Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
5. prosince 2005

Prolomí Slavia zlínské prokletí?

Největším lákadlem, které nabídne úterní 31. extraligové kolo, bude souboj první Slavie a třetího Zlína. Pražané jsou ve formě a posledních pět zápasů bodovali pokaždé naplno. I hráčům Hamé se daří, až na prohru v Liberci v minulém kole byli ve třetí čtvrtině rovněž stoprocentní. Proti extraligovému lídrovi se budou muset obejít stále bez distancovaného Igora Murína, kterému vyprší disciplinární trest až po tomto utkání. Svěřenci Vladimíra Růžičky by toho rádi využili a prolomili prokletí, které je proti Zlínu provází. V základní hrací době nad soupeřem z města obuvi nezvítězili již šestnáct zápasů v řadě. Podaří se jim to tentokrát? Utkání, které dá na tuto otázku odpověď, začíná v 17:00. Sledovat ho můžete mimojiné v online přenosu, který startuje ve stejný čas.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SK baťa Zlín
Trenéři: Ernest Bokroš, Jaroslav Stuchlík
Největší úspěchy: Československo: 3. místo (1985); ČR: mistr extraligy (2004), 2. místo (1995, 1999, 2005)
Posledních pět let: 8. > 3. > 13. > 1. > 2.
Internet: http://www.hokej.zlin.cz
Hvězdy týmu: Igor Murín, Martin Hamrlík, Miroslav Blaťák, Petr Leška, Richard Král

Z tábora HC Hamé

Na dvě úspěšné sezóny, kdy hokejisté Hamé nejprve získali historicky první mistrovský titul pro klub a o rok později si účast ve finále zopakovali, navazuje výběr Ernesta Bokroše i letos. Defenzivně laděný soubor patří ke špičce extraligy, podává vyrovnané výkony. Těží především z dobré hry na domácím kluzišti, získal už 38 bodů a lepší bilanci na vlastním stadionu má jen Liberec. Tradičně se "Medvědi" můžou pochlubit výbornou obranou, v počtu inkasovaných branek je jen těsně za Libercem a Slavií.

V útoku už je to o něco slabší, vedle návratů hráčů z NHL zpět za moře citelně zasáhly tým letní odchody celé první úderné řady. Její centr, Petr Leška, se už ale z nevydařeného angažmá vrátil, zatím však na skvělé předchozí výkony v dresu Hamé nenavázal. Trenéři také stále vyhlížejí návrat dvojnásobného nejlepšího střelce extraligy Jaroslava Balaštíka, který nedostává v Americe šancí v NHL podle svých představ. V poslední době se však vrátil do prvního týmu Columbusu Blue Jackets a s jeho návratem do Zlína to zatím nevypadá dobře.

Jedinou výraznou individualitou zlínské ofenzivy je Richard Král. Dlouholetá ikona Třince zvládla přechod do jiného klubu a neuškodil jí ani návrat elitního centra Lešky. Zatím to vypadá, že žádný problém se dvěma kohouty na jednom smetišti nehrozí. Král zatím nastřílel 11 branek a přidal 8 asistencí. Vydatné podpory se dostává Hamé za zadních řad, kterým velí Martin Hamrlík. Překvapením jsou výkony Lubomíra Vosátka, který bodově vyletěl v extralize poprvé v kariéře.

Kauza Murín

V utkání 28.kola Hamé - Plzeň se stala událost, která hodně rozvířila hokejové dění v Čechách i na Moravě. Zlínský gólman Igor Murín připravil hosty o jasný gól, když dopředu posunul svojí branku, navíc se tak stalo mimo centrum dění hry. K nesportovnímu počinu se po zápase přiznal a ještě to označil jako součást taktiky. Od většiny hokejové veřejnosti se mu dostalo odsouzení. Trest v podobě finanční pokuty v řádech deseti tisíců dostal od vlastního klubu, který se od jeho jednání distancoval. Od disciplinární komise dostal navrch stop na tři zápasy, trest mu vyprší v utkání se Slavií.

O kauze toho bylo napsáno už dost, Murín si především pošramotil svou pověst jednoho z nejlepších gólmanů extraligy. Ve světle této události, navíc když se tak nestalo v případě Murína poprvé, tak vypadají jeho brankářské statistiky poněkud divně. Na vítěze nějaké ceny fair-play asi aspirovat nebude. Může se také připravit na to, že všude kam přijede, tak bude mít led pořádně "horký", nejen v Plzni...

Aktuálně z tábora Slavie

Slavia už definitivně nechala za sebou špatnou výsledkovou sérii a naopak se teď může pochlubit pěti vítězstvími v řadě. Za sebou má vydařený víkend, kdy jako jediná z extraligy získala plný počet bodů. V pátek si dojela pro těsnou výhru do Znojma, když se utkání stalo především galapředstavením Petra Fraňka v brance. Slavii tak stačila jediná přesná trefa Jaroslava Bednáře z první třetiny.

O dva dny později přivítala na domácím ledě v Sazka Areně plzeňský Lasselsberger. Do sestavy se vrátil uzdravený kapitán Beránek. Do začátku třetí třetiny to byla pohodová jízda, jako první změnil stav utkání v 9.minutě Duda, když do sítě dorazil tvrdou střelu Žižky. Bývalý slávista Roman Málek ve službách Západočechů byl v ohni střel a dlouho odolával dalším slávistickým šancím. Překonal ho až dvakrát jeho kamarád Michal Sup. Po jeho druhém gólu na začátku třetí třetiny vedla Slavia už o tři góly, ale přesto bylo ze zápasu ještě drama.

Plzni se během krátké doby podařilo dvakrát překonat Petra Fraňka a pět minut před koncem už málem slavila vyrovnání. Jak nakonec doporučil kolega u videa rozhodčímu Bolinovi a potvrdily později i televizní záběry České televize, střela Michala Straky se odrazila od jedné tyče do druhé a poté ven. Slavia se ubránila v závěru při vyloučení Vondrky a po jeho návratu při plzeňské power-play pečetil vítězství Slavie na 4:1 gólem do prázdné brány Beránek. Vedle střelce dvou gólů Supa se blýskl Radek Duda, který si proti svému bývalému klubu připsal tři body (1+2) a vyhoupl se do čela produktivity ve Slavii.

Po páté výhře v řadě zůstala Slavia v čele tabulky. V 31.kole před ní čeká další výzva, souboj se třetím celkem extraligy, Hamé Zlín. Motivaci Slavie navíc zvyšuje fakt, že se jí na stadionu Luďka Čajky příliš nedaří, nevyhrála zde čtyři utkání v řadě. Loni dokonce nevstřelila ve Zlíně ani gól. První letošní zápas skončil na ledě "Medvědů" remízou 1:1, kterou domácím zachránil v poslední minutě při power-play obránce Blaťák, který tak odpověděl na vedoucí gól Supa. Odvetu v Sazka Areně vyhrál Zlín 3:2.

V součtu s finálovou sérií z roku 2004 nevyhrála Slavia nad Zlínem deset zápasů. V normální hrací době si dokonce výhru nepřipsala už dlouhých šestnáct zápasů. "Jednou to přijít musí," věří v zlomení nepříznivých výsledků kanonýr Slavie Michal Sup. Zatím má v sezóně na své hokejce čtrnáct střeleckých zářezů, další by určitě rád přidal i ve Zlíně, zvláště když bude domácím chybět distancovaná brankářská jednička Igor Murín. Jeho místo zaujme s největší pravděpodobností mladík Lukáš Plšek. "To je to nejhorší, můžeme si říct, že tam je dvojka a že na něj musíme hodně střílet, a nakonec ho rozchytáme takovým způsobem, že mu nemůžeme dát gól," nevidí v oslabení "Medvědů" takovou výhodu Michal Sup.

Trenéři Slavie podle všeho nebudou moct stále počítat s Tomášem Divíškem (nastřelený kotník) a Vladimírem Sobotkou (chronické problémy zad). Sestava by se tak neměla lišit od zápasu s Plzní.

Historická bilance v extralize
ZLÍN - SLAVIA
Celkem:
51 27 - 11 - 13 150:127
Doma:
26 14 - 5 - 7
Venku:
25 13 - 6 - 6
Finále 2003/2004:
5 4 - 1
 
Postavení v tabulce
1. Slavia   30   18 0 6 1 5   92:50   61
3. Zlín     31   16 1 5 1 8   69:51   56
Co mají oba týmy společného
Jediným hráčem, který působil i v kádru soupeře, je slávistický bek Tomáš Žižka.
Poslední zápasy
Pardubice - Zlín 1:3
Zlín - Znojmo 5:2
Zlín - Plzeň 4:1
Zlín - Vítkovice 4:2
Liberec - Zlín 3:1
Slavia - Sparta 4:2
Vsetín - Slavia 2:3
Slavia - Kladno 5:1
Znojmo - Slavia 0:1
Slavia - Plzeň 4:2
Sestavy v minulém kole
Plšek - Hamrlík, Galvas, Nosek, J. Malinský, Vosátko, Zubíček, Houdek - Okál, Leška, Melenovský - Špilár, Král, Záhorovský - Barinka, Martin Čech, Kristek - Kovář, Kubiš Franěk - Kadlec, Drtina, J. Novák, Žižka, Kolařík, Graňák, Žabka - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D. Hruška, Kopecký, Dlouhý - Červenka, Vondrka
Nejproduktivnější hráči
1. Richard Král 31 11+8=19
2. Ivan Rachůnek 30 9+7=16
3. Lubomír Vosátko 31 5+10=15
4. Martin Hamrlík 31 5+9=14
5. Marek Melenovský 31 6+7=13
6. Martin Čech 31 5+8=13
1. Radek Duda 30 8+20=28
2. Josef Beránek 28 8+19=27
3. Tomáš Vlasák 29 9+14=23
4. Jaroslav Bednář 30 10+12=22
5. Michal Sup 30 14+6=20
Brankáři
Igor Murín 28 - 1,50 - 95,31%
Lukáš Plšek 6 - 3,11 - 91,91%
Petr Franěk 23 - 1,76 - 94,68%
Lukáš Hronek 8 - 1,27 - 95,48%
Autor Miroslav Votava, Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více