Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. července 2006

Růžička: Máme stále jen ty nejvyšší ambice

P r a h a - Dnes v 18 hodin večer vyjedou poprvé v nové sezoně na led zimního stadionu v Edenu hokejisté HC Slavia Praha. Trenéru Vladimíru Růžičkovi by se ve středu 26. července měli hlásit všichni hráči základního kádru. Na ledě vršovického klubu by se měla představit i nová tvář týmu - slovenský obránce Tomáš Špila. Naopak chybět budou Jan Novák (AK Bars Kazaň), Radek Duda (Malmö), Boris Žabka (Bílí Tygři Liberec) a Milan Kopecký (HC Litvínov). „Mužstvo je ale silné a já mu věřím,“ říká v rozhovoru pro oficiální webové stránky klubu generální manažer a trenér HC Slavia Praha Vladimír Růžička.

Chceme i letos hrát do čtvrtého místa a v play off se dostat až do finále

Tým Slavie v posledních týdnech postihly jen samé ztráty. Po odchodu obránce Jana Nováka do zahraničí Slavii neposílí ani obránce Jan Hejda, který po návratu z Ruska podepsal smlouvu s Edmontonem. V novinách se psalo, že jste s ním údajně počítali, takže jeho absence bude pro vás velkou ztrátou?
Někde jsem také četl, že jsme s Hejdou počítali, ale to není pravda. Já jsem s ním vůbec nepočítal. Byli jsme sice domluveni, alespoň taková byla dohoda jak s Honzou tak i s jeho agentem, že když se bude vracet z Ruska, že se vrátí do Slavie, ale nakonec odešel do NHL. Já už jsem ale tehdy byl na nějakých devadesát procent přesvědčen, že Honza do NHL odejde. Jen deset procent jsem dával tomu, že zůstane ve Slavii. Takže překvapení to pro mě nebylo. Honza byl jedním z mála hráčů, které jsme pustili pod smlouvou. Umožnili jsme mu hrát v zahraničí, byť se jeho pobyt trošku prodloužil. Na jednu stranu jsem samozřejmě měl zprávy o tom, že v Rusku končí a věděl jsem, že určitou šanci při jednáních v NHL má, na druhou musím říct, že Honza sem v létě ani nepřišel trénovat, prostě se tady neukázal. Myslím si, že má Slavii co vracet, že jí hodně dluží…

Dluží…?
Myslím tím pochopitelně rovinu morální. Samozřejmě, že mu NHL přeji a věřím, že až tam skončí, že se zase vrátí do Slavie.

Přitom Jan Hejda v nějakém rozhovoru uvedl, že zájem o něj byl v české extralize od více klubů. Slavia nebyla jediným klubem, který o něj jevil zájem.
Tomu se nebráním. Já jsem byl ale domluven jak s Honzou, tak i s jeho agentem, že se jinam než do Slavie vracet nebude.


"Chceme být opět mezi čtyřmi nejlepšími mužstvy a postoupit do finále," říká Vladimír Růžička.

O jednoho obránce teď ale přesto máte méně. Jan Novák byl určitě více než platným obráncem, zejména co do produktivity. Ten teď bude týmu rozhodně chybět. Neuvažujete, že ještě posílíte zadní řady?
Uvidíme. Zkoušíme slovenského obránce Tomáše Špilu, který hrál v Kanadě. Počkáme, jak bude vypadat na ledě. Máme ale plno dalších mladých hráčů. Přece jenom, poslední dva tři roky jsme mužstvo měli napěchované kvalitními hráči a stejně se ten úspěch v podobě titulu nedostavil. Tvrdím jednu věc: aby ve čtvrté lajně hráli hráči, kteří vydělávají více než sto tisíc korun, to je přece nesmysl! Ať tam hrají mladí hráči, u nichž je perspektiva, a to jak pro Slavii, tak i pro ně. Tady vždycky mladí dostávali šanci, pro příklad nemusíme chodit daleko: Vláďa Sobotka. Pro nás to byl v play off klíčový hráč! Ale bylo tomu tak i díky tomu, že si před dvěma roky tady zahrál s hráči z NHL a odehrál s nimi nějakých dvacet zápasů. Ti mladí prostě tu šanci musí dostat, musí ukázat, že na to mají. I když se chceme v tabulce i nadále pohybovat někde nahoře, tak těm mladým chceme dát možnost. Vždyť máme v „nároďáku“ takové hráče, jako jsou Vladimír Sobotka, Vladimír Růžička (ml.) či Jiří Jebavý, kteří byli už vloni na mistrovství světa osmnáctiletých a i letos budou zřejmě patřit k hráčům, na něž se budou trenéři reprezentačního výběru do osmnácti let spoléhat. Dobrý tým musí být poskládán ze starých i mladých hráčů, musí tam být pochopitelně i střední generace.

Soutěž je ale dlouhá a fyzicky náročná, takže čím širší kádr, tím lepší. Nebude vám v play off hráč typu Jan Novák chybět?
Samozřejmě, nahradit Honzu Nováka, který poslední tři čtyři roky, a to nejen tady ve Slavii, ale v celé extralize, patřil mezi dva tři nejlepší beky, nebude pochopitelně jednoduché. Ale odehrál tady devět let a pro Slavii udělal hodně. Honza dostal nabídku z Ruska a my jsme mu umožnili odejít. Každý hráč chce po devíti letech v jednom klubu zkusit něco jiného. Na druhou stranu pochopitelně víme, že pouštíme hráče, který byl jedním z nejlepších obránců extraligy v kanadském bodování, a navíc je to pravák, který nám tady bude scházet. Je klidně možné, že se po nějakém takovém hráči ještě podíváme, ale máme tady řadu vlastních mladých nadějných obránců. Například Vladimíra Rotha, to je ročník 1990. Myslím si, že do roka, do dvou, tady začnou hrát další mladí hráči, kteří se budou snažit probojovat do A mužstva.

Ještě drobnost, Jan Novák je v Kazani pouze na hostování?
Honza má ve Slavii tříletý kontrakt a smlouvu v Kazani má jen na jednu sezonu. Takže pro nás je to jakoby hostování - my mu podepíšeme transfer kartu, ale od další sezony je zase naším hráčem. Kdyby v Rusku zůstal, nebo kdyby šel někam jinam, tak musí napřed jednat s námi.

Když už jsme u těch odchodů, tak těch bylo před sezonou 2006/2007 víc. Z útoku odešli Radek Duda, i jeho body, byť jste s jeho výkonem během sezony nebyl zcela spokojen, mohou chybět…
Ale z útoku odešel jenom jeden hráč…

Jistě, já jsem měl na mysli ještě Milana Kopeckého, byť ten část poslední sezony odehrál v Českých Budějovicích.
Ten tady ale moc nehrál. Tři roky cestoval po různých týmech, hrál všude možně, jenom ne ve Slavii. Myslím si, že pro něj ta změna bude určitě dobrá. Takže z útoku odešel pouze Radek Duda, ostatně řekl jsem mu hned po sezoně, že s ním pro tu další nepočítám. Prostor dostanou mladší hráči, jakou jsou Michal Vondrka a Radek Dlouhý. Ti kluci už zkrátka musí začít hrát někde ve druhé, třetí, nebo i první lajně. Není přece možné nechat hrát kluky, kterým je už dnes dvacet pět, nebo dvacet čtyři let, stále ve čtvrté lajně. Letos začneme mužstvo malinko obměňovat. Nelze stále hrát jenom na staré hráče. Chci, aby tady hráli hráči starší, hráči střední generace, ale i hráči mladí.

Takže s nějakým výrazným posílením útoku, respektive obrany už nepočítáte?
Nic takového neplánujeme, to by se muselo stát něco nečekaného, například nějaké zranění. Tvrdím jedno: i přesto, že nám odejdou tihle dva hráči (Radek Duda a Jan Novák), tak pro mne jako trenéra a generálního manažera klubu to neznamená žádné nižší cíle. Chceme i letos hrát do čtvrtého místa a v play off se dostat až do finále. Mužstvo je silné a já mu věřím. Máme výborné brankáře, máme výbornou obranu, kde máme zapojené i mladé kluky, kteří se učí od těch starších, ať už je to Petr Kadlec, Tomáš Žižka, Pavel Kolařík, nebo už i Dominik Graňák, který odehrál vynikající zápasy, byť v tom prvním finálovém zápase smolně pokazil přihrávku, ale v té další sérii se Spartou hrál pak opravdu výborně. Myslím si, že jsou to zkušení obránci, vyhraní, takže vedle nich můžeme zkoušet i mladé hráče. Není možné se stále spoléhat jen na ty hráče, kteří tady hrají osm devět let.

V tom výčtu odchodů jsme zapomněli na obránce Borise Žabku…
Boris Žabka tady sice odehrál slušné sezony, ale chci, aby větší prostor dostali David Pojkar a Jiří Drtina. David Pojkar je, myslím si, velmi dobrý obránce, hrál v Litvínově a také hodně cestoval. Jako hráč už prostě potřebuje dostat větší prostor. Domnívám se, že Davidovi právě malinko uškodilo, že zatím ten prostor nedostal. Je to ale mladý kluk a chci, aby ve Slavii hrál. Boris Žabka odešel i proto, že chci, aby větší prostor dostal i mladý Jiří Drtina. Takže Borise Žabku nahradíme Davidem Pojkarem nebo Jirkou Drtinou, prostě ti mladí teď dostanou větší prostor, alespoň takový, jaký měl právě Boris Žabka.

Větší zastoupení mladších hráčů znamená úsporu v rozpočtu?
Samozřejmě, rozpočet teď musíme malinko snížit. A čím ho snížíme? Přece ne tím, že tady skončí uklízečky nebo jeden ledař, ale tím, že, bohužel, někteří hráči, kteří vydělávají větší peníze, musí odejít. O nic jiného nejde. To ale v žádném případě neznamená, že bychom měli nižší ambice. Jak už jsem řekl, chceme být opět mezi čtyřmi nejlepšími mužstvy a postoupit do finále.

Co od nadcházející sezony očekáváte?
Soutěž je uzavřená, nikdo z ní nesestoupí, takže si myslím, že nejenom u nás, ale i v jiných klubech budou teď více prostoru dostávat mladší hráči. Jsem jen zvědavý na to, jakou bude mít extraliga úroveň. Trochu z toho mám obavy, aby kvalita soutěže neutrpěla. Když ale před rokem odešli hráči do NHL, tak jsme měli podobné obavy a nakonec se hrál hokej na vynikající úrovni. Kdo chodil na hokej, především na play off, tak viděl zrovna tak pěkné zápasy, jako když tady hráli kluci z NHL. Navíc tady řada hráčů, kteří kdysi v NHL hráli, jako například Alby (Robert Reichel), Hnilda (Milan Hnilička), Pepa Beránek či Eda Turek (Roman Turek) zůstali a já věřím tomu, že z té naší české hokejové líhně vylétnou i další mladí hráči. Nemohu si pomoci, i když máme velké hráčské odchody, je kvalitních hráčů pořád dostatek, stále se rodí noví hráči.

Přesto nyní, zvláště poté, co byla soutěž uzavřena, panují obavy, zda tím neutrpí kvalita soutěže. Nebylo například rozšíření počtu týmů hrajících o play off na deset pojistkou proti nudné závěrečné částí základní části?
Asi ano. Samozřejmě, do desátého místa bude stále o co hrát, možná i ta mužstva na jedenáctém a dvanáctém místě, možná i na třináctém a čtrnáctém, budou mít šanci dotlačit se na desáté místo zaručující účast v předkole play off. Uvidíme, jak to dopadne, co ta sezona přinese. Jediné, z čeho mám strach, je, aby nepoklesla sportovní kvalita soutěže, aby naší nejvyšší soutěž za pět let nehrálo třeba nějakých osmnáct mužstev.

Hokejová Slavia změnila majitele, společnost Skanska prodala 98 % akcií deseti fyzickým osobám. Mezi nimi jste i vy. Jaké to je být spolumajitelem klubu, jaké máte teď pocity?
Stále stejné. Bylo by škoda, kdyby něco, co jsme budovali deset let, najednou mělo skončit. Než bychom to někomu přenechali a čekali, jak to dopadne, tak jsme se rozhodli, že bude lepší, když ten klub budeme vlastnit. Proto jsme ten krok udělali. Samozřejmě jsme měli strach z toho, že jednoho dne může Slavia skončit v cizích rukách. Ve Švédsku, kde sídlí majitel společnosti Skanska CZ, je jim rozhodně jedno, komu klub prodají. Teď je Slavia v rukách těch, kteří tady léta pracují.

Cítíte jako spolumajitel větší zodpovědnost?
Každý, kdo mě zná, tak ví, že jsem ji měl už předtím. Já tu zodpovědnost mám pořád, já jsem si vždycky dával velké cíle. Takže pro mě se nic nemění, pro mě je to pořád stejné. Chtěl bych hlavně vzkázat fanouškům Slavie, že uděláme všechno pro to, abychom zase byli na špici tabulky. Co se týče sportovní výkonnosti, máme stále ty nejvyšší ambice.

Zmínil jste fanoušky, asi jste byli mile překvapeni loňskými návštěvami, zejména na zápasy semifinále a pak finále…
To bylo úžasné! Samozřejmě, je to tak trochu dáno i atraktivností soupeře. Když budeme hrát semifinále nebo finále se Spartou nebo s Pardubicemi, tak ty návštěvy budou veliké. Upřímně řečeno, když budeme hrát semifinále nebo finále s Vítkovicemi, tak to rozhodně nebude takové jako se Spartou. To samé je i v základní části. Přijedou Pardubice a stadion je narvaný, přijede Sparta a ten stadion je zase plný, ale přijedou jiné týmy a ten stadion je poloprázdný. Jsou prostě mužstva, která táhnou, a mužstva, na která moc lidí nechodí. Jednou tam přijdou tři tisíce lidí, podruhé třináct tisíc.

Blíží se začátek nové sezony, chystáte pro vaše fanoušky nějaké změny?
Pro náš fanklub bude vše stoprocentně za stejných podmínek. Našeho fanklubu a fanoušků Slavie si nesmírně vážíme. Bylo až neskutečné, jak nás podpořili, zejména na Spartě při tom posledním zápase. To nás zavazuje k tomu, abychom znovu hráli v těch nejvyšších patrech tabulky. A od tohoto cíle neustoupíme!

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více