Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. července 2006

Slavia je pro mě srdeční záležitost, říká prezident klubu Miroslav Tvrdý

P r a h a - Účetní nesrovnalosti v jedné z divizí společnosti Skanska CZ spustily letos na jaře vír událostí, na jejichž konci byl na přelomu června a července prodej 98 % akcií klubu HC Slavia Praha deseti fyzickým osobám v čele s generálním manažerem Vladimírem Růžičkou a prezidentem klubu HC Slavia Praha Miroslavem Tvrdým. Byla to náhoda, důsledek odvolání Miroslava Tvrdého z pozice finančního ředitele společnosti Skanska CZ, nebo logický sled událostí, na nějž v podstatě „causa Tvrdý" neměla takřka žádný vliv? RNDr. Miroslav Tvrdý tvrdí, že „c" je správně. „Bez ohledu na ony účetní nesrovnalosti si myslím, že Skanska by stejně v nějaké dohledné době došla k rozhodnutí, že tato aktivita nepatří do byznysu stavební společnosti," říká v exkluzivním rozhovoru pro oficiální webové stránky HC Slavia Praha.

Jak se vlastně Slavia a Skanska daly dohromady?
To je historie stará minimálně třináct let. Skanska, respektive tehdejší IPS (Inženýrské a průmyslové stavby), vstoupily do hokejové Slavie v roce 1993. IPS sponzorovaly Slavii i předtím, ale až tehdy jsme si v IPS řekli, že zkoncentrujeme naše aktivity ve Slavii do jednoho jediného oddílu. A protože ve fotbale tehdy vůči IPS panovala jistá animozita, tak jsme se rozhodli pro hokej. Musím dnes, s odstupem těch třinácti let, konstatovat, že vstup IPS do Slavie byl správným krokem. Nicméně od roku 2000, kdy Skanska koupila IPS, nový švédský majitel ze společnosti Skanska dával najevo, že hokejový oddíl do takovéto obrovské nadnárodní firmy nepatří. Určitá důvěra v moji osobu ze strany švédského vedení se promítala i do jistého akceptování toho, že česká pobočka skupiny Skanska je majitelem 98 % akcií hokejového klubu. Když se ale letos na jaře ve Švédsku rozhodlo o tom, že mám z dnes již známých důvodů ve společnosti Skanska skončit, začal jsem vyvíjet aktivitu, abych celou tuto záležitost uzavřel ještě před tím, než ze společnosti Skanska odejdu (stalo se tak k 30. 6., poznámka autora), abych prostě neponechal tak úspěšný hokejový klub, jakým Slavia bezesporu je, jak se lidově říká, na holičkách. Hokejová Slavia je pro mě srdeční záležitost, je to mé jakési nevlastní dítě a nechtěl jsem ji nechat napospas nějakým budoucím jednáním, která bych nemohl osobně ovlivnit. Mým cílem v podstatě bylo celou záležitost vyřešit ještě v době, kdy jsem měl určitý vliv na dění ve společnosti, a to se nakonec podařilo. Je jisté, že Skanska by stejně v nějaké dohledné době došla k rozhodnutí, že tato aktivita nepatří do byznysu stavební společnosti.

Jediné, co se zatím veřejnost o prodeji dozvěděla, je to, že kromě Vladimíra Růžičky a vás se na koupi těch 98 % akcií podílelo ještě dalších osm nových majitelů, kteří jsou „z okruhu Slavie". Můžete prozradit, kteří to jsou?
Pokud jde o vlastníky jednotlivých podílů, tak to je věc, která stejně dříve či později bude známa, protože vlastníci obchodních podílů budou zapsáni do Obchodního rejstříku. Nevím ale do jaké míry jsou teď ta jména osmi osob pro čtenáře zajímavá, většinou jim stejně asi mnoho neřeknou. Mohu alespoň uvést, že až na dvě tři výjimky jsou to vlastně stejné osoby, které tvoří stávající dozorčí radu klubu. Čili to jsou skutečně lidé z okruhu Slavie, většinou tací, kteří se kolem hokeje ve Slavii pohybují už mnoho let.

Jste teď jedním z vlastníků klubu, ve kterém působíte už léta, žádná procházka růžovou zahradou vás as nečeká…
To určitě ne. V době, kdy byla Skanska majoritním akcionářem klubu, jsme měli podstatně širší ekonomické pole působnosti, než teď, kdy je tady deset vlastníků fyzických osob. Řekl bych, že v posledních dvou, možná třech letech měla Slavia když ne nejvyšší, tak alespoň jeden ze dvou nejvyšších rozpočtů v hokejové extralize. I když ono se to ale obtížně srovnává, protože každý hokejový klub do zveřejněného rozpočtu zahrnuje něco jiného. My tam například nemáme žádné hudební koncerty a podobné aktivity. Pro nás jsou to skutečně čisté výdaje na chod celého klubu včetně provozu dvou arén – Sazka Areny ve Vysočanech a té v Edenu -ve kterých hrajeme hokej. Samozřejmě, porovnáme-li to například s T-mobile Arénou a jejím letním provozem a s koncerty, tak pak ta čísla pochopitelně vycházejí úplně jinak. Řekl bych, že žádné srovnání, které kdy bylo ohledně rozpočtů extraligových klubů publikováno, nebylo nikdy postaveno na nějakém objektivním základě. A to, bohužel, ani ze strany APK (Asociace profesionálních klubů) není nějaký velký zájem „sladit noty" a celou věc zprůhlednit. Zatím spíše každý klub tak nějak mlží. Myslím si, že my jsme v posledních letech ale nikdy nemlžili, ostatně taková je i moje podnikatelská filozofie, my jsme zveřejňovali ta čísla tak, jak skutečně jsou. Ale je pravdou, že poslední tři roky jsme se pohybovali na jednom ze dvou nejvyšších rozpočtů v extralize. Naštěstí tomu odpovídaly výsledky.

Doposud jste tu vlastnickou úlohu společnosti Skanska reprezentoval v klubu vy, to se teď asi změní…
V zásadě jsme doteď veškerá klíčová rozhodnutí dělali s Vladimírem Růžičkou mezi čtyřma očima. Ano, ta situace se v tuto chvíli trošku mění: je tady deset lidí, kteří ve své podstatě mají stejná práva a stejné závazky vůči společnosti, a na nás je, abychom vytvořili takovou organizační strukturu, aby nikdo z těch deseti nových majitelů neměl pocit, že má na dění v klubu menší vliv.

Znamená odchod společnosti Skanska z klubu nižší sponzorský příspěvek z její strany?
Sponzorský příspěvek ze strany společnosti Skanska je za posledních pět let zhruba stejný. Co my teď cítíme jako určité riziko z hlediska budoucího provozu klubu, je jeho ekonomické zajištění. Určitá skupina sponzorů byla totiž vázána na moji osobu coby finančního ředitele společnosti Skanska CZ, respektive na osobu mého kolegy z dozorčí rady klubu Jiřího Poletína, který rovněž ze společnosti Skanska letos odešel. Zatímco můj odchod byl spíše žádostí ze strany švédského vlastníka, kolega Poletín odešel na vlastní žádost. Tím pádem teď ve vedení klubu HC Slavia Praha nezůstal žádný člen nejvyššího vedení Skanska. Jak kolega Jiří Poletín, tak i já jsme na svoji osobu vázali určitou skupinu sponzorů, kteří teď samozřejmě mohou, už s ohledem na náš odchod či změnu obchodních vztahů mezi nimi a společností Skanska, o svých reklamních penězích rozhodnout jinak. V tom právě vidíme riziko, které může do budoucna představovat určité ekonomické problémy.

Skanska ale údajně prodloužila svoji reklamní smlouvu ve Slavii až do roku 2011?
Ano, taková byla i moje představa, protože jedna věc je vlastnit podíl v hokejovém klubu, což je mimochodem obrovský závazek, to není nějaké úžasné štěstí, a druhá věc je ten klub udržet ekonomicky nad vodou. Samozřejmě, pro každého z nás, kdo se teď dostal do polohy vlastníka klubu, je klíčovým úkolem zajistit ekonomickou stabilitu klubu. Proto jsem chtěl, abychom se společností Skanska vyjednali nějaký dlouhodobější reklamní kontrakt. Myslím si, že ze strany Skanska bylo k tomu přistupováno velmi pozitivně. Vůbec za ta léta, co jsem ve společnosti Skanska pracoval, byla tato aktivita, a to jak ze strany zaměstnanců, tak i ze strany našich obchodních partnerů, vnímána pozitivně. Takže mohu s klidným svědomím potvrdit, že se nám podařilo prodloužit stávající podmínky sponzoringu ze strany Skanska na dalších pět let.

Vladimír Růžička nedávno připustil, že loňský rozpočet, oněch 146 milionů korun, by se letos už neměl opakovat, že se spíše vydáte cestou úspor. Odešli Radek Duda, Boris Žabka a koneckonců i Jan Novák. Souvisí to všechno s odchodem společnosti Skanska coby bývalého majoritního vlastníka klubu?
Určitě bych řekl, že tam nějaká souvislost bude. Proces mého odchodu ze společnosti Skanska probíhá už od března, vlastně už v době, kdy se hrálo finále play off, byly tyto věci známy…

Když se na to teď s odstupem času díváte, nebyl v tom záměr? Nebyla to jakási tajná zbraň Sparty?
Nevím, kudy to uniklo, ale udělalo mi to úžasnou reklamu… (směje se), ale samozřejmě už tehdy náš pohled na budoucí složení mužstva vycházel z této situace. Druhá věc je, že celková situace v hokejové extralize směřuje ke snižování rozpočtů klubů, což povede ve svém důsledku ke snížení kvality soutěže. Nepochybně i rozhodnutí o uzavření soutěže vlastně do budoucna představuje, řekl bych, jeden velký problém. Nám to pochopitelně nevyhovuje, protože hrajeme v nejmodernější aréně v Česku, a ta nás pochopitelně něco stojí. My potřebujeme atraktivní soupeře. Bohužel trend českého hokeje jde opačným směrem a i my na to musíme reagovat.

Jak bude tedy rozpočet na příští sezonu vypadat? Máte už alespoň nějakou rámcovou představu?
Já si myslím, že pokles rozpočtu na příští rok lze očekávat někde v rozmezí deseti až patnácti milionů korun. Samozřejmě jsme vázáni některými dlouhodobými kontrakty, v zásadě není možné ani v oblasti odměn za hráčské služby teď učinit nějaké zásadní změny, ale samozřejmě určitě budeme, jako lidé, kteří jsou společníky klubu, chtít zesílit tlak na některé zbytečné náklady, které zatím nebyly v klubu tak intenzivně sledovány.

Kdy si myslíte,že se příznivci hokeje Slavie dozvědí nějaké další informace o fungování klubu od nových vlastníků?
Předpokládám, že všechno směřujeme ke konci srpna, kdy by měla proběhnout valná hromada vlastníků, která by měla určit další kroky. Určitě budeme o nich informovat na předsezonní tiskové konferenci.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video