Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. ledna 2007

Sobotka je vděčný trenéru Růžičkovi, medailový sen si ale nesplnil

L e k s a n d - Nejlepší hráčem českého národního týmu na mistrovství světa juniorů do 20 let, které se na přelomu roku konalo ve švédských městech Mora a Leksand, byl Vladimír Sobotka. "Bojoval za všech situací, nikdy nic nevzdával. Byl to jasně nejlepší hráč našeho týmu," říkal o něm trenér mužstva Vladimír Bednář po skončení turnaje. Podobně ho za nejlepšího hráče šampionátu dvacetiletých označil před rokem trenér Radim Rulík. Kaňkou však určitě zůstanou celková umístění českého výběru. Šesté a páté místo si Vladimír Sobotka za rámeček nedá. V Leksandu po skončení zápasu o páté místo Vladimír Sobotka hodnotil celý turnaj.

Na mistrovství světa juniorů do 20 let skončila Česká republika na pátém místě. Co rozhodlo o tom, že Češi nepostoupili do bojů o medaile?
Proti Finům v boji o páté místo jsme podali nejlepší výkon na turnaji a kdybychom takhle hráli čtvrtfinále, tak by to určitě nedopadlo 1:5. Mistrovství světa je vždycky o čtvrtfinále. To je první bod, který je potřeba bezpodmínečně zvládnout, a to se nám nepodařilo. Kdybychom ho hráli tak, jako jsme hráli proti Finsku, tak jsem přesvědčený, že bychom to uhráli.

Velmi důležitý je vždycky vstup do turnaje. Trenér Bednář označil za klíčový zápas porážku v prvním utkání s Rusy. V tom zápase jste mohli získat sebevědomí pro další zápasy...
S Rusy jsme prohráli 2:3, byl to těsný výsledek a Rusové měli v koncovce štěstí. Prohráli jsme, ale neřekl bych ale, že nám to srazilo sebevědomí. Pak jsme tak nějak procházeli turnajem. Proti Bělorusům jsme byli trochu dole, ale pak nás to zase trochu nakoplo proti Švýcarům a škoda, že jsme to čtvrtfinále neuhráli.

Češi skončili na turnaji pátí. Myslíte, že letošní výběr byl slabší než ty, které na přelomu století získali pod vedením Jaroslava Holíka dvě zlaté mediale?
Myslím, že tenhle tým není slabý, byla tu spousta lidí z Kanady a myslím, že tým byl vybraný dobře. Neměli jsme ale sebevědomí v zápasech, jaké bychom potřebovali.

Na turnaji skončila Česká republika v poli poražených, vám osobně se dařilo. Jaké pocity po šampionátu ve vás převládají? Jste spokojený?
Nejsem spokojený s výsledkem, který jsme tady předvedli. Nejsem spokojený s tím, že jsme tady nevybojovali mediali. Medaile byla můj hlavní cíl, kvůli tomu jsem sem jel bojovat. Svoji formu hodnotit nebudu, to je věc trenérů.

Co chybělo českému týmu k úspěchu?
Já si myslím, že určitě bojovnost. A větší sebevědomí v zápasech. A taky koncentrace na zápas. Nám říkali trenéři, že můžeme prohrát, ale musíme prohrát se ctí. Bojovat na ledě. Na ledě se nemusí dařit, ale musí se bojovat a to tomuhle týmu chybělo.

Stejně jako loňském mistrovství světa dvacítek vás trenér označil jako nejlepšího hráče na turnaji. Je to pro vás velké vyznamenání?
Tak určitě je to krásné. Nevím, já jim můžu jim jenom poděkovat, že mě označili. Snažím se bojovat každý zápas, odehrát ho na plno a to si myslím, že je hlavní důvod, proč mě označili.

Jak se vám hrálo se svými spoluhráči z útoku? Většinu turnaje jste nastupoval s Tomášem Svobodou a Michaelem Frolíkem...
Trenér za námi vždycky přišel a zeptal se, jak by nám to vyhovovalo. Tohle si myslím, že nám hodně pomáhá, že za námi přijde trenér a zeptá se, s kým chceme hrát. My řekneme svůj názor a on to buď změní nebo ne. Myslím, že s Michaelem Frolíkem i s Tomášem Svobodou si hodně rozumím, takže v tom nebyl žádný problém.

Trenér vás považuje za nejlepšího Čecha na turnaji. Přesto, mohl jste udělat něco víc? Byl na turnaji nějaký moment, kdy jste mohl přispět k lepšímu výsledku a nepovedlo se to?
Když si na to zpětně vzpomenu, tak jsem měl dvě gólové šance proti Bělorusům, dvě šance proti Švýcarům, ale ty zápasy jsme dohráli a vyhráli jsme. Jinak mě momentálně nic nenapadá.

Jaká jste byli parta? Drželi jste při sobě?
Určitě. Parta byla výborná. jel sem prakticky stejný tým, jaký byl před dvěma lety v Plzni. Všichni jsme se tady znali a parta jsme byli výborná. Už se ale musíme rozloučit, moc už vídat nebudeme, tohle byla naše poslední akce.

Mistrovství bylo také konfrontací mezi hráči, kteří působí v Čechách a těmi, kteří hrají v zámoří. Jak z hlediska této konfrontace podle vás mistrovství dopadlo? Zkuste se na problém podívat z komplexního hlediska...
Určitě si myslím, že je dobrá věc, když mladí hráči dostávají šanci hrát mezi dospělými. V Rusku je to tak, že musí hrát dva mladí hráči do 20 let v áčku. Myslím si, že je to výborné, protože hrají chlapský hokej a to jim na mistrovství světa hodně pomůže.

Vy dostáváte ve Slavii na ledě hodně prostoru. Myslíte, že na vašem úspěchu má nějaký podíl také Vladimír Růžička?
To určitě. Jsem jemu, Slavii a všem trenérům moc vděčný za to, že můžu za Slavii hrát. Dostávám na ledě tolik šancí a prostoru a to je vůbec to nejlepší pro devatenáctiletého kluka, co může být.

Co budete dělat dál? Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Teď je pro mě hlavní Slavie. Jít co nejdál v play-off a pak se budu připravovat na kemp do Bostonu, kam chci jet před nadcházející sezónou. Pak se uvidí dál, co bude.

Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více