Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
10.4.2006

Slavia neponechala nic náhodě a vyrovnala stav série na 1:1

F2, pondělí 10.4.2006, Slavia - Sparta
Slavia
2:1
2:0, 0:0, 0:1
Sparta

Branky a nahrávky: 5:00 Sup (Bednář), 17:57 Vondrka (Divíšek, Bednář) - 51:36 Marek (Straka) . Rozhodčí: Šindler, Turčan, Lederer, Chytil. Vyloučení: 8:8. Diváci: 13 806. Průběh utkání: 2:0-2:1.

Sestavy

Slavia

Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák - Duda, Beránek, Tomica - Bednář, Vlasák, Sup - D. Hruška, Sobotka, Prorok - Vondrka, Divíšek, Dlouhý - Kopecký.

Sparta

Bříza - Ptáček, Černošek, Vykoukal, Jan Hanzlík, Pilař, Tabaček, Stehlík - O. Kratěna, J. Hlinka, Sivek - Ton, Marek, Kašpařík - Netík, J. Straka, Špaňhel - Dragoun, Langhammer, M. Růžička.

P r a h a - Druhý souboj dopadl tentokrát vítězně pro domácí, kteří o výhře rozhodli již v první třetině brankami Supa a Vondrky. Hosté snižovali devět minut před koncem Markem, ale ani závěrečný nápor a hra bez brankáře Spartě k vyrovnání nepomohly. Stav série je tedy 1:1 a celý finalový kolotoč se přesunuje do Holešovic.

Druhý finálový souboj nejvyšší hokejové soutěže pokračoval znovu ve vysočanské Sazka Areně. Domácí měli jasný cíl, a to odčinit nezdar z úvodního duelu, který prohráli až na samostatné nájezdy.

Do utkání nastoupily oba týmy opatrněji - nikdo nechtěl udělat osudovou chybu hned zkraje utkání. První velká šance zápasu přišla ve 4. minutě, kdy Kratěna prověřil pozornost brankáře Fraňka. Neradi budou hosté vzpomínat na 5. minutu. Slavia zle svírala bránící sparťanskou čtveřici v oslabení, které utnula až rána do růžku nad Břízovým ramenem vyslaná Michalem Supem - 1:0. Od 10. minuty dostala Sparta možnost srovnat při přesilovce po Pojkarově faulu, avšak Slavia několikrát dokázala puk vyhodit a dokonce Břízu nenápadnou střelou ohrozil Vlasák. Sotva se Pojkar vrátil na led, strhla se před Fraňkem menší strkanice poté, co se rukavice domácího Sobotky objevila ve tváři jednoho ze Sparťanů. Slávistický mladík inkasoval za svůj čin dvě minuty a přesilovkový reparát se holešovickému týmu dařil o mnoho lépe. Dvakrát zblízka zahrozili Kratěna se Sivkem, ale domácí přežili s čistým štítem i druhé oslabení.

To domácí nabudilo ke zvýšené útočné aktivitě, kterou podpořila od 16. minuty další hra v početní převaze. Domácím se dařilo pronikat až k brance soupeře, ovšem slabinou se ukázalo být důrazné finální zakončení. Návod jak na to, předvedla v 18. minutě čtvrtá slávistická formace. Divíšek postrčil puk na Michala Vondrku, který zápěstím zvýšil na 2:0. Hned vzápětí mohl třetí branku přidat Duda, ale toho dokázal Bříza s pomocí hole vychytat. Úvodní třetinu dohrávala Slavia ve čtyřech, když si Duda vyšlápl na Břízu, za což inkasoval během krátké chvíle už druhý dvouminutový trest.

Sparta musela ve druhé třetině zapnout na plné obrátky. Veškeré pokusy bíločerných ovšem končily na spolehlivě chytajícím Fraňkovi. Na druhé straně ve 26. minutě zachránil Bříza skoro jistý gól z hole Dudy, jehož nádherně uvolnil Divíšek. Poté fauloval Bříza Supa a dvouminutovou přesilovku využila Slavia k ostřelování sparťanské svatyně. Hosté se však ubránili a zaveleli ke zteči. V 31 .minutě ohrozil Slavii nebezpečně Sivek, byl však faulovaný Žabkou. V závěru přesilovky se snažil prostřelit vše od modré Vykoukal a neujala se ani dorážka Sivkova. Ve 36. minutě hákoval Vykoukal a nabídnutou početní výhodu Slavia utopila v kombinacích, aniž by jedinkrát výrazněji zakončila. Plynule však na Vykoukalovo vyloučení navázal trest Černoška. Z něho se už stihlo odehrát jen asi tři čtvrtě minuty, neboť Graňák narazil na hrazení Kašpaříka, který se po zákroku jen velice obtížně zvedal z ledu. Ani při hře 4 na 4 nebyla žádná z bojujících stran úspěšná a tak se už podruhé šlo do kabin za stavu 2:0.

V poslední části hry nezbylo hostům než se pustit do útočení, čemž mělo napomoci stažení hry jen na tři útoky, což odnesli zařazením mezi náhradníky Špaňhel, Dragoun a Růžička. Už po 40 sekundách vyvolala závar před Fraňkem dnes nejagilnější sparťanská dvojice Sivek - Kratěna, jenže slávistická obrana pracovala jako hodinky. Od 45. minuty museli sparťané oželet Vykoukala trápeného zraněným kolenem. Hra se přelévala na obě strany, prim ovšem hrály obě obrany. Větší okénka nechávala za sebou ta bíločerná, takže více se v brance potil spolehlivě lapající Bříza.

I do posledních deseti minut základní hrací doby zůstával nad Spartou viset Damoklův meč obtížného úkolu vstřelit minimálně dvě branky. Nad kluziště se vkrádal stín nervozity. Ve 52. minutě se strhla po souboji u slávistické branky menší šarvátka, kterou obě strany odnesly vzájemnými tresty. Jiskru naděje vzápětí vybojoval pro Spartu Jan Marek - osm minut před koncem znamenala jeho střela z vrcholu kruhu kontaktní branku na 2:1. Sparťanům po úspěchu narostla křídla a Franěk se ve svém brankovišti měl hodně co ohánět. Postupně se před ním zjevovali Ton, Straka i další. Tlak na slávisty narůstal a ti se soustředili už jen na udržení jednobrankového vedení. Z tlaku se vymanili až v 58. minutě, která přinesla Břízovi velké problémy s Beránkovou šancí. Osmdesát sekund před koncem si tým Sparty vybral timeout a v čase 19:10 podpořilo závěrečný zoufalý nápor odvolání brankáře Břízy. Jenže ani v šesti se jim nepovedlo Fraňka znovu překonat a od Beránkovy branky do prázdné sítě je uchránila závěrečná siréna.

Statistický koutek

Statistiky zpracovali: Jan Beneda
Střely na bránu + mimo
Slavia Sparta
Bednář 2+3
Beránek 5+3
Divíšek 1+0
Dlouhý 0+1
Duda 5+2
Graňák 1+2
Hruška D. 0+1
Kadlec 1+0
Kolařík 0+2
Kopecký 0+1
Novák J. 3+2
Pojkar 0+0
Prorok 3+1
Sobotka 0+2
Sup 1+0
Tomica 0+5
Vlasák 2+0
Vondrka 1+1
Žabka 1+2
Žižka 2+1
celkem 28
10, 7, 11
Černošek 1+0
Dragoun 1+0
Hanzlík Jan 1+0
Hlinka J. 3+0
Kašpařík 0+0
Kratěna O. 3+2
Langhammer 0+0
Marek 4+4
Netík 1+0
Pilař 3+3
Ptáček 2+1
Růžička M. 0+0
Sivek 2+1
Stehlík 1+1
Straka J. 2+1
Špaňhel 0+0
Tabaček 0+0
Ton 3+2
Vykoukal 1+2
celkem 28
6, 9, 13
Přesné + mimo a zblokované
Všechny pokusy celkem
Všechny pokusy po třetinách
Statistika vhazování
Slavia Sparta
Beránek 19:12
Divíšek 4+2
Kopecký 0+1
Prorok 3+3
Sobotka 3+4
Vlasák 8:12
Vondrka 1+0
celkem 38:34
úspěšnost 52,78 %
Třet.: 9:11, 12:10, 17:13
Hlinka J. 10:18
Kašpařík 6+2
Langhammer 0+5
Marek 6+2
Sivek 2:0
Straka J. 10:11
celkem 34:38
úspěšnost 47,22 %
Třet.: 11:9, 10:12, 13:17
Brankáři
Slavia Sparta
Fraňěk 96,43 %
zásahy 27
góly 1
Bříza 92,86 %
zásahy 26
góly 2
Nejlepší hráči
Slavia Sparta
BERÁNEK
Franěk
Vondrka
MAREK
Bříza
Hlinka J.
Ohlasy trenérů
Ondřej Weissmann (Slavia): "Pro nás byla samozřejmě výhoda, že jsme se v první třetině dostali do dvoubrankového vedení. Mrzí nás ten závěr, tam nás Sparta začala přehrávat, dostávat se do šancí a my jsme se s obavami jen bránili. Každopádně musím klukům poděkovat, že se po včerejším zápase dali dohromady a odvedli vynikající výkon."

Marian Jelínek (Sparta): "Viděli jsme úplně jiný zápas než včera. V první třetině byla Slavie jednoznačně lepším týmem, potom se hra přelévala z jedné strany na druhou. Bohužel pro nás jsme kontaktní gól dali příliš pozdě. Pro nás z toho ale plyne poučení, že se Slavií se dá hrát za jakéhokoli stavu."

Autor Ivo Dostál, Roman Zajíček
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více