Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
9. dubna 2006

Hokej je hra chyb, říká obránce Jan Novák

P r a h a – Teprve podruhé v letošním play off České pojišťovny odešli hokejisté Slavie z ledu poraženi. Poprvé pak v play off prohráli na samostatné nájezdy. Přitom ještě pět minut před koncem třetí třetiny vedli 3:1 a vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by dobře rozehraný zápas nedotáhli do vítězného konce. „Sice se říká, že za takovéto situace se to nesmí stát, ale hokej je hra chyb a ty chyby se prostě občas stávají,“ uvedl po zápase obránce pražské Slavie Jan Novák. „Vznikly pro nás v tu nejnevhodnější chvíli. Nedá se ale nic dělat, máme silný tým a musíme se snažit to otočit.“

Oba týmy měly v zápase hodně šancí, a to i z kategorie těch vyložených. Například Josef Beránek s Markem Tomicou mohli skórovat. Lze říct, že Petr Bříza vás vychytal?
Nevím, Fráňa (Petr Franěk) také zachytal výborně, i on měl skvělé zákroky. Je to prostě souboj gólmanů, oba dva gólmani jsou kvalitní.

Čím vás dnes Sparta překvapila? Něco už naznačil Ondřej Weissmann, který uvedl, že Sparta nezvykle hodně bránila a vyrážela do brejků…
Je to tak, na to, že tady hrála Sparta, opravdu hodně bránili. Sparta zase tolik, myslím si, nebrání, myslí spíše na útok, ale jinak ničím zvláštním nás nepřekvapila.

Jak je možné, že ač vedete o dva góly, během jedné jediné minuty o vedení přijdete?
Nevím, to se nám stalo už v Českých Budějovicích, kdy jsme vedli dva jedna, a začali jsme hrát úplně nějaký jiný hokej. Zalezli jsme do třetiny, začali jsme bránit, začali jsme mít strach o výsledek. Samozřejmě, že jsme nechtěli, aby se to opakovalo, ale ten gól na 3:2 byl takový doplácaný, náhodný, po dorážce před bránou, třetí gól byl pak po naší chybě.

Hrajete během dvacet čtyři hodin znovu. Lze něco změnit, něco udělat jinak, aby se jazýček vah přiklonil na vaši stranu?
Musíme jít za svým, musíme hlavně dát o gól více než oni.

Ve čtvrtek 13. dubna se série přesune do Holešovic. S čím tam na Spartu vyrukujete?
Nevím, ještě uvidíme, to si proberou trenéři u videa a zjistí co a jak. Myslím si ale, že nehrajeme špatný hokej, takže se asi budeme držet toho, co hrajeme teď.

Ještě se vraťme k tomu prodloužení, které se hraje čtyři na čtyři deset minut. Přesto se před ním diskutovalo, jak dlouho se vlastně má hrát. Vnímali jste ty diskuse?
Někdo říkal, že se neví, jak dlouho se má hrát, ale my jsme to nějak neřešili.

A kdyby se hrálo dvacet minut?
Je to pochopitelně rozdíl, hrát dvacet minut čtyři na čtyři. To si myslím, že je docela náročné, protože se tam točí pouze pár hráčů, nejsou zdaleka všichni vytížení. Nevím, proč by se to teď mělo měnit, když se celou dobu hraje prodloužení deset minut…

Kdyby se namísto těch deseti minut hrálo dvojnásobnou dobu, myslíte si, že by se rozhodlo už v rámci prodloužení?
Chtěli jsme už v prodloužení dát pochopitelně gól, takže kdyby se hrálo dvacet minut, tak by, myslím si, gól padnul. Přece jenom za chvíli by se na hráčích projevila únava.

Naposledy jste absolvovali samostatné nájezdy v posledním semifinálovém zápase s Českými Budějovicemi, tehdy jste je ale zvládli. Tomáš Vlasák proměnil hned první nájezd, teď se mu to ale nepodařilo. Neříkali jste si, že série končí, že dnes už to štěstí mít možná nebudete?
Samozřejmě, ty nájezdy jsou těžké jak pro hráče, tak i pro gólmany. Obzvlášť těžké je to se Spartou, protože mají výborného gólmana i výborné hráče, kteří na Fráňu jeli. Prostě je to hodně o náhodě.

Letos jste v jednom z derby, tuším dvěma góly rozhodl o vašem vítězství. Dnes jste se do statistik nezapsal, proč? Co chybělo?
Měl jsem tam pár možností, ale prostě to tam nespadlo. Petr Bříza chytá výborně, pochytá všechny puky, málokdy je vyrazí před sebe. Když už na začátku zápasu na něj nějaká střela šla, tak to v klidu podržel, nebo rozehrál. Musíme to prostě zkoušet dál, musíme zvýšit důraz před bránou a střílet.

Během dvaceti čtyř hodin hrajete v Sazka Areně odvetu. S čím do ní půjdete?
Hlavně s tím, abychom vyhráli, podle mne budeme chtít hrát stejný hokej jako dnes, budeme se snažit po chybách neinkasovat, prostě hrát naplno.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více