Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
3. prosince 2005

Petr Franěk králem večera v Hostan Areně

Z n o j m o - Slavii se na Orly daří, přistřihla jim křídla i v pátečním 29.kole. Z posledních osmi vzájemných zápasů ztratila jen dva body za prohru v prodloužení, na ledě znojemské Hostan Areny už pětkrát za sebou vyhrála. Vítězství vybojovala i tentokrát, ač přijela na jih Moravy značně oslabena bez tří stabilních centrů, nově totiž chyběl kvůli chřipce kapitán Beránek. Rozhodující a jediný gól zápasu vstřelil v první třetině Bednář, potom kralovali oba brankáři. Petr Franěk vychytal domácí střelce, nepustil za svá záda ani jednu z 38 střel. ”Semkli jsme se a urvali tři body,” hodnotil po utkání Petr Franěk, po zásluze vyhlášený nejlepší hráč Slavie. Připsal si třetí nulu sezóny a Slavia se vrátila do čela tabulky.

Třináctá minuta se stala pro Slavii šťastnou, zrodila se v ní jediná gólová akce. Souhru prvního útoku rozehrál Tomica, přes Hrušku se dostal puk k Bednářovi a ten našel mezírku mezi betony Trvaje. “Oživlý” střelec se trefil ve všech posledních čtyřech zápasech. ”Bylo to důležité, pak se nám hrálo líp, Znojmo se muselo tlačit dopředu a my mohli čekat na brejky,” souhlasil s označením gólu jako jednoho z klíčových momentů zápasu Petr Franěk.

Slávistický gólman pak byl v dalším průběhu utkání v časté permanenci, pochytal řadu těžkých střel Orlů. Postupně deptal všechny domácí útočníky a působil nepřekonatelným dojmem. ”Určitě jsem si zachytal. Každý brankář je rád, když jde na něj víc střel. Kluci mi pomohli a hlavní je, že jsme vyhráli,” bránil se připsání zásluh na vítězství jen na svou hlavu. Spoluhráči před ním dobře čistili prostor a včas odklízeli odražené puky do bezpečí. Třetí nulou v sezóně Petr Franěk položil základ k výhře Slavie.

Trenérům červenobílých v současné době dělá vrásky zdravotní stav středních útočníků, ve Znojmě jim dokonce chyběli hned tři stabilní centři. K dlouhodobým marodům, Divíškovi se Sobotkou, se přidal kapitán Beránek, který ulehl do postele s chřipkou. ”Hodně nám chyběl, jeho absence byla znát, ale kluci co hráli místo něj, tak ho myslím dobře nahradili. Semkli jsme se jako mužstvo a urvali tři body,” těšil se z výsledku a bojovného výkonu Petr Franěk. První zápas po návratu z hostování odehrál Milan Kopecký a v sestavě Slavie byl vlastně jediným typickým centrem.

Slavia vyhrála čtvrtý zápas v řadě a předchozí menší krize je zapomenuta. ”Bylo jen otázkou času, kdy budeme zase vyhrávat. Máme výborné mužstvo, ale museli jsme se vrátit ke své hře.” Dobrou sérii mají slávisté v zápasech s Orly, na jejich ledě vyhráli pátý zápas za sebou, radovali se v prvním vzájemném zápase sezóny v Hostan Areně a body si odvezli znovu i v pátek. Orli kromě nepříznivé bilance se Slavií neprolomili v utkání ani trápení v koncovce. ”Nemysleli jsme na to. Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas a Znojmo má dobré mužstvo. Mohli to zlomit a napadalo by jim to tam,” byl v neustálém střehu Petr Franěk.

Domácí Orly zklamaly také přesilovky, zahrály si jich celkem osm, ale příliš se jim při nich nedařilo. V závěru se Znojmu při dvojnásobném trestu Bednáře naskytla velká šance na vyrovnání, svou situaci navíc vylepšilo odvoláním Trvaje z branky. Skvělý Franěk ale spolu se čtyřmi obětavými spoluhráči v poli odolal, i když to byly horké chvíle. ”Bylo to těžké, hráli šest na čtyři, ale ubránili jsme to. Měli nějaké závary, ale zvládli jsme to dobře,” pochválil Petr Franěk počínání Slavie v oslabení.

Na jihu Moravy chytal ve velké pohodě, možná mu i trochu pomohl zápas ve Vsetíně. Tam byl po první třetině a dvou inkasovaných brankách střídán Lukášem Hronkem. Nedalo by se říct, že by chytal špatně, ale trenéři se rozhodli dát mužstvu impulz a to se povedlo. Slavia otočila zápas z 0:2 na 3:2 a odvezla si z Lapače vydřenou výhru. Už předtím podobně vybojovala vítězství v derby a tým se dostal do pohody. Stejně jako její brankářská jednička. Doma v televizním zápase vychytal kladenské útočníky a ve Znojmě přidal ještě o kousek lepší výkon, Orlům nedovolil ani gól. ”Pomohlo to hlavně mužstvu. Dostali jsme ve Vsetíně dva takové nevinné góly, podařilo se nám to otočit a nakoplo nás to. Důležité je, že se daří mužstvu,” myslí především na týmové úspěchy Petr Franěk. V pátek si na něm Orli vylámali všechny své zuby. Slavia nedostala gól od Znojma už přes sto dvacet minut, když předchozí zápas v Sazka Areně skončil její výhrou 3:0.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více