho oslavovalo. Bujaré oslavy nakonec odnesl i mistrovský pohár, který už byl na náklady klubu opraven.

Před sezónou - více ztrát než nálezů

Během přípravného období na novou sezónu postupně začala euforie vyprchávat. Klub začal počítat ztráty. S odchody hráčů z NHL zpět za moře po skončení výluky se počítalo, s Pardubicemi se tak rozloučili Milan Hejduk, Jan Bulis, Aleš Hemský a Michal Rozsíval. Další citelné oslabení přišlo na postu centra – Jiří Dopita považoval svou pardubickou misi za splněnou a vydal se za další motivací do Znojma, po změně zatoužil i Tomáš Divíšek a po třech letech opustil Pardubice, když se vrátil do Slavie. Odešli i další hráči kádru, obránci Vyhlídal, Pácal (oba Třinec) a útočník Pištek (Vítkovice, momentálně Zlín). Po vleklém zranění se rozhodl ukončit aktivní kariéru Michal Sýkora, dvojnásobný mistr světa.

Další dvě rány ale přišly po ukončení výluky v NHL, kdy bylo jasné, že se zámořská soutěž znovu rozjede. Smlouvy v Americe podepsali útočníci Petr Průcha a Petr Sýkora. Mladý talent Průcha zamířil do New York Rangers, mladší z bratrské dvojice Sýkorů do Washingtonu. Oba měli přitom stále platné kontrakty s Pardubicemi, jejich odchod hodně rozlobil generálního manažera klubu Zdeňka Kusýho, který velmi hlasitě odmítá novou smlouvu mezi NHL a IIHF o odchodech hráčů z Evropy do NHL. Považuje za směšné částky, které by podle dohody měly dostávat evropské kluby za odcházející hráče. Oběma hráčům začal hrozit soudním jednáním, je velmi pravděpodobné, že to bude mít ještě dohru. Petr Sýkora dokonce dlouho vyčkával se svým odletem do Ameriky, do Washingtonu dorazil až v samém závěru přípravného kempu.

Čaloun novým pardubickým trumfem

Největší letní úlovek se podařilo Pardubicím získat v podobě přestupu vyhlášeného střelce Jana Čalouna z Litvínova. Spolu s Mikeskou by měl vytvořit údernou ofenzivní jednotku a měl by alespoň z části nahradit hromadu gólů, které budou Pardubicím po odchodech Hejduka, Hemského a spol. chybět. Posilou do obrany se stal zkušený bek Robert Kántor, bývalý reprezentant přišel z finského klubu Tappara Tampere. Z Kanady se vrátil mladý odchovanec klubu Martin Vágner. Mezery na postu centra by měli zacelit slovenští útočníci – urostlý Peter Klouda (Zvolen) a ostřílený Miroslav Hlinka, který se do české extraligy vrací po několika letech. Známý je především z působení ve Spartě, zajímavostí je, že v minulosti oblékl dres slovenské, ale i české reprezentace. Další šanci dostává v Pardubicích “veterán” a rekordman v počtu odehraných zápasů v extralize Ladislav Lubina. V úvodu sezóny však hned stihl porušit životosprávu, nakonec ho toto provinění stálo jen peněžitý trest.

Začátek sezóny - střídavě oblačno

Úřadující mistr je po 11-ti odehraných kolech na sedmém místě, s vyrovnanou bilancí pět vítězství, jedna remíza a pět porážek. Před zápasem se Slavií však nejsou “Perníkáři“ v kdovíjaké pohodě, prohráli poslední tři zápasy. Venku v Liberci a ve Znojmě, nestačili ani doma na Plzeň. Špatnou sérii se budou snažit prolomit v ostře sledovaném souboji s rivalem ze Slavie, navíc bude velkou motivací v bouřící ČEZ areně touha po prvním skalpu slávistů, kteří v sezóně ještě neprohráli. Pardubice v říjnu většinu zápasů odehrají venku a tak bude pro pohodu týmu důležitý každý bod. V posledním utkání ve Znojmě se po zranění do sestavy vrátil Mikeska, chyběl naopak kapitán Blažek. Nejproduktivnějším hráčem týmu je možná překvapivě urostlý bijec František Mrázek, který přišel v úvodu sezóny z Plzně. Střílí to i obránci Kántorovi, od modré čáry z jeho strany hrozí velké nebezpečí. Jan Čaloun zatím nasbíral osm bodů za 4+4, blýskl se hattrickem proti Vsetínu.

Ze slávistického tábora

Slavia stále šlape a sbírá body i po 11.kole, hořkost porážky nepoznala ani s Litvínovem. Mužstvo je v pohodě, ale už poznává, že stále více soupeřů bude do Sazka Areny jezdit s defenzivní taktikou. Slavia má ale ve svých řadách zkušené a šikovné borce, navíc se stále může spolehnout na svou velkou zbraň – přesilovky. V početní výhodě nastřílela už šestnáct branek, úspěšnost využití přesilovek se pohybuje kolem 26 procent. V utkání s Litvínovem vstřelil dvě branky z přesilovky Petr Kadlec, postaral se tak o vítěznou druhou branku i uklidňující třetí gól. Slávistická série neporazitelnosti tak trvá už jedenáct zápasů. ”My nehrajeme na to, že už jsme jedenáct zápasů neprohráli. Nepočítáme, kolik jsme vyhráli. My chceme vyhrát každý zápas, získat tři body a udělat jich co nejvíc, aby byla v týmu pohoda, pro nás hráče. Když se neřve a je klídek, tak se přecejen hraje líp,” nechal se slyšet po utkání s "Chemiky".

Na závěr první čtvrtiny čekají slávisty dva duely s největšími rivaly, Pardubicemi a Spartou. Na zápasy se všichni hráči už ohromně těší, bude to takový vrchol úvodu základní části. ”Myslím si, že kluci takové zápasy už potřebují. Věřím, že budou pořádně nažhavení a bude na co koukat,” říká k motivaci hráčů asistent trenéra Ondřej Weissmann. Slavia odehraje oba zápasy na ledě soupeřů, nebude tedy pod takovým tlakem a tvořit bude muset i soupeř. Pardubice i Sparta mají vyspělá špičková mužstva a opravdu je na co se těšit. Do pardubické ČEZ areny by měli slávisté odjet v kompletním složení, niko nemá vážnější zdravotní problémy. Otázkou tak jen zůstává, koho postaví trenér Vladimíra Růžička do branky, už nejednou dokázal svým tahem překvapit. Oba brankáři, Franěk i Hronek, podávají v úvodu sezóny výborné výkony. Spolu s obranou se můžou pochlubit nejmenším počtem inkasovaných branek v extralize.

Pozadu nezůstává ani útok, který je se 42 góly nejproduktivnější v celé soutěži. To se samozřejmě projevuje i na individuálních statistikách, po zápase s Litvínovem obsadili slávisté třetí až šestou příčku kanadského bodování, před nimi je jen dvojice sparťanů Marek a Ton. Tomáš Divíšek hraje v posledních zápasech ve výborné formě a sbírá body jak na běžícím pásu, s bilancí 3+9 je ve Slavii nejlepší. Hned za ním je Jaroslav Bednář, se šesti góly nejlepší střelec Slavie a druhý nejlepší v extralize. Kapitán Josef Beránek si v utkání s Litvínovem hodně polepšil a vyrovnal se v bilanci Tomáši Vlasákovi, oba nasbírali deset bodů za tři góly a sedm asistencí.

Historická bilance v extralize
PARDUBICE - SLAVIA
Základní část:
42 19 - 6 - 17 127:116
Čtvrtfinále 2001/2002:
6 2 - 4 14:14
Finále 2002/2003:
7 3 - 4 16:16
Celkem:
55 24 - 6 - 25 157:146
Doma:
28 19 - 2 - 7
Venku:
27 5 - 4 - 18
Postavení v tabulce
1. Slavia      11   8 0 3 0 0   42:13   27 
7. Pardubice   11   5 0 1 0 5   28:21   16
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Pardubic působil ve Slavii Jan Snopek. Z kádru trenéra Vladimíra Růžičky oblékal 3 sezóny pardubický dres Tomáš Divíšek.
Poslední zápasy
Třinec - Pardubice 2:1
Kladno - Pardubice 0:3
Pardubice - Plzeň 2:3
Liberec - Pardubice 3:1
Znojmo - Pardubice 2:1
Slavia - České Budějovice 3:2
Karlovy Vary - Slavia 1:4
Slavia - Liberec 2:2
Třinec - Slavia 1:4
Slavia - Litvínov 4:1
Sestavy v minulém kole
Lašák - Snopek, Čáslava, A. Novotný, Kántor, Mudroch, Linhart, Havíř, Vágner - Mrázek, M. Hlinka, Korhoň - Čaloun, Mikeska, Rolínek - Kolář, Tvrdík, Lubina - Cetkovský, Klouda, Koukal. Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D. Hruška, Vlasák, Dlouhý - L. Havel, Sobotka, Vondrka.
Nejproduktivnější hráči
1. František Mrázek 9 5+3=8
2. Jan Čaloun 11 4+4=8
3. Michal Mikeska 8 1+6=7
4. Tomáš Blažek 10 3+3=6
5. Miroslav Hlinka 11 1+5=6
1. Tomáš Divíšek 11 3+9=12
2. Jaroslav Bednář 11 6+5=11
3. Josef Beránek 11 3+7=10
4. Tomáš Vlasák 11 3+7=10
5. Radek Duda 11 2+7=9
Brankáři
Ján Lašák 11 - 1,90 - 93,91% Petr Franěk 8 - 1,11 - 96,62%
Lukáš Hronek 3 1,26 - 96,40%
Autor Miroslav Votava, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více