Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
20. března 2006

České Budějovice soupeřem Slavie v semifinále

Překvapivým, ale zaslouženým postupujícím do semifinále se stal tým HC České Budějovice. Osmý celek po základní části vyřadil z play off lídra dlouhodobé části z Liberce. Bílí Tygři nejdříve v sérii ztratili kouzlo své nedobytné Tipsport arény a prohráli oba úvodní domácí zápasy. Třetí zápas ve vyprodaném “kotli“ budějovické Budvar arény vůbec nezvládli a dostali sedm gólů. Den poté tak hráli o své bytí a nebytí, zápas se jim povedl zvládnout. To však bylo ze strany vítěze základní části všechno, Liberec prohrál i třetí domácí zápas v sérii a definitivně tak pohřbil své naděje v play off. Jihočeši v semifinále vyzvou dalšího z favoritů, Slavii Praha.

České Budějovice se po roce stráveném v 1.lize vrátily do extraligy, před sezónou se výrazně změnil kádr mužstva, hvězdy z NHL se vrátily do zámoří a jejich místa zaujaly nové posily. Cíl – postup do play off - Jihočeši splnili, ve čtvrtfinálové sérii neměli z osmé pozice co ztratit. Nechtěli však být jen v roli obětních beránků a na Liberec si důrazně vyšlápli. Pod návratem do extraligy i prozatímním úspěchem v letošním play off je podepsán trenér Josef Jandač. Pro Jihočechy cesta nekončí, nejen potrápit budou chtít dalšího favorita, druhý tým po základní části – Slavii. Způsob, jak se mužstvo z jihočeské metropole vypořádalo s Libercem, dává Slavii určitě velké varování.

Slova trenéra Jandače po postupu

"Šli jsme na Liberec s tím, že jsme si věřili. Hráli jsme s Libercem v základní části vyrovnané zápasy. Role favorita je těžká, nám se podařily první dva zápasy v Liberci a položili jsme tak základní kámen k postupu. Potom jsme se už nesli na vítězné vlně. V semifinále máme Slavii, uvidíme, soustředíme se na každý zápas. Budeme teď mít týdenní pauzu, odpočinek určitě hodně potřebujeme. Chvilku orazíme, připravíme se na Slavii a chceme jít dál."

Staří známí na obou stranách

V mužstvu Jihočechů najdeme tři hráče, kteří v minulosti oblékali dres Slavie. Dva z nich dokonce před třemi lety slavili v Edenu zisk mistrovského titulu – obránce Marek Posmyk (foto) a útočník Petr Sailer, který v sezóně 2002/03 ve Slavii hostoval. Třetím do party je centr Viktor Hübl, který ve Slavii nastupoval v letech 2000 – 02. Všichni tři patří k velkým oporám Českých Budějovic. Opačné zkušenosti má útočník Michal Vondrka, který na jihu Čech začínal s hokejem a do Slavie přišel z Českých Budějovic v sezóně 2003/04. V letošním ročníku extraligy na jihu Čech hostoval útočník Milan Kopecký.

Slavia má jasný cíl

Slavia bude mít mezi zápasy desetidenní pauzu (Č.Budějovice o tři dny kratší), volno je po olympijské přestávce nejdelší v sezóně. Svou čtvrtfinálovou sérii s Třincem vyhrála v nejkratší možné době, ušetří spoustu sil, ale dlouhá pauza může znamenat i nevýhodu. “Všichni vědí, jaký máme cíl a co pro to musíme udělat,“ nemá obavy hlavní trenér a GM Vladimír Růžička. Hráči dostali po návratu z Třince jeden den volna, v neděli se sešli k regeneračnímu tréninku a od pondělí už jsou opět v zápřahu. Do přípravy se zapojili i Vladimír Sobotka (otřes mozku po zákroku Frola) a Radek Duda (oteklý kotník), kteří v obou zápasech v Třinci nehráli. Na semifinále už by měli být trenérům plně k dispozici. Slavia už před sezónou jasně vyhlásila: chceme jít do finále a hrát o titul. Čeká jí ale těžký soupeř.

Slavia s Jihočechy podruhé v play off

V dalších dnech se budou slávisté připravovat na další zápasy v play off, pilovat různé herní varianty, trenéři určitě rozeberou detailně hru soupeře. Semifinálová série začíná v úterý 28.března ve vysočanské Sazka Areně. Oba týmy se v minulosti v play off už jednou potkaly. Ve čtvrtfinále sezóny 19995/96 nedaly České Budějovice Slavii žádnou šanci a vyhrály 4:0 na zápasy. Do letošní sezóny to byla poslední vítězná série Jihočechů v play off. Teď se obě mužstva střetnou na ledě ještě v důležitějším boji – vítěz postoupí do finále! Jedno je jisté už před začátkem semifinále - Slavia má po vypadnutí Liberce medaili, otázkou zůstává, jaký lesk bude mít?

Slavia ve čtvrtfinále

SLA - TRI 4:0 (5:3, 7:4, 3:2 sn, 4:3 pp)

České Budějovice ve čtvrtfinále

LIB – CEB 1:4 (1:2, 1:4, 3:7, 2:1, 2:6)

Program semifinále

28.3. úterý: Slavia – České Budějovice
29.3. středa: Slavia – České Budějovice
1.4. sobota: České Budějovice – Slavia
2.4. neděle: České Budějovice – Slavia
případné další zápasy:
5.4. středa: Slavia – České Budějovice
7.4. pátek: České Budějovice – Slavia
9.4. neděle: Slavia – České Budějovice
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více