Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
23. ledna 2006

Zrodí se na západě Čech další bezgólová remíza?

Po víkendové pauze, kdy se hrálo v Popradu Utkání hvězd, se opět rozbíhá Tipsport extraliga. V úterý má na programu už své 43.kolo a do konce základní části tak příliš zápasů nezbývá. Pomalu už se rýsuje umístění na obou koncích tabulky, ale kolem poslední postupové příčky do play-off bude ještě pořádně horko a těsno. Soupeř Slavie, HC Lasselsberger Plzeň, se momentálně nachází jedno místo za vytouženou osmičkou a každý zápas je teď pro plzeňské důležitý. První vzájemný zápas na ledě ČEZ areny skončil bez branek, bude se to opakovat? Napraví Slavia potupný debakl se Znojmem z posledního utkání? Nebo vychytá Roman Málek svůj bývalý klub? Na to odpoví až samotný zápas, který v Plzni začíná od 17:30 a ve stejnou dobu startuje i náš on-line přenos.

Náš soupeř
Klub založen: 1929 jako odbor ledního hokeje při Viktorii Plzeň
Trenéři: Marek Sýkora, Radim Rulík, Radek Kampf
Největší úspěchy: 2.místo 1958, 1959, 1992
Posledních pět let: 10.> 6.> 9.> 4.> 9.
Internet: www.hcplzen.cz
Hvězdy týmu: Roman Málek, David Moravec, Aleš Padělek

Plzeň v boji o play-off spoléhá na Málka

V západočeské metropoli měli před začátkem sezóny optimistické vyhlídky. Mužstva se ujal jako hlavní trenér Marek Sýkora, oblíbenec místního publika. Uznávaný odborník se vrátil do Čech z ruské superligy, kde si udělal určitě dobré jméno. Spolu s ním stojí na střídačce Radim Rulík a Radek Kampf. Plzeň ale neměla příliš dobrý začátek soutěže a stejně jako loni se pohybuje na hranici postupu do play-off. Loni jim utekla osmá příčka jen těsně na bilanci vzájemných zápasů s Litvínovem. Letos Západočechům patří po 42-ti odehraných kolech deváté místo se ziskem 56 bodů. Na osmou Spartu ztrácí dva body a na sedmé České Budějovice čtyři. O postup do play-off se bude rvát asi více mužstev a nebude možná nic jasného do posledního kola.

Plzeňští by si určitě rádi vzpomněli na sezónu předloňskou, kdy se skvělou stíhací jízdou dostali na poslední chvíli do vyřazovacích bojů a tam ve čtvrtfinále překvapili favorita z Pardubic. Na konečném čtvrtém místě měl tehdy velký podíl brankář Roman Málek, který přišel v sezóně výměnou ze Slavie. Právě bývalý slávistický fantom je hlavní oporou týmu a v Plzni na něj spoléhají všichni, od trenérů až po fanoušky. Patří spolu se znojemským Trvajem k nejvytíženějším gólmanům extraligy, udržuje si skvělé statistiky. Proti Slavii bude mít určitě motivaci se ukázat a vybojovat pro Plzeň tři důležité body.

Nevyrovnané výkony stojí Plzeň lepší umístění

Lasselsberger trápí nevyrovnané výkony, navíc během sezóny měl problémy s marodky. Momentálně Plzni hodně chybí slovenský útočník Dušan Andrašovský, který má po zákroku sparťanského obránce Jana Hanzlíka zlomený kotník a sezóna pro něj skončila. Do Nového roku vstoupili plzeňští nepovedeným zápasem ve Znojmě, kde vedle prohry byli trenéři zklamáni především z přístupu hráčů k utkání. Další zápasy se už Plzni vydařily lépe, doma rozstřílela Kladno a přivezla cenné vítězství z ledu Vítkovic.

Přišel vyhecovaný televizní souboj se Zlínem, atmosféra byla vyšponovaná především díky účasti zlínského brankáře Igora Murína a jeho známé kauze. Plzeňští fanoušci na jeho nefér praktiky nezapomněli a dali mu to patřičně najevo. Jako vítězové ale nakonec odjížděli hokejisté Hamé, když se jim povedlo zápas otočit. V zatím posledním 42.kole vybojovali Západočeši, přesně v duchu tradic, remízu na ledě Českých Budějovice, svého přímého soupeře v boji o play-off.

Další osobnosti plzeňského Lasselsbergeru

Vedle Málka patří v letošní sezóně k výrazným osobnostem týmu útočník Aleš Padělek, se 17 góly nejlepší střelec Plzně. Víc gólů nastříleli v extralize jen tři hráči, včetně slávisty Jaroslava Bednáře. Jeho dvorním nahrávačem je velký talent plzeňského hokeje, Jaroslav Kracík. Šikovný centr a technik si připsal zatím 21 přesných asistencí. Po zranění se vrátil do své obvyklé formy David Moravec, který v létě před začátkem sezóny kvůli problémům se zády skoro vůbec netrénoval a málem ukončil kariéru. Dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana je tahounem prvního útoku, kde se vedle něho na pravém křídle rozstřílel Jiří Zelenka (foto). Dlouholetý sparťan byl v sezóně odložen klubem svého srdce do Plzně a za důvěru trenérů Sýkory s Rulíkem se odvděčil zatím třinácti góly. Součástí dalšího přesunu a výměny na trase Sparta - Plzeň se stal juniorský reprezentant Jakub Šindel.

Aktuálně před zápasem

Plzeňáci vybojovali bod na jihu Čech v zápase, který se pro ně dlouho nevyvíjel dobře. Tradice remízových zápasů obou rivalů však zůstala zachována, když se Plzeň vzepjala ve třetí třetině k dobrému výkonu. Naději nejdříve vykřesal Zelenka a pět minut před koncem vyrovnal Důras. Jeden z největších soupeřů v boji o play-off, České Budějovice, tak Plzni v tabulce více neodskočil a získaný bod může být v konečném účtování zlatý. Cílem Plzně je postup, další přání vyslovil trenér Marek Sýkora, aby jeho mužstvo předváděnou hrou vrátilo na domácím ledě fanouškům podporu z úvodu sezóny, kdy se Plzeňákům na vlastním hřišti příliš nedařilo.

V utkání se Slavií budou trenéři Plzně určitě postrádat zraněného Andrašovského, připraveni ke hře by už měli být podle posledních zpráv obránci Štěpánek a Trnka. Plzeň čeká důležitý zápas a na vedoucí tým si věří, nahrává jí i bilance z plzeňské ČEZ areny, kde červenobílí naposledy vyhráli v říjnu roku 2003. "Slavia je sice papírově silnější, ale my musíme udělat vše pro to, abychom bodovali," nechal se slyšet asistent trenéra Radek Kampf.

Slavia po porážce na Kladně selhala i v dalším utkání, doma se Znojmem. Orli připravili lídrovi tabulky potupný debakl 5:1. Trenér a GM Vladimír Růžička hned po zápase svým svěřencům důrazně řekl, co si o jejich výkonu myslí a podepsalo se to i na dalším programu. Původně měli mít slávisté během víkendu volno, ale nakonec si dali bruslařský trénink a dostali pořádně do těla.

V Plzni bude Slavii chybět útočník Tomáš Vlasák, který proti Znojmu odehrál jen dvě střídání a poté kvůli zranění v oblasti mezižeberních svalů ze zápasu odstoupil. Omluvil se proto také z účasti na víkendovém Utkání hvězd v Popradu, kde Slavii zastupovali nakonec Jan Novák a Marek Tomica. Na západě Čech budou mít slávisté první možnost nápravy propadáku s Orly. "Vzhledem k bouřlivému prostředí, urputné hře domácích a naši statistice zápasů v Plzni to ale nebude nic jednoduchého," říká před úterním duelem asistent trenéra Jiří Kalous.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

Poprvé se obě mužstva setkala na ledě Sazka Areny v 6.kole. Po dvou třetinách byl stav dva nula pro Slavii a nic nenasvědčovalo pozdějšímu debaklu Plzně. Slavia však na začátku třetí třetiny během pěti minut nastřílela tři branky zásluhou Vondrky, Beránka a Bednáře. Na konečných 6:1 upravil v poslední minutě Radek Duda, který si proti bývalým spoluhráčům připsal v utkání celkem dvě branky a jednu asistenci.

Odveta na plzeňském ledě skončila bezbrankovou remízou, což není ve vzájemných zápasech ničím neobvyklým. V sezóně 1999/2000 tak skončily oba zápasy v Plzni. Duelu 17.kola rozhodně nechyběla kvalita ani gólové šance, ale na ledě všem vládli oba skvělí brankáři, plzeňský miláček tribun Roman Málek a slávista Petr Franěk. Slavia poprvé v sezóně nevstřelila gól, ale v prodloužení měla nakonec k výhře blíže.

Třetí zápas měla výborně rozehraný Slavia. Ve Vysočanech vedla na začátku třetí třetiny už o tři góly, ale hosté z Plzně se nepoložili. Brzy snížil Moravec a za pár minut vstřelil druhou branku svého týmu obránce Výborný. Plzeňáci se málem dočkali i vyrovnání, ale po dlouhém zkoumání videa nebyla střela Michala Straky uznána jako gólová. Jeho rána skončila pro Plzeň smolně nejdříve na jedné tyči a poté se od druhé odrazila zpět do hřiště. Dvěma góly se zasloužil o vítězství Slavie bojovník Michal Sup, který tak dvakrát pokořil svého kamaráda, ale na ledě nyní soupeře Romana Málka. Na konečných 4:2 pečetil skóre do prázdné brány kapitán Slavie Josef Beránek.

Historická bilance v extralize
PLZEŇ - SLAVIA
Celkem:
48    18 - 9 - 21   116:140
Doma:
23    11 - 6 - 6
Venku:
25    7 - 3 - 15
Osmifinále 1996:
0 - 3 
Postavení v tabulce
1. Slavia     42    26 - 0 - 6 - 1 - 9   134:88   85
9. Plzeň      42    15 - 1 - 7 - 2 - 17  106:105  56 
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Plzně dříve ve Slavii působili Roman Málek, Radek Matějovský a Jakub Šindel. Slavii v minulosti krátce vedl jako trenér Marek Sýkora, současný kouč Plzně. Z kádru Slavie oblékali plzeňský dres Petr Kadlec, Jaroslav Bednář a Radek Duda.
Poslední zápasy
Č.Budějovice - Plzeň 2:2
Plzeň - Hamé 2:4
Vítkovice - Plzeň 3:4
Plzeň - Kladno 7:2
Znojmo - Plzeň 5:2
Slavia - Znojmo 1:5
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Vsetín 3:1
Slavia - Sparta 4:2
Pardubice - Slavia 4:7
Sestavy v minulém kole
Málek - Cartelli, Pulpán, Vobořil, Trnka, Nedoma, Hučko - Zelenka, D.Moravec, M.Straka - A.Padělek, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Vorel, Tvrdoň, Vítek Hronek - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - D.Hruška, Divíšek, Sobotka - Vondrka, Kopecký, Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Aleš Padělek 42 - 17+9 - 26
2. Jaroslav Kracík 37 - 5+21 - 26
3. Dušan Andrašovský 36 - 9+16 - 25
4. David Moravec 31 - 8+15 - 23
5. Jiří Zelenka 42 - 13+8 - 21
1. Josef Beránek 40 - 11+32 - 43
2. Radek Duda 41 - 15+23 - 38
3. Jaroslav Bednář 42 - 18+17 - 35
4. Tomáš Vlasák 41 - 13+22 - 35
5. Jan Novák 42 - 7+19 - 26
Brankáři
Roman Málek 40 - 2.25 - 94,04
Petr Jež 5 - 4.17 - 88,81
Petr Franěk 30 - 1.92 - 94,19
Lukáš Hronek 14 - 2.22 - 92,50
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více