Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
5. prosince 2005

Motivaci střílet góly mám každý den, říká Michal Sup

P r a h a - Na začátku třetí třetiny to vypadalo na jednoznačnou záležitost. Slavia vedla o tři góly a to ještě držel Plzeň skvělý Málek. Přišlo však polevení a ze selanky se nakonec stalo drama. Velká zápletka přišla v 55.minutě, kdy Plzeňáci už málem slavili vyrovnání. Rozhodčí Bolina však po poradě s kolegou u videa gól nepotvrdil a jak prokázaly záběry České televize, bylo to správné rozhodnutí. "Určitě jsme měli obavy, vyrovnali by a do konce chybělo už jen pár minut," připustil Michal Sup, nejlepší střelec Slavie. Za záda svého kamaráda a bývalého spoluhráče Romana Málka se trefil dvakrát.

Populární slávistický útočník s číslem 8 na zádech prožil v červenobílém dresu se současným plzeňským gólmanem krásné časy. Nezůstalo jen u vzpomínek, přátelské vazby oba hráči nezpřetrhali a jejich rodiny se často navštěvují. ”Zas tak často to není, protože nemáme tolik času, ale když je nějaká volná chvilka, tak se sejdeme, většinou u nás,” potvrzuje Michal Sup. Na ledě jde však kamarádství s Romanem Málkem stranou a dvě velké opory na cestě za mistrovským titulem Slavie v roce 2003 se stávají soupeři. Jeden se snaží druhého přelstít. V neděli večer byl spokojenější domácí kanonýr, podařilo se mu dvakrát zapsat do střelecké listiny. ”Pro mě to byl úspěšný souboj, překonal jsem ho dvakrát. Tak jsem rád, že to vyšlo,” usmíval se po zápase před kabinou Michal Sup a nezapomněl si vyměnit přátelské “popíchnutí” s právě procházejícím gólmanem Lasselsbergeru.

V utkání byl jedním z nejpilnějších střelců, Málka zasypal sprškou střel už od první třetiny. Jednou tvrdou ránou ho málem knokautoval. ”Já mám motivaci střílet góly každý den, dneska mi to tam padlo. Měl jsem tam šance už v první třetině, ty jsem neproměnil, ale ve druhé to už vyšlo,” vrátil se ke svému prvnímu gólu v utkání, kdy v 26.minutě sám před Málkem provedl šibalské zakončení. Na začátku třetí třetiny zvyšoval na rozdíl tří branek, když trošku se štěstím překonal plzeňského strážce svatyně, který jinak držel ambice Plzně na bodový zisk v utkání. ”Byla to dorážka, od Máliče se puk odrazil přede mně a já jsem do něj plácnul. Myslím, že si to tam trošku i sám nohou kopnul,” nebránil se označení branky jako šťastné, ale nic mu to nevzalo na radosti, protože se nakonec ukázala jako vítězná. V utkání byl ještě blízko hattricku, ve druhé třetině ujel ve vlastním oslabení, ale stíhající obránce ho faulem stačil trošku vyvést z rovnováhy a střelu kryl Málek.

Vypadalo to na snadné vítězství, ale Plzeň se dokázala ještě vzepjat ke stíhací jízdě, pomohla jim k tomu však i chybující Slavia. Stačilo trošku polevení a lehkovážnosti, a najednou zbyl z klidného vedení jediný gól. ”Bohužel jsme dostali dva góly a ještě jsme se třásli. Vypadalo to tak, že jsme polevili,” přiznal menší podcenění za jasného stavu Michal Sup. Na druhém gólu mělo trochu svůj podíl, seděl v tu dobu na trestné lavici, kde mu nebylo nejlépe. ”Byly to špatné časy, probíhalo mi tam v hlavě hodně věcí,” popisoval své pocity. Z hole Výborného padl druhý plzeňský gól a dalo se očekávat ještě drama. Zápletka přišla pět minut před koncem, kdy se po střele Michala Straky už hosté radovali z gólu. Naštěstí pro Slavii předčasně, ke smůle Plzně skončila střela nejdříve na spojnici tyče a břevna, a poté se odrazila od druhé tyče ven. ”Bylo to hodně sporné, kluci co byli u toho na ledě, tak říkali, že to gól nebyl. Ze střídačky je úhel jiný a člověk to nemůže posoudit. Na tom videu to asi bylo vidět,” přidal pár minut po zápase svůj názor na celou situaci Michal Sup.

Slávistická střídačka si po verdiktu rozhodčího Boliny určitě oddechla, ztratit v zápase vedení o tři góly by bylo hodně nepříjemné. ”Určitě jsme měli obavy, vyrovnali by na 3:3 a do konce chybělo už jen pár minut. Bylo by hodně těžké urvat tři body,” uvědomovalo si levé křídlo druhého útoku Slavie, který byl v utkání u třech gólů a počínal si hodně aktivně. Dlouhá časová prodleva při čekání na rozhodnutí hlavního sudí tak spíše nahrávala Slavii, která si mohla odpočinout a naopak Plzeňáci vypadli ze svého tempa ze třetí třetiny. ”Psychicky je to asi složilo, ubere to hodně sílu,” souhlasil ryšavý útočník. Plzni se nepodařilo vyrovnat ani při vyloučení Vondrky v závěru, Slavia se už ubránila. Mohla tak oslavit páté vítězství v řadě a setrvání na prvním místě v tabulce. Další důvody ke spokojenosti měl Michal Sup ještě díky třináctému a čtrnáctému vstřelenému gólu v sezóně. Bezpečně vede tabulku střelců ve Slavii, v extralize je před ním jen sparťan Petr Ton a tak není bez šance se znovu poprat o korunu střelců. Třeba to do třetice už vyjde. ”Bude to ještě hodně dlouhá sezóna, máme teprve před Vánocemi. Hlavně, aby se nám dařilo a zůstali jsme na prvním místě,” nemyslí na individuální ocenění, které mu už dvakrát těsně uniklo, jeden z nejlepších střelců extraligy posledních let.


Josef Beránek: Někdy nám chybí hrát v defenzivě na sto procent

V pátečním utkání ve Znojmě slávistům chyběl jejich kapitán, Josef Beránek místo zápasu s Orly bojoval s chřipkou. Naštěstí šlo jen o lehčí virózu a o dva dny později už zase vedl mužstvo na ledě. ”V tom sledu zápasů není ani možnost, aby člověk měl čas na marodění,” řekl krátce na toto téma po utkání s Plzní. Už takhle má Slavia na marodce na delší doby jiné dva centry, Divíška a Sobotku, a tak by delší absence zkušeného útočníka byla citelně znát. ”Kluci ve Znojmě vyhráli, takže jsem zas tak nechyběl. Máme dobře poskládané mužstvo, samozřejmě když nám chybí každý jeden hráč, tak je to škoda a je lepší, když hraje, ale i tak je mužstvo silné,” je přesvědčen o kvalitách Slavie, kterou by podle jeho slov neměly dvě - tři ztráty nijak rozhodit.

Zápas s Plzní se dlouho vyvíjel jednoznačně pro domácí, Slavia si vytvářela spoustu šancí a před Málkem bylo hodně rušno, zatímco Plzeňáci byli většinu času v útoku neškodní. Po třetím gólu na začátku třetího dějství se však něco stalo. Petr Franěk přišel o svou dlouhou sérii neprůstřelnosti (přes sto minut) a dvě branky v jeho síti znamenaly dramatickou zápletku. V čem ten obrat, padaly po zápase otázky. Polevení či snad podcenění? Názor na celou věc přidal i slávistický kapitán. ”Nedalo by se říct, že jsme se uspokojili. Přestali jsme bruslit, při takovém stavu jsme víc lehkovážní a začneme přemýšlet, což je trošku nevýhoda. Mančaft se musí naučit hrát každý zápas na to, aby ho vyhrál a nepřemýšlet o tom, že jsme první nebo kolik dáme gólů. Někdy, když je mužstvo nahoře a má úspěch, tak začne víc přemýšlet a míň dřít na každé vítězství, než by měl,” vidí ještě nějaké nedostatky ve hře Slavie Josef Beránek.

Slávisté to v zápase někdy přeháněli s kombinací na krásu, snažili se některé akce, zvláště v přesilovkách, vyšperkovat gólem do prázdné brány a to se jim málem vymstilo. Na druhou stranu se diváci mohli bavit hezkými průniky jako v případě Jaroslav Bednáře či souhrami druhého útoku vedeným Tomášem Vlasákem. ”Když se v tom zápase vede, tak člověk začne vymýšlet, ale myslím si, že tohle se může i dít, hokej je také o zábavě a jestliže je na tom tým psychicky dobře a vede tři nula, tak si to může dovolit. Ale měl by to udržet a dohrát v pohodě. Musí hrát v defenzivě na sto procent a to nám někdy chybí,” přiznává šestatřicetiletý světoběžník, který v utkání pečetil stav na konečných 4:2 gólem do prázdné brány. Zajímavý byl pro diváky určitě i souboj slávistických střelců s Romanem Málkem, dřívejším miláčkem tribun, ale dnes už oporou Plzně. ”To je vždycky, když se hraje s Plzní. Samozřejmě všichni víme, že tam Roman chytá a myslím si, že i pro něj to musí být trošku prestižní, přijet sem.”

Ohledně nedělního utkání se asi bude nejvíce mluvit o události z 55.minuty. Za stavu 3:2 pro Slavii se dostali dva plzeňští útočníci do přečíslení, zakončení vzal na sebe Michal Straka. Kotouč vystřelený z jeho hole se odrazil rychle ven, lidské oko mohlo jen stěží rozeznat, jestli se tak stalo od tyče či snad vnitřní konstrukce, případně jestli se puk při dopadu dostal za brankovou čáru. Dlouhé čekání při poradě rozhodčího Boliny s kolegou u videa pak jen zvyšovala nervozitu. ”Nevím, proč to trvalo tak dlouho, my jsme tam jen stáli a čekali, až udělá rozhodnutí. Samozřejmě to bylo takové očekávání, protože by to bylo na 3:3. Naštěstí to dopadlo dobře pro nás a gól nebyl,” ulevilo se Josefu Beránkovi, který spolu s plzeňským kapitánem Pavlem Trnkou čekal na verdikt Boliny u trestné lavice. Nejblíže sporné situace byl ze slávistů gólman Petr Franěk. ”Nebyl jsem se ho na to zeptat, ale stejně je to víceménně jedno. Tam je důležité, jak to vidí rozhodčí u videa,” dodal Josef Beránek. Problém však byl, že na videu nebyl celý moment příliš dobře rozeznatelný, rozhodčí u videa bohužel neměl k dispozici záběry České televize. Ty to odhalily, puk se odrazil od jedné tyče do druhé a pak ven.

Pro někoho možná překvapivý byl i fakt, že Bolina většinu času proseděl na trestné lavici a s kolegou u videa toho příliš nenamluvil. Ten mu dal nakonec doporučení situaci jako gólovou neoznačit, což na jedné straně fanouškovského tábora vyvolalo radost a na druhé pískot. ”Neřešil jsem to, jde o to rozhodnutí, někdy to trvá čtvrt hodinu, někdy minutu a je to schopen říct. Je celkem jedno, jak dlouho to trvá,” zůstával klidným při dlouhém čekání slávistický kapitán. Na střídačce se o tom ale hráči samozřejmě bavili. ”Docela rychle to vypadlo ven, podle mně byla slyšet tyčka. Muselo by to jít asi vyloženě někam pod horní tyčku, aby to byl gól. Ale já jsem u toho nebyl a tak je těžké to hodnotit. Myslím si, že to bylo hodně rychlé na to, aby mohl někdo říct před ukázaním videa, že to byl gól nebo nebyl,” zakončil Josef Beránek rozbor situace, která nakonec dopadla lépe pro Slavii, stejně jako celý zápas.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více