Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
6. prosince 2005

Prodlouží Slavia vítěznou sérii?

Netradičně ve čtvrtek nastoupí Slavia ke svému dalšímu utkání. Ve 32. kole přivítá na domácím ledě Vítkovice. Ostravané momentálně figurují na čtvrté pozici, od prvního místa, které patří pražskému soupeři, je dělí jedenáct bodů. Jejich motivací nebude jen snížení bodového odstupu, ale i přerušení nelichotivé série vzájemných zápasů. Vítkovice neporazily svěřence Vladimíra Růžičky v normální hrací době již devatenáctkrát v řadě. Ani tentokrát to nebudou mít jednoduché, Slavia po menší krizi na začátku listopadu opět šlape jako dobře namazaný stroj a v předchozích šesti kolech pokaždé naplno bodovala. Zda se jí to povede i posedmé, napoví čtvrteční utkání, které začíná v 19:00. Tradičně jeho průběh budete moci sledovat v online přenosu na těchto stránkách.

v
Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Vladimír Vůjtek, Miloš Holaň
Největší úspěchy: Československo: 2x mistr ligy (1952, 1981); ČR: 2x 2. místo (1997, 2002)
Posledních pět let: 3. > 2. > 5. > 7. > 4.
Internet: http://www.hcvitkovice.cz
Hvězdy týmu: Marek Pinc, Jiří Burger, Roman Šimíček

Aktuálně z obou táborů

Slavia momentálně navazuje na výborné výkony z první čtvrtiny. Ze série čtyř proher na začátku listopadu se dokázala rychle vzpamatovat a nyní již šest zápasů neztratila ani bod. Daří se jí jak v domácím prostředí, tak na hřišti soupeřů. Po dramatickém zápase v Sazka Areně proti Plzni, ve kterém svěřenci Vladimíra Růžičky vedli ještě na začátku třetí třetiny 3:0 a nakonec museli tři body pojistit až gólem do prázdné brány za stavu 3:2, čekalo Pražany střetnutí s nepříjemným Zlínem. Slávisté do té doby nad tímto soupeřem nevyhráli v normální hrací době šestnáctkrát v řadě. Tentokrát se jim to podařilo. Svou roli sice mohla sehrát absence distancovaného Murína a zdravotní problémy několika zlínských hráčů, kteří museli nastoupit se sebezapřením, přesto duel nabídl kvalitní podívanou z obou stran. Po první třetině sice domácí vedli 2:1, ale díky dvěma trefám Michala Vondrky v prostředním dějství se skóre otočilo. Na začátku třetí části srovnal na 3:3 Barinka a bylo pravděpodobné, že kdo dá další gól, vyhraje. V 50. minutě překonal gólmana Plška Josef Beránek a jeho branka se skutečně ukázala jako vítězná. Tři body pro hosty pojistil o dvě minuty později v přesilovce Jaroslav Bednář.

Jednou z příčin, která stojí za úspěchy Pražanů, jsou dobře poskládané útočné formace. Slavia nespoléhá pouze na jeden útok a rozhodnout zápas může kterákoliv pětka. Proti Plzni zazářila především dvojice Michal Sup, Radek Duda, v utkání ve Zlíně se o tři góly postarala Beránkova řada s Tomicou a Bednářem na křídle, dva góly vstřelil Michal Vondrka. První extraligový bod ve své kariéře si za přihrávku na druhý Vondrkův gól připsal Vladimír Růžička mladší. Nelze opomenout ani výkony obránce Jana Nováka. Se sedmi góly a čtrnácti asistencemi je mezi extraligovými beky nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem. Odehrál doposud všechny zápasy a na jeho kontě není jediná trestná minuta!

Co se týče marodky, stav zůstává nezměněn. Kvůli problémům se zády je mimo hru již delší domu Vladimír Sobotka, zranění kotníku nedovoluje nastoupit Tomáši Divíškovi. Slavii čeká kromě souboje s Vítkovicemi před reprezentační přestávkou ještě utkání s Českými Budějovicemi. Pak přeruší extraligu na týden moskevský Rosno Cup. Z kádru extraligového lídra dostali pozvánku do reprezentace Petr Kadlec, Tomáš Vlasák a Jaroslav Bednář.

Vítkovice se drží na čtvrtém místě. Od pátého Třince je dělí devět bodů, na třetí Zlín, který má utkání k dobru, ztrácejí tři body. Po čtyřzápasovém "tripu" po hřištích soupeřů sehráli svěřenci Vladimíra Vůjtka posledí dvě kola doma. V neděli přivítali na svém ledě Znojmo, o dva dny později přijely do ČEZ Areny Karlovy Vary. V utkání s Orly se hráčům Vítkovic příliš nedařilo. Po dvou třetinách byl stav sice nerozhodný 1:1 a dával domácím naději na tři body, ale závěrečné dějství vyznělo pro hosty v poměru 3:1 a všechny body se stěhovaly naopak do orlího hnízda. Znojmo bylo teprve druhým týmem, který dokázal na ostravském ledě vyhrát.

Chuť si Slezané spravili v následujcím zápase s Karlovými Vary. K vítězství nad Západočechy jim pomohly rychlé góly Burgera a Šimíčka v první třetině. Ve druhé části se povedlo Energii vyrovnat, jenže odpovědí byly další Burgerova trefa a pojistka Kuboše na konci prostředního dějství. V závěrečné dvacetiminutovce se karlovarští hráči na odpor již nezmohli, naopak domácí ještě zvýraznili rozdíl. V 51. minutě překonal popáté Mensatora Irgl a ještě v téže minutě vyhnal gólmana hostí z branky Gulaši. Náhradník Přikryl již sice žádný puk za svá záda nepustil, přesto mohla být trenérská dvojice Vladimír Vůjtek, Miloš Holaň spokojena.

Na marodce ostravského týmu jsou Ivan Padělek a Roman Polák. I Vítkovice mají své zástupce v národním týmu pro turnaj v Rusku, trenér Alois Hadamczik povolal Radka Philippa a Marka Pince.

Vzájemné zápasy

V prvním vzájemném zápase v této sezóně byl výsledek jednoznačný, Slavia nadělila Vítkovicím sedmigólový příděl a Petr Franěk si uchoval čistý štít. Jeho protějšek Marek Pinc vydržel v bráně do 47. minuty. Za stavu 4:0 pro domácí se nechal vystřídat Jaroslavem Kamešem. Obraz hry ale nebyl až zas takový, jak by napovídal výsledek. S góly se roztrhl pytel až v závěrečném dějství. Po dvou třetinách Vítkovice prohrávaly ještě ne úplně beznadějným skórem 3:0. Veškeré naděje vzaly definitvně za své po gólu Divíška, který vyhnal Pince z branky. Slavia pak nadělovala i Kamešovi, v rozmezí 53. a 55. minuty se postupně trefili Vondrka, Bednář a Sup. Klíčovou roli v zápase sehrály přesilovky. Poměr vyloučených byl 9:9, červenobílí z něho vytěžili čtyři přesilovkové góly, hosté ani jeden.

Odveta ve Vítkovicích se odehrála před televizními kamerami. Ostravané do té doby na svém ledě nepoznali v této sezóně porážku. A platilo to i po skončení utkání. Oba soupeři se rozešli smírně 2:2. Do vedení šla Slavia, když těsně před první přestávkou překonal Pince David Hruška. Domácí se dočkali vyrovnání rovněž gólem do šatny. Šest sekund před druhou sirénou se prosadil ve dvojnásobné početní převaze Jiří Burger. V 52. minutě nasměroval svým důrazem před brankou Vítkovice ke třem bodům Köhler, jenže Pražané se tím zaskočit nenechali. Hned za další minutu vrátil svůj tým do hry kapitán Josef Beránek. Obě mužstva pak sympaticky chtěla vstřelit rozhodující gól a neomezila se pouze na bránění bodu, ovšem nerozhodný výsledek trval i po šedesáti minutách. Ani nastavený čas vítěze neurčil, i když se domácím naskytla výhodná přesilovka 4 na 3. Vítkovice tedy Slavii opět neporazily, ale udržely alespoň domácí neporazitelnost. Tu ukončila až ve 25. kole Sparta.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - VÍTKOVICE
Celkem:
46 22 - 11 - 13 138:115
Doma:
23 11 - 4 - 8
Venku:
23 11 - 7 - 5
Postavení v tabulce
1. Slavia      31   19 0 6 1 5   97:53   64
4. Vítkovice   31   15 1 6 0 9   82:68   53 
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Vítkovic působil dříve ve Slavii Radoslav Kropáč.
Poslední zápasy
Vsetín - Slavia 2:3
Slavia - Kladno 5:1
Znojmo - Slavia 0:1
Slavia - Plzeň 4:2
Zlín - Slavia 3:5
Plzeň - Vítkovice 3:4
Pardubice - Vítkovice 0:1
Zlín - Vítkovice 4:2
Vítkovice - Znojmo 2:4
Vítkovice - Karlovy Vary 6:2
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Graňák, J. Novák, Žižka, Žabka, Kolařík - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D. Hruška, Kopecký, Dlouhý - Vondrka, V. Růžička ml. Pinc - Kuboš, Philipp, Jasečko, S. Hudec, Jurečka, Gulaši, Dresler - J. Štefanka, Burger, Krenželok - Irgl, Šimíček, Hubáček - Kropáč, R. Procházka, Köhler - Tomášek, Káňa, Valušiak.
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 29 9+21=30
2. Radek Duda 31 8+20=28
3. Jaroslav Bednář 31 11+12=23
4. Tomáš Vlasák 30 9+14=23
5. Jan Novák 31 7+14=21
1. Jiří Burger 28 7+15=22
2. Petr Hubáček 31 7+12=19
3. Zbyněk Irgl 29 10+8=18
4. Roman Šimíček 28 7+11=18
5. Juraj Štefanka 31 4+13=17
Brankáři
Petr Franěk 23 - 1,76 - 94,68%
Lukáš Hronek 9 - 1,46 - 95,00%
Marek Pinc 31 - 2,02 - 93,88%
Jaroslav Kameš 4 - 3,27 - 88,68%
Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více