Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
5.2.2006

Liberecká tvrz nepadla

48. kolo, neděle 5.2.2006, Liberec - Slavia
Liberec
1:0
0:0, 1:0, 0:0
Slavia

Branky a nahrávky: 40. S. Procházka (Rataj, Krstev). Rozhodčí: Smeták - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 10:13, navíc Vlasák 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 7500

Sestavy

Liberec

Hnilička - J.Moravec, Jiruš, Jiří Hanzlík, Holub, Krstev, Derner - Vaic, Podkonický, Šachl - Čermák, Rataj, Rozsíval - Pletka, Vampola, S.Procházka - Klimenta, Pabiška, Víšek - Pajič

Slavia

Franěk - Kadlec, Pojkar, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Kolařík - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Vlasák, Sup - D.Hruška, Divíšek, Prorok - Vondrka, Sobotka, Dlouhý

P r a h a - Liberecká domácí neporazitelnost v této sezóně nadále trvá. Slávistům se dnes nepodařilo střelecky překonat výborného Hniličku v brance domácích a Tygři se tak bodově dotáhli na mužstvo sešívaných. V první třetině nechtěl ani jeden tým udělat chybu a tak se hrálo především ze zabezpečených obran. Liberec hrozil převážně z přesilových her, kterých měl v první polovině zápasu o něco více než mužstvo z hlavního města. Slavii v těchto chvílích držel Petr Franěk, ale ani jeho výkon svěřencům Vladimíra Růžičky k bodům nepomohl. Ve druhém dějství bylo k vidění o něco více šancí. A to na obou stranách. Ale útočníkům se nedařilo. Změnu skóre přinesla až využitá přesilovka domácích 47 vteřin před koncem druhé třetiny. Vyloučení Žabky potrestal po kombinaci celého útoku Procházka. V závěrečné třetině slávisté nevyrovnali. Nedokázali využít ani vylepšenou přesilovku 4 na 3. Závěrečný tlak znemožnilo vyloučení Vlasáka, který za následné protesty dostal osobní desetiminutový trest.

V Liberci se hrál od úvodních minut ve skvělé atmosféře beznadějně vyprodané Tipsport areny svižný hokej. Do první šance se na konci úvodní minuty protáhl podél mantinelu domácí Rataj a střelou po ledě vyzkoušel Fraňka. Po necelých dvou minutách fauloval v útočném pásmu domácí kapitán Procházka Ivo Proroka, ale Slavie se v přesilovce k ničemu nedostala. O výhodu jednoho muže ji navíc svým faulem připravil po minutě Radek Duda a tak se síly na ledě vyrovnaly. Hra čtyři na čtyři více vyhovovala domácím, kteří se ale do žádně vážnější příležitosti nedostali. V úvodu šesté minuty si dělal prostor na kruzích Podkonický, první střelu mu zblokoval hostující obránce, druhou pak chytil Franěk do své lapačky. Při vyloučení Žabky v šesté minutě si domácí vytvořili obrovský tlak, Franěk však předvedl naplno své umění a střely liberecké druhé lajny pochytal. V závěru domácí přesilovky ujel hostující Sobotka, za modrou napřáhl, ale netrefil Hniličkovu branku. V osmé minutě si pořízek Podkonický najel mezi kruhy, ale Franěk vyrazil pravým betonem. V polovině deváté minuty zkoušel Hniličkovu pozornost od modré Žabka, ale liberecký brankář betony vyrazil do rohu. V desáté minutě se do šance probíjel Šachl, ale proti brankáři Pražanů neuspěl. V polovině první třetiny se uprostřed ledové plochy střetli Marek Tomica a Andrej Podkonický. Liberecký obr poté za pomoci lékaře odkulhal do kabiny. Ve dvanácté minutě napřáhl na modré Derner, ale jeho projektil mezi tři tyče nezamířil.

Na konci třinácté minuty předvedli perfektní souhru Vlasák s Hruškou, druhý jmenovaný se ocitl sám před Hniličkou, reprezentační trojka na olympiádě v Turíně však slavistického forvarda vychytala. V polovině čtrnácté minuty Vaic hledal u tyče Pletku, ten však na kotouč nedosáhl. Poté hru ovládla častá vyloučení, po několika hrubých zákrocích. V šestnácté minutě se Franěk vytáhl proti Šachlovi, který ho z metru neprostřelil. Hostující brankář však puk pouze vyrazil, ale k dorážce se nikdo v modrém dresu nedostal. Závěr třetiny patřil hostům, nejprve v osmnácté minutě z mezikruží střílel Dominik Graňák, ale na Hniličku si nepřišel. Na konci devatenácté minuty jeden z Pražanů našel od modré najíždějícího Nováka, ten však bombou trefil pouze Hniličkovu hruď.

Na začátku druhé třetiny byli aktivnější domácí i proto, že jim dobíhala přesilovka za vyloučení Beránka z konce první třetiny. Nejprve Vaic v jednadvacáté minutě podél mantinelu vlétl do pásma, ale švihem Hniličku nepřekonal. Přesilovka Bílých Tygrů se již chýlila ke konci, když Petr Vampola našel na kruhu volného Stanislava Procházku. Střela libereckého kapitána však prolétla kolem Fraňkovy tyče. Ve 25. minutě nabral slušnou rychlost Slávista Sup, ale šanci mu drobným háčkem překazil Moravec. Ten však vzápětí zamířil na lavici hanby. Při následné přesilovce si připravil dobrou pozici Marek Tomica, ale stav zůstal beze změny. Ještě při pokračující přesilovce přestřelil od modré Bednář. To, co rozhodčí Smeták načal v první třetině, v tom i ve druhé části hry vesele pokračoval. Jeden hráč za druhým mířil na trestnou lavici a nad výroky hlavního sudího si leckdy mohli hráči hlavu ukroutit. V devětadvacáté minutě Franěk v brance doslova vystavěl zeď, kterou svými projektily neprotrhl ani Rataj ani Krstev. V desáté minutě druhé třetiny fauloval za brankou Klimentu Franěk a při následné přesilovce musel své selhání napravit – to když ho Šachl zkoušel překvapit střelou švihem.

V polovině dvaatřicáté minuty byl Franěk již překonán, to by však musel Šachl trefit branku při dorážce Hanzlíkovy střely. Ve třiatřicáté minutě zahrozili po dlouhé době hosté, jmenovitě Bednář, ale Hnilička udržel čisté konto. O dvě minuty později napřáhl na modré jeden z hostujících beků, ale neprostřelil hradbu těl hráčů před domácím brankářem. Do análů pětatřicáté minuty se zapsali svými střelami Rozsíval a Hanzlík, oba však měli hodně vychýlenou mušku. V osmatřicáté minutě zahrozil před Hniličkou nejproduktivnější hráč hostí Beránek, ale stav zůstal bez branek. V úvodu devatenácté minuty předvedla ťukec čtvrtá formace Bílých Tygrů. Ten zakončoval mezi kruhy Klimenta po ideální přihrávce Víška. Následně mohlo poprvé jásat liberecké publikum, to když Vampola našel ideálně Krsteva, ten se neukvapil a vyzval u tyče ke skórování Stanislava Procházku, který nadvakrát propasíroval puk pod Fraňkem - 1:0.

Třetí třetinu otevřela šance Šachla a Vaice, liberecký kanonýr však trefil Fraňka. Ve třiačtyřicáté seděli za katrem dva domácí a jeden hráč hostí. Trenér Růžička vycítil šanci a vzal si oddechový čas. V pětačtyřicáté minutě dostal Beránek perfektní přihrávku od Tomici, ale Hnilička ho vychytal. S následnou dorážkou hostujícího kapitána již starosti neměl, šla totiž nad a Beránek nutně zpytoval svědomí. Při následné přesilovce hrála Slavie sice téměř celou dobu před Hniličkou, nedokázala si však vytvořit kloudnou akci. V šestačtyřicáté minutě divákům zatrnulo po nekontrolovaném pádu Rozsívala na mantinel. Liberecké sedmadvacítce nakonec museli pomoc na střídačku spoluhráči. Vedení domácích mohli následně zvýšit Jiruš s Moravcem, ale prvního Franěk vychytal a druhý netrefil branku. V obrovské šanci se ocitl v devětačtyřicáté minutě Šachl, který se po uvolnění Vaice ocitl zcela sám před Fraňkem, ale jeho bekhendový blafák skončil na betonech slávistického gólmana. Následně si do sítě neproklestily cestu ani pokusy z holí Jiruše a Moravce.

O zvýšení náskoku se poté snažil kanonýr Vaic, s jeho bekhendovým blafákem si Franěk poradil. V polovině zápasu hráli Pražané přesilovku, vytvořili si v ní tlak, zavřeli svého soupeře v jeho obranném pásmu, vyrovnat se jim však nepodařilo. Následně nato zkoušel své štěstí Vampola, ani on však neuspěl. V 54. minutě se do další dobré příležitosti dostal Tomáš Klimenta, ale dopadl ve finále úplně stejně jako jeho kolega Vampola. Na začátku 56. minuty mohl srovnat stav na ukazateli skóre Dlouhý, ale netrefil branku. Poté Hanzlíkova dělovka zasáhla jen Slávistu Dlouhého. Hosté se v závěru mocně snažili vydolovat z Tipsport areny alespoň jeden bod, domácí obrana však byla pozorná. Hostům se v závěru po vyloučení Lukáše Dernera na dvě minuty za nedovolené bránění naskytla obrovská možnost na vyrovnání. V přesilovce však mohli paradoxně inkasovat, Čermák vypíchnul hostujícímu obránci puk a mířil z pravé strany na Fraňka. V prostoru kruhu se odhodlal ke střele, strážce slávistické branky byl ale proti změně skóre. Poté však svoje mužstvo oslabil Tomáš Vlasák, ke svému dvouminutovému trestu vyfasoval navíc ještě desítku za nesportovní chování. Při odchodu do kabin neudržel nervy na uzdě a jeho pěst málem udeřila jednoho z domácích fanoušků, který na něj pokřikoval. Závěr si domácí zkušeně pohlídali a hostům nedovolili ani závěrečnou power play. V důležitém zápase si tak připsali tři body a bodově dostihli svého soka v tabulce.

Po závěrečné siréně a při odchodu do kabin dal ještě průchod emocím Radek Duda, který vhodil na led židli pro náhradního brankáře. Liberecký brankář Milan Hnilička si připsal pátou nulu v sezóně.

Statistický koutek

Statistiky zpracoval: Miroslav Votava
Střely na bránu + mimo
Slavia Liberec
Bednář 2+3
Beránek 5+3
Divíšek 0+0
Dlouhý 0+1
Duda 3+2
Graňák 4+2
Hruška D. 1+0
Kadlec 4+0
Kolařík 0+3
Novák J. 4+5
Pojkar 0+0
Prorok 1+0
Sobotka 0+2
Sup 4+2
Tomica 0+0
Vlasák 0+0
Vondrka 1+1
Žabka 2+2
Žižka 2+0
celkem 33
7, 13, 13
Moravec J. 1+2
Jiruš 3+1
Holub 1+0
Hanzlík Jiří 1+3
Derner 0+0
Krstev 0+1
Vaic 2+0
Podkonický 2+0
Šachl 5+3
Čermák 4+4
Rataj 1+2
Rozsíval 2+1
Pletka 0+0
Vampola 4+2
Procházka S. 5+1
Klimenta 2+1
Pabiška 0+0
Víšek 0+1
Pajič 0+0
celkem 33
12, 12, 9
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny pokusy po třetinách
Statistika vhazování
Slavia Liberec
Beránek 21:9
Divíšek 6:2
Sobotka 7:4
Vlasák 3:6
Prorok 5:1
Bednář 3:0
Vondrka 2:0
Tomica 0:1
celkem 47:23
úspěšnost 67,14 %
Třet.: 20:10, 11:8, 16:5
Šachl 8:12
Rataj 4:12
Podkonický 3:6
Procházka S. 1:5
Vampola 2:5
Čermák 0:2
Vaic 2:1
Pletka 1:1
Víšek 1:2
Pabiška 1:1
celkem 23:47
úspěšnost 32,86 %
Třet.: 10:20, 8:11, 5:16
Brankáři
Slavia Liberec
Franěk 96,96 %
zásahy 32
góly 1
Hnilička 100 %
zásahy 33
góly 0
Nejlepší hráči
Slavia Liberec
FRANĚK
Sobotka
Novák J.
HNILIČKA
Šachl
Procházka S.
Ohlasy trenérů
Josef Paleček (Liberec): "Od začátku to byl vynikající zápas se všemi aspekty play off. I proto, že jej rozhodla přesilovka. Rozhodně je pro nás příjemné, že jsme se na Slavii bodově dotáhli, ale těší mě především dnešní výkon."

Jiří Kalous (Slavia): "Bylo to utkání ostré jako břitva s enormním nasazením. Podali jsme vynikající výkon, jemuž chyběly jen góly. Přál bych si potkat se s Libercem ve finále. Do té doby na něj nějakou zbraň najdeme."

Autor Jan Rachota, Jan Rožumberský
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více