Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
9. června 2006

Slávisté nabírali kondici na Šumavě

Ž e l e z n á R u d a - Za devatero horami, za devatero řekami, asi tak nějak by mohla začínat pohádka o letní přípravě hokejistů pražské Slavie v hotelu Čertův mlýn v Železné Rudě. Mohla, ale nezačíná. Jednak přípravu v Železné Rudě provází spíše zimní počasí s teplotami lehce nad nulou, a jednak ani čas na to vnímat pohádkovou jarní šumavskou přírodu hráči nemají. Denně, chtě nechtě, tady polykají další a další tréninkové dávky. Přesto sem jezdí rádi. „Železná Ruda nám vyhovuje. Čeladná má třeba také vynikající tratě, ale je to pro nás daleko,“ říká asistent Jiří Kalous.

Železná Ruda má už prostě tradici. Slávisté sem jezdí léta a soustředění v Železné Rudě již neodmyslitelně patří k letní přípravě. Podle asistenta Jiřího Kalouse je takovýto způsob letní přípravy ideální. „Jízda na kolech je vytrvalostní záležitostí. Jde nám o to, aby si organismus hráčů zvyknul na zátěž,“ říká a dodává: „Je to osvědčený model přípravy, kterého se držíme, který jsme si před sezonou naplánovali a který se, v rámci možností, snažíme i plnit.“


V areálu hotelu Čertův mlýn mají hokejisté k dispozici i bazén.


Marek Tomica se na pokoji připravuje na odpolední část tréninku.

Do Železné Rudy přijeli hráči společně autobusem v neděli 4. června, zpátky do Prahy se vrátí v sobotu 10. června. „Hráči ještě absolvují dopolední část tréninku,“ podotýká Jiří Kalous, který má společně s asistentem Ondřejem Weissmannem k dispozici prakticky celý kompletní kádr. Soustředění v Železné Rudě se nezúčastnili pouze reprezentanti Jaroslav Bednář s Dominikem Graňákem a také slovenský bek Tomáš Špila. Část soustředění vynechal i Michal Sup, který léčí poraněný palec na ruce. „Byl tady s námi, ale jezdil pouze na rotopedu. Michal odjel ve středu odpoledne do Prahy, protože mu ve čtvrtek vyndávali dráty,“ upřesňuje Jiří Kalous. Levé křídlo Slavie zlobil palec už delší dobu, měl ho vykloubený, a nakonec se rozhodl pro operaci.

Na pokojích jsou hráči maximálně po dvou: Jan Novák až do středečního výronu kotníku obýval pokoj č. 1 s Tomášem Divíškem, Petr Kadlec s Tomášem Vlasákem byli na „dvojce“, Radek Dlouhý s Michalem Vondrkou na „trojce“, Josef Beránek s Michalem Supem obývali „pětku“, Petr Franěk s Davidem Hruškou „šestku“, Marek Tomica s Davidem Pojkarem byli na „patnáctce“, Tomáš Žižka s Lukášem Hronkem na „šestnáctce“, Vladimír Sobotka s Jiřím Drtinou obývali „devatenáctku“ a Lukáš Havel s Romanem Červenkou „dvacítku“. Pavel Kolařík měl pokoj číslo čtyři sám pro sebe.

Hráči každý den absolvovali dvě tréninkové jednotky, jednu od 9 h dopoledne, druhou ve tři čtvrtě na čtyři odpoledne. Den vždy začínal v 8 h snídaní a končil v 19 h večeří. Po obědě měli hráči odpočinek – i ten už k regeneraci neodmyslitelně patří.


Tomáš Vlasák posiluje zádové svalstvo.


David Hruška (vlevo) a Josef Beránek se rozcvičují.


Tomáš Žižka při čtvrtečním odpoledním tréninku.


Asistenti Jiří Kalous (vlevo) a Ondřej Weissmann připravují plán na odpolední trénink.

„Pro nás je to ale stále ještě úvod letní přípravy, vždyť jsme de facto začali teprve minulý týden,“ odpovídá Jiří Kalous na otázku, jak hodnotí průběh letní přípravy. „Ten první týden byl takový lehčí, na zapracování, teď chceme na horách kluky rozdýchat, rozcvičit organismus a trošinku nabrat objem, pro to jsou ta kola ideální. Kluci jsou na čerstvém vzduchu, navíc je to pro nás známé prostředí, máme tady výborné podmínky a rádi se sem vždy vracíme.“ Dlužno podotknout, že hráči tady nejsou kvůli najetým kilometrům, ale kvůli posílení kondice. V přípravě nejsou kilometry důležité, spíše naopak. Přesto ale někomu kolo sedne víc. „Myslím si, že někdo už jezdí hodně dobře, a někomu jinému, kdo nejezdí tak často, to může dělat problémy,“ připouští Jiří Kalous, „ale vesměs dnes všechny týmy používají přípravu na kolech jako jednu z forem letní přípravy, takže si myslím, že se všichni hráči už technicky zlepšili. Najdou se sice někteří, kteří se ještě trápí, ale těch už je opravdu minimum.“

Ze Železné Rudy se tým vrací v sobotu 10. června, v neděli a v pondělí mají hráči volno. V Edenu se sejdou až v úterý 13. června, kdy bude opět pokračovat tradiční letní příprava: posilovna, atletický ovál, posilovna, atletický areál…, a tak pořád dokola. Tak tomu bude až do 7. července, kdy hráči na závěr přípravy absolvují Wingate testy. Pak hráče čeká třítýdenní dovolená a po ní již zamíří na led. Na ledě by se měli sejít ve středu 26. července.


Během začíná odpolední část tréninku.


Ondřej Weissmann (vlevo) sleduje trénink.


Hotel Čertův mlýn, tady hráči bydlí, trénují a relaxují.


Josef Beránek během krátké přestávky mezi cviky…


a stejně tak i David Hruška.

Kalous: Jízda na kole má pochopitelně pozitivní vliv na organismus

Na stole máte různé grafy, tréninková schémata, na počítači právě zpracováváte výsledky měření, znamená to, že klukům takzvaně připravujete trénink na míru?
Každý trénink je zaměřený na to, aby pozitivně působil na organismus hráče. S tímto cílem jdeme do letní přípravy.

Liší se nějak obecně příprava na kolech od té, zaměřené vyloženě na kondici?
Liší, jde samozřejmě o zatěžování určitých svalů, o tepovou frekvenci, o dýchání, na to všechno má profil zvolené tratě vliv. Navíc hráč není na atletickém ovále, nebo v posilovně, ale v přírodě. Když se podíváme na kondiční zatížení toho kterého hráče, a každého sledujeme podle tepové frekvence, tak právě to nám ukáže, jak jeho organismus pracuje. K tomu se ale můžeme dopracovat stejně tak na hřišti jako na kole.


Marek Tomica posiluje zádové svalstvo.


Brankář Petr Franěk s činkami.


Lukáš Hronek posiluje břišní svalstvo.

Letos jste to dotáhli až do finále. Je ještě na klucích znát, že teprve před necelými dvěma měsíci skončili?
To si nemyslím, kluci měli čas si odpočinout. I právě proto jsme úmyslně dovolenou natáhli, aby si po tak dlouhé sezoně odpočinuli. Myslím si, že měli dostatečně dlouhou dobu na zotavení. Ale zkrátila se nám pochopitelně doba přípravy.

Není riskantní, že hned druhý týden přípravy hráči absolvují tak náročný trénink, jakým jízda na kole v horských podmínkách bezesporu je?
Příprava na kolech není pro hráče zase tak náročná, aby mohlo dojít ke zranění. Samozřejmě, může dojít k pádu. Musím však zaklepat, nic takového se nám zatím nestalo, a doufám, že to vydrží.

Vladimír Růžička dopředu avizoval, že se do přípravy zapojí i někteří noví mladí hráči. Jsou v Železné Rudě s vámi?
Junioři tu s námi nejsou, mnozí z nich absolvovali soustředění spolu s týmem juniorů, také na kolech, a teď skládají zkoušky ve škole.

Odpolední idylka…




Už je to v pohodě, hlásí Vladimír Sobotka

V jednom kole, obrazně řečeno, je už také rekonvalescent Vladimír Sobotka, který play off pro zranění nedohrál. V Železné Rudě se už s týmem připravuje na novou sezonu. „Je to v pohodě,“ hlásil před čtvrtečním odpoledním tréninkem. „Už je to v pořádku. Každý den tady najezdíme nějakých osmdesát kilometrů.“ Vladimír Sobotka si na letní přípravu nestěžuje. „Myslím si, že nám tato forma přípravy hodně dá, určitě posílíme nohy. Ostatně i tréninky zaměřené na fyzickou kondici nám také zcela určitě mnoho dají.“


Vladimír Sobotka.

Foto: © Michael Mareš

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více