Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
28. ledna 2006

Slavia se jede předvést do arény oblíbeného soupeře

Po zápase se Zlínem čeká Slavii v neděli další souboj s týmem z elitní čtyřky. Vedoucí celek extraligy se představí na ledě aktuálně čtvrtého týmu soutěže, HC Vítkovice Steel. Bojovníci s rytířem Vítkem na prsou touží konečně porazit Slavii, v normální hrací době se jim to nepovedlo už dvacet zápasů v řadě. Slavii široké kluziště v ostravské ČEZ areně vyhovuje, první letošní vzájemný duel skončil remízou, předtím tam slávisté vyhráli šestkrát za sebou. Nedělní zápas 45.kola začíná od 17:00!

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Vladimír Vůjtek, Miloš Holaň
Největší úspěchy: 2x mistr ligy (1951, 1981), 7x vicemistr ligy
Posledních pět let: 3.> 2.> 5.> 7.> 4.
Internet: www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu: Marek Pinc, Jiří Burger, Roman Šimíček

HC Vítkovice Steel: tým zdobí vyrovnanost

Vítkovice patří k tradičním účastníkům play-off a jejich cíle nekončí jen u čtvrtfinále. Výborně si vedou i v letošní sezóně, drží si dlouhodobě pozici v elitní čtyřce. Pod vedením dvojice trenérů Vůjtek st. - Holaň se Severomoravanům vyhýbají herní i výsledkové výpadky, během základní části je nepotkala žádná větší krize. O vyrovnanosti vypovídá i fakt, že nikdo z hráčů příliš nevyniká v osobních statistikách.

Neznamená to však, že by Vítkovice neměly produktivní útočníky i obránce, vzadu je navíc velkou oporou brankář Marek Pinc. Po Slavii nastřílely Vítkovice nejvíce branek v extralize, nejlépe se v tomto ohledu vede dvojici Zbyněk Irgl - Petr Hubáček, oba mají shodně na svém kontě třináct branek. Dvojici rychlých křídel vede v úderné druhé řadě jako centr kapitán Roman Šimíček. Nebezpečí ale hrozí i od dalších, na pozoru se musejí mít soupeři před dobře střílejícím obráncem Stanislavem Hudcem, který se trefil do "černého" už devětkrát.

S dobrými výsledky Vítkovic ostře korespondují neúspěchy mužstva v zápasech se Slavií. Proti souboru Vladimíra Růžičky se Vítkovice neradovaly z vítězství v normální hrací době už dvacet zápasů. První zápas v letošní sezóně se skončil v Sazka Areně vítkovickým debaklem 0:7, i ve druhém zápase v Praze se radovala Slavia po vítězství 5:3. Na ledě ČEZ areny se oba týmy rozešly smírně po remíze 2:2. V posledním setkání na ledě v základní části vítkovičtí doufají, že se jim podaří nepříznivou sérii prolomit.

Aktuálně před zápasem

Mezi 39. a 41.kolem přecejen přišel na Vítkovice menší útlum. Tři prohry za sebou, to se stalo hráčům s rytířem Vítkem na prsou poprvé v sezóně. Na domácí ztráty s Třincem a s Plzní navázela prohra v Pardubicích. Vždy se jednalo o porážku o jediný gól. Dalším společným rysem byl chvilkový výpadek v některé pasáži utkání, které měly Vítkovice jinak dobře rozehraný. Stálo je to však body, s čímž nebyli spokojeni ani trenéři. Důrazná promluva v kabině a pohovory zabraly.

Vítkovice bodovaly v posledních třech zápasech. Doma nedaly šanci Zlínu, vybojovaly bod ve Znojmě a pro tři body si dojely do Karlových Varů. Po zápase na západě Čech už mohl být asistent trenéra Miloš Holaň celkem spokojen, především s výkonem ve třetí třetině, kdy Vítkovice za vyrovnaného stavu rozhodly třemi góly o svém vítězství. "Nezačali jsme dobře, navíc se nám nepovedlo ubránit se karlovarským přesilovkám. I když jsme v prvních dvou třetinách jen dotahovali, ve třetí třetině se naše mužstvo semklo a využilo příliš otevřené karlovarské obrany. Bohužel se nám v utkání zranili a nedohráli ho Šimíček a Burger," litoval ztráty dvou klíčových centrů, jejichž start v utkání se Slavií je v ohrožení, bývalý skvělý obránce.

Říká se, že dobré mužstvo neprohraje třikrát za sebou. V tomto ohledu měla Slavia po porážce na Kladně a domácím debaklu od Znojemských Orlů nůž na krku. V Plzni navíc po první třetině prohrávala o dva góly. Nehrála však špatně, jen nedávala góly a naopak svými hrubými chybami umožnila domácím skórovat. Ve druhé třetině se povedl Slavii skvělý obrat a nakonec ve městě piva vyhrála těsně 4:3. Mužstvo ukázalo svůj charakter, sebevědomí se rozhodlo upevnit si v dalším utkání doma se Zlínem.

Slávisté překonali nepříjemnou defenzivu Hamé a zlomili prokletí v Sazka Areně, kde čekali na první výhru nad Zlínem do šestého zápasu. Dva důležité góly vstřelil Michal Sup, parádní koncovku předvedl při třetí brance Jaroslav Bednář, který si předtím připsal dvě asistence. V závěru na ledě tryskaly emoce, diváci se tak dočkali i šarvátek a boxerské vložky mezi slávistou Pojkarem a útočníkem Hamé Kovářem. "Ukázali jsme, že jsme lepším týmem. Odehráli jsme velmi dobrý zápas. Zcela jednoznačně jsme ten zápas měli v rukách a určitě jsme zaslouženě vyhráli," zářil po utkání spokojeností trenér Slavie Vladimír Růžička. Slavia tak jen potvrdila svou suverenitu na čele tabulky. Už druhý zápas za sebou vynechal pro zranění Tomáš Vlasák, který by měl chybět trenérům i v neděli.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

V prvním vzájemném zápase v této sezóně byl výsledek jednoznačný, Slavia nadělila Vítkovicím sedmigólový příděl a Petr Franěk si uchoval čistý štít. Jeho protějšek Marek Pinc vydržel v bráně do 47. minuty. Za stavu 4:0 pro domácí se nechal vystřídat Jaroslavem Kamešem. Obraz hry ale nebyl až zas takový, jak by napovídal výsledek. S góly se roztrhl pytel až v závěrečném dějství. Po dvou třetinách Vítkovice prohrávaly ještě ne úplně beznadějným skórem 3:0. Veškeré naděje vzaly definitvně za své po gólu Divíška, který vyhnal Pince z branky. Slavia pak nadělovala i Kamešovi, v rozmezí 53. a 55. minuty se postupně trefili Vondrka, Bednář a Sup. Klíčovou roli v zápase sehrály přesilovky. Poměr vyloučených byl 9:9, červenobílí z něho vytěžili čtyři přesilovkové góly, hosté ani jeden.

Odveta ve Vítkovicích se odehrála před televizními kamerami. Ostravané do té doby na svém ledě nepoznali v této sezóně porážku. A platilo to i po skončení utkání. Oba soupeři se rozešli smírně 2:2. Do vedení šla Slavia, když těsně před první přestávkou překonal Pince David Hruška. Domácí se dočkali vyrovnání rovněž gólem do šatny. Šest sekund před druhou sirénou se prosadil ve dvojnásobné početní převaze Jiří Burger. V 52. minutě nasměroval svým důrazem před brankou Vítkovice ke třem bodům Köhler, jenže Pražané se tím zaskočit nenechali. Hned za další minutu vrátil svůj tým do hry kapitán Josef Beránek. Obě mužstva pak sympaticky chtěla vstřelit rozhodující gól a neomezila se pouze na bránění bodu, ovšem nerozhodný výsledek trval i po šedesáti minutách. Ani nastavený čas vítěze neurčil, i když se domácím naskytla výhodná přesilovka 4 na 3. Vítkovice tedy Slavii opět neporazily, ale udržely alespoň domácí neporazitelnost. Tu ukončila až ve 25. kole Sparta.

Dvacátý zápas do série neporazitelnosti s Vítkovicemi v normální hrací době přidala Slavia v předehrávaném utkání 32.kola. Hosté drželi v Sazka Areně po většinu času s favoritem krok, ale slávistická ofenziva si nakonec věděla rady s náhradníkem Kamešem a nastřílela mu pět branek. Stý gól Slavie v letošní sezoně vstřelil ve druhé třetině z přesilovky Marek Tomica a zadělal si tak na "pokutu" v kabině. Další góly Slavie vstřelili Bednář, Vondrka, Duda a Vlasák. Po druhé třetině byl stav 3:1 pro Slavii, největší gólovou úrodu tak přinesla třetí třetina. Slavia si hlídala vítězství, dvakrát rychle zareagovala na snížení Vítkovic na rozdíl jedné branky a po konci zápasu tak svítil na kostce výsledek 5:3 pro domácí.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - VÍTKOVICE
Celkem:
47 23 - 11 - 13 143:118
Doma:
24 12 - 4 - 8
Venku:
23 11 - 7 - 5 
Postavení v tabulce
1. Slavia     44  28 - 0 - 6 - 1 - 9   142:92  91
4. Vítkovice  44  21 - 2 - 7 - 0 - 14  127:99  74
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Vítkovic dříve působil ve Slavii slovenský útočník Radoslav Kropáč.
Poslední zápasy
Vítkovice - Plzeň 3:4
Pardubice - Vítkovice 3:2
Vítkovice - Hamé 4:0
Znojmo - Vítkovice 2:2
K.Vary - Vítkovice 2:5
Slavia - Vsetín 3:1
Kladno - Slavia 4:2
Slavia - Znojmo 1:5
Plzeň - Slavia 3:4
Slavia - Hamé 4:1
Sestavy v minulém kole
Pinc - Kuboš, Philipp, Jasečko, Hudec, R.Polák, Gulaši, Jurečka - J.Štefanka, burger, Tomášek - Irgl, Šimíček, Hubáček - Kropáč, R.Procházka, Kohler - Hulva, Káňa, Buček Franěk - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D.Hruška, Sobotka, Dlouhý - Vondrka, Kopecký
Nejproduktivnější hráči
1. Petr Hubáček 44 - 13+21 - 34
2. Zbyněk Irgl 42 - 13+15 - 28
3. Jiří Burger 41 - 9+18 - 27
4. Radek Procházka 44 - 10+16 - 26
5. Juraj Štefanka 44 - 6+19 - 25
1. Josef Beránek 42 - 12+33 - 45
2. Radek Duda 43 - 15+24 - 39
3. Jaroslav Bednář 44 - 19+19 - 38
4. Tomáš Vlasák 41 - 13+22 - 35
5. Michal Sup 44 - 19+11 - 30
Brankáři
Marek Pinc 42 - 2.03 - 93,95
Jaroslav Kameš 6 - 3.67 - 89,23
Petr Franěk 32 - 1.93 - 94,14
Lukáš Hronek 14 - 2.22 - 92,50
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více