Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
2. února 2006

S Prorokem na Energii

Už jen dvě kola poběží Tipsport extraliga do olympijské pauzy. V pátek přivítá Slavia na domácím ledě momentálně desátý celek soutěže, HC Energii Karlovy Vary. Bude určitě o co hrát, Slavii se v čele tabulky po porážce v Českých Budějovicích opět přiblížil Liberec na dostřel, karlovarští ještě zdaleka nevzdali boj o postup do play-off. Západočeši mají v sezóně zatím se Slavii kladnou bilanci, uspějí i ve čtvrtém vzájemném duelu? Jak dopadne domácí premiéra v Sazka Areně Ivo Proroka, který po devíti letech znovu oblékl červenobílý dres? Na tyto otázky a řadu dalších odpoví páteční utkání, které začíná od 19:00 a které Vám zprostředkujeme v on-line přenosu na našich stránkách.

Náš soupeř
Klub založen: 1932 jako Slavia Karlovy Vary, odbor ledního hokeje
Trenéři: Zdeněk Venera, Václav Baďouček
Největší úspěchy: 10.místo 2002, 2003, 2005
Posledních pět let: 14.> 10.> 10.> 12.> 10.
Internet: www.hokejkv.cz
Hvězdy týmu: Lukáš Mensator, Josef Řezníček, Milan Kraft

Vyjde Energii poprvé v historii klubu útok na play-off?

Na západě Čech dosud ještě nikdy neslavili postup do play-off, po kterém mocně touží. Letos hrají devátý rok v extralize a sedm kol před koncem je Energie na desátém místě. Na osmé Pardubice a devátý Třinec ztrácí shodně čtyři body. Postup tak není ještě zdaleka ztráta, v lázeňském městě hodlají o historický úspěch bojovat do poslední chvíle. Nekonal se tak hráčský výprodej jako na Kladně nebo v Plzni, kde už se myšlenek na play-off vzdali. Přitom po utkání 44.kola s Vítkovicemi byla na zimním stadionu v Karlových Varech nálada na bodu mrazu. Energie nezvládla doma důležitý zápas, prohrála 2:5 a postupující osmička se jí vzdálila.

V dalších dvou zápasech však zabojovala a vrátila se zpět do hry. V západočeském derby rozesmutnila v Plzni domácí už v první třetině, kdy položila základ pozdějšímu vítězství 4:3. Dvěma góly se blýskl bývalý slávistický kapitán Jan Alinč. Ve městě regionálního rivala po porážce definitivně odpískali play-off, zatímco Karlovy Vary si zvedly sebevědomí, které upevnily doma proti obranářům ze Zlína a třetí celek extraligy porazily 4:1. Karlovarští opět našli v zápase dvougólového střelce, kterým se stal Andrej Nedorost.

Na západě vyrůstá nová hvězda - Mensator

Velkou oporou se stal v průběhu sezóny jedenadvacetiletý brankář Lukáš Mensator. Talent karlovarského hokeje a juniorský reprezentant postupně odsunul předsezónní posilu Romana Čechmánka na střídačku. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa přišel do klubu s velkou slávu, ale nakonec předčasně balil kufry. Domluvil se s vedením na rozvázání smlouvy a odešel hledat své štěstí do německého Hamburku. Na místo náhradníka Mensatora přišel Petr Přikryl, který své kvality na postu dvojky dlouhá léta dokazoval za Břízou ve Spartě. Mensator nějaký čas Energii chyběl kvůli zranění, po návratu je ale opět ve “staré“ formě a v brankovišti září. V hodnocení gólmanů mu patří v extralize druhé místo za Murínem ze Zlína.

Ke konci přestupního termínu týmy houfně posilovaly na play-off, na západě Čech byl však klid a žádná přestupová “bomba“ se nekonala. Několik změn už udělali v Karlových Varech dříve. Do Sparty se vrátil její dlouholetý bek František Ptáček, který ve službách Energie zastával funkci kapitána. Náhradou za něj přišel Michal Dobroň, který to v západočeských lázní už dobře zná. Na podzim se vedení Energie povedlo zlákat útočníka Milana Krafta, který ukončil angažmá v ruském klubu Avangard Omsk. Působení v Karlových Varech si vyzkoušel už v předchozí sezóně, kdy za Energii nastupoval během výluky v NHL po trejdu z Plzně.

Nejproduktivnějším hráčem Energie je subtilní technik Lubomír Hurtaj (10+16), který ztrácí spolu s Alinčem jeden gól na nejlepšího střelce týmu, urostlé pravé křídlo Petra Kumstáta. Kapitánem se po Ptáčkovi stal Václav Skuhravý, který se letos probojoval svými výkony do reprezentace a na turnajích Euro Hockey Tour si nevedl špatně. Je však také hodně vidět i v méně pozitivním světle, se 149 minutami je nejtrestanějším hráčem extraligy. V závěsu za ním je slávistický bouřlivák Radek Duda (138), který se na ledě znovu potká se zkušeným obráncem Energie, Josefem Řezníčkem. Spolu už nějakou dobu vedou na ledě válku a každý jejich souboj zavání ostrým střetem. Další zajímavou postavou v sestavě energetiků je více než metrákový pořízek Libor Ustrnul. Obránce s pověstí bijce však bude svému týmu v závěru sezóny kvůli zraněnému menisku chybět.

Aktuálně před zápasem

Energie ztrácí na postupovou osmičku čtyři body. Do olympijské pauzy odehraje stejně jako ostatní týmy ještě dva zápasy – v pátek jede na Slavii a v neděli doma vyzve momentálně sedmé České Budějovice. Po minulém, 46.kole, skončil po půlnoci přestupní termín, ale na západě Čech nepočítali žádné příchody ani odchody. I když třeba o kapitána Skuhravého byl zájem ve Švédsku. Cíl klubu je jasný: rvát se do poslední chvíle o postup do play-off. Zápasy v Plzni a doma se Zlínem hráčům zvedly sebevědomí. Věřit si tak můžou i na lídra tabulky, se Slavií mají v sezóně kladnou bilanci. “My se musíme pokusit bodovat všude. Ale i kdybychom uspěli na Slavii, tak pro nás bude klíčové utkání především v neděli. Na něj teď ale nemyslíme,“ nechal se slyšet před duelem v Sazka Areně asistent trenéra Václav Baďouček. Chybět by měl trenérům jen obránce Ustrnul.

Slavia po porážce v Českých Budějovicích vede extraligy už jen zase o tři body před Libercem a před nedělním vzájemným soubojem tak má určitě o co hrát a motivaci Karlovy Vary porazit. Navíc má Energii co oplácet z prvního utkání v Sazka Areně, ve kterém se hosté radovali z vítězství v prodloužení. Pražané poté prohráli i na ledě soupeře, Energii tak zatím porazili v sezóně jen v prvním duelu. “Vzájemná bilance pro nás není příznivá. Vary ještě mají šanci na postup do play off, takže čekáme tvrdý boj,“ řekl asistent trenéra Jiří Kalous. Nenastoupí určitě Milan Kopecký (naštípnutý kotník), otazník visí nad startem Tomáše Vlasáka, který po zranění (mezižeberní svaly) zatím jen trénuje.

Prorok po devíti letech ve Slavii

V dresu Slavie se v utkání 46.kola na jihu Čech představila posila pro play-off, ostřílený útočník Ivo Prorok. Do Slavie přišel na hostování do konce sezóny z Litvínova. ”Taková nabídka se neodmítá. Jsem rád, že k dohodě došlo,” sděloval své pocity tisku. Červenobílý dres oblékl po devíti letech, zářil především v sezóně 1995/96 v útoku s Viktorem Ujčíkem a současným trenérem a GM Vladimírem Růžičkou. Litvínov ztratil naděje na postup do osmičky a dal své opoře svolení k odchodu. ”Ještě jsem nic nedokázal a teď mám velkou šanci něco vyhrát,” těší se na návrat do týmu jednoho z favoritů na titul Ivo Prorok.

V Českých Budějovicích nastoupil na levém křídle třetího útoku spolu s Vladimírem Sobotkou a Davidem Hruškou. Odehrál slušný zápas, počínal si aktivně a několikrát nebezpečně ohrozil Turka v brance Jihočechů, chyběl tomu snad jen gól. ”Myslím, že odehrál dobrý zápas. Dostával se do šancí, rozuměl si se spoluhráči v útoku. Máme více herních variant, ale je možné, že takhle to složení útoku zůstane. Věříme, že nám v play-off hodně pomůže, i proto jsme ho do týmu vzali,” řekl na jeho adresu asistent trenéra Jiří Kalous. Zkušenosti šestatřicetiletého útočníka se budou Slavii určitě hodit.

Historická bilance v extralize
SLAVIA - KARLOVY VARY
Celkem:
35   18 - 5 - 12 112:81
Doma:
17   12 - 1 - 4
Venku:
18    6 - 4 - 8
 
Postavení v tabulce
1.  Slavia   46   29 - 0 - 6 - 1 - 10  150:97   94
10. K.Vary   46   16 - 2 - 8 - 1 - 19  103:116  61
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Energie oblékali dříve dres Slavie obránce Jiří Polák a útočník Jan Alinč, z kádru Pražanů působili na západě Čech v minulosti gólman Petr Franěk a útočník David Hruška.
Poslední zápasy
Slavia - Znojmo 1:5
Plzeň - Slavia 3:4
Slavia - Hamé 4:1
Vítkovice - Slavia 2:7
Č.Budějovice - Slavia 3:1
K.Vary - Sparta 2:2
Kladno - K.Vary 3:0
K.Vary - Vítkovice 2:5
Plzeň - K.Vary 3:4
K.Vary - Hamé 4:1
Sestavy v minulém kole
Hronek - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Kolařík, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - D.Hruška, Sobotka, Prorok - Vondrka, Růžička ml., Dlouhý Mensator - Duben, Dobroň, Řezníček, Němec, Krajíček, J.Polák - Dvořák, Kraft, Milan Procházka - Petr Kumstát, Hurtaj, A.Nedorost - Skuhravý, Alinč, Košťál
Nejproduktivnější hráči
1. Josef Beránek 44 - 13+38 - 51
2. Radek Duda 45 - 16+26 - 42
3. Jaroslav Bednář 46 - 20+19 - 39
4. Tomáš Vlasák 41 - 13+22 - 35
5. Michal Sup 46 - 20+12 - 32
1. Lubomír Hurtaj 46 - 10+16 - 26
2. Václav Skuhravý 46 - 8+18 - 26
3. Petr Kumstát 41 - 11+10 - 21
4. Jan Alinč 35 - 10+11 - 21
5. Andrej Nedorost 34 - 7+11 - 18
6. Josef Řezníček 39 - 7+11 - 18
Brankáři
Petr Franěk 33 - 1.93 - 94,09
Lukáš Hronek 15 - 2.21 - 92,61
Lukáš Mensator 31 - 2.13 - 94,16
Petr Přikryl 11 - 2.78 - 92,48
Roman Čechmánek 12 - 2.93 - 91,50
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
OHLASY - VIDEO 29.3.2024

Cesta do Šumperku bude dlouhá, nic nepodceníme, hlásí junior Sander

I ve druhém semifinále slávističtí junioři jasně vyhráli. První ze sedmi gólů dal útočník Karel Sander, který se v play-off trefil podruhé. „Určitě jsme spokojení. S kluky jsme si ale říkali, že se ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 29.3.2024

Junioři i podruhé porazili Šumperk a mají postup na dosah

I ve druhém utkání semifinále byli slávističtí junioři efektivní a díky třem gólům v první třetině si došli pro vítězství 7:1. V sérii tak vedou 2:0 na zápasy. Druhý hattrick po sobě nasázel Vojtěch ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více