Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
5. dubna 2006

Slavii čeká první mečbol

P r a h a - Navzdory tomu, že Slavie vede v semifinále nad Českými Budějovicemi už tři jedna na zápasy, nemá vítězství v této sérii před dnešním zápasem vůbec jisté. Ostatně už samotný průběh semifinálové série není tak jednoznačný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Osmý celek po základní části rozhodně není odevzdaným soupeřem. České Budějovice boj o postup do finále nevzdávají a do Prahy jedou s cílem vyhrát a vrátit tuto sérii zpátky na jih. „Pevně věříme, že se sem ještě vrátíme,“ řekl po nedělním zápase v Českých Budějovicích sportovní manažer jihočeského klubu Jaromír Látal. Že tým z Edenu dnes nečeká procházka růžovou zahradou, ví i slávistický asistent Jiří Kalous. „Čeká nás těžký zápas, proto k němu přistupujeme zodpovědně.“ Dnešní zápas začíná v Sazka Areně v 17 h, ve stejný čas startuje i náš on-line přenos.

Všechny čtyři předchozí semifinálové zápasy Slavie s Českými Budějovicemi byly navzdory konečným výsledkům poměrně vyrovnané a nic jiného trenéři neočekávají ani od dnešního pátého semifinálového zápasu. České Budějovice hrají o prodloužení série, Slavie o postup do finále. Nemůže právě to být překážkou? Nebudou myšlenky na postup do finále svazovat hráčům ruce? Slávistický asistent Jiří Kalous říká, že nikoliv. „Nemyslím si, my na to takhle nemůžeme pohlížet. Dokud jsme nevyhráli čtyři utkání, tak série pokračuje,“ říká s tím, že jako tým ale udělají všechno pro to, aby vyhráli. „Ten zápas bude pro nás určitě nesmírně těžký, ale hrajeme v domácím prostředí, tak samozřejmě musíme udělat všechno pro to, abychom vyhráli. Jak ale říkám, ta série ještě není u konce.“

Trenéři jsou pro úspěch ochotní udělat cokoliv, třeba i změny v sestavě. Ostatně trenér Vladimír Růžička je tím pověstný. Například v Českých Budějovicích stáhl ze hry i Tomáše Divíška, centra čtvrté řady. „Reagovali jsme na hru soupeře, změny nám pomohly,“ konstatoval po zápase Jiří Kalous. Jak Jiří Kalous zdůraznil, v zápase rozhodují většinou maličkosti, proto hráči musí být po celý zápas plně koncentrovaní a v žádném případě nesmí nic podcenit. I z nevinně vypadající střely totiž může padnout gól. „Ano, i takové góly v sérii padají, i takové góly platí.“

Slavii ve všech předchozích duelech play off podržel výborně chytající Petr Franěk. Brankář Slavie má prostě fazonu. „Petr má skutečně famózní formu, je to naše obrovská jistota,“ dodává Jiří Kalous. Do dnešního zápasu jde tým kompletní. „Zraněný není nikdo, naopak jsme se snažili v minulých zápasech využít co nejvíce hráčů, abychom tu zátěž rozložili na všechny,“ říká Jiří Kalous závěrem.

Zajímavé momenty čtvrtého semifinále

I.třetina
(4.32) V polovině páté minuty se dravý útočník Radek Duda dostal až před Romana Turka, ale ten jeho první střelu vyrazil. Duda si však dojel odražený puk a z nulového úhlu, zpoza branky, chytrou střelou o Turkovy brusle otevřel skóre zápasu – 0:1
(15.37) Roman Turek při zákroku zlomil hůl a několik vteřin hrál bez hokejky, žádnou složitou situaci ale řešit nemusel.
(17.13) Za hákování odchází na trestnou lavici útočník Štěpán Hřebejk, Slavie hraje první přesilovku.
(18.23) Slovenský obránce ve službách Českých Budějovic Ján Mucha odchází za podražení na dvě minuty na trestnou lavici a Slavii se nabízí 50vteřinová dvojnásobná přesilovka. Hosté výhodu přesilové hry pět na tři nevyužili a naopak to byli domácí, kdo měl v závěru první třetiny největší šanci – Jiří Šimánek ale branku přestřelil.

II.třetina
(21.15) Jaroslav Bednář napodobuje Jiřího Šimánka a střílí nad Turkovu branku.
(23.11) Rostoucí tlak Českých Budějovic korunuje obránce Petr Gřegořek vyrovnávací brankou – 1:1
(28.23) Vyloučen za podražení junior Milan Gulaš, Slavie si ale přesilovku příliš neužije, za 35 vteřin míří na trestnou lavici Dominik Graňák. Ale ani hra 4 na 4 dlouho nevydrží.
(29.09) Rozhodčí klasifikují počínání Ivo Proroka jako nedovolený úder na hlavu a krk a Slavie jde do třech (Ivo Prorok se stává nejtrestanějším hráčem zápasu, k dvouminutovému trestu dostává ještě desetiminutový). Začíná více než minutová (74 vteřin) přesilovka domácích 4 na 3 a po návratu Gulaše z trestné lavice dokonce 35vteřinová přesilovka pět na tři.
(30.56) Velkou šanci Jiřího Šimánka likviduje pozorný Petr Franěk.
(32.32) Hosté jsou velmi aktivní, Petr Franěk likviduje velkou šanci Tomáše Vaka.
(33.23) Obrana Slavie vyrábí hrubku, Franěk vyjíždí z branky, aby Zdeňku Kutlákovi zmenšil střelecký úhel, jenže obránce domácích nachází nikým neatakovaného Kamila Brabence a České Budějovice poprvé na domácím ledě vedou – 2:1.
(36.08) Slavia přidala na tempu, Michal Sup dokázal, že žádný puk není předem ztracený. V rohu za brankou Romana Turka vydoloval puk, nahrál dobře najetému Tomáši Vlasákovi a ten se střelou po ledě ke vzdálenější tyči nemýlil – 2:2.
(37.28) Slavia zvyšuje obrátky, do šance se dostává i mladý útočník Vladimír Sobotka, kterému ještě v závěru třetiny uštědří nešetrný úder u mantinelu Tomáš Vak. Evidentně otřesený Vladimír Sobotka ještě chvíli po skončení druhé třetiny sedí na střídačce.

III.třetina
(40.23) Na trestnou lavici míří Radek Duda, dostává dvě minuty za podražení, domácí se ale do vyložené šance nedostávají. Ta největší paradoxně přichází až po návratu Radka Dudy v čase 42.29, kdy Petr Franěk likviduje příležitost Ivo Kotašky.
(44.53) Za napadení Romana Turka dostává Ivo Prorok druhý dvouminutový trest v zápase.
(45.53) Přesně v době, kdy uběhla polovina Prorokova trestu Tomáš Vak dorazil mezi betony Sailerovu střelu a získal domácím podruhé v zápase vedení – hala jásá nadšením – 3:2.
(47.36) Slavie se tlačí do útoku a při jednom z nich, pouhých 103 vteřin poté, co skórovali domácí, hosté opět vyrovnávají: Beránkovo nahození-střelu na bránu šikovně tečoval obránce Petr Kadlec – 3:3.
(49.20) Ivo Prorok potřetí usedá na trestnou lavici, tentokrát za sekání, ale hosté nejenže se ubránili, ale dokázali vítězství strhnout na svoji stranu.
(53.43) Jaroslav Bednář nachází Michala Supa před brankou a jeho hůl je natočena na milimetr přesně – 3:4.
(54.40) Hosté jsou na koni a dále tlačí, v šanci se tentokrát ocitl Radek Dlouhý, ale ani jeho, ani šance ostatních již ke změně skóre nevedou.


Josef Beránek na posledním vhazování ve čtvrtém semifinálovém zápase v Českých Budějovicích. Proti němu již tradičně českobudějovický Tomáš Vak.


Jedno z posledních vhazování při posledním nedělním zápase. Všimněte si postavení hráčů. Budějovice jsou v šesti (brankář Turek je na střídačce) a slávisté si každého z nich pečlivě hlídají, jen obránce Jan Novák (vlevo) čeká napravo od Fraňka, na modré jsou připraveni obránci Českých Budějovic Petr Gřegořek a René Vydarený.


Minuta a tři vteřiny do konce, České Budějovice hrají bez brankáře.


Nedělní rozbruslení sledují v civilu i Viktor Hübl (třetí zprava) a Radek Bělohlav (opřený o mantinel).


Otřesený Vladimír Sobotka (vlevo) sedí po skončení druhé třetiny na střídačce.


Drobné zranění si v nedělním zápase přivodil i hlavní rozhodčí Minář (drží si ruku na zádech), přihlížejí (zleva) Tomáš Žižka, Jan Novák, Tomáš Vlasák a čárový rozhodčí Lederer.


Mezi novináři seděl i českobudějovický rekonvalescent Václav Nedorost (vpravo, opřený o berle)


Foto: Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více