Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. ledna 2006

Slávistické vzpomínání na Kanadské poháry

Hokejoví útočníci Slavie Praha Tomáš Vlasák a Josef Beránek byli hlavními hvězdami autogramiády v Paláci knih na Václavském náměstí v Praze. Autogramiáda se uskutečnila ve středu 18.ledna v rámci akce na propagaci nově vydané knihy Velké okamžiky ledního hokeje. Akce se měl zúčastnit i generální manažer a trenér Slavie Vladimír Růžička, který se omluvil pro nemoc. Všichni vzpomínali na kanadské a světové poháry, kterých se zúčastnili a také na ty, které sledovali jako fanoušci.

Nejčerstvější vzpomínky na Světový pohár má Tomáš Vlasák, který se turnaje zúčastnil v roce 2004. "Světový pohár je výjimečná akce a bral jsem to jako velké vyznamenání. Je zřejmé, že se podobné akce už nikdy nezúčastním, protože intervaly mezi jednotlivými poháry jsou okolo osmi let," říkal Vlasák, který též připomněl zvláštní atmosféru, která tehdy okolo turnaje panovala. "Hráli jsme tehdy za Ivana Hlinku a chtěli pro něj vyhrát. Nakonec se nám to bohužel nepodařilo, když jsme prohráli ve čtvrtfinále v prodloužení s Kanadou," dodal útočník.

Bohatší zkušenosti s poháry má Josef Beránek, který si zahrál na Kanadském poháru v roce 1991 a poté se zúčastnil i neúspěšného Světového poháru v roce 1996, který mnozí označují za odrazový můstek pro úspěch na olympijských hrách v Naganu. "Tehdy řada hráčů odešla hrát do zahraničí, byli jsme čerství mistři světa z Vídně a tak trochu jsme se už předem cítili jako jasní vítězové a celá akce nakonec skončila totálním propadákem," zhodnotil Světový pohár olympijský vítěz z Nagana Josef Beránek.

Mimořádné dílo, jenž mapuje nejvýznamnější střety evropského hokeje se zámořským, můžete zakoupit na internetu ZDE. Velké okamžiky ledního hokeje (kanadské a světové poháry, Evropa proti zámoří 1972-2005), autoři: Pavel Bárta, Martin Leschinger.


Fotogalerie

Foto: © Michael Mareš

Na závěr oba autoři knihy:

Pavel Bárta a ...

... Martin Leschinger.

Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více