Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
4. února 2006

V Liberci se bude hrát o šest bodů

Šlágrem posledního extraligového kola před olympijskou přestávkou bude souboj Bílých Tygrů z Liberce s pražskou Slavií. Liberec ztrácí na vedoucí slávisty tři body a přesně o tolik se v neděli hraje. Slavii se ale na severu Čech poslední dobou nedaří, naposledy tady vyhrála před více než čtrnácti měsíci, a to ještě v prodloužení. Navíc domácí v této sezoně ještě na vlastním ledě neprohráli. Slavia však tentokrát odjíždí do Liberce povzbuzená pátečním výborným výkonem proti Karlovým Varům a výraznou podporou fanoušků. Těch se do vyprodané Tipsport Areny chystá více než dvě stě. Kdo bude po zápase šťastnější? Nedělní utkání začíná v 17 hodin a jeho průběh můžete sledovat v našem on-line přenosu.

Náš soupeř
Klub založen: 1956 jako Lokomotiva Liberec
Trenéři: Josef Paleček, Karel Dvořák, Miroslav Kapoun
Největší úspěchy: 3. místo v sezóně 2004/2005
Posledních pět let: 1. liga > 1.liga a postup do extraligy > 12. > 11. > 3.
Internet: http://www.hcbilitygri.cz
Hvězdy týmu: Milan Hnilička, Lubomír Vaic, Petr Vampola, Václav Pletka

Statistický koutek

Tabulka produktivity sice hovoří zcela jasně pro Slavii, jenže Liberec zatím letos doma ještě ani jednou neprohrál a když už body rozdával, tak jako Jánošík (s výjimkou Zlína) spíše těm chudým. Jen jednoho hráče, a to sedmačtyřicetibodového Lubomíra Vaice, mají Bílí Tygři v první desítce kanadského bodování, Slavia tam má hned tři hráče, lídra tabulky Josefa Beránka, Radka Dudu na páté a Jaroslava Bednáře na sedmé pozici. Více zástupců má Liberec až ve druhé desítce kanadského bodování, kde mají Bílí Tygři zástupce dva: Petra Vampolu a Andreje Podkonického, stejně jako Slavie, která má v druhé desítce kanadské bodování Tomáše Vlasáka a Michala Supa. Liberec z posledních 10 zápasů sedmkrát na plno bodoval, z možných 30 bodů jich tak získal celkem 23. Po Novém roce prohrál Liberec celkem třikrát: v Litvínově po divoké přestřelce až v prodloužení a dvakrát těsně na hřišti soupeřů: na Spartě 2:3 a ve Zlíně 1:2.

Vzájemné zápasy

První utkání v této sezóně se hrálo v Sazka Areně a po šedesáti minutách zápas dospěl do prodloužení. Do nastaveného času se přenesl Vlasákův trest a Liberec tedy měl výhodu přesilovky 4 na 3. Slávisté se ale ubránili a stejnou možnost jim pak nabídl svým faulem Vaic, ale ani přesilovka domácích ke gólu nevedla, takže nerozhodný stav 2:2 platil i na konci prodloužení.

Na zápas 22. kola přijela pražská Slavia do liberecké Tipsport Arény. Slávisté nezvládli úvod zápasu, kdy hned dvakrát inkasovali. Slavia se vzpamatovala až v desáté minutě, kdy při vyloučení domácího Klimenty snížil dvoubrankový náskok Bílých Tygrů Tomáš Vlasák. Následný tlak „sešívaných“ ale nakonec ve vyrovnávací branku nevyústil. Libereckou výhru potvrdil deset minut před koncem Tomajko. Jedenáct vteřin před koncem třetí třetiny pak kosmeticky upravil výsledek na konečných 3:2 pro Liberec slávista Marek Tomica.

Zatím poslední vzájemné utkání před Vánoci lépe zvládla domácí Slavia, i když ze začátku měl více ze hry Liberec. Ale byli to sešívaní, kdo první otevřel skóre. Josef Beránek nejprve trefil tyč a po přihrávce Marka Tomici již Milana Hniličku překonal. Po vstřelené brance byli slávisté lepší, ale další šance již využít nedokázali. Ve druhé třetině byli diváci svědky historického okamžiku, když přečíslení dvou na jednoho využil přesnou střelou zápěstím Vladimír Růžička mladší - byl to jeho první gól v extralize. Za tři minuty však překvapil Fraňka střelou od mantinelu Rozsíval a snížil na rozdíl jediné branky. Slavia si ale vítězství pojistila gólem Bednáře z 35. minuty, který tečoval do branky nahození Josefa Beránka. Ve třetí třetině byl k vidění oboustraně rychlý hokej, ale Slavia si vítězství již nenechala vzít.

Poslední zápasy obou soupeřů

Plzeňští bojovali jako lvi, ale na liberecké Tygry to nestačilo

HC Lasselsberger Plzeň – Bílí Tygři Liberec 2:3
Ač hokejisté plzeňského Lasselsbergeru posedmé v řadě nevyhráli, proti Liberci nezklamali. Po velmi dobrém výkonu prohráli minimálním rozdílem 2:3. Plzeň vstoupila do zápasu proti druhým Bílým Tygrům nebojácně, soupeře přehrávala a nakonec převahu korunovala i vedoucím gólem. „Hráče jsme upozorňovali, aby soupeře nepodcenili. Začali jsme ovšem tak, jako bychom již před začátkem utkání vedli 3:0. Nastoupili jsme jako mistři světa,“ říkal nespokojeně na tiskové konferenci asistent trenéra hostí Karel Dvořák.

Zápas byl nezvykle tvrdý a to i přesto, že Plzni už de facto o nic nešlo. Plzeňští trenéři se pokusili mužstvo motivovat netradičním donucovacím prostředkem. „Kdybychom zápasy proti Liberci a v Třinci nezvládli, neměli by hráči ani jeden volný den. Není důležitý výsledek, jde nám hlavně o bojovnost,“ vysvětlil trenér Sýkora. V závěru zápasu hrubě fauloval plzeňského kapitána Milana Nedomu liberecký útočník Lubomír Vaic, za což vyfasoval pětiminutový trest a byl vyloučen do konce utkání.

Branky Liberce: 23. Pletka (S. Procházka), 42. Rataj (Rozsíval), 54. Podkonický (Vaic, Šachl).

Franěk vychytal čisté konto

HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary 4:0
Do Sazka Areny přijely Karlovy Vary, s nimiž neměla Slavia dobrou bilanci. Už v první třetině se však Slavia ujala tříbrankového vedení, které v poklidu udržela až do závěrečné sirény. Poprvé v této sezóně nastoupil proti svému bývalému klubu do branky Petr Franěk a hned se blýskl čistým kontem. Jednu branku do karlovarské sítě přidal i Ivo Prorok a oslavil tak domácí premiéru v červeném dresu.

Branky Slavie: 4. Hruška (Žižka), 9. Bednář (Divíšek), 20. Prorok (Sobotka), 43. Sup (Hruška, Novák).


Rozhovor s trenérem Ondřejem Weissmannem

Do Liberce jedeme vyhrát, říká Weissmann

Páteční zápas s Karlovými Vary byl jakousi předehrou pro nedělní „zápas kola“ proti Liberci. V Liberci to určitě nebudete mít jednoduché, s týmem ze severu Čech navíc máte letos poměrně vyrovnanou bilanci…
Jedeme do Liberce vyhrát, respektive budeme se tam snažit vyhrát. Minule jsme tam měli trošinku smůlu, ale jinak jsme tam, myslím si, podali velmi dobrý výkon, který bychom určitě chtěli zopakovat, ale s lepším výsledkem.

Liberec je doma velmi silný, letos na domácí půdě ještě neprohrál, ostatně to určitě víte, to asi nemá cenu zdůrazňovat. Navíc zkušenosti z tohoto zápasu se můžou v play off hodit.
Určitě, my jsme si hru Liberce trošku zmapovali a já si myslím, že náš výkon v posledních zápasech se lepší. Hrajeme důraznější hokej a to je přesně i to, co bychom chtěli hrát proti Liberci. Musíme se více soustředit na obranu, hrát důsledně dozadu a já si myslím, že máme tak zkušené mužstvo, že by i takovéto utkání mělo zvládnout.

Zápas s Karlovými Vary dohráli všichni, takže do Liberce pojedete v té samé sestavě? Objeví se už v ní i Tomáš Vlasák?
Uvidíme, Tomáš sice trénuje, ale ještě byl na nějaké prohlídce u doktora Pavla Koláře a prý ještě potřebuje klid. Takže uvidíme, jak to bude v neděli vypadat. Sám Tomáš ale říká, že už je to výrazně lepší. Ale nechceme to uspěchat, chceme, aby nastoupil, až bude stoprocentně fit.

Jak moc sledujete tabulku a fakt, že Liberec v pátečním zápase v Plzni vyhrál a tak váš odstup od něj je stále tříbodový? To znamená, že v případě nedělní prohry se na vás dotáhne…
Ano, může se to stát, ale myslím si, že z toho nemusíme mít nějaké velké trauma, ještě těch zápasů bude dost. My nad tím vůbec takhle nepřemýšlíme. Prostě je to zápas jako každý jiný. Samozřejmě, Liberec je vynikající soupeř a proto se na něj chceme co nejlépe připravit. Nic víc v tom nehledáme.

A jak se vám líbí přetahovaná na osmém místě, kde po pátečním kole vystřídal Třinec Pardubice? Koho byste si raději vybrali?
(smích) Tak určitě je z čeho vybírat, ale tím se nemá vůbec cenu zaobírat, protože jen bychom z toho měli zamotanou hlavu. My se především musíme zabývat naším výkonem a dobře se připravit na play off.

Příští zápas sehraje Slavie až v úterý 28. února doma proti Třinci.

Historická bilance v extralize
LIBEREC - SLAVIA
Základní část:
15 5 - 1 - 9 
Čtvrtfinále 2004/2005:
7 4 - 3   20:20
Celkem:
22 9 - 1 - 12 49:67
Doma:
10 7 - 0 - 3
Venku:
12 2 - 1 - 9 
Postavení v tabulce
 1. Slavia    47   30 0 6 1 10  154:97   97
 2. Liberec   47   28 1 5 2 11  140:86   94
Co mají oba týmy společného
Ze současných hráčů Liberce oblékali v minulosti dres Slavie Angel Krstev a Leoš Čermák.
Poslední zápasy
Zlín – Liberec 2:1
Liberec – Znojmo 3:1
Liberec – Pardubice 7:1
Liberec – Vítkovice 4:2
Plzeň – Liberec 2:3
Plzeň - Slavia 3:4
Slavia – Zlín 4:1
Vítkovice – Slavia 2:7
Č. Budějovice – Slavia 3:1
Slavia – K. Vary 4:0
Sestavy v minulém kole
Hnilička - Moravec, Jiruš, Hanzlík, Holub, Krstev, Derner, Rýgl - Vaic, Podkonický, Šachl - Čermák, Rataj, Rozsíval - S. Procházka, Vampola, Pletka - Klimenta, Pabiška, Víšek Franěk - Kadlec, Pojkar, Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Kolařík, Drtina - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Divíšek, Sup - Hruška, Sobotka, Prorok - Vondrka, Dlouhý
Nejproduktivnější hráči
1. Lubomír Vaic 47 18+29=47
2. Petr Vampola 41 8+25=33
2. Andrej Podkonický 34 10+22=32
4. Petr Šachl 46 13+17=30
5. Igor Rataj 47 18+10=28
1. Josef Beránek 45 13+38=51
2. Radek Duda 46 16+26=42
3. Jaroslav Bednář 47 21+19=40
4. Tomáš Vlasák 41 13+22=35
5. Michal Sup 47 21+13=34
Brankáři
Milan Hnilička 41 – 1,77 – 93,73%
Pavel Falta 9 – 1,62 – 94,87%
Petr Franěk 34 – 1,87 – 94,24%
Lukáš Hronek 15 - 2,21 – 92,61%
Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video