Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
23. března 2006

Slavia se v semifinále podívá do jižních Čech

České Budějovice prošly v poslední letech velkými změnami. Před dvěma lety spadly do 1.ligy, zpět nahoru jim pomáhaly posily z NHL. Jenže po roční pauze se soutěž v zámoří znovu rozjela a odcházející hvězdy bylo potřeba nahradit. Na jihu Čech udělali v létě před sezónou kus práce, jejíž sladké plody sklízí teď po postupu do semifinále vyřazením vítěze základní části z Liberce. Svěřenci trenéra Josefa Jandače tím však v play off nekončí. Získané sebevědomí budou chtít uplatnit i v sérii se Slavií, kterou nečeká poznávání přírodních krás a historických památek v jižních Čechách, ale těžká bitva na ledě.

Náš soupeř
Klub založen: 1928
Klubové barvy: červená, bílá, modrá
Zimní stadion: Budvar arena, kapacita 6431 (551 míst ke stání)
Trenéři: Josef Jandač, Milan Kupka
Největší úspěchy: mistr ligy 1951, 3.místo 1995
Posledních pět let: 11.> 12.> 6.> 14. (baráž)> postup z 1.ligy
Internet: www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Roman Turek, Marek Posmyk, Kamil Brabenec, Petr Sailer, Viktor Hübl

Historie klubu

První záznamy o hokeji v jihočeské metropoli nalézáme v kronice klubu SK České Budějovice z roku 1911. K prvnímu zápasu v bandy na ledě došlo v jihočeské metropoli v neděli 12. ledna 1913, kdy se na kluzišti ČLTC mezi sebou utkala I. a II. mužstva Hockeyového kroužku. Rozmach českobudějovického hokeje přibrzdila I. světová válka. Bandy hokej nalezl místo postupně v AFK České Budějovice, po válce pak ve Slavoji České Budějovice (působil na "Palačáku" a neměl nic společného s názvem po roce 1950), DSK České Budějovice, SK České Budějovice, YMCA Č. Budějovice a konečně ve Viktorii Č. Budějovice.

Dne 21. prosince 1921 sehrál SK České Budějovice ve Strakonicích první utkání v hokeji kanadském, o týden později se hrálo historické první utkání v kanadském hokeji v Českých Budějovicích a SK Č. B. porazil SK Písek 2:1. Viktorie Č. B. se 10. ledna 1928 sloučila se Slovanem Č. B. a vznikl AC Stadion České Budějovice, který se stal v roce 1930 mistrem českého venkova, v sezóně 1936/37 hrál v prvním ročníku celostátní ligy a položil základy slavné tradici.

Po nástupu komunistů k moci docházelo k neustálým reorganizacím a v rámci přejmenovávací mánie se slavný AC Stadion České Budějovice rychle měnil na Sokol Stadion Č. B. (1948/49), ZSJ Obchodní domy Č. B. (1949/50), SKP Č. B. (1950/51), až k ustálenému Slavoji České Budějovice. Ten existoval od sezóny 1951/52 až do 4. října 1965, kdy v době kritické ekonomické situace klubu převzal hokej pod svá křídla národní podnik Motor a pomohl mu k návratu mezi elitu.

Období Motoru Č. B. dalo našemu hokeji Maříka, Pražáka, Miroslava Dvořáka, Pouzara, Korbelu, Norberta Krále, Lálu, Caldra a další špičkové hráče. Poslední změna názvu se datuje 21. prosince 1992, kdy klub, hrdě se hlásící k tradici AC Stadionu, Slavoje a Motoru, byl přejmenován na HC České Budějovice. K největším úspěchům českobudějovického hokeje patří zisk mistrovského titulu SKP Č. B. v ligovém ročníku 1950/51, druhé místo Motoru Č. B. v ročníku 1980/81, kdy Jihočeši skončili druzí jen dva body za Vítkovicemi a nebýt toho, ze experimentálně neplatily nerozhodné výsledky, stali se mistry, a konečně třetí příčka HC České Budějovice v ročníku 1994/95.

Nepříjemné období přišlo na Jihočechy v sezóně 2003/04. Tradiční účastník nejvyšší soutěže nezvládl baráž s Duklou Jihlava a spadl do 1.ligy. V podpalubí zůstaly České Budějovice jediný rok, s pomocí hvězd z NHL, které se během výluky v zámoří vrátily pomoct svému mateřskému klubu (Radek Dvořák, Václav Prospal, Stanislav Neckář, Radek Martínek, Roman Turek plus kanadská posila obránce Andrew Ference), odvedly i s úroky porážku v baráži Jihlavě a na jihu Čech se mohli fanoušci opět těšit na extraligu.

Zdroj: www.hokej.cz

Základní část

Do sezóny vstupovaly České Budějovice jako nováček. Generální manažer klubu Jaromír Látal měl spolu s trenérem Josefem Jandačem před jejím začátkem spoustu práce s vybíráním nových posil a jak vůbec složit mužstvo. Důležité bylo, že v týmu i po skončení výluky v zámoří zůstal brankář Roman Turek. Do obranných řad hledali na jihu Čech hráče především podle jejich fyzických parametrů. Získat urostlé a nekompromisní zadáky, kteří budou čistit před brankou – takový byl plán. Povedlo se, tým má nejvyšší výškový průměr v extralize. Z rakouského Linze přišel Marek Posmyk, z Karlových Varů se vrátil klubový odchovanec Zdeněk Kutlák, spolu s ním přišel ze západočeských lázní Tomáš Harant. Na Slovensku si trenéři vyhlédli René Vydareného.

Do útoku nepřišly hvězdy kalibru Dvořáka nebo Prospala, ale v tom je možná síla Českých Budějovic. Mužstvo hraje kolektivně, má vyrovnané tři pětky a ve čtvrtém útoku se po ledě prohánějí mladíci. Z Litvínova přišel Viktor Hübl, ze Zlína Ondřej Veselý, ze Slovanu Bratislava Michal Hudec. Na jich Čech se vrátil i útočník Václav Nedorost, který během výluky v NHL oblékal dres Liberce, ale vážné zranění ho vyřadilo na dlouho ze hry a v letošní sezóně ještě nenastoupil a ani už nenastoupí.

Během sezóny udělalo vedení klubu několik změn. Milana Kopeckého, který hostoval od začátku sezóny v Českých Budějovicích ze Slavie, vyměnil na přání Slavie, která v tu dobu postrádala centry, na konci roku Lukáš Havel. Dlouho se však pod Černou věží neohřál a pro zbytek sezóny se stal jeho dalším působiště Havlíčkův Brod. V týmu se příliš neprosadil ani další útočník se zkušenostmi ze Slavie Aleš Krátoška, který byl před play off uvolněn do prvoligové Mladé Boleslavi.

Jihočeši od začátku potvrzovali, že ve skutečnosti nejsou žádným nováčkem a po roce stráveném v 1.lize se v nejvyšší soutěži cítili opět jako ryby ve vodě. Pohybovali se většinu dlouhodobé části kolem osmého místa, lepší umístění je možná stál velký počet remíz. České Budějovice se staly remízovým králem extraligy, nikdo jiný neměl na svém kontě více nerozhodných výsledků – 12. Celkem šestnáct zápasů Jihočechů se prodlužovalo, třikrát byli úspěšnější budějovičtí a jednou bral druhý bod navíc soupeř.

Důležitý krok k postupu ve vyrovnané tabulce kolem osmého místa udělaly České Budějovice v zápasech před olympijskou přestávkou, tři výhry v řadě byly hodně povzbudivé – doma Jihočeši poprvé v sezóně porazili Slavii, odvezli překvapivé vítězství z Vítkovic a především v přímé bitvě o play off uspěli na ledě Karlových Varů. Po skončení reprezentační pauzy ale přišlo zaváhání doma s Litvínovem a porážka 0:2 se soupeřem, který soutěž už jen dohrával. Jakoby na mužstvo dolehla tíha zodpovědnosti.

Stále však měli Jihočeši dobře rozdané karty, po těsné porážce v Liberci zdolali doma Vsetín po obratu ve třetí třetině a definitivně si zajistili postup do play off. Porážka v posledním kole ve Znojmě určila, že České Budějovice skončí po základní části na osmém místě. Ve čtvrtfinále je tak čekal vítěz základní části, Bílí Tygři Liberec.

Tým se v základní části vyrovnal i s několikazápasovou absencí Romana Turka, kterého trápily zdravotní problémy. V době jeho nepřítomnosti ho v brance zdatně nahradil mladík Jan Chábera, který se dokonce mohl pochlubit lepšími statistikami než jeho slavnější kolega. V obraně patřil k nejlepším bekům soutěže Petr Gřegořek, po čase se rozstřílel a získal si důvěru trenérů i fanoušků Marek Posmyk. Nejproduktivnějším hráčem mužstva se stal Viktor Hübl, nejvíce asistencí posbíral zkušený Petr Sailer, góly stříleli Brabenec, Hudec či Šimánek. Kapitán Radek Bělohlav sice nevstřelil ani jednu branku, ale na ledě byl stále velice platným hráčem, stejně jako bojovník Kotrla či subtilní mladík Hřebejk a další.

Čtvrtfinále s Libercem

Před začátkem série se Českým Budějovicím nedávalo příliš šancí. Liberec byl jasným favoritem, vyhrál základní části, v domácí Tipsport aréně neprohrál ani jeden ze šestadvaceti zápasů a vyrovnal tak rekord právě Jihočechů, v zisku bodů na domácím ledě je ještě předčil. A právě možné podcenění a přílišné sebevědomí znamenalo špatný vstup Bílých Tygrů do série. Svěřencům trenéra Jandače se povedlo soupeře pořádně zaskočit, do play off vstoupili bez velkých slov, ale rozhodně ne v roli obětních beránků.

České Budějovice vyhrály první zápas, když rozhodujíc trefu zařídil dvě minuty před koncem z přesilovky obránce Harant. Kromě šoku z první porážky na vlastním ledě utržil Liberec ještě další ránu, když se už v první třetině zranila velká opora týmu, reprezentační gólman Milan Hnilička. Zraněný kotník ho nepustil ani druhý den do zápasu a v brance nastoupila dvojka Pavel Falta. Jestliže první zápas způsobil senzaci, po druhém duelu už mnozí jen kroutili hlavou. Jihočeši předvedli znovu skvělý výkon, podpořený výborným Turkem v brance, a vyhráli nad matným lídrem dlouhodobé části 4:1.

Bílí Tygři přitom vedli po gólu Podkonického, ale v polovině utkání vyrovnal Kutlák a o čtyři minuty později dokonal obrat výjezdem zpoza branky s úspěšným zakončením Hřebejk. Za pár desítek třetin přišla pro domácí pohroma v podobě třetího gólu z hole Posmyka, jehož střelu ze středního pásma propustil Falta do sítě. V závěru utkání přidal ještě čtvrtou branku Brabenec. Série se stěhovala na jih Čech a liberečtí měli o čem přemýšlet. Doufali především v návrat Hniličky.

Liberecká jednička se skutečně na ledě vyprodané Budvar Areny objevila a po první vyrovnané třetině zažila uragán domácích. Jihočeši nastříleli během čtyř minut Hniličkovi tři branky a vyhnali ho z branky, náhradníka Faltu přivítal po pár minutách čtvrtým gólem Hudec. Bílí Tygři prožívali zápas jak v nejhorším snu, třetí třetina se změnila v domácí exhibici, hosté se v závěru zmohli už jen na zbytečné fauly. České Budějovice si v utkání zahrály celkem pět dvojnásobných přesilovek!

Po debaklu 7:3 stáli Bílí Tygři druhý den v odvetě na ledě Budvar Areny na pokraji vyřazení. Opět s Hniličkou v brance ale předvedli asi nejlepší výkon v sérii, dařilo se jim využívat přesilovky a konec play off ještě odvrátili. Vítěznou branku si připsal v závěru druhé třetiny Šachl, s pěti brankami nejlepší střelec série. V 54.minutě po střetu s Jirušem zůstal v bezvědomí ležet na ledě domácí útočník Hübl. Spíše nezaviněný zákrok posoudili rozhodčí trestem 5 plus do konce utkání pro libereckého obránce, který navíc dostal ještě dvě minuty a České Budějovice měly možnost hrát přesilovku defacto až do konce normální hrací doby. Vyrovnat se jim ale už nepodařilo.

Liberec se vrátil do své arény a věřil, že ještě je čas zlomit nepříznivý vývoj série. Stejně jako ve většině zápasů dobře začal, už v první minutě jej dostal do vedení Šachl. Převážnou část diváků v Tisport Areně ale rychle zmrazil dvěma góly Hudec, za chvíli přidal třetí branku Vydarený a o osudu série bylo rozhodnuto. Jandačova družina hrála sebevědomě a k radosti početné skupiny svých fanoušků si dokráčela pro jasné vítězství 6:2 a celkový triumf ve čtvrtfinálové sérii. Překvapení bylo na světě, ale kdo viděl všechny zápasy, určitě se nedivil.

České Budějovice měly velkou oporu v brankáři Romanu Turkovi, který pochytal co prošlo přes pevnou obranu a deptal liberecké střelce, kteří se až na Šachla vůbec neprosadili. Nevídanou palební sílu našel tým v defenzívě, obránci se postarali celkem o polovinu z dvaceti branek. Harant je se čtyřmi góly zatím dokonce nejlepším střelcem mužstva v play off. Dvakrát se prosadili Posmyk, Kutlák a Vydarený. Jihočeši se mohou pochlubit také výbornou hrou v přesilovkách a v oslabení. V početní výhodě nastříleli celkem jedenáct branek (4 ve třetím zápase), v oslabení zas Bílé Tygry nepustili téměř k ničemu.

Vzájemné zápasy SLA vs. CEB v sezóně

Koncem září v 7.kole se oba týmy potkaly poprvé v sezóně. Úvodní branku vstřelil už ve třetí minutě Hruška. Další góly přibyly ve druhé třetině, v rozmezí dvou minut se trefili Vlasák a Kolařík, Slavia tak vedla už o tři góly a v poklidu kontrolovala hru. Jihočeši se však nevzdali a udělali ze zápasu ještě drama. Devět minut před koncem využil přesilovku Šimánek a v 59.minutě při power play snížil na rozdíl jedné branky tvrdou střelou Gřegořek. Nakonec Slavia uhájila těsnou výhru.

30.října v neděli čekal Slavii těžký zápas na jihu Čech, den předtím hrála televizní dohrávku ve Vítkovicích a o víkendu si tak užila hodně cestování. V první třetině dostal domácí do vedení obránce Kutlák. Slavia vyrovnala na začátku druhé třetiny, kdy Turka nachytal střelou z úhlu Hruška. V polovině utkání otočil skóre Tomica, třetí ránu zasadil domácím v přesilovce čtyři na tři gólem do šatny Novák. Ve 48.minutě vykřesal naději Českých Budějovic Mertl, ale Slavia v závěru přidala Beránkem a Dudou další dvě branky a bylo z toho výrazné vítězství Pražanů 5:2. Třístý zápas odehrál v extralize Tomica a oslavil jej jedním gólem a dvěma asistencemi.

Na třetí vzájemný zápas asi dlouho nezapomene brankář Jihočechů Roman Turek. Na ledě Sazka Areny vydržel jen necelé tři minuty – postupně ho překonali Bednář, Graňák a Duda. Takový šokující úvod vysočanská aréna ještě nikdy nezažila, Turek po třech gólech ve své síti přepustil místo v brance náhradníku Cháberovi. V dalším průběhu utkání už to taková jednoznačná záležitost nebyla, ještě do přestávky snížil Posmyk. Na rozdíl opět tří branek upravil ve druhé třetině Kolařík, ale hosté vytrvali snižovali. Hübl a ve třetí třetině Hudec upravili skóre na 4:3. Stejně jako v prvním utkání v Sazka Areně se Českým Budějovicím vyrovnat nepodařilo.

Slavia měla na jihu Čech dobře rozehraný i čtvrtý vzájemný zápas, ve čtvrté minutě jí poslal do vedení Bednář, který vstřelil svou jubilejní dvacátou branku v sezóně. Na další gól čekali diváci v Budvar Aréně do poslední minuty druhé třetiny, kdy za domácí trochu šťastnou brankou vyrovnal Hübl. Ve třiapadesáté minutě výsledek otočil Veselý. V závěru ještě pečetil skóre střelou do prázdné brány Sailer. České Budějovice poprvé v sezóně vzaly body Slavii a získaly důležité vítězství v boji o postup do play-off. V utkání oblékl červenobílý dres Slavie po devíti letech Ivo Prorok, posila na play off z Litvínova.



Historická bilance v extralize
SLAVIA - Č.BUDĚJOVICE
Celkem:
46   21 - 5 - 20  118:126
Doma:
23   13 - 3 - 7
Venku:
23    8 - 2 - 13
Základní část:
42   21 - 5 - 16
Čtvrtfinále 1995/96:
4  0 - 4   9:17
Konečné umístění po základní části
2. Slavia         52  31 - 0 - 7  - 1 - 13    164:111   101
7. Č.Budějovice   52  19 - 3 - 12 - 1 - 17    115:118    76 
Cesta do semifinále
SLA - Třinec 4:0 (5:3, 7:4, 3:2 sn, 4:3 pp)
Liberec - CEB  1:4 (1:2, 1:4, 3:7, 2:1, 2:6)
 
Co mají oba týmy společného
Michal Vondrka je českobudějovickým odchovancem, do Slavie přišel v sezóně 2003/04. Milan Kopecký v letošní sezóně během základní části hostoval na jihu Čech. Marek Posmyk a Petr Sailer působili ve Slavii jednu sezónu a získali s klubem mistrovský titul. Viktor Hübl hrál ve Slavii dvě sezóny (2000-02) a patřil k nejproduktivnějším hráčům mužstva. Trenér Č.Budějovic Josef Jandač před sedmi lety vedl dorost Slavie, současný generální manažer Č.Budějovic Jaromír Látal odehrál ve Slavii jednu sezónu 1996/97 jako obránce a poté v klubu působil několik let jako GM.
Marodka před začátkem série
? Sobotka (po otřesu mozku), ? Duda (kotník) V.Nedorost (dlouhodobé zranění), Bělohlav (zraněné koleno), ? Hübl (po otřesu mozku)
Pravděpodobné sestavy
Franěk (Hronek) - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Drtina (Pojkar) - D.Hruška, Beránek, Tomica - Duda, Vlasák, Sup - Bednář, Divíšek, Prorok - Vondrka, Sobotka, Dlouhý - Kopecký Turek (Chábera) - Posmyk, Gřegořek, Harant, Kutlák, Kotaška, Vydarený, Mucha - M.Hudec, Brabenec, Veselý - Sailer, Hübl, Šimánek - Květoň, Vak, Kotrla - Hřebejk, J.Hanzal, Mertl
Nejproduktivnější hráči v ZČ
1. Josef Beránek 50 - 14+38 - 52
2. Jaroslav Bednář 52 - 21+23 - 44
3. Radek Duda 51 - 17+27 - 44
4. Tomáš Vlasák 46 - 15+24 - 39
5. Michal Sup 52 - 23+14 - 37
6. Marek Tomica 49 - 13+15 - 28
1. Viktor Hübl 52 - 16+19 - 35
2. Petr Sailer 52 - 8+20 - 28
3. Kamil Brabenec 52 - 12+15 - 27
4. Michal Hudec 52 - 13+13 - 26
5. Petr Gřegořek 51 - 8+16 - 24
6. Marek Posmyk 42 - 11+12 - 23
Nejproduktivnější hráči v play off
1. Tomáš Vlasák 4 - 4+6 - 10
2. Jaroslav Bednář 4 - 2+4 - 6
3. Josef Beránek 4 - 1+3 - 4
4. Tomáš Divíšek 4 - 0+4 - 4
5. Radek Duda 2 - 0+4 - 4
6. Petr Kadlec 4 - 2+1 - 3
1. Kamil Brabenec 5 - 3+3 - 6
2. Jiří Šimánek 5 - 2+4 - 6
3. Petr Sailer 5 - 0+6 - 6
4. Tomáš Harant 5 - 4+1 - 5
5. Marek Posmyk 5 - 2+3 - 5
6. Michal Hudec 5 - 3+1 - 4
Brankáři v ZČ
Petr Franěk 38 - 1.91 - 94,21 - 5
Lukáš Hronek 16 - 2.39 - 92,11 - 2
Roman Turek 31 - 2.26 - 92,36 - 1
Jan Chábera 22 - 2.00 - 93,06 - 3
Brankáři v play off
Petr Franěk 4 - 2.82 - 88,99 - 0 Roman Turek 5 - 1.80 - 94,04 - 0
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více