Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
6. února 2006

Kalous: Myslím si, že zbraň na Liberec nakonec najdeme

L i b e r e c - Vynikající utkání s enormním nasazením na obou stranách, přesně takové bylo utkání 48. kola Tipsport extraligy mezi Libercem a Slavií. Vyrovnanou partii nakonec rozhodla jediná střela, respektive dorážka Stanislava Procházky v přesilové hře. „Jsem šťastný, že jsem se trefil,“ vyprávěl střelec jediné branky po zápase. Na jedné straně radost, na druhé smutek. Domácí byli doslova štěstím bez sebe, hosté ale z Liberce neodjížděli se svěšenými hlavami. „Odvedli jsme vynikající výkon, tomu utkání chyběli jenom naše branky,“ poznamenal lakonicky asistent Jiří Kalous.

Kapitán Josef Beránek v zápase spálil asi dvě největší šance Slavie a to asi rozhodlo….
Josefu Beránkovi to tam dnes prostě nepadalo. Věřím, že to střelecké štěstíčko se k němu zase vrátí. Ale jak už jsem řekl, sehráli jsme tady výborné utkání, ale bohužel jsme tentokrát neproměnili šance. Liberec, zejména v domácím prostředí, hraje výborně, výborně bruslí, hraje velmi tvrdě a agresivně dopředu, má tah na bránu. Bude nesmírně těžké, pokud se ještě potkáme, a já bych si to samozřejmě přál ve finále, je porazit, především v domácím prostředí. Ale já si myslím si, že tu zbraň nakonec najdeme.

Prospělo hokeji, že rozhodčí teď posuzují některé zákroky přísněji?
Jen ať se co nejvíc píská držení, hákování, eventuálně simulování, to prostě k hokeji nepatří. Myslím si, že je dobře, že ten trend přišel, rozhodčí ale musí tento trend dodržovat, nesmí pískat každou chvíli něco jiného.

Vraťme se ještě k zápasu. Do Liberce jste jeli pro tři body, tomu jste i podřídili přípravu. To, že nakonec odjíždíte s prázdnou, znamená, že se vám nepodařilo naplnit to, co jste si před zápasem řekli? Nebo vás Liberec zaskočil agresivní hrou?
Ne, já si myslím, že ty představy, co se týče hry, jsme naplnili a odehráli jsme v Liberci opravdu dobré utkání. Bohužel, pokud nevstřelíme branku, tak to utkání se nedá vyhrát. To byl, myslím si, přesně případ i tohoto utkání. Vytvořili jsme si tlak, vytvořili jsme si šance, ale ten nezbytný kousek štěstí tam bohužel chyběl. Zápas rozhodla jediná přesilová hra domácích, kdy se jim podařilo vstřelit branku. Nám se už ten zápas nepodařilo obrátit, i když ty šance tam určitě byly. Prostě to tam nespadlo.

Lze říct, že jste prohráli i kvůli tomu, že vás Liberec do větších šancí nepustil?
To si nemyslím, oba týmu hrají velmi náročný hokej a velmi zodpovědný směrem odzadu. Už vzhledem ke kvalitě hráčů na obou stranách není snadné se prosadit. Ale my jsme v zápase měli jasné a vyložené šance, na které jsme čekali a věděli jsme, že si je vytvoříme. Ale je pořád o tom samém – o koncovce.

Od poslední minuty druhé třetiny jste prohrávali jedna nula, s čím jste šli do závěrečné třetiny?
Snažili jsme se ještě zvýšit už beztak enormní nasazení našeho týmu. Pustili jsme dopředu třetího hráče, ale jak říkám: když nedáš gól, nemůžeš vyhrát.

V závěru zápasu se za takovéhoto stavu sahá ke hře bez brankáře, vy jste se k tomu ale nedostali. Možná i kvůli vyloučení Tomáše Vlasáka, částečně i díky obětavé hře Liberce, který vás nepustil do útočného pásma. Takže jste to nakonec vzdali?
Ne, v žádném případě jsme to nevzdali. Vždyť Petr Franěk už pomalu vyjížděl z branky, ale prostě se ta situace vyvinula tak, že se Liberec dostal k puku a Petr se musel vrátit do branky. Pak už jsme se bohužel nedostali k tomu, abychom mohli brankáře odvolat, protože se hrálo u nás v pásmu.

Takže hráčům i přes prohru nemůžete nic vytknout?
Přesně tak, hráči odvedli vynikající výkon. Tomu utkání chyběli jenom naše branky.

A co nekázeň, časté vylučování…?
My jsme hráli ukázněně, ale prostě rozhodčí na naší straně nasadil hodně přísný metr a bohužel z toho pramenila i ta vyloučení. Těžko se hraje ve čtyřech…

Právě v jednom z těch oslabení jste inkasovali vítězný gól Liberce. Tomu gólu ale i přesto musela předcházet chyba některého z hráčů, když nechal zcela osamoceného dotírajícího hráče u branky, nebo se mýlím?
Ano, tam jsme udělali chybu, my o ní víme. Prostě nás za tu chybu, mimochodem jednu z mála, které jsme udělali, soupeř potrestal.

Jako asi pokaždé i v nedělním zápase v Liberci jste chtěli vyhrát. Přesto, nešlo vám tentokrát o víc? O první místo? Hráli jste de facto o šest bodů...
My jsme chtěli porazit Liberec bez ohledu na to, jestli je první nebo druhý. Jeli jsme sem pro tři body, ale nepovedlo se to.

Nyní vás čeká olympijská přestávka, jak ji vyplníte?
Hráči teď budou mít dva dny volna, pak až do konce týdne budou trénovat a poté pojedou na tři dny na hory. A nakonec bude následovat zase tvrdá příprava na další část soutěže.

Tisková konference: zleva Jiří Kalous, GM Liberce Ctibor Jech a liberecký kouč Josef Paleček

Foto: © Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více