Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
31. října 2006

Liberec Slavii k ničemu nepustil

P r a h a - Mít tak ve Slavii střelce typu Lukáše Zíba, mohlo se včerejší dohrávané utkání 20. kola mezi Slavií a Libercem vyvíjet jinak. Liberecký obránce vystřílel hostům tři body a Slavia po pěti zápasech odešla s prázdnou. Jenže utkání se nehrají na kdyby, ale na góly a ty Slavia začala střílet až minutu a půl před koncem zápasu. Příliš pozdě na to, aby v utkání myslela na úspěch. Pondělní zápas v Sazka Areně sledovalo 4633 diváků, mezi nimi i bývalý trenér a hráč Pavel Richter. „Řekl bych, že to bylo obrovsky vyrovnané utkání,“ říkal po druhé třetině.

Máme za sebou čtyřicet minut hry a na straně domácích stále svítí na ukazateli skóre nula, proč?
Protože Liberec dobře brání. Řekl bych ale, že i Slavia měla dobré tři gólové šance, ale z nich neproměnila ani jednu. Vzpomeňme například tu největší v závěru první třetiny, kdy Michal Sup nedal prakticky do prázdné branky. I Liberec měl ale v první třetině dvě tři gólové šance, i on je neproměnil.

Začátkem druhé třetiny už ale bylo všechno jinak…, Stanislav Procházka nahrál Lukáši Zíbovi, který prostřelil bránícího hráče včetně brankáře Adama Svobody. Podle vás tedy měla Slavia v první třetině více ze hry?
Měla více ze hry a měla i více vyložených šancí, ale Liberec sehrál zápas opravdu výborně. Jinak první třetina byla výborná, na rozdíl od druhé třetiny, kdy…

…slávisté vyklidili pole?
Neřekl bych, Liberec ale výborně bránil a Slavia se k ničemu nedostala. Domácí měli ohromnou smůlu v tom, že jejich střely byly vždycky tečované někam mimo dosah brankáře Hniličky, takže ani útočníci, kteří byli před bránou, nemohli zasáhnout do hry. Liberec prostě Slavii ve druhé třetině k ničemu nepustil. Navíc sám měl velké šance, z nichž jednu využil.

Chvílemi to vypadalo, jako kdyby si Slavia nevěděla rady s úpornou defenzivní hrou soupeře…
Je to dáno tím, že Liberec výborně brání. Všechno to pramení z toho, že Slavia má špatnou rozehrávku a proto se domácí tak obtížně dostávají do přečíslení, jezdí stále do plných. Hráči Liberce se naopak vždy stačili včas vrátit a zformovat obranu. Liberec navíc dobře pokrýval celé střední pásmo.

Slávisty zatím jako kdyby neposlouchal puk…
To se občas hráčům stane. Když se jim nepodaří vstřelit gól, začnou být pochopitelně trošičku nervózní. Vždyť i například takový Tomáš Vlasák měl v první třetině minimálně dvě obrovské šance, kdy mohl skórovat, takže ta nervozita je pochopitelná. Domnívám se ale, že hlavní potíž Slavie je v rozehrávce.

Mluvíme spolu po druhé třetině, za stavu 0:1. Myslíte si, že má Slavia ještě šanci utkání zlomit?
Stále je to otevřené. Stav jedna nula v hokeji nic neznamená, zápas je to ale vyrovnaný. Slávisté by měli stále hrát ze zabezpečené obrany, nesmí se stát to, co třeba Dominiku Graňákovi, že mu puk přeskočí přes hokejku přímo před útočníka Václava Nováka, který se tak snadno dostal do gólové šance. De facto to byla jediná velká příležitost Liberce ve druhé třetině, kromě toho gólu.

(V této chvíli začala třetí třetina, a tak jsme se domluvili, že rozhovor dokončíme na konci zápasu, ale po třetím gólů Liberce se Pavel Richter zvedl a s poznámkou, že spěchá, zamířil k východu ze Sazka Areny. Zbyl tak čas pouze na krátké resumé.)

Asi je rozhodnuto, nemyslíte…?
Rozhodující moment celého utkání byl podle mne ten, kdy Josef Beránek nedal do prázdné branky na jedna jedna a Liberec naopak odskočil na dva nula. Tím pádem se zápas úplně zlomil a další gól na tři nula je už jen jakousi dohrávkou utkání….

Co říkáte tomu, že slávisté se dnes v útoku vyloženě trápí…?
I takové zápasy se hrají, někdy se prostě stane, že tam nic nespadne. Mají obrovskou smůlu, všechno se odráží na hokejky libereckých hráčů, kteří v zápase přece jen měli trochu více štěstí. Ale, dlužno říci, liberečtí hráči dnes výborně bruslili a právě v tom byla Slavia od druhé třetiny za nimi pozadu. Liberec tady zaslouženě vyhrál.

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více