Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
16. března 2006

Věřili jsme si, říká Marek Tomica

P r a h a/T ř i n e c - Slavia zvládla po dramatickém průběhu i třetí zápas série a je tak před páteční odvetou na ledě Třince blízko postupu. Slávisté znovu prohrávali, ale obrovskou bojovností a i s trochou štěstí dokázali v power play zápas vyrovnat. Po nájezdech se mohli už radovat. Jedním z bojovníků byl Marek Tomica, který tradičně výborně bránil, dvakrát si poseděl na trestné lavici, nastřelil tyč a dostal se i do dalších šancích. Po zápase si mohl vychutnat společnou týmovou večeři ve svém přechodném domově ve Frýdku-Místku, v pátek čeká slávisty další bitva. ”Když budeme hrát a bojovat jako dneska, tak se nám to může povést,“ věří v postup v co nejkratší možné době.

Tomáš Vlasák proměnil i svůj druhý nájezd, na druhé straně neuspěl Jiří Polanský a v třinecké Werk aréně mohla zavládnout do ticha obrovská slávistická radost. “Určitě je velká spokojenost, podařilo se nám to. Dali jsme gól v power play a potom vyhráli na nájezdy,ukázali jsme naší sílu,“ říkal po skončení boje Marek Tomica. Slavii i ve třetím utkání série trošku utekl začátek a prohrávala. Třinec se tlačil do útoku a rychlým pohybem kolem Fraňkovy branky dělal obraně Slavie velké problémy. V 7.minuty dostal domácí do vedení dorážkou Peterek. “Nevím čím to je, chtělo by to možná víc štěstí, nemyslím, že bychom hráli špatně. Snad jim to počtvrté už nevyjde,“ nechal se slyšet slávistický útočník.

Od druhé třetiny Slavia hru vyrovnala a podařilo se jí to i ve skóre. V přesilovce využila špatného střídání soupeře, pozorný Petr Franěk vyslal do nájezdu dvou na brankáře Divíška s Hruškou a ti si s osamoceným Bieglem poradili. Bojovný a vyrovnaný zápas přinesl tvrdé souboje, které však nepřekročily mez únosnosti. Možné obavy po vypjatém závěru druhého zápasu v Praze se nevyplnily. “Bylo docela bouřlivé prostředí, ale na ledě to zákeřné určitě nebylo,“ potvrdilo levé křídlo Beránkova útoku.

Ve třetí třetině to vypadalo, že zápas bude otázkou příštího gólu – kdo ho vstřelí, bude blízko vítězství. To se podařilo Třinci a na stadionu zavládla euforie. Slavia však nesložila své zbraně a zavelela do útoku. Oceláři se prakticky od gólu Polanského nedostali před branku Fraňka. Slavia měla řadu šancí, ale Biegl odolával. V poslední minutě, před vhazováním v útočném pásmu, si trenér Vladimír Růžička vyžádal oddechový čas. Šestice hráčů pak na ledě předvedla kolotoč kolem domácí branky a jednadvacet vteřin před koncem normální hrací doby zvedala ruce nad hlavu. “V závěru to Novas skvěle propálil, věřili jsme tomu a šli za tím. Kluci co byli na ledě, tak to vybojovali,“ pochválil spoluhráče Marek Tomica, který se z vyrovnání radoval na střídačce.

"Čtvrtý poslední krok je vždycky hodně těžký"

Třinec už se viděl s vítězstvím v kapse a vyrovnávací trefa Nováka s ním zamávala. Ze začátku prodloužení byla Slavia aktivnější. “Určitě to není nic příjemného, dostat takhle před koncem gól. Měli jsme v prodloužení šance, ale oni byli také nebezpeční.“ Nakonec se v prodloužení nerozhodlo a na řadu přišly samostatné nájezdy. Nervy fanoušků prošly těžkou zkouškou. “Máme na to parádní hráče, věřili jsme si. Navíc Fráňa chytal výborně, nájezdy i celý zápas,“ vypočítával trumfy Slavie, které nakonec přinesly vítězství, útočník s číslem 14 na drese.

Jediný krůček tak stojí slávisté od postupu do semifinále, zatímco Oceláři, kteří se od začátku série staví do role týmu, který může jen překvapit, už stojí před hrozbou vyřazení. Pokud nechtějí v play off končit, musí v pátek vyhrát. Otázka je, co udělá s jejich psychikou ztráta téměř vyhraného zápasu a krajně nepříjemný stav série. Naopak třetí obrat v sérii Slavii jen posílil. “Čtvrtý poslední krok je vždycky hodně těžký, nevím jak to bude u nich s nervozitou. Když budeme hrát a bojovat jako dneska, tak se nám to může povést,“ věří v sílu a sebevědomí vlastního mužstva Marek Tomica.

Ve třetím utkání byl na ledě hodně vidět, v první třetině nejdříve skvělým obranným zákrokem překazil na poslední chvíli šanci Peterkovi, dvakrát si poseděl na trestné lavici, v závěru druhé třetiny trefil tyčku a ke konci normální hrací doby, v době tlaku Slavie, se ocitl v dobré šanci po akci Petra Kadlece. “Dostal jsem přihrávku od Supína, ani jsem moc nemířil, napálil jsem to a postavila se proti tyčka. V závěru jsme všechno tlačili na bránu, Káca to supr projel celým hřištěm, zametl jsem to tam, ale chytil mi to. Nedaří se mi, ale padá to jiným a to je důležité,“ řekl na závěr spokojený forvard. Jak by ne, spolu s ostatními odvedl na ledě skvělou práci. Oslavovanými hrdiny budou brankář Petr Franěk a Tomáš Vlasák, autor rozhodujícího nájezdu. Hlavně se ale Slavia ukázala jako mužstvo, které bojuje až do poslední vteřiny.

Tady je sice Marek Tomica na kolenou, ale jinak má v sérii navrch Slavia.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více