Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
13. prosince 2005

Tomáš Žižka: Takový začátek jsme nečekali

P r a h a - Kdo přišel na pondělní zápas do Sazka Areny trochu později, možná při pohledu na kostku se stavem utkání nevěřil svým očím. Slavia v čase 2:48 vedla nad Českými Budějovicemi o tři branky. Kdo čekal další výlov z jihočeské sítě, ve které Turka nahradil Chábera, tak se nedočkal. Jak po zápase asistent trenéra Jiří Kalous trefně poznamenal, budějovičtí kapři se změnili v pěkné štiky a Slavii v dalším průběhu hodně proháněli. Netradiční zápas se po šokujícím úvodu proměnil v drama. Slavia nakonec těsné a vydřené vítězství 4:3 uhájila a druhou reprezentační pauzu stráví v pohodě. "Dneska jsme tam dali úplně všechno, co se dalo," řekl k rychlým třem gólům obránce Tomáš Žižka. Ten si nakonec připsal ve druhé třetině vítěznou trefu.

Takový úvod ještě Sazka Arena nezažila. Jestli si někdo z diváků dal se svým příchodem do hlediště na čas, tak přišel o mnohé. Slávisté prožili začátek z říše snů, naopak hosté z jihu Čech jen nevěřícně kroutili hlavou. Hokejky domácích políbila střelecká múza. V první minutě využívá Jaroslav Bednář přesilovku, bleskově po devíti vteřinách. Ve druhé minutě se dostává k puku Dominik Graňák, jeho tvrdou ránu zblokuje jeden z českobudějovických beků a puk se obloučkem dostává za záda Turka. Ve třetí minutě dílo dokonává Radek Duda, který při samostatném nájezdu ze vzduchu sklepává puk potřetí do sítě hostů. V čase 2:48 tak svítí na kostce nad ledem stav 3:0 a nešťastný strážce svatyně Jihočechů Roman Turek odjíždí střídat. ”Začátek byl super, to jsme ani nečekali. Myslím si, že jsme dali strašně šťastné góly. Budějovice nehrály ze začátku tak špatně, ale my jsme tam dali úplně všechno, co jsme mohli,” vysvětloval si senzační úvod Tomáš Žižka.

"Musíme se z toho poučit"

Do konce zápasu ale zbývalo ještě spousta času a ač si to možná nikdo ze slávistických fanoušků ve 3.minutě nepřipouštěl, z utkání se stalo ještě drama a žádná nudná podívaná se nekonala. ”Potom jsme začali hrát to, co bychom neměli, ale to je podle mě takové zákonité, že každý tým poleví. Bohužel to dopadlo tak, že se Budějovice dostaly do zápasu a bylo to dramatické,” okomentoval další průběh utkání statný bek. Tři rychlé góly možná Slavii více uškodily, než pomohly. ”Dalo by se to tak říct, ale kdo by si to nepřál, dát rychlé góly ze začátku, aby mohl hrát uvolněně. Takové zkušené mužstvo, jaké máme, by si to mělo pohlídat a závěr dohrát v klidu. Zdá se mi, že jsme to hodně podcenili, ale bylo to aspoň dobré pro diváky,” viděl i nějaké pozitivum na až přílišné bohorovnosti Slavie Tomáš Žižka.

Přitom slávisté mohli mít na paměti varování z prvního vzájemného duelu v Sazka Areně s Jihočechy. Tehdy po dvou třetinách vedli tři nula a nakonec se o vítězství strachovali až do konce při power-play soupeře. Podobně se vyvíjelo i druhé utkání. ”Varování to asi mohlo být, ale my jsme to dneska prostě podcenili, už si to nesmíme příště dovolit a musíme se z toho poučit. Je to škoda, naštěstí je teď přestávka. Stojí nás to hodně sil, závěry takových zápasů se hrají na pár hráčů a to je podle mě zbytečná ztráta sil,” šetřil spokojeností po utkání zlínský odchovanec. Ale vyhrálo se a tak konečný dojem nebyl zas tak špatný. Slavii v zápase padly do branky soupeře některé šťastné branky, které by možná jindy nepadly. Jen se potvrdilo rčení, že když se daří, tak se prostě daří a k osmé výhře v řadě pomohly Slavii i kuriózní góly. ”Určitě, je to otázka štěstí a že jsme předtím vyhráli několik zápasů po sobě. Zas si ale pamatuji, když jsme byli v té sérii čtyř porážek, tak jsme se na góly strašně nadřeli. Někdy to tak prostě vyjde, že je to jednodušší a napadá tam úplně všechno, co se dá,” souhlasil Tomáš Žižka s tím, že herní pohoda může mít velký vliv na koncovku.

"Takový gól jsem v životě nedal"

Po gólu Marka Posmyka ze závěru první třetiny zvýšila Slavia opět na rozdíl tří branek ve 24.minutě. Byl u toho právě šestadvacetiletý bek hrající v jedné obraně s Janem Novákem. Jen tak plácnul do puku směrem na bránu, kde dělal výbornou práci Radek Duda, clonící Cháberovi ve výhledu. Pomalu šourající se kotouč k údivu všech doputoval do sítě a Tomáš Žižka mohl přijímat gratulace. ”Střílel jsem, ale měl jsem to hodně na dlouhou hůl a puk se mi navíc postavil na hranu, takže jsem do toho jen plácnul. Padlo to se štěstím, takový gól jsem v životě nedal. Ještě jsem předtím na střídačce říkal, když dal Domino Graňák ten šťastný gól, že takový nemůžu v životě nikdy dát. Já jsem dal podle mě ještě lepší,” usmíval se po zápase. Důležitost trefy se ukázala až později, když se po dvou brankách Budějovic stala nakonec vítěznou brankou. ”Předtím mi to nechtělo padat, tak jsem rád, že jsem se konečně trefil po dlouhé době. Nezáleží ale na tom, kolik dám gólů, ale jestli vyhrajeme. Zrovna rozhodl a tak mě to těší ještě víc,” měl dobrý pocit Tomáš Žižka. Slavii v důležitých chvílích podržel několika výtečnými zákroky brankář Petr Franěk. Proti třem budějovickým gólům neměl nárok, byly to tvrdé a přesně umístěné rány.

Přichází druhá reprezentační pauza, další zápase se hraje v úterý 20.prosince, kdy Slavia pojede do Karlových Varů. ”Zítra máme volno, ve středu večer se sejdeme. Budeme zas trénovat a nabírat síly do dalších bojů,” říká k programu mužstva Tomáš Žižka, který se však nebude týkat pětice reprezentantů. Slavia je v současné chvíli ve velké pohodě, podobné ze začátku sezóny, na čele tabulky zvýšila náskok před Libercem na čtyři body. Není tedy trošku škoda, že přichází pauza právě teď, když se Slavii daří a vyhrála osmkrát v řadě? ”Určitě je to dobře, že je pauza. Nabereme síly, zapomene na těch osm vítězství a pojedeme od znova. Pauza vyšla úplně perfektně,” myslí si střelec pěti letošních gólů. V náročném období, kdy jdou zápasy rychle za sebou, jsou hokejisté rádi za každý odpočinek.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více