Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
16. listopadu 2006

Chemici míří na Prahu

O státním svátku pokračuje extraliga dalším kolem, v němž přivítá Slavia na domácí půdě čtvrtý tým tabulky HC Chemopetrol Litvínov. U obou týmů se dá hovořit, že jsou překvapením soutěže. Zatímco s Litvínovem se nepočítalo v horních patrech tabulky, ale spíš v boji o místa na hranici postupu do play-off, se Slavií je to přesně naopak. Ve chvíli, kdy všichni věří v posun tabulkou vzhůru, přijde ztracený vyhraný zápas, který sešívané přibrzdí a srazí dolů. Z Litvínova se Slavii podařilo přivézt alespoň bod. Uvidíme, jak se povede v domácím prostředí.

Náš soupeř
Klub založen: 1945 jako hockeyový odbor SK Stalinovy závody Horní Litvínov
Trenéři: Václav Sýkora, Petr Fiala
Největší úspěchy: 2.místo 1978, 1984, 1991, 1996
Posledních pět let: 7. - 13. místo
Internet: www.hokej-litvinov.cz
Hvězdy týmu: Robert Reichel, Jiří Šlégr, Jan Benda

Za Litvínov hovoří zkušenosti

Při pohledu na soupisku Chemopetrolu si někteří lidé mohou slušně zavzpomínat na slavné časy českého hokeje. To mluvím především o olympijských vítězích z Nagana Robertu Reichlovi a Jiřím Šlégrovi. Především úctyhodná bodová sbírka hrajícího manažera Reichela budí pozornost. Tento pětatřicetiletý matador se vyjímá na šestém místě kanadského bodování extraligy. Dalším důkazem výkonnosti těchto dvou borců může být i přes pokročilý věk zájem z ruské Superligy o druhého jmenovaného. V útoku pak najdeme ještě velezkušeného Ivo Proroka, který v loňském play-off pomáhal Slavii k zisku stříbrných medailí.

Úzká provázanost těchto klubů je patrná na první pohled. Vždyť slávistický boss Vladimír Růžička začal s velkým hokejem právě na severu Čech a z kádru Chemiků působila ve Slavii hned čtveřice hokejistů. Kromě již zmiňovaného Proroka to byli Jan Benda, Daniel Branda a ještě loni to byl Milan Kopecký. Během sezóny ještě v týmu působil exslávista Altrichter, kterého však do branky po zranění už nepustil Jaroslav Hübl a zkušený gólman odešel do Mladé Boleslavi. Dobře se Severočeši posílili na obraném postu, kam přišel Angel Nikolov, jenž se za důvěru oplácí dobrou defenzivní hrou a ještě je schopen přidat nějaké góly.

Slavia doma stále nejhorší

V hodnocení domácích zápasů Slavia opravdu nemá lichotivou bilanci. V Sazka aréně zatím získala pouhých 15 bodů a dostala nejvíce branek ze všech mužstev, i když je pravdou, že jich rovněž hodně dala. Stále se však nemůže dostat do té pohody z minulé sezóny. Zato Litvínov získal venku již 14 bodů a dokázal naplno bodovat ve Zlíně a přivezl 2 body i ze Sparty, kde měl ale zaděláno na plný bodový zisk, o nějž přišel až v závěru utkání. Oba celky v této chvíli dělí v tabulce 9 bodů, což svědčí o velké vyrovnanosti soutěže, takže během několika kol může být vše úplně jinak.

Uškodila Slavii reprezentační přestávka?

Blíž k řešení této otázky budeme právě po tomto zápase. Je faktem, že před pauzou se Slavia dostala do dobré formy a začala opět celkem pravidelně bodovat. Ve Znojmě to vypadalo, že bude v tomto trendu pokračovat, ovšem růžové brýle fanouškům opět sundala druhá polovina utkání, kdy sešívaní přišli o dvoubrankový náskok. Mrzí to o to víc, že Moravané rovněž nejsou v herní pohodě a dlouho se jim nedařilo. Trenér Růžička sáhl ke ztenčení kádru a po Turoňovi a Vondrkovi opustil tým další hráč Tomáš Špila, který ve Slavii nezačal špatně, ale postupně se na led moc nedostával, a tak byl půjčen na hostování do Dánska. Dobrou produktivitu si drží v posledních zápasech Vlasák s Bednářem, tak věřme, že své pověsti ostrostřelců dostojí i v tomto duelu.



Historická bilance v extralize
SLAVIA - LITVÍNOV
Celkem:
49   26 - 6 - 17   151:139
Venku:
25   10 - 2 - 12
Doma:
24   15 - 4 - 5  
Postavení v tabulce
4.  Litvínov   22    10 - 3 - 1 - 8  70:60   37
12. Slavia     22     7 - 2 - 3 - 10 68:76   28 
Co mají oba týmy společného
Z kádru Litvínova prošli ve své kariéře Slavií Jan Benda, Daniel Branda, Milan Kopecký a na hostování do konce minulé sezóny byl ve Slavii Ivo Prorok. Ze současných slávistů oblékali v minulosti žlutočerný dres Petr Franěk, Lukáš Hronek, Lukáš Havel, Josef Beránek, David Hruška a Tomáš Vlasák Trenéři Slavie Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann jsou litvínovskými odchovanci.
Poslední zápasy
Slavia - Sparta 5:4
Slavia - Č. Budějovice 7:3
Třinec - Slavia 1:2 sn.
Slavia - Liberec 1:3
Znojmo - Slavia 4:2
Litvínov - K. Vary 4:3
Plzeň - Litvínov 3:4 sn.
Litvínov - Č. Budějovice 2:3
Třinec - Litvínov 5:2
Litvínov - Vsetín 6:2
Sestavy v minulém kole
A. Svoboda - Kadlec, Graňák, Hlavačka, Kolařík, Jass, Žižka - D. Hruška, Beránek, Tomica - Čermák, Rataj, Sup - Bednář, Vlasák, Sobotka - Dlouhý, Červenka, Doležal J. Hübl - Hranáč, Šlégr, Punčochář, Nikolov, Gýna, Skuhrovec, L. Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda (21. Černý), Jenáček - Trávníček, Kopecký, Bednařík - Jánský, Sklenička, Lukeš
Nejproduktivnější hráči
1. Vlasák 18 (10+8)
2. Bednář 17 (8+9)
3. Hruška 15 (11+4)
4. Beránek 14 (8+6)
5. Sobotka 11 (6+5)
1. Reichel 20 (9+11)
2. Benda 15 (6+9)
3. Branda 13 (10+3)
4. Kubinčák 13 (8+5)
5. Prorok 10 (3+7)
Brankáři
Franěk 13 – 3.56 – 88.60
Svoboda 7 – 1.68 – 94.76
Hronek 7 – 3.85 – 87.65
Taskinen 2 – 3.00 – 90.00
Hübl 19 – 2.73 – 92.80
Autor Michal Prager
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více