Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
20. listopadu 2001

Bitva juniorů vyzněla lépe pro Plzeň

Hezkou podívanou nabídl pondělní zápas juniorské extraligy mezi Slavií Praha a Keramikou Plzeň. Mladí Slávisté však nakonec na svého západočeského soupeře nestačily.

V extraligové tabulce juniorů byl rozdíl před 33. kolem mezi devátým týmem a druhým týmem 5 bodů. Plzeň byla tím druhým týmem a Slavie jen o skóre přeskočila Karlovy Vary a držela osmou pozici. V tak vyrovnané soutěži je každý zápas tím rozhodujícím a plně koncentrovaný celek má větší šanci na úspěch. Pondělní 33. kolo nemělo pro Slavii šťastný záčátek, když jí chybělo hned pět hráčů. Jakub Makalouš, nejlepší v kandaském bodování Slavie je zraněn, nejlepší střelec Slavie Martin Juza tak i Martin Čížek, Václav Pištěk a Martin Malát zalehli s horečkou. Slavie narychlo povolala své hráče z 1.ČP ligy. Z Ústí nad Labem přijeli obránce Aleš Palvas a útočník Petr Jaroš a z Berouna přijel Milan Kopecký.

Od úvodního hvizdu bylo jasné, že dnešní utkání nebude pro diváka příliš pohledné a spíše to bude velká bitva. Ale překvapení přišlo hned za 46 vteřin hry. Miloslav Topol nahrál Václavu Fialovi na modrou čáru a ten přesně vypálil do horního rohu Musilovy branky. Musil ani nezareagoval a Plzeň se radovala z rychlého vedení 1:0. Z Plzně spadla zodpovědnost prvního gólu a byla to Slavie, která musela více kombinovat a přemýšlet, jak Plzeň přehrát. Oba týmy hrály agresivní hokej, na pohled to byla velká dřina. Množství osobních soubojů ubíralo více sil slávistům, kteří se špatně prosazovali přes solidní obranu Plzně. Gólem neskončil jak Pavlasův pokus od modré, tak Malátova akce po křidle, kdy se ani Švagrovský k odraženému puku nedostal. Plzeň nadále nepříjemně forčekovala, ale nepouští se bezhlavě do nějakého velkého útočení. Největší šance si vypracovala první formace Slavie hrající ve složení Pavliš-Borovanský-Kopecký. Borovanský zpoza brány našel najetého Kopeckého, ale ten neměl dostatek času k přesnému zakončení. Při dalším střídání pálil Drtina od modré. Také Kopeckého střela bekhendem šla vysoko nad Šulanovu branku. Nedlouho na to ujel Topol, ale svoji velkou šanci v gól neproměnil. Musil se vytáhl i při další akci, kdy Švík neprotlačil puk za jeho záda.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu. Agresivní hra svědčila fyzicky dobře vybaveným hráčům. Čachotský s Mickou se snažili na Šulana chytře vyzrát, ale ten se nenechal překonat. Slavie měla problémy s rozehrávkou a velké nepřesnosti nahrávali soupeři. V čase 27:29 ujel slávistické obraně Heřman, ale mířil pouze do Musila. Slávistická obrana selhala hned na dvakrát protože odražený puk si dojel Bílek a přesně umístil. Stav 0:2 nevydržel dlouho. Nejdříve byl vyloučen Novák, ale ke konci jeho trestu se síly na ledě vyrovnaly, protože byl za hákování potrestán Švík. Slavie svou přesilovou hru vůbec nezvládla. Hbitý Koreis vypíchl puk obráncům a sám uháněl na Musila. Jeho přesná střela pod vyrážečku znamenal, že v čase 30:50 vedla Plzeň 3:0. Od této chvíle se Slavie začala trápit. Šance tu byly, ale nikdo je nebyl schopen proměnit. Také svou nedisciplinovaností se Slavie sama oslabovala. V 37.minutě byl vyloučen Švagrovský a Plzeň znovu hrozila svými šancemi. Nejdříve od modré napřáhl kapitán Fiala a následně zpoza hráče střílel Špindler. Plzeň byla psychicky nahoře, díky vysokému vedení a do kabin odcházela s náskokem tří gólů.

Od počátku třetí třetiny bylo jasné, že v nástupem do ní má Slavie poslední možnost, jak zápas zlomit. Začala lépe bruslit a hrát agresivněji než soupeř. Dlouhý prolomil i střeleckou smůlu Slavie, a po střele obránce Svobody se, mezi betony brankáře Šulana, k němu dostal puk a nebylo co řešit. 41:34 znamenalo první branku Slavie a stav 1:3. Slavie se zvedla a střílela z každé situace. Po buly se dostal puk k Pavlasovi, který nepřekonal skoro ležícího Šulana. Netrvalo dlouho a Slavie se radovala podruhé. V 54.minutě po pasu Nováka ujel po křidle Micka, natlačil se před bránu a z těžké pozice stihl puk poslat do brány. Slavie byla zpět v zápase a nejistota se převalila na stranu Plzně. Slavie lépe bruslila a zamkla svého soupeře v jeho třetině ,ale asi největší šance Kopeckého skončila pouze na výborném Šulanovi, který svůj tým opravdu podržel. Hrálo se velmi tvrdě a rozhodčí jako by se ve třetí třetině rozhodl přestat pískat, všechny střety pouštěl a to vneslo i trochu hrubosti mezi hráče na obou stranách. Na druhé straně po chybě Drtiny, měl na dvakrát šanci rozhodnout Topol, ale Musil se vyznamenal. Vzápětí lehce obešel Micka plzeňského obránce a měl i dost času na to dobře si střelu připravit. Šulan se nenechal překvapit a znovu svůj tým podržel. Micka se dostal k další střele hned po vhazování, ale mířila pouze na Šulanovu vyrážečku. Plzeň nepřesně střidala a šest hráčů na ledové ploše už donutilo rozhodčího k vylučování. To byla asi poslední šance, která Slavii mohla zachránit aspoň bod. Formace Micka-Novák-Dlouhý dobře motala plzeňským hráčům hlavy, ale všechny pokusy končili na Šulanovi. Při závěrečném náporu vypálil od modré Drtina, ale jeho tvrdá střela skončila jen na boční kostrukci. Slavie se ještě pokusila vrhnout všechny síly do útoku, ale Kracík vybojoval buk a z prostoru za bránou nahrál najetému Topolovi a ten uzavřel stav zápasu na konečných 4:2 pro Plzeň.

V pondělním zápase se znovu projevila velká slabina Slavie a to je zakončování. To potvrdil i nový trenér juniorů Jiří Doležal: „V dnešním duelu jsme si zasloužili aspoň bod. Zklamala nás především koncovka. Chtěl bych ale pochválit všechny hráče za předvedený výkon. Jsem rád, že nesložili zbraně za nepříznivého stavu a nadále si vytvářeli šance. Na závěr jsme ještě chtěli zkusit power-play, ale bohužel jsme se k tomu nedostali.“

Autor Ivana Paulová
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více