Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. listopadu 2001

Andrej Jakovenko se objevil v Edenu

Byl u toho, když Slavia postoupila do extraligy. Byl oporou zadních řad a oblíbencem slávistických fanoušků. V našem týmu působil do roku 1999. Pak odešel do Havířova, kde však působil jen krátce. V pátek se do Edenu vrátil jako manažer a vedoucí mužstva AK Bars Kazaň a po skončení přátelského utkání nám ochotně poskytl rozhovor. Jedná se o Andreje Jakovenka.

Působil jste dlouhá léta ve Slavii. Jaký je rozdíl mezi Slavií za Vašeho působení a nynější Slavií?
Ten rozdíl tu samozřejmě je, za mého působení přece jenom Slavia nebyla na tak vysoké úrovni co se týče propracovanosti hry a hlavně složení týmu, naopak teď je to vyzrálý a daleko kvalitnější tým s kvalitním trenérem a množstvím reprezentantů.

Jak vzpomínáte na léta působení ve Slavii?
Byl jsem tu velmi spokojený a ničeho nelituji, byla to zřejmě moje nejlepší hokejová léta a velmi rád na ně vzpomínám.

Po odchodu ze Slavie jste ještě krátce působil v Havířově.
To je pravda, v Havířově jsem působil asi tři měsíce, ale nebylo to ono, což se netýkalo jenom mě, ale i ostatních hráčů a vedení. V Havířově prostě v té době nebylo pro hokej dobré klima a tak jsem se rozhodl po konzultaci s mým managerem na přestupu do druholigového německého klubu Crimil Schau, kde jsem také ukončil svou hokejovou kariéru.

Jak vy hodnotíte úroveň extraligy a ruské superligy?
Než začnu srovnávat úroveň těchto lig tak musím poznamenat, že jsou to jedny z nejlepších lig na světě, ale ruská liga je daleko tvrdší a o něco rychlejší. Naopak česká liga je daleko kombinačnější a nápaditější. Já tyto ligy hodnotím jako absolutně vyrovnané!

Do ruské superligy přišlo letos mnoho hráčů z Čech. Čím mohou pomoci úrovni ruské ligy?
V ruské lize působí mnoho kvalitních hráčů z Čech a dodávají do hry tu výjimečnou techniku, chytrost a cit pro perfektní a nečekané přihrávky, které je proslavily po celém světě.

Vy nyní působíte na manažerském postu v ruské Kazani, jaký je to skok z ledu do manažerského křesla?
Ze začátku to bylo samozřejmě velmi těžké, protože jsem byl v tomto směru dosti nezkušený a ne vše se mi dařilo, ale postupem času jsem si zvykl a dnes už nemám s touto prací vážnější problémy.

Ale nestýská se Vám přece jenom po hokeji?
Ani nevíte jak. Když člověk končí kariéru tak si říká, jak si odpočine a jak se bude věnovat věcem, na které neměl předtím čas, ale postupem času se mu začne stýskat a má chuť se do toho kolotoče, ve kterém byl celý život, vrátit. Je to svým způsobem taková droga, které nelze odvyknout.

A nepohrával jste si s myšlenkou, že budete hrát třeba v nějakém amatérském týmu?
Abych řekl pravdu, tak mě to už také napadlo, ale mé nynější zaměstnání se s tím nedá sloučit a asi nemám už ani kondici na to, abych mohl přinést do týmu něco, co by mu pomohlo.

Tak a nakonec bychom Vás poprosili o tip na vítěze olympijských her.
Já jsem vždy nerad tipoval, protože jsem skoro nikdy nic neuhodl, ale ta éra českého hokeje je skutečně impozantní a Češi jsou pro mne největšími favority, ale musí se počítat i s Kanadou, USA, Finskem, Švédskem a v neposlední řadě i s Ruskem.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme mnoho štěstí
Autor Tomáš Vochozka, Cyril Vochozka
Nepřehlédněte
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Bilance 9:0 v play-off? Bez nasazení a úsilí bychom takhle úspěšní nebyli, říká Vašíček

Slávisté nasázeli v play-off Ligy juniorů neuvěřitelných 57 gólů v 9 zápasech a projeli třemi sériemi play-off bez prohry. „Byl to pro mě skvělý zážitek, tuhle skupinu lidí si budu navždycky ...

Přehrát video