Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
29. března 2006

Tomica gólem v oslabení vrátil Slavii pohodu

P r a h a - Druhý zápas semifinále se hrál v režii Slavie. Výborný Petr Franěk v brance, zvýšený důraz a zlepšený pohyb v poli, probuzení střelci, to byly všechno důvody vítězství favorita. Série je po dvou zápasech vyrovnaná, další bitvy se odehrají na jihu Čech. Slavii pomohl první gól, do herní pohody jí pak dostal ve vlastním oslabení druhou brankou Marek Tomica. Velký dříč a bojovník se dočkal první branky v play off, a bylo to v pravý čas. V přečíslení využil přesně načasované nahrávky Beránka a Turek neměl šanci. ”Vyřešil to nejlíp, jak asi mohl. Padl z toho gól, stačilo jen nastavit hokejku,” připisoval většinu zásluh na gólu kapitánovi Slavie.

Slavia odehrála určitě lepší zápas než předchozí den. Od úvodu dávala na ledě důrazně najevo, kdo je domácím týmem, hrála aktivně a dařilo se jí probíjet přes obranu Jihočechů do šancí. ”Dneska se nám to povedlo, ale nemyslím si, že bychom hráli včera o tolik hůř. Je ale pravda, že jsme přidali víc na důrazu, lépe jsme bruslili a snažili jsme se je víc napadat,” nastínil pokyny trenérů před utkáním dlouholetý forvard červenobílých. Bylo určitě třeba něco zlepšit, hru oživily i změny ve složení útočných řad.

Zatím to vypadá na vyrovnanou a dramatickou sérii, ve které se do velké výhody dostává tým, který vstřelí první gól. Jiné to nebude asi ani na jihu Čech. ”Určitě to bude zase vyrovnané, hodně o bojovnosti. A budou rozhodovat přesilovky, oslabení a štěstí,” myslí si Marek Tomica. Další zápasy přinesou opět bitvy. Není divu, hraje se o postup do finále.

Levé křídlo prvního útoku Slavie si užilo chvíle slávy na začátku druhé třetiny. Slavia hrála v oslabení, ale Beránek zachytil rozehrávku obránce Jihočechů, vyrazil do brejku a s ním i jeho věrný druh z útočné dvojice. Dostali se do přečíslení, které zahráli ukázkově. Po nahrávce kapitána mužstva mohl Marek Tomica radostně zvednout ruce nad hlavu. ”Cítil jsem, že to může být šance, tak jsem vyrazil dopředu. Bylo z toho přečíslení, jel jsem do brány a Hugo to vyřešil nejlíp, jak mohl,” ocenil nahrávku zkušeného mazáka.

Před sebou měl odkrytou bránu, Turek neměl nárok se včas přesunout k druhé tyči, ale přesto to nebylo úplně jednoduché zakončení. Slávistická čtrnáctka si ale poradila, natáhla hokejku a trefila se přesně. ”Bylo to rychlé, dal mi výbornou nahrávku, nepřišlo mi to nějak těžké. Stačilo jen nastavit hůl,” říkal skromně ke své první trefě v letošním play off “Tomba“.

Podal v utkání dobrý výkon, jako vždy dřel a gól byl zaslouženou odměnu. Trenéři mohli být spokojeni s výkonem celého mužstva, které zvládlo okolní tlak po porážce z úvodního zápasu a série se tak stěhuje na jih Čech za vyrovnaného stavu. ”Těžko říct, jak to bude vypadat tam. Nevím, jakým stylem hráli doma proti Liberci a třeba proti nám budou hrát úplně jinak. Bude určitě bouřlivé prostředí, to je jisté,” těší se do vyprodané Budvar Arény pětadvacetiletý forvard. Skvělá hokejová atmosféra byla i Sazka Areně, zásluhou obou fanouškovských táborů. Série se hraje ve dvou moderních arénách, co víc si přát.

Ve čtvrtfinále si Slavia poradila s Třincem ve čtyřech zápasech, asi ani ona sama nepředpokládala, že se jí to povede i s Jihočechy. Má proti sobě kvalitního soupeře, o žádném překvapení nemůže být řeč. České Budějovice skončily po základní části na osmém místě, ale to nikoho už nezajímá. V play off hraje Jandačův soubor výborně, vyřadil Liberec a zuby si brousí i na dalšího papírového favorita. ”Žádné překvapení to není. Hráli dobře už v základní části, mají dobrý tým a jenom to dokazují,” má rodák z Beranova u Jihlavy pro soupeře jen slova uznání.

Na ledě však jdou všechny ohledy stranou, všichni chtějí vyhrát. Série je otevřená, kdo bude mít blíž k postupu, to se uvidí po víkendu. Anebo může být také stav vyrovnaný dva dva na zápasy. ”Bude to těžké, my nebudeme kalkulovat, když se nám podaří vyhrát u nich první zápas, tak budeme chtít vyhrát i druhý zápas. Stejně tak když prohrajeme, tak budeme chtít druhý den vyhrát. Spokojení budeme, když oba zápasy vyhrajeme,” zakončil Marek Tomica rozhovor se šibalským úsměvem.

Foto: © Martin Prokop, Tomáš Kulhánek

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více