Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
9. ledna 2006

První vyzve osmého aneb do třetice všeho dobrého?

P r a h a - Souboj s nádechem play off, takový náboj bude určitě mít úterní večerní zápas 39. kola Tipsport extraligy mezi Slavií a Spartou. V pořadí již v 61. derby se totiž utká aktuálně první tým tabulky s osmým. Opakuje se tak situace z posledního zápasu v Sazka Areně z 26. kola, kdy se proti sobě postavily druhá Slavia se sedmou Spartou. Do Libně ale tentokrát přijíždí úplně jiný tým. Po sérii nepovedených výsledků tým z Holešovic konečně zabral. Zdravě jej zejména nabudily dvě dohrávky, v nichž porazil doma České Budějovice (5:1), a venku i Plzeň. Navíc konečný výsledek 4:2 pro hosty zajistil Spartě osmé postupové místo do play off. Potvrdí Sparta nárůst formy, nebo naopak Slavia domácí neporazitelnost, která trvá od zatím posledního listopadového derby? Odpověď na tyto otázky přinese úterní večerní zápas, jehož začátek je naplánován na 19 hodin. Ve stejný čas bude připraven i náš tradiční online přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1903 jako klub bandy hokeje, 1909 hokejový klub
Trenéři: od 8.11.2005 František Výborný, Marian Jelínek, do 8.11.2005 Jaromír Šindel, David Volek, Jiří Doležal
Největší úspěchy: Československo: 4 x mistr ligy (1953, 1954, 1990, 1993); ČR: 2 x mistr ligy (2000, 2002)
Posledních pět let: 2. > 1. > 3. > 3. > 5.
Internet: www.hcsparta.cz
Hvězdy týmu: Petr Bříza, Jiří Vykoukal, Petr Ton, Jan Marek

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

V obou letošních zápasech byla zatím Slavia stoprocentní. Dokázala Spartu porazit jak na soupeřově ledě (13. kolo - HC Sparta Praha - HC Slavia Praha 1:3, hráno 11. 10. 2005), tak i při listopadové odvetě v Sazka Areně (26. kolo - HC Slavia Praha - HC Sparta Praha 4:2, hráno 22.11.2005). Zatímco v prvním případě šla Slavie do souboje jako neohrožený lídr tabulky a vlastně do té doby ještě neokusila hořkost porážky, do odvety nastupovala po sérii čtyř porážek v řadě. Sparta se sice v tomto zápase ujala vedení gólem Štrby, ale sešívaní dokázali rychle odpovědět trefou Michala Supa.

Toto utkání bylo velmi bojovné, hráči obou týmů tehdy hráli s maximálním nasazením. Ve druhé třetině měli více ze hry hosté, což potvrdil vedoucím gólem Sparty Ton. Do třetí části vstoupili lépe domácí. Drtivým tlakem nedali soupeři vydechnout a za snahu byli po zásluze odměněni - to když Břízu v rozmezí několika vteřin překonali Bednář a Dlouhý. Slavia poté s přehledem kontrolovala hru a soupeře již k ničemu nepustila. Výsledek v 58. minutě pojistil Tomica čtvrtým gólem.

Náš soupeř

Tradičně vysoké cíle klub s jedním z největších rozpočtů v extralize zatím nenaplňuje. Místo bojů o nejvyšší příčky se Sparťané pohybují na rozhraní elitní osmičky. Kvůli špatným výsledkům a hernímu projevu byl proto v průběhu základní části od trenérského kormidla odvolán trenér Jaromír Šindel spolu se svými asistenty Davidem Volkem a Jiřím Doležalem. Novým trenérem se stal František Výborný, který si za svého asistenta zvolil Mariána Jelínka. Navíc na vlastní žádost odstoupil z funkce generálního manažera a člena představenstva Sparty Luboš Koželuh. Řízení Sparty za něj převzal podnikatel Viliam Sivek.

Skomírající tým se pokusilo vedení oživit několika hráčskými výměnami. Z Vítkovic přišel na hostování obránce Marek Černošek, výměnou za Martina Hlavačku přišel z Liberce Angel Nikolov. Útočníky měnila Sparta s Plzní. Na hostování za Jiřího Zelenku a Jakuba Šindela přišli Petr Havelka a Josef Straka. Právě Josef Straka se významnou měrou, třemi kanadskými body (2+1) podílel na nedělním (8. 1.) vítězství Sparty v Plzni a bude si muset na něj dát v úterý pozor i slávistická defenzíva. Nyní je Sparta s 52 body na 8. příčce extraligové tabulky. Na vedoucí Slavii ztrácí 27 bodů.

V jaké sestavě vyrukuje v derby Slavia?

Po dlouhé době by se Slavie mohla představit kompletní, tedy i s navrátilcem z mistrovství světa dvacetiletých Vladimírem Sobotkou. Ten se o víkendu již zapojil do přípravy. „Myslím, že to utkání by měl Vláďa stihnout, uvidíme,“ uvedl asistent Jiří Kalous. Otazník tak visí pouze nad startem Borise Žabky, který laboruje s ramenem.

Situace ve Spartě před derby

Sparta půjde od třetího derby sezóny oslabena. Chybět bude druhý nejproduktivnější hráč týmu Jan Marek. Technickému centrovi ve startu zabrání problémy s kolenem. Sparta bude také postrádat Milana Tomana, který má pohmožděnou ruku. Na 70% by měl naskočit Ondřej Kratěna, který v Plzni utrpěl zhmoždění ramene. Dobrou zprávou pro pro trenéry je, že už několik zápasů můžou v sestavě počítat s dlouhodobými marody, obránci Tabačekem a Vykoukalem. Koncem roku se navíc Spartě povedlo vyztužit obranu návratem Františka Ptáčka. Zkušený bek přišel výměnou za Michala Dobroně z Karlových Varů.

Derby lze atmosférou srovnat třeba s Pardubicemi nebo Libercem, říká Michal Sup

Rekordmanem v počtu odehraných zápasů mezi Slavií a Spartou je bezesporu Michal Sup, který jednu sezonu stál na straně Sparty, zbylých téměř jedenáct již ale hájí barvy Slavie. Sám připouští, že počet odehraných derby se pohybuje někde kolem padesáti. „Přes čtyřicet to určitě bude, ale přesně to nevím,“ říká s tím, že derby už ale pro něj nějaký zvláštní náboj nemá. Je to pro něj zápas jako každý jiný. „Ten tým se tam hodně vyměnil, už tam nejsou ti kluci, co jsem s nimi hrával, takže si myslím, že to není takové, jaké to bývávalo dřív,“ připouští. „Ale, pochopitelně, je to derby. Určitě se to atmosférou dá srovnávat třeba s Pardubicemi nebo Libercem.“

Slavia hrála extraligový zápas naposledy v úterý 3. ledna. Nepřipadá vám divné, že hrajete pomalu na Štědrý den, respektive na Silvestra a pak máte týden volno…?
Ano, je to takové nesystematické, třeba tím, že teď máme po novém roce týdenní výpadek. Je to opravdu zbytečné…

V zápasech s Libercem a Litvínovem jste potvrdili vzrůstající formu, kterou jste navíc podtrhli vítězstvím v Pardubicích. Takže jako tým se na Spartu těšíte? Věříte si?
Určitě, my se těšíme na každý zápas, obzvlášť na Spartu. Budeme se snažit, abychom vyhráli. Na konci minulého roku se jim sice moc nedařilo, ale nemůžeme je podceňovat.

Je pro vás výhodou, nebo naopak nevýhodou, že Sparta v minulém týdnu dohrávala dva zápasy?
Těžko říct, doufám, že na ně dolehne únava. Přece jenom o Vánocích hráli na mezinárodním turnaji a teď měli ty dvě dohrávky. Takže si myslím, že by to pro nás mohla být spíše výhoda.

Jestli se nemýlím, tak takový raketový nástup do soutěže Slavie nepamatuje. Vlastně s výjimkou několika málo kol byla Slavia po tři čtvrtiny základní části na čele tabulky…
Já to také nepamatuji…

Je to svým způsobem výjimečný rok. Jak ho prožíváte vy?
Myslím si, že je super, že se daří. Vlastně se daří celému týmu, vládne tady pohoda, je tady klid, nikdo se nenervuje tím, zda se dostaneme do play off, jak tady bývávalo zvykem. Byly doby, kdy jsme měli za cíl se vůbec do play off dostat.

Nyní jste na prvním místě v tabulce. Dokonce i po utkání se Spartou, ať dopadne jakkoliv, skončíte po třetí čtvrtině základní části na prvním místě. Čeká vás pak posledních třináct zápasů, které určí soupeře pro play off. Stane se vám, že pošilháváte po tabulce, po tom, kdo je na sedmém, osmém místě a říkáte si, který z těchto týmů na nás asi narazí?
Občas na to kouknu… Myslím si ale, že v play off je nakonec úplně jedno, na jakého soupeře půjdeme. Překvapit může kdokoliv, konec konců i to mužstvo z osmé příčky. Je těžké si vybírat mančaft, člověk musí jít naplno proti jakémukoliv týmu.

Máte letos určitě velké ambice. Nesvazuje vás tak trochu ten smolný loňský sedmý čtvrtfinálový zápas s Libercem?
Doufám, že se z těch loňských chyb poučíme a že se letos ten loňský rok opakovat nebude.

Vám to letos zase střílí, ještě nedávno jste byl nejlepším slávistickým střelcem. Myslíte si, že právě proti Spartě byste mohl opět v tabulce střelců odskočit?
Bylo by to hezké… ale já bych si raději přál, abychom získali tři body a zůstali ještě dlouho na čele tabulky.

Kalous: Na derby se připravujeme jako na každé jiné utkání

Z týdenní pauzy není nadšený ani asistent trenéra Slavie Jiří Kalous, nicméně se tím nějak nezaobírá. „Nemá smysl nad tím přemýšlet. Odehrát to stejně musíme, alespoň máme čas na přípravu,“ říká s tím, že na úterní derby se tým připravuje jako na každé jiné utkání. „Samozřejmě víme, že přijde hodně diváků, že bude skvělá atmosféra, že nás přijdou lidé povzbudit. Jdeme do toho zápasu s tím, že jej chceme vyhrát. Díky tomu, že soupeřem bude Sparta, by to mohl být parádní hokej.“

Oni jsou teď po dvou dohrávkách rozjetí, nebude to nakonec vaší nevýhodou?
To, jestli to bude výhodou nebo nevýhodou, jestli budou rozehraní nebo unavení, se ukáže až v tom zápase. My ale věříme, že budeme na tento zápas dobře připraveni.

Na co si musíte dát největší pozor?
Jako u všech jiných mužstev - na všechno. Sparta má vynikající útok, dobrého gólmana, zvedla se jim také obrana. Takže určitě ten zápas nebude jednoduchý. My musíme hrát dál svoji hru a uhrát výsledek svojí hrou.

Jste určitě favority utkání, jednak jste na prvním místě, jednak jste už letos Spartu dvakrát porazili. Cítíte se jako favorité?
Každý zapas začíná od nuly a každé vítězství, každý výsledek musí ten tým udělat na ledě a ne jinak tomu bude i v tomto případě. Na nějaké favority nebo outsidery se dnes už nehraje. Zápas se hraje na ledě a nic zvláštního bych v tom nehledal.

Historická bilance v extralize
SLAVIA – SPARTA
Základní část: 
44 17 - 6 - 21 119:131
Semifinále 2001/2002: 
3 0:3 3:11
Semifinále 2002/2003: 
6 4:2 15:11
Semifinále 2003/2004: 
7 4:3 20:14
Celkem: 
60 25 - 6 - 29 157:167
 
Postavení v tabulce
1. Slavia   38   24 - 0 - 6 - 1 - 7   124:76   79
8. Sparta   38   14 - 3 - 1 - 3 - 17  106:103  52
 
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Sparty působili dříve ve Slavii Petr Bříza a František Ptáček. Z kádru Slavie nastupovali v minulosti za Spartu Jaroslav Bednář, Radek Duda a Michal Sup.
Poslední zápasy
Karlovy Vary - Slavia 4:3
Slavia - Liberec 3:1
Třinec - Slavia 6:2
Slavia - Litvínov 3:2
Pardubice - Slavia 4:7
Pardubice - Sparta 4:3
Znojmo - Sparta 0:3
Sparta - Vítkovice 3:4 pp
Sparta – České Budějovice 5:1
Plzeň - Sparta 2:4
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Pojkar, Graňák - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D. Hruška, Divíšek, Vondrka - V. Růžička ml., Kopecký, Dlouhý. Bříza - Ptáček, Nikolov, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Toman - Chabada, Sivek, O. Kratěna - Ton, Marek, Štrba - Špaňhel, J. Straka, Netík - Dragoun, Langhammer, M. Růžička.
Nejproduktivnější hráči
1.Josef Beránek 36 - 11+28=39
2.Radek Duda 37 - 14+21=35
3.Jaroslav Bednář 38 - 18+15=33
4.Tomáš Vlasák 37 - 12+20=32
5.Jan Novák 38 - 7+17=24
1.Petr Ton 38 - 23+21=44
2.Jan Marek 35 - 13+26=39
3.Martin Štrba 35 - 13+11=24
4.Ondřej Kratěna 36 - 9+13=22
5.Tomáš Netík 37 - 10+11=21
Brankáři
Petr Franěk 27 - 1,91 - 94,28%
Lukáš Hronek 13 - 2,00 - 93,39%
Petr Bříza 28 - 2,69 - 92,12%
Marek Schwarz 15 - 2,57 - 92,02%
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video