Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
11. ledna 2006

V derby se neřeší, kdo je na jakém místě, říká Petr Franěk

P r a h a - Hokejisté Slavie i ve třetím derby sezóny potvrdili svou momentální nadvládu nad Prahou. Vyhráli stejným poměrem jako při předchozím vzájemném utkání, ale tentokrát měli osud zápasu ve své moci a nemuseli dohánět náskok soupeře. Před rekordní návštěvou sezóny, kdy do Sazka Areny zavítalo skoro dvanáct tisíc diváků, uzavřela Slavia třetí čtvrtinu základní části výhrou 4:2 nad městským rivalem. Do branky lídra tabulky se vrátil Petr Franěk a byl týmu velkou oporou. Menší zaváhání při prvním gólu Sparty napravil několikanásobně pět minut před koncem, kdy vychytal v nájezdu nejlepšího střelce soutěže Petra Tona. ”Věděl jsem, že jede právě on. Bylo štěstí, že mi tu lapačku trefil,” popisoval skromně zákrok večera vyhlášený flegmatik.

Devátá výhra z posledních deseti pražských derby mohla hřát slávisty na těle i na duši. Zápasy obou velkých rivalů mají v poslední době vždy stejného vítěze a poraženého. ”Samozřejmě je spokojenost s vítězstvím a se třemi body. A pro mě osobně s tím, že jsem se vrátil po zranění a koleno drží, tak jsem spokojený,” těšilo navrátilce do sestavy. Slávistická jednička nechytala od zápasu v Třinci, trápily ho kolenní vazy. Během zápasu se Spartou sice nepociťoval žádné problémy, ale chvíli mu trvalo, než se po čtrnáctidenní pauze dostal do optimální pohody. ”Od páté minuty první třetiny jsem byl totálně zavařenej, protože tu bylo hrozné vedro a vlastně jsem byl v zápase asi po dvou týdnech. Ze začátku to bylo hrozné, ale pak jsem se z toho dostal a bylo to už lepší.” Vlastní výkon nikdy moc rád nehodnotí, ale po utkání mohl mít dobrou náladu. Čtyřiatřiceti zákroky pomohl Slavii k dalšímu skolení Sparty. ”Nebyl jsem nervózní, chtěl jsem si ze začátku na puk co nejvíce šáhnout, abych se do toho dostal. Dlouho jsem nechytal zápas, takže bylo hlavní co nejdříve se do toho dostat,” říkal Petr Franěk.

V zápase podal spolehlivý výkon a několikrát vychytal sparťanské útočníky, situaci ze dvanácté minuty by však nejraději vymazal. Slavia měla skvělý úvod, už v první minutě jí dostal do vedení Vlasák, ale v náporu jí trošku zastavil vyrovnávací gól Sparty. Petr Franěk vyrazil lehké nahození jen k volnému Štrbovi a ten našel skulinku v brance. ”Byla to moje chyba, měl jsem ten puk přikrýt. Chtěl jsem ho nahrát Honzovi Novákovi, ale dal jsem to moc prudké. Říkám, moje chyba,” přiznal vlastní podíl na inkasované brance. Spoluhráčům vše splatil v důležité chvíli, pět minut před koncem a za stavu 4:2. Řítil se na něj nejlepší střelec extraligy Petr Ton, kterého slávistický gólman vychytal efektním zákrokem lapačkou a vysloužil si tak potlesk na otevřené scéně. ”Bylo to štěstí, že mi tu lapačku trefil. Já jsem čekal, že buď vystřelí na lapačku nebo že udělá kličku do bekhendu. Šel jsem dolů do skluzu, nechal jsem tam lapačku a on mi jí trefil,” skromně hodnotil svůj moment večera Petr Franěk. Dobře přitom věděl, s kým má tu čest v souboji z očí do očí. ”Věděl jsem, že jede právě on. Posledních deset minut stál na naší modré a čekal jen na brejk.”

Rozhodující náskok získala Slavia ve druhé třetině, kdy se góly Tomici a Supa dostala do dvoubrankového vedení. Nemusela se tak ve třetím dějství nikam hnát, jako když otáčela předchozí derby v Sazka Areně. Skvělý obrat z 1:2 na konečných 4:2 mají určitě ještě všichni v živé paměti. ”Neřekl bych, že jsme mohli hrát klidněji. Ale samozřejmě je lepší, když se vede o dva góly a nemusíme se tolik do toho hnát, můžeme na ně počkat a z protiútoků dát nějaké góly. Určitě je to lepší než dohánět,” myslí si třicetiletý gólman. Jak se ukázalo, Slavii nedělá ani jedno problém. Sparta se v poslední době zvedá, zvládla dvě dohrávky a dostala se zas do osmičky pro play-off. Návrat formy chtěla ukázat i v derby a konečně uspět v Sazka Areně. To se jí však ani na čtvrtý pokus nepodařilo. ”Já si myslím, že v derby hrají pořád stejně. Derby je něco jiného, než když hrají s jinými týmy. Je to prostě derby a neřeší se, kdo je na jakém místě,” neprobíralo se v kabině Slavie, že hraje první s osmým.

Pomalu se už začíná blížit play-off a je tak čas přemýšlet nad soupeři pro čtvrtfinále. Není to však otázka pro hráče, spekulovat spíše můžou fanoušci. Pro diváky v Praze by byl určitě zajímavý souboj Slavie se Spartou. ”Je to úplně jedno, když chcete vyhrát, tak musíte porazit všechny,” řekl po utkání jasně svůj názor litvínovský odchovanec. ”Navíc je to stále ještě daleko, před námi je celá jedna čtvrtina a musíme se soustředit na zápasy. Musíme myslet na to, abychom zůstali první a koho dostaneme, tak toho porazit.” Pikantní může být poslední kolo, kdy Slavia pojede na led Sparty a může tak případně rozhodnout o tom, jestli bude její velký rival v play-off nebo ne. ”Samozřejmě budeme hrát na to, abychom tam vyhráli. A jestli to bude znamenat pro Spartu konec, tak jenom dobře pro nás,” nehrozí podle Petra Fraňka ztráta motivace v závěru základní části.

Foto: © Martin Prokop

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více