Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
14. ledna 2006

Povinné vítězství nad Vsetínem

P r a h a - Na parádní souboje a skvělou diváckou kulisu z utkání v Pardubicích a doma se Spartou museli slávisté v pátek třináctého zapomenout. Do Sazka Areny přijel poslední Vsetín a ani čtvrté setkání obou týmů v letošní sezóně se příliš nevymykalo těm předchozím. Moc krásy ani gólů nepobralo. Slavia si nakonec došla pro tři povinné body za vítězství 3:1. ”Zápasy se Vsetínem jsou skoro pořád stejné, je to urputné, oni brání a čekají, a to nám nesedí,” nechal se slyšet Tomáš Divíšek, střelec třetí branky Slavie. O vítěznou trefu se postaral útočník s číslem 14, Marek Tomica.

Po zápase se dostal krátce do péče lékaře. ”Není to nic vážného, Novas mě při posledním střídání trefil pukem do nohy, takže mu tímto děkuji,” usmíval se u kabiny Tomáš Divíšek. Po hodně dlouhé době se zapsal mezi střelce, přesně do “černého“ zamířil předtím naposledy v 19.kole se Zlínem. Na vině byl i zraněný kotník, kvůli kterému měsíc a půl nehrál. Finského gólmana ve vsetínských službách Sasu Hoviho překonal ve druhé třetině dorážkou z přesilovky a zvyšoval tak na tři nula. ”Čekal jsem na to už strašně dlouho, už jsem ani nepočítal zápasy. Byl to takový šmudla, ale počítá se a určitě je to lepší, než nic nedat,” měl radost ze své páté branky v sezóně.

Během zápasu získal ve třetím útoku spolu s Davidem Hruškou nového parťáka, trenér Vladimír Růžička k nim přeřadil ze čtvrté lajny Vladimíra Sobotku. A změna určitě hru nejen třetí řady, ale celé Slavie oživila. ”Hrálo se mi s ním výborně, Sobi je vynikající hráč. Na to jak je mladej, tak dovede podržet puk, výborně bruslí. Myslím si, že jednou z něj bude hodně velký hráč,” nešetřil rodák z Mostu chvály na adresu juniorského reprezentanta. Osmnáctiletý talent se vrátil do sestavy po dvou měsících, nejdříve laboroval s bolavými zády a poté startoval na MS “dvacítek“. Připsal si asistenci na Divíškův gól, další šance zůstaly nevyužity. Spolupráce fungovala a celá řada si docela dobře v zápase zahrála. ”Dneska jsem měl asi poprvé, co jsem se vrátil po zranění, ze hry naší lajny dobrý pocit. Chodili jsme do přečíslení, měli jsme šance,” byl celkem spokojen s výkonem celé řady její centr.

V zápase, kdy se očekává jedině vítězství, je většinou důležité vstřelit brzy gól a dostat se do vedení. To se Slavii povedlo, první třetinu vyhrála dva nula a nakonec si vítězství zkušeně pohlídala. Nebyla to však žádná oku lahodící podívaná. ”Zápasy se Vsetínem jsou skoro pořád stejné, je to urputné, oni brání a jen na nás čekají, a to nám nesedí,” povzdychl si Tomáš Divíšek. Po druhé pauze byl stav tři jedna, poslední třetina se už nemusela skoro ani hrát. Příliš vzruchu nepřinesla, slávisté se netlačili bezhlavě do útoku, hlavní bylo dovést v klidu utkání do vítězného konce. ”Nechtěli jsme hlavně dostat gól, protože Vsetín je nevyzpytatelný, můžou tam hodit něco od mantinelu, spadne jim to tam, tak jako dali první gól, a zápas je zpátky. To jsme nechtěli připustit.”

Podle očekávání tak nepřinesl zápas prvního s posledním bůhvíjaký hokej. Na skvělé bitvy s Pardubicemi či se Spartou museli diváci zapomenout, také jich do Sazka Areny dorazilo oproti derby o poznání méně. Utkání se šestinásobným mistrem, který však už na svou slávu jen vzpomíná, je netáhl. Důležité bylo především získat tři body. ”Určitě se to nedá s Pardubicemi ani se Spartou srovnat, hlavně divácká kulisa byla jiná. A i síla mančaftu soupeře byla jiná, těžko se proti nim hraje, bylo to povinné vítěztví,” řekl na téma úrovně zápasu Tomáš Divíšek.

Marek Tomica: Zvládli jsme to

Vítězný gól obstaral v zápase útočník Marek Tomica. Radost se ještě násobila tím, že to byla jeho jedenáctá trefa, čímž překonal své střelecké maximum v jedné sezóně z loňska. Druhým rokem tak už jeho střelecký příspěvek týmu není zanedbatelný. ”Určitě panuje spokojenost. Loňská sezóna byla výjimečná, i tím, že tady hrálo hodně hráčů z NHL. Chtěl jsem se letos alespoň přiblížit desítce. A že to vyjde takhle, to jsem neočekával, ale je to super,” usmíval se, ovšem tak jako vždycky, pětadvacetiletý útočník. Do konce základní části zbývá ještě dvanáct zápasů, že by s přibývajícími góly rostla chuť? ”Kolik jich tam ještě padne? Nevím, nebudu říkat kolik, abych to nezakřikl. Čím víc, tím líp,” zůstává skromná opora z prvního útoku Slavie, která je momentálně v kanadském bodování celé soutěže na devatenáctém místě. Ještě lepší pohled je na hodnocení plus mínus, kde je se 17 kladnými body pátý v extralize.

Souhru s kapitánem Josefem Beránkem a Jaroslavem Bednářem si levé křídlo užívá. V posledních dvou zápasech si našel vždy střeleckou parketu těsně před bránou, kam dostal přesné nahrávky a v koncovce si počínal mazácky. ”Dneska mi to tam Bedýnka supr dal, já jsem vystřelil z voleje, trošku štěstí, že to tam propadlo. V derby to byla zas parádní přihrávka od Pepy Beránka,” děkuje na dálku svým věhlasnějším spoluhráčům. I když “Tombova“ popularita u fanoušků Slavie stoupá. V každém zápase se mu dostává slušné podpory, nápis složený z pěti obrovských písmen dávající dohromady jeho přezdívku se už stal tradiční součástí “kotle“. “Je to příjemné, už jsem si zvyknul, jsem za to rád,“ nemůže si stěžovat na přízeň fandů juniorský mistr světa z roku 2001. Důvěru má i od trenérů, už dávno nehraje jen vedlejší role v týmu.

Po vítězném derby nebylo asi jednoduché nastoupit v dalším utkání proti poslednímu Vsetínu. Ne že bych snad hrozilo podcenění, ale přecejen se asi každý hráč na takový zápas připravuje a motivuje jinak. ”Je to individuálně v každém hráči. Ale nemyslím si, že bychom k tomu přistoupili špatně. Je to těžší, hrát to chceme a musíme to odehrát. Hodně bojovali, dobře bruslili, to umí každý tým. Myslím, že jsme zápas zvládli, předtím byly zápasy proti takovým týmům horší,” narážel Marek Tomica na slova obránce Jana Nováka po derby, že na zápasy se soupeři z dolní tabulky jsou slávisté experty. Splnit povinnost se Slavii proti Vsetínu podařilo a tak mohla zavládnout spokojenost. Svěřenci Vladimíra Růžičky i po 40.kole vedou extraligu se šestibodovým náskokem na Liberec.

Už v neděli ale čeká Slavii další zápas na ledě Kladna. Rabat už delší dobu kosí především početná marodka a i proto klesl v tabulce z pozic v play-off na dvanácté místo, ve středočeském derby se ale “Buldoci“ chtějí vždy vytáhnout. ”Určitě to bude zas něco jiného, bude to boj a nedají nám nic zadarmo. První zápas jsme tam prohráli, tak jim to budeme chtít vrátit,” bude na utkání nažhavený Marek Tomica. Navíc ho možná bude motivovat prohlášení kladenského gólmana Zdeňka Orcta po posledním vzájemném utkání, že někteří slávisté před bránou často rádi padají a simulují. Tehdy zmínil i jeho jméno. ”Někdo mi to říkal, takže jsem to zaregistroval. Nevím, kde k tomu přišel, jestli se mu něco nelíbí, tak ať nechytá. Je to ale jeho problém a věc, může si na to říct svůj názor,” nevyvádí to nějak z míry rodáka z Beranova u Jihlavy. Bylo by ale určitě hezké “pomstít” se gólem. ”Dát gól chce každý a v každém zápase. Nebudu mít zvýšenou motivaci,” zakončuje povídání.


Slavii v utkání se Vsetínem chyběl obránce Petr Kadlec, k důvodu jeho absence se vyjádřil na tiskové konferenci asistent trenéra Jiří Kalous. "Přišel ráno na trénink s nějakou virózou a nachlazením, necítil se dobře, tak jsme mu dali volno. V neděli na Kladno by už měl být v pořádku," upřesnil slávistický kouč.

Foto: © Michael Mareš

Autor Miroslav Votava, foto Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video