Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. října 2005

Slavia v úvodu sezóny kraluje

P r a h a - Na závěr první čtvrtiny vyhrála Slavia pražské derby na Spartě a udělala tak hezkou tečku za úvodní porcí třinácti zápasů. Začátek sezóny se jednomu z největších předpokládaných favoritů soutěže povedl na výbornou, svěřenci Vladimíra Růžičky ani jednou neprohráli a vytvořili tak rekordní sérii bez porážky od úvodu sezóny. Dres Slavie oblékl po dlouhých letech útočník Jaroslav Bednář, letní posila z ruského Omsku. Jeden z nejsledovanějších hráčů extraligy se po derby v T-Mobile Areně, ve kterém přispěl třemi asistencemi k vítězství Slavie 3:1, ohlédl za odehranou první čtvrtinou základní části. "Mužstvo vyhrává, bereme body, tak je pohodička," říká útočník se zabijáckým střeleckým instinktem.

Po první čtvrtině byl v čele klubového kanadského bodování, ve třinácti duelech nasbíral čtrnáct bodů za 6 gólů a 8 asistencí. V pražském derby, které se zahrál po dlouhých letech, byl hodně vidět. Připsal si nahrávku u všech třech gólů Slavie a mohl tak oslavit vítězství nad velkým rivalem. Derby dříve poznal i z druhé strany, před lety neodcházel v příliš dobrém ze Slavie přímo do Sparty. Teď už je však slávista, svůj výkon na ledě T-Mobile Arény ale nijak nepřeceňoval. ”Jestli mám tři nahrávky na gól nebo žádnou, to je úplně jedno, hlavně že se vyhrálo. Už jsem dříve říkal, že nepotřebuji honit body, prostě jsem rád, že se vyhrává a je v mužstvu taková pohoda, že denodenně je nějaká legrácka. Myslím si, že to je i vidět pak na těch výsledcích, i když třeba někdy hrajeme takový haluzácký hokej. Mužstvo vyhrává, bereme body, tak je pohodička,” spokojeně hodnotil současný stav ve Slavii zkušený útočník, který je v centru mediálního zájmu i díky svému vztahu se zpěvačkou Darou Rollins.

Prestižní bitva s rivalem ze Sparty přišla na úplný závěr první čtvrtiny, trenéři Slavie měli ze zápasu určité obavy. Před zápasem se totiž kabinou přehnala střevní chřipka, viróza napadla několik hráčů. Slavia ale i tohle zvládla a na ledě se tak mohla úspěšně poměřit s městským sousedem, který před derby ztrácel na Slavii deset bodů. ”Já jsem den před derby ještě nemohl vůbec vstát z postele, dva dny jsem vůbec nebruslil a ani nejedl. Dneska jsem ten zápas spíš odchodil, bylo štěstí, že se to tam dvakrát ode mě odrazilo a že kluci z toho dali góly. Myslím si, že jsem na tom neměl žádnou extra zásluhu,” skromně se vyjadřoval Jaroslav Bednář a vzápětí vyzdvihl sílu mužstva. ”Mužstvo tady šlape, když nehraje jeden, tak nastoupí druhý, to samé s pětkami. Když se nedaří první, tak jí zastoupí druhá, třetí nebo čtvrtá a to se momentálně daří.”

Tipsport extraliga se už rozjela na plné obrátky, zápasy jdou rychle za sebou, náročný program dle slov Jaroslava Bednáře Slavii vyhovuje. Když se daří a vyhrává, tak se únava vstřebává rychleji a hráči jsou jak se říká v “laufu“. ”Nemyslím si, že by to mohlo nějak ovlivnit naše výkony. Naopak, je to dobře, že se hraje tak často a že to mužstvo nevypadne z tempa. Osobně si myslím, že dlouhé pauzy nemají hráči rádi. Když se hraje pořád, tak je tam zápasové tempo, navíc když se vyhrává, tak je tam pohoda,” říká útočník, který brázdil led ve Finsku, v Rusku i v Americe. Slavia vyhrála v úvodní čtvrtině devět zápasů, jen čtyřem soupeřům se podařilo sebrat výběru Vladimíra Růžičky body za remízy. Slavia tak vytvořila nový rekord v sérii utkání bez porážky od začátku sezóny. Ještě nikdy se nikomu nepodařilo projít první čtvrtinou dlouhodobé soutěže bez porážky. Absolutní rekord a nejdelší sérii bez porážky drží v české extralize od sezóny 1998/99 Vsetín, trvala devatenáct zápasů. Slavia se jí pomalu blíží, jestli se jí podaří vyrovnat či překonat, to ukážou nejbližší zápasy.

Slavia je v pohodě, získává stále více sebevědomí a zatím působí v extralize neohroženě, ještě nikdo na její hru nenašel recept. Stále více se hromadící dotazy, kdy přijde první dorážka, hráčům v hlavách nevrtá. Jsou v klidu a užívají si pobytu na čele tabulky. “Mně je nějaká série úplně jedno, já jdu od zápasu k zápasu. Proti Spartě to byl pro mě speciální zápas, jako pro Pražáka znamená derby něco víc. Ale jestli hrajeme třeba v Pardubicích nebo ve Zlíně, to je úplně jedno, chci vyhrávat pořád. Mužstvo je parádně složeno, je tady výborná parta a pohoda, žádný stres. Nejsou tady žádné hvězdy, je to něco jiného než bývávalo. Jak říkám, máme výborně postavené mužstvo, momentálně se daří, dokud to jde, tak proč toho nevyužít. Ale nepůjde to takhle skvěle asi věčně,“ pochvaluji si složení kádru ve Slavii.

Základní část trvá dlouhých 52 kol, mužstva odehrají spoustu zápasů a asi každé potká někdy v jejím průběhu menší či větší výsledková krize. Ve Slavii se na to nijak nemyslí, hráči si jsou vědomi své síly a toho, že mají předurčeno hrát o příčky nejvyšší. Ve velkém stylu ale asi všechny zápasy nejdou odehrát. Jaroslav Bednář věří, že se není čeho obávat. ”Na to nikdo z nás nemyslí, dokud se vyhrává, tak se vyhrává, až to přijde, tak bude teprve otázka, jak rychle se z toho dostaneme. Momentálně tady není žádný náznak, že bychom měli projít nějakou krizí. Dokud se nám daří, tak budou všichni v pohodě a důležité bude se do toho nedostat sami jako mužstvo. Když budeme hrát takhle, jak zatím hrajeme, tak si myslím, že to bude v pohodě, třeba se prohraje nějaký zápas, ale aby přišel dlouhodobý útlum, to věřím, že se tak nestane,” přeje si český reprezentant.

Už před sezónou byla Slavii předpovídána role jednoho z velkých favoritů a adeptů na titul. Osobnost trenéra a GM Vladimíra Růžičky, zdravé jádro týmu, které hraje už delší dobu pospolu, vhodně složený mančaft s řadou zkušených borců, ale i s dravým mládím. V létě sice odešli zpět za moře hráči z NHL Špaček, Pálffy, Stümpel či Vašíček, ale za ně získala Slavia vhodné posily, jako je Bednář, Divíšek či navrátilec Duda. Slavia má podle jmen silný mančaft, o to se nikdo nepře a také si to klub s jedním z nejvyšších rozpočtů v extralize může dovolit. Přidejme výbornou partu a na světě je suverenita Slavie v úvodu sezóny. ”Já jsem vůbec nevěděl, do čeho jdu, jen mi tady různí lidi a odborníci říkali, že máme výborné mužstvo. Přišla příprava, v zápasech jsme měli padesátiprocentní úspěšnost, jeden zápas jsme vyhráli, druhý prohráli. Start do soutěže byl výborný, vyhrává se, daří se, prostě mužstvo šlape jako jeden celek. Když se podíváme na jiná mužstva, tak ty třeba spoléhají na jednu pětku. Když nezahraje u nás jedna pětka, tak jí zastoupí druhá a to je u nás speciální, že je mužstvo tak dobře poskládané a skvěle se doplňuje,” vysvětluje si skvělý vstup do sezóny šikovný střelec s rychlou kličkou.

Ve třinácti zápasech 48 vstřelených branek a naproti tomu jen 17 inkasovaných, to dělalo ze Slavie v první čtvrtině nejlepší útok a druhou nejlepší obranu (jeden gól za Hamé). Slavia se může ve všech svých řadách spolehnout na hráčské osobnosti, nejinak tomu je i na nejdůležitějším postu brankáře. Petr Franěk to nemá ve Slavii lehké, asi pořád ho fanoušci červenobílých barev budou srovnávat s někdejším miláčkem tribun Romanem Málkem. Po loňském nevydařeném play-off mu možná mnozí nevěřili, ale zkušený gólman v úvodu sezóny dokazuje, že je mužem na svém místě a je oporou. Zdatně mu sekunduje i “dvojka“ Lukáš Hronek, oba se můžou pochlubit výbornými brankářskými statistikami. V důležitých okamžicích mužstvo podrží, hráči z pole jim to zase vrací vydatnou podporou v defenzívě. ”Na Fráňovi je vidět i v kabině, že si dělá srandičky a že je v pohodě, cítí se dobře a věří si. Fakt chytá dobře a když to mužstvo potřebuje, je třeba pod tlakem, tak ho podrží, což je samozřejmě strašně důležité pro obránce a celé mužstvo,” uzavírá “Bedýnka” ohlédnutí za první čtvrtinou základní části z hlediska Slavie.

#21 Jaroslav Bednář

Ohlasy po obnovené domácí premiéře v extralize a prvním gólu v dresu Slavie po osmi letech

Ohlasy po prvním přípravném utkání, Bednář dva góly

Rozhovor s Jaroslavem Bednářem po příchodu do Slavie

Statistiky a profil Jaroslava Bednáře

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava, Karel Líbal
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více