Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
4. ledna 2006

Duda: Zápasy s Pardubicemi jsou nejlepší v lize

Ještě ani nevjel na led a již na něj pardubická jižní tribuna pokřikovala. Jak se však během večera ukázalo, neměla to dělat. Radek Duda posměch své osoby pomstil hattrickem a stal se klíčovým mužem Slavie při její vysoké výhře.

Slavii vyšel výborně vstup do utkání. Po necelé minutě vedla o dvě branky! Úvodní smršť výrazně poznamenala vývoj šlágru kola. "My jsme si spíš dávali pozor, aby Pardubice nevlétly na nás," usmíval se po zápase třígólový hrdina. "V Pardubicích je vždy parádní atmosféra, zdejší lidi dokáží domácí pořádně vyhecovat. Proto jsme si je chtěli pohlídat. Nakonec nám vyšly první dva brejky, domácí museli dotahovat, otevřít hru a to nám vyhovovalo. Hrál se útočný hokej a to mám rád."

Radek Duda svými góly symbolicky orámoval utkání. První branku vstřelil ve 49. sekundě. "Ten gól padl po sóle od modré čáry. Všechny gólmany v extralize dobře znám a já již při rozbruslení věděl, co eventuálně udělám. Lašáka znám delší dobu, někdy mě vychytá on, jindy ho prostřelím, takže to máme tak padesát na padesát." Přes velkolepý začátek a vedení v polovině utkání o tři branky se však zápas ještě zdramatizoval. Jak moc se slávistům ulevilo po druhém gólu Dudy - do prázdné při power-play soupeře v poslední minutě? "Nám se nejvíc ulevilo po brance Michala Vondrky. Oni snížili na rozdíl gólu a my jsme jim do minuty zase odskočili. To byl hrozně důležitý gól a od něho se vlastně odvíjel ten závěr utkání. Zápas nabral spád, oni museli hrát power-play a ty moje dva góly v poslední minutě již byly jen taková třešnička na dortu. Ale za ten hattrick jsem rád. Všechno to totiž začalo tím, že domácí fanoušci mě hned na začátku naštvali. Vždycky, když mi někdo nadává, tak mi to svědčí. Nastartovali mě a mají to!"

A ještě jednou téma rychlých branek. Lehce nabytý náskok častokrát týmu nesvědčí. Rovněž Slavia by o tom mohla vyprávět. Rychlé vedení z utkání s Českými Budějovicemi a následné drama až do konce je ještě v živé paměti. Vzpomněli si hráči na tuto zkušenost? "V tomhle jsme experti, rychle vedeme a pak si chceme jít zahrát hokej. Jdeme hrát hokej na rybníček a nakonec jsou z toho takový dramata." Při vedení 4:1 se ale dalo s náskokem asi lépe hospodařit, než jej jen bránit. "Ono vedení čtyři jedna v hokeji nic neznamená," odmítá Duda. "Soupeř dá náhodnou branku, jako dneska Lubina, pak se dostanou na dostřel, narostou jim křídla a je po náskoku. Ani za tohoto stavu prostě nebylo nic rozhodnuto a proto jsme se snažili si to především pohlídat."

Pardubice měly za sebou sérii pěti vítězství v řadě a také na vedoucí tým tabulky si věřily. Ale i Slavia měla o motivaci postaráno. Utkání s Moellerem je v poslední době prestižnější než derby a touha přetnout narůstající šňůru soupeře byla mocná. "Věděli jsme, že pět zápasů v řadě neprohráli a navíc s nima se především vždy hraje krásný hokej atraktivní pro diváky a společné zápasy patří k tomu nejlepšímu, co v naší extralize je. Touha uspět v takovém utkání je vždy velká bez ohledu na nějaké série."

To se do puntíku potvrdilo. Rychlý útočný hokej a hromada branek musely uspokojit každého diváka. Co znamená první letošní výhra pro Slavii? Říká se jak na Nový rok, tak po celý rok... "Jé, to by bylo krásné, kdyby to platilo. Já jsem hrozně rád, že jsme vyhráli. Jsem na to hodně pověrčivej a myslím, že i toto utkání naznačilo, že sezóna bude pro nás dobrá." Přesto Slavia venku vyhrála téměř po měsíci. Naposledy šestého prosince dobyla Zlín, poté dvakrát padla. Zvláště porážka 2:6 z Třince byla nečekaně krutá. Projevila se tato skutečnost v přípravě na utkání v Pardubicích? "Ani ne. My jsme se spíš snažili poučit z chyb všeobecně a hrát zodpovědně zezadu. Dneska navíc podal parádní výkon Lukáš Hronek, předvedl tam celou řadu skvělých zákroků a my vepředu jsme se mu snažili pomáhat."

Nyní je extraliga hodně rozkouskovaná. Utkání v Pardubicích se hrálo po čtyřdenní silvestrovské pauze, následující derby přijde na řadu až za týden. Nemohou tyto výkyvy trochu zabrzdit skvělou formu mužstva? Po takovémhle vítězství by asi každý chtěl opět hrát a ničit další soupeře... "Já si myslím, že dnešní výhra po dvanácté hodině již nikoho nebude zajímat. Naši trenéři nám to hned vytlučou z hlavy a do dalšího zápasu nás zase nastartují nějak jinak."

Slavia po výhře i souběžném klopýtnutí Liberce má na svého soka již šestibodový náskok. Odrazí se tato skutečnost na větší pohodě a klidu mužstva? "Mě to docela mrzí. Lepší je, když se ty týmy na nás dotahují a nutí nás makat pořád dál." Nehrozí Slavii syndrom prvního místa, který v nedávné minulosti postihl například právě Pardubice? Po excelentních sezónách přišly výbuchy v play-off. "Toto je v každém hráči, jak se připraví a jak k tomu všemu přistupuje. Teď je nejdůležitější měsíc v lize. Nyní se rozhoduje o umístění a výchozí pozici pro play-off. Po olympiádě v únoru jsou již jenom čtyři kola a tam toho moc nedoženete. My se tedy vlastně již nyní chystáme na play-off. Přece netrénujeme celý rok a nehrajeme padesát dvě kola jen proto, abychom vypadli hned v prvním kole! Každý si uvědomujeme, o co hrajeme, čeho chceme dosáhnout a věřím tomu, že se připravíme maximálně dobře."

Autor Karel Líbal
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video