Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
5. listopadu 2005

Posledním soupeřem před Karjalou bude Třinec

V neděli bude mít slávistický národ dilema, zda se vydat na hokej nebo na fotbal. Ve stejný čas jako zápas HC Slavia Praha - HC Oceláři Třinec začíná na Strahově souboj fotbalové sestřičky se Slováckem. ČMFS, resp. ředitel ligy Ivo Lubas, žádost o přeložení fotbalového utkání zamítl. Ač jsou slávisté nazýváni jako sešívaní, rozpůlit se nemohou a budou si muset vybrat jednu z možností. Ti co dají přednost hokeji, se mohou těšit na střetnutí s Oceláři z Třince, které po neúspěšných výsledcích pozvedl nový trenér Jiří Juřík. Další zápas je na programu až 18. listopadu, neboť extraligu přeruší reprezentační přestávka a turnaj Karjala. Utkání začíná v 17:00 a sledovat ho budete moci tradičně v online přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1929 jako SK Třinec
Trenéři: od 17.10.2005 Jiří Juřík, Jan Daněček, Aleš Mach (do 17.10. Jan Neliba, Aleš Mach, Pavel Marek)
Největší úspěchy: 2. místo v sezóně 1997/1998
Posledních pět let: 9. > 8. > 4. > 8. > 13.
Internet: http://www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Radovan Biegl, Radim Tesařík, Jan Peterek

První čtvrtina Třince

Třinečtí Oceláři dosáhli v minulém ročníku zatím svého nejhoršího extraligového umístění. Hůře na tom byla pouze sestupující Jihlava. Ani po první čtvrtině nové sezóny příliš důvodů ke spokojenosti na severu Moravy nebylo. Dvanáct bodů řadilo Třinec na dvanácté místo. Devět bodů získali svěřenci tehdy ještě Jana Neliby v domácím prostředí, ze sedmi utkání na cizím ledě vytěžili pouhé body tři. S útočnou fází sice mohli být v Třinci relativně spokojeni, více než 33 branek nastřílela pouze Slavia, Sparta a Kladno, v obranné hře ale byly velké mezery. V tabulce počtu inkasovaných gólů se Třinečtí se 46 obdrženými brankami dělili o poslední místo se Vsetínem, což pro zadní řady nebyla dobrá vizitka. Nejvíce gólů Severomoravané nasázeli ve 4. kole Litvínovu, kde zvítězili v prodloužení 6:5, naopak nejvíce jich obdrželi v zahajovacím utkání sezóny, ve kterém podlehli v domácím prostředí Bílým Tygrům 2:5, pět gólů se podařilo ve 12. kole v Třinci vstřelit také Karlovým Varům, které zde zvítězily 5:4.

Aktuálně z obou táborů

Slávisté až do 17. kola poznali pouze jednou hořkost porážky, momentálně se jim však příliš nedaří. Z posledních šesti zápasů získali pouze šest bodů. Před pátečním utkání v Liberci, který je na druhém místě, měli náskok sedm bodů. Proti Tygrům se museli obejít bez svého kapitána, který kvůli trestu ve hře v zápase s Karlovými Vary musel nuceně jeden zápas odpočívat.

Jeho abscence byla sice znát, přesto Slavia byla domácím více než vyrovnaným soupeřem a rozhodující momenty zápasu byly jinde. V 5. minutě se Pražané museli bránit dvojnásobné přesilovce domácích a inkasovali z hole Martina Hlavačky. Tentýž muž byl i u druhého gólu Bílých Tygrů, když ve spolupráci s Václavem Novákem připravil gólovou přihrávku pro Ľubomíra Vaice. Růžičkův tým sice již po minutě vrátil v přesilovce do hry Tomáš Vlasák a ve druhé třetině měl tlak, deset minut před koncem však potrestal zaváhání slávistické obrany Tomajko a naděje červenobílých na bodový zisk poklesly. V bouřlivém prostředí vyprodané Tipsport arény dohrávali domácí ve velkém stylu. Jedenáct sekund před koncem sice neuhlídali Tomicu, ale jeho gól byl již pouze kosmetickou úpravou skóre.

V souboji druhého s prvním, jehož už tak pikantní příchuť ještě okořenila extraligová premiéra syna Vladmíra Růžičky, byl tedy úspěšnější Liberec a ztenčil náskok Slavie na čele tabulky na čtyři body. Navíc má zápas k dobru. Na první pozici útočí nadále i Vítkovice, které uspěly v Plzni a Zlín, jenž získal v televizním utkání bod ze vsetínského Lapače. Slavii může těšit alespoň návrat distancovaného Beránka do sestavy a reprezentační přestávka, během které hráči mohou nabrat nové síly.

Na konci září načali Oceláři černou sérii, během které v šesti utkáních získali pouze jeden bod. Třinečtí na domácím ledě podlehli Slavii, Karlovým Varům a Českým Budějovicím, bodovali pouze v remízovém klání s Libercem. Když se k těmto nelichotivým výsledkům přičetly ještě prohry v Plzni a Vítkovicích, výsledkem bylo odvolání trenéra Jana Neliby. Trenérské trio se nakonec ustálilo ve složení Jiří Juřík, Jan Daněček a Aleš Mach. Změn dostal i kádr, z Vítkovic získali Oceláři Ľubomíra Pištěka, vedení klubu se naopak rozloučilo s ruským útočníkem Andrejem Petrakovem, jenž zamířil do Znojma.

Příchod nového kouče týmu výrazně pomohl. Třinec v dalších šesti kolech získal čtrnáct bodů. Obrat k lepšímu načal zápas na ledě posledního Vsetína, kde Třinečtí zvítězili 4:0 a Radovan Biegl si připsal první čisté konto v sezóně. Následovaly remíza s Litvínovem 1:1 a výhra nad Kladnem 4:2. Oceláři čekali na vítězství v domácím prostředí téměř měsíc. Po dvou utkáních doma čekala Juříkovy svěřence těžká zkouška na Spartě. Třinec v ní obstál na výbornou, v T-Mobile Areně porazil Spartu 3:2 a skalp Holešovických získal již podruhé sezóně. Podruhé v sezóně hokejisté s drakem ve znaku dokázali porazit i Pardubice, když v ČEZ Areně zdolali Moeller nejtěsnějším rozdílem 2:1. Tyto dvě výhry ještě dělila domácí remíza se Znojmem 2:2. Až po sedmi zápasech působení trenéra Juříka našel Třinec přemožitele. Z Werk arény si vzhledem k formě Ocelářů možná trochu překvapivě odvezla po výsledku 1:3 všechny body Plzeň. Proti Slavii by až na zraněné Frola a Skořepu měli nastoupit Třinečtí kompletní.

Vzájemné zápasy

Celková bilance obou týmů za deset sezón, během kterých se potkávají, je vzácně vyrovnaná. Slavia i Třinec si shodně připsali po jedenadvaceti vítězstvích, čtyřikrát se rozešli smírně. V play-off slávisté na Oceláře narazili v sezóně 1997/1998, kdy bojovali o postup do semifinále. Slavia tehdy byla krůček od historického úspěchu. Zatímco v předchozích letech nevyhrála ve čtvrtfinále jediné utkání, tentokrát se za stavu 2:2 o postupujícím muselo rozhodnout až v pátém zápase v Třinci. Tam však svěřenci tehdejšího trenéra Richarda Fardy totálně selhali a prohráli 7:0. Postupující Třinec to nakonec dotáhl až do finále, kde nestačil na mistrovský Vsetín. Za Valachy shodou okolností nastupovali dnešní kapitán Slavie Josef Beránek a nejlepší střelec této sezóny David Hruška. I přes neúspěch ve finále je to dosud největší úspěch v historii třineckého klubu.

Na začátku minulého ročníku měla Slavia bilanci s Třincem ještě nepříznivou. Poté co v sezóně nad Oceláři třikrát zvítězila v normální hrací době a jednou v prodloužení, se ale dotáhla již na rozdíl jediného zápasu. Ten smazala v prvním vzájemném měření sil v této sezóně. Ve Werk aréně se vše podstatné odehrálo ve druhé třetině. Slávisté nasázeli soupeři čtyři góly a třetí třetina se pak hrála prakticky jen z povinnosti. Vše nasvědčovalo tomu, že Petr Franěk si připíše druhé čisté konto v sezóně, nakonec mu ho překazil dvanáct sekund před sirénou Jan Peterek, který tak zaznamenal alespoň čestný úspěch svého týmu.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - TŘINEC
Základní část:
41 19 - 4 - 18  115:114
Čtvrtfinále 1997/98
5 2:3 18:23
Celkem
46 21 - 4 - 21 133:137
Doma:
22 14 - 2 - 6 78:55
Venku:
24 7 - 2 - 15 55:82
Postavení v tabulce
 1. Slavia   23   13 0 6 1  3   74:36   46 
11. Třinec   22    7 1 0 4 10   53:63   27
Co mají oba týmy společného
Ze současných slávistů působil dříve v Třinci Boris Žabka, z kádru Ocelářů oblékal v minulosti slávistický dres Zdeněk Skořepa.
Poslední zápasy
Slavia - Zlín 2:3
Vítkovice - Slavia 2:2
České Budějovice - Slavia 2:5
Slavia - Karlovy Vary 3:4 pp
Liberec - Slavia 3:2
Třinec - Kladno 4:2
Sparta - Třinec 2:3
Třinec - Znojmo 2:2
Pardubice - Třinec 1:2
Třinec - Plzeň 1:3
Sestavy v minulém kole
Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina - Duda, Divíšek, Tomica - Bednář, Vlasák, Sup - D. Hruška, Červenka, Dlouhý - L. Havel, V. Růžička ml., Vondrka Biegl - Hunkes, Pácal, Tesařík, Výtisk, Jurdič, Kroupa - J. Kudrna, Peterek, Hašek - Huna, Martynek, Pletka - Bordowski, Polanský, Zbořil - Tomas, Vítek, Pištek - od 21. min. navíc Paroulek.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 22 7+15=22
2. Radek Duda 23 7+12=19
3. Jaroslav Bednář 23 6+12=18
4. Tomáš Divíšek 22 4+14=18
5. Tomáš Vlasák 22 6+11=17
1. Jan Peterek 20 6+11=17
2. Jaroslav Kudrna 19 9+7=16
3. Václav Pletka 21 9+4=13
4. Jiří Polanský 21 3+7=10
5. Radim Tesařík 22 1+9=10
Brankáři
Petr Franěk 16 - 1,59 - 95,04%
Lukáš Hronek 7 - 1,38 - 94,48%
Radovan Biegl 18 - 2,62 - 91,57%
Martin Vojtek 6 - 3,30 - 91,54%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více