Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
14. prosince 2005

Český národní tým se představí v Sazka Areně

V pondělí se sešel výběr národního týmu v Českých Budějovicích před třetím podnikem Euro Hockey Tour letošní sezóny. O dva dny později sehraje v Budvar Areně přípravný zápas s Finskem a ve čtvrtek 15.12. se představí v Sazka Areně od 17:00 v prvním vystoupení na Rosno Cupu proti stejnému soupeři. To už by měli nastoupit i tři zástupci Slavie Praha, obránce Petr Kadlec a útočníci Jaroslav Bednář, Tomáš Vlasák. Pro středeční duel dostali volno, protože mají v nohách pondělní dohrávku 33.kola extraligy proti Českým Budějovicím. Pro turnaj už ale s nimi hlavní kouč Alois Hadamczik napevno počítá. Po zápase v domovském stánku Slavie se česká reprezentace přesune do Moskvy, kde jí o víkendu čekají zbylé dvě utkání, proti Švédsku a domácímu Rusku.

Jaroslav Bednář, velká předsezónní posila Slavie z ruského Omsku, se představil na úvodním turnaji EHT v Liberci. Na Česká Pojišťovna Cupu si ve třech zápasech připsal jednu branku. Ve Slavii od začátku potvrzoval pověst střelce, v první čtvrtině základní části nasbíral 14 bodů za šest branek a osm asistencí. Potom však přišel delší střelecký výpadek, na další přesnou trefu čekal šestnáct zápasů, skoro měsíc. Zlom přišel v druhém pražském derby sezóny, kdy důležitým gólem začal obrat Slavie. Devětadvacetiletý útočník se rozstřílel a trefil se v dalších šesti ze sedmi zápasů v extralize.

Podle jeho slov mu pomohla první reprezentační přestávka sezóny, kdy nabral nové síly a dostal se zpět do pohody. "V pauze jsem trošku potrénoval a cítím se fyzicky líp. To si myslím, že je při mém stylu hry hodně podstatné, abych byl dobře fyzicky připraven. Já nejsem žádný play-maker, ale ten, kdo to zakončuje a kdo si to má odbruslit. Když jsem fyzicky v pohodě a zdravej, tak je to dobré." Po 33 kolech má na svém kontě 13 gólů a 12 asistencí. Ve Slavii je po Michalu Supovi druhým nejlepším střelcem, v produktivitě celé soutěže patří do elitní desítky.

V reprezentaci zatím odehrál 31 zápasů a vstřelil 6 branek. Pokud mu vydrží forma, měl by patřit k vážným uchazečům o start na příštím MS v Lotyšsku. Turnaj v Moskvě, byť letos tam odehraje český tým jen dva zápasy o víkendu, nebývá v předvánočním čase příliš oblíbeným a v minulosti se z něj mnoho hráčů omluvilo. Místo odpočinku a tréninku na hráče čekají reprezentační povinnosti, navíc k tomu patří cestování a vydání se do ruské zimy, což někdy nepůsobí jako příliš lákavá vidina. "Je to nároďák a jsem rád, že jsem pozvánku dostal. Budu se snažit ukázat v co nejlepším světle, snad to vyjde," říká jasně o svém vztahu k reprezentaci a motivaci na Rosno Cupu Jaroslav Bednář.

Petr Kadlec jede v letošní sezóně na první reprezentační akci, ale jinak není osmadvacetiletý bek v národním týmu rozhodně žádným nováčkem. V nejcennějším dresu nastoupil ke 49 zápasům a vstřelil tři branky. Ve čtvrtek proti Finsku v Sazka Areně by tak měl odehrát jubilejní padesátý zápas. Kromě turnajů EHT si zahrál v roce 2003 i na MS ve Finsku. V extralize zatím letos posbíral ve 33 zápasech čtrnáct bodů za dva góly, oba do sítě Litvínova při domácím vítězství, a dvanáct asistencí. Ofenzivní bek patří už dlouhodobě k oporám a pilířům slávistické sestavy. Trenér Vladimír Růžička si také ve Slavii můžu dopřát velký luxus a posílat na přesilovky asi nejobávanější dvojici ostřelovačů od modré čáry - Petra Kadlece spolu s Janem Novákem. Na Rosno Cupu by se mohl potkat opět v jednom obranném páru s Janem Hejdou, bývalým parťákem ze Slavie. Sehranná dvojka před lety tvořila asi nejlepší obranu extraligy.

Tomáš Vlasák byl letos na turnaji Karjala ve finských Helsinkách, ve třech zápasech si připsal jeden bod za asistenci. Trojnásobný mistr světa je už léta vyzkoušeným reprezentantem, pozvánku do národního týmu nikdy neodmítá, pokud mu to zdraví dovolí. Zatím se může pochlubit bilancí 133 zápasů a 43 gólů. Známý technik a hračička baví diváky v Sazka Areně i letos, mistr kliček zatím ve 32 zápasech nasbíral 26 bodů za deset branek a šestnáct asistencí. Tradičně patří k nejlepším nahrávačům extraligy, v produktivitě se vejde do první desítky. V měsíci září ho zvolili čtenáři slávistického webu nejlepším hráčem.

V utkání 27.kola doma proti Kladnu zazářil před televizními obrazovkami, když dva góly vstřelil a další dva připravil. Ze zápasu si také odnesl pochroumaný malíček na levé ruce. Naštěstí se nepotvrdilo podezření na zlomeninu a v extralize nastupoval dál s ortézou. V současné době už by měl být malíček v pohodě. "Už je to dobré, měl jsem to pohmožděné. Provrtal jsem si to a vytlačil to ven. Dneska jsem hrál poprvé bez ortézy," hlásil po utkání s Vítkovicemi. O omluvení se z Rosno Cupu a případném doléčování zranění neuvažoval, snad jen kdyby se stav zhoršil. "Kdyby se to zhoršilo nebo bych do toho dostal ránu, tak bych asi radši zůstal doma. Ale je to v pohodě a věřím, že to vydrží."

Šikovný útočník, který letos nastupuje ve Slavii na postu centra, se určitě na konci sezóny porve o účast na MS v lotyšské Rize, bez šance není ani při blížící se olympiádě v Turíně. Je v širší nominaci pro prestižní turnaj, opět se všemi hvězdy z NHL, a má možná jako jeden z mála českých hráčů z Evropy šanci podívat se na zimní olympijské hry. Jak on sám se na to dívá? "Myslím, že všichni víme, jak je to rozdané a nechtěl bych o tom spekulovat. Pro mě je daleko zajímavější mistrovství světa, na které bych jel opravdu rád," nedoufá příliš v premiérovou účast na olympiádě. Zároveň však dodává, že by to byla velká čest.


Česká Pojišťovna Cup 2005 (Liberec)


Slavia             Z   G  A  KB  +/-  TM
Jaroslav Bednář    3   1  0   1   0    0 
Tomáš Divíšek      3   0  0   0   0    2

Karjala Cup 2005 (Helsinky)


Slavia             Z   G  A  KB  +/-  TM
Jan Novák          3   0  1   1   0    0
Tomáš Vlasák       3   0  1   1  -1    2
Pavel Kolařík      2   0  0   0  -2    0    

Nominace české reprezentace pro Rosno Cup

Brankáři: Marek Pinc (Vítkovice), Adam Svoboda (Pardubice)
Obránci: Jan Hejda (Chimik MO), Radek Hamr (Färjestad), Karel Rachůnek (Jaroslavl), Petr Kadlec (Slavia), Radek Phillip (Vítkovice), Martin Ševc (Kladno), Robert Kántor (Pardubice), Miroslav Blaťák (Zlín)
Útočníci: Jan Hlaváč (Servette Ženeva), Petr Tenkrát (Kärpät Oulu), Jaroslav Bednář, Tomáš Vlasák (oba Slavia), Jan Marek (Sparta), Miloslav Hořava (MoDo), Jaroslav Kalla (Kladno), Jaroslav Kudrna (Třinec), David Moravec (Plzeň), Václav Skuhravý (K.Vary), Petr Šachl (Liberec), Petr Sýkora (Pardubice), Marek Melenovský (Zlín)
Trenéři: Alois Hadamczik, Mojmír Trličík a Ondřej Weissmann.

V přípravném duelu v Českých Budějovicích nahradí odpočívající útočníky Slavie: Viktor Hübl a Jiří Šimánek (oba Č.Budějovice).

Tabulka EHT 2005 po 2 turnajích

1. Švédsko          4 - 1 - 0 - 1 - 0  19:11  14
2. Rusko            3 - 0 - 0 - 1 - 2  16:13  11
3. Finsko           1 - 1 - 0 - 3 - 1   9:17   6
4. Česká republika  1 - 1 - 0 - 4 - 0  18:21   5 
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více