Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. prosince 2005

Bitva o ocelové město

Po vánoční nadílce přicházejí na pořad opět všední dny a s nimi i pokračování extraligy. Ve středu zkříží hokejky na ledě v rámci 36.kola domácí HC Oceláři Třinec a lídr tabulky Slavie Praha. Na dalekou cestu poblíž polským hranicím se vydají slávisté pohodě naladěni, v posledním utkání před vánočními svátky zvládli boj o první místo s libereckými Bílými Tygry a vyhráli. Oceláři bojují o play-off, spolehnout se mohou na ve výtečné formě hrajícího střelce a reprezentanta Kudrnu, který tvoří v třineckém útoku silnou dvojici s kapitánem Peterkem. V letošní sezóně zatím končily vzájemné duely vždy vítězstvím hostů, uvidíme jestli tradice vydrží i nadále a také komu déle zůstane v kabině sváteční nálada. V třinecké Werk areně se začíná od 17:00, na našich stránkách Vám budeme přinášet změny stavu utkání.

Náš soupeř
Klub založen: 1929 jako první hokejový klub v Třinci
Trenéři: Jiří Juřík, Jan Daněček a Aleš Mach
Největší úspěchy: 2.místo v sezóně 1997/98, 3.místo v sezóně 1998/99
Posledních pět let: 9.> 8.> 4.> 8.> 13.
Internet: www.hcwerk.cz
Hvězdy týmu: Radovan Biegl, Jaroslav Kudrna, Jan Peterek

Třinec: oživení výměnou kouče se vydařilo

Oceláři vstoupili do letošní sezóny špatně a dlouho to vypadalo, že napodobí loňský, v historii klubu nejhorší, nepovedený extraligový ročník. Zmátoření se týmu přišlo po výměně trenérů, kdy Třinec po zkušeném a ostříleném kouči Nelibovi převzal neznámý novic na extraligové střídačce, Jiří Juřík. Výsledky se brzy začaly dostavovat, Oceláři prošli úspěšnou sérií bez porážky a zapojili se do boje o místa zaručující play-off, který bude letos zdá se hodně vyrovnaný a tvrdý.

Třinec má zhruba vyrovnané výsledky doma i venku, na kluzištích soupeřů se Ocelářům povedlo zaskočit už nejednoho hostitele. Na přelomu října a listopadu takhle ukořistili tři body postupně na ledě Sparty, Pardubic i Slavie. Právě s pražským rivalem Slavie mají Oceláři skvělou bilanci, ve všech třech zápasech zvítězili a na Spartě si smlsli především v posledním utkání, kdy je vyprovodili z vlastního ledu debaklem 6:1.

To však bylo zatím poslední vítězství Třince v extralize, v posledních třech kolech se už mužstvu příliš nedařilo a prohrálo ve Znojmě, doma s Pardubicemi a naposledy před vánoční pauzou i v Plzni. Stále to ale stačí po 35-ti odehraných kolech na osmé místo, Oceláři se tak drží v play-off, což je cílem klubu v letošní sezóně. Jen s minimální ztrátou ale na ně dotírají další týmy. I proto nebudou chtít v domácím prostředí ztrácet body, navíc v utkání se Slavií bude jistě motivací souboj s lídrem tabulky.

Třinec má osobnosti především v útoku. Do mimořádné formy, která ho vynesla i do národního týmu, se dostal křídelní útočník Jaroslav Kudrna. V extralize zatím nastřílel sedmnáct branek a je druhým nejlepším kanonýrem soutěže za sparťanem Petrem Tonem. Dvorního nahrávače mu dělá kapitán Ocelářů Jan Peterek, s 31 body nejproduktivnější hráč týmu. Údernou řadu doplňuje v posledních zápasech subtilní Rostislav Martynek.

Během sezóny doznal kádr Ocelářů několika změn, ve druhé reprezentační pauze opustil Třinec útočník Václav Pletka, který vyrazil za atraktivní nabídkou, jak pro hráče i pro klub, do ruské superligy. V Třinci se příliš neprosadil slovenský útočník Lubomír Pištek, kterému se nedařilo v žádném ze tří klubů v extralize, kde letos nastoupil, a tak se vrátil do mateřského Slovanu Bratislava. Slovenské duo Huna – Tomas ale na dlouho neosiřelo, brzy se dočkalo dalšího krajana, ze švédské ligy přišel Peter Fabuš.

Slavia: zvládnutý boj o první místo

Slavia si v posledním duelu před vánočními svátky vychutnala v Sazka Areně přímý souboj o první místo. Bílé Tygry poprvé v sezóně porazila a upevnila si tak vedení v tabulce extraligy. Po vzájemném zápase odskočila Liberci na rozdíl čtyř bodů. Navázala tak na předchozí šňůru osmi vítězství v řadě, kterou přeťala reprezentační pauza a poté utkání v Karlových Varech, kde slávisté prohráli 3:4. Svěřence Vladimíra Růžičky to spíše nabudilo a ve výborném utkání s Libercem vyhrála 3:1.

Dvěma body za gól a asistenci se blýsknul kapitán Josef Beránek, z jeho nahrávky se parádně trefil Jaroslav Bednář a dal tak třetí pojistku. Historická chvíle nastala ve 24.minutě utkání, kdy se poprvé v životě trefil v extralize Vladimír Růžička mladší, šestnáctiletý syn současného kouče a GM Slavie. Jeho první gól mezi dospělými byl zároveň vítěznou trefou v utkání.

V sestavě se v utkání s Libercem objevili dva navrátilci, obránce David Pojkar (hostování v Litvínově) a centr Tomáš Divíšek (po zranění). Slavii tak chyběl už jen Vladimír Sobotka, který v současných dnech bojuje s českým národním týmem na MS do 20 let.

Aktuálně před zápasem

Třinec potřebuje v boji o play-off každý bod a věří si i na současného lídra tabulky. Trenéři doufají, že se Ocelářům podaří zopakovat výkon i výsledek z utkání v Sazka Areně. "Dlouhodobě hraje výborný hokej. V posledním vzájemném utkání jsme ji ale zaskočili a pokusíme se to zopakovat," vysekl pro ČTK Jiří Juřík nejdříve poklonu soupeři, ale zároveň mu nechybí touha uspět. Ocelářům se vyprázdnila marodka, nejistý je start jen útočníka Jiřího Polanského, který v minulých dnech prodělal angínu.

Slavia naopak nebude chtít opakovat předvedený výkon ze Sazka Areny, kdy tvrdě narazila na třineckou ocel a prohrála 0:4. "Tehdy své z velké části sehrála únava. Ta by teď být neměla," přiřkl tehdejšímu velkému hernímu zatížení část viny na nejhorším výkonu Slavie v sezóně asistent trenéra Ondřej Weissmann. Slavia bude pravděpodobně pod Beskydami postrádat Vladimíra Růžičku ml., který má horečku.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

V prvním utkání se na třineckém ledě radovala Slavia. Stačila jí k tomu povedená druhá třetina, ve které nastřílela všechny čtyři branky a vytvořila si tak dostatečný náskok. Přesnými střelci se stali dvakrát Sup, Bednář a Jan Novák. Ocelářům se povedlo dosáhnout čestného úspěchu až jedenáct vteřin před koncem utkání, kdy zkazil Fraňkovi nulu Peterek.

Na odvetu čekali Oceláři do 23.kola, zápas na ledě Sazka Areny se jim vydařil, zatímco slávisté podali asi nejhorší výkon sezóny. Radovan Biegl vychytal proti domácím bezzubým střelcům čisté konto, jeho spoluhráči naopak na druhé straně zatížili Petra Fraňka čtyřmi góly. V letošní sezóně tak platí, že vyhrávají hosté. Historická bilance hovoří obráceně, domácí prostředí hraje velkou roli. O jedno vítězství víc mají zatím Oceláři.

Historická bilance v extralize
TŘINEC - SLAVIA
Celkem:
47  22 - 4 - 21  141:133
Doma:
24  15 - 2 - 7
Venku:
23  7 - 2 - 14
Čtvrtfinále 1998:
3 - 2 
Postavení v tabulce
1. Slavia   35  22 - 0 - 6 - 1 - 6  112:64  73
8. Třinec   35  13 - 1 - 5 - 1 - 15  85:91  47 
Co mají oba týmy společného
Z Třince přišel do Slavie před loňskou sezónou slovenský obránce Boris Žabka. Slávistický dres ze současného kádru Ocelářů oblékal v minulosti Zdeněk Skořepa.
Poslední zápasy
Plzeň - Třinec 5:2
Třinec - Pardubice 1:3
Znojmo - Třinec 2:1
Třinec - Sparta 6:1
Kladno - Třinec 1:4
Slavia - Liberec 3:1
K.Vary - Slavia 4:3
Slavia - Č.Budějovice 4:3
Slavia - Vítkovice 5:3
Hamé - Slavia 3:5
Sestavy v minulém kole
Vojtek - Tesařík, Výtisk, Hunkes, Pácal, Kroupa, Frolo - Fabuš, Skořepa, Paroulek - J. Kudrna, Peterek, Martynek - Huna, Polanský, Tomas - Bordowski, Florián, Zbořil Franěk - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Žižka, Kolařík, Graňák, Žabka, Drtina - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D.Hruška, Divíšek, Vondrka - Kopecký, Růžička ml., Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Jan Peterek 33 - 8+23 = 31
2. Jaroslav Kudrna 32 - 17+13 = 30
3. Zdeněk Skořepa 32 - 5+10 = 15
4. Jiří Polanský 34 - 5+10 = 15
5. Radim Tesařík 35 - 2+12 = 24
1. Josef Beránek 33 - 10+25 = 35
2. Radek Duda 34 - 10+20 = 30
3. Jaroslav Bednář 35 - 14+13 = 27
4. Tomáš Vlasák 34 - 11+16 = 27
5. Jan Novák 35 - 7+16 = 23
Brankáři
Radovan Biegl 26 - 2.41 - 92,79
Martin Vojtek 12 - 2.75 - 92,73
Petr Franěk 26 - 1.78 - 94,65
Lukáš Hronek 10 - 1.72 - 94,64
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více