Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
7. února 2007

Cíle pro sezonu zůstávají stejné jako na začátku

Po dlouhé době zažívá na střídačce hokejistů Slavie něco jiného. Tým, jenž je zvyklý hrát už v základní části o nejvyšší příčky, si v průběhu letošní sezony prošel hlubokou krizí. Několik kol mu dokonce patřilo poslední místo v tabulce. „Všichni si musíme uvědomit, že není možné hrát neustále na špici. Na každého jednou přijde krize. Nás to bohužel potkalo letos,“ říká trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička v exkluzivním rozhovoru pro oficiální klubové stránky.

Slavia po dlouhé době nehraje v základní části o jednu z nejlepších výchozích pozic před vstupem do play-off, spíše se pere o samotný postup do něj. Čím si vysvětlujete, že letos to mužstvu tolik nešlape?
Ta sezona se skutečně nevyvíjí tak, jak bych si já nebo slávistický fanoušek představoval. Ale na druhou stranu si musíme všichni uvědomit, že v poslední době se Slavia téměř vždy pohybovala do čtvrtého místa a je jasné, že každý tým občas potká útlum. Na nás ta deka bohužel spadla letos, ale důležité je, že se z toho pomalinku dostáváme. Mužstvo začíná šlapat, i když ještě máme určité výkyvy. Myslím ale, že play-off zvládneme a budeme v něm hodně zlobit!

Je pro vás hodně důležité udržet se v první šestce?
Víte, když tu šestku uděláte, výhodu vidím jen v tom, že si dopřejete o týden delší pauzu. Ale na druhou stranu, podívejte se na tabulku. Kdo tam pak na vás čeká? Liberec, Pardubice, Budějovice, Sparta. Vyberte si z nich! Tady nejde nějak rozlišovat, chceme hrát co nejlépe a pak uvidíme, kdo na nás vyjde. Nejprve ale musíme uhrát zbývající čtyři zápasy, protože je to hodně vyrovnané a nemůžeme si dovolit zaváhat.

Být mezi šesti nejlepšími po základní části znamená, jak jste již řekl, o týden delší pauzu. Minusem však může být určitá nerozehranost. Porovnáte-li tyto dva faktory, který z nich vám vychází jako o něco zásadnější?
Tohle je těžké určit, může to být dost vachrlaté. Ale ta výhoda týdenní pauzy je asi podstatnější. Týmy na sedmém až desátém místě bude stát předkolo síly, někteří hráči se klidně můžou zranit.

Děláte si propočty, kolik bodů by mohlo na 6.místo stačit?
Vůbec! Žádné propočty si nedělám. Akorát se kouknu, kdo s kým zrovna hraje. Víc ne. Mě teď zajímá, abychom udělali nějakých sedm osm bodů – to je pro mě strašně důležité!

Slevil jste v průběhu soutěže ze svých předsezonních cílů? To znamená minimálně postoupit do finále.
Cíle jsou pořád stejné! Sice se nám nedaří podle představ, ale podívejte se třeba na loňskou sezonu, kterou vyhrála Sparta, ačkoliv se do čtvrtfinále dostala posledním utkáním, ve kterém nás porazila. Cíle tedy rozhodně neměníme, ale znovu musím zopakovat, že nemůžete hrát šest sezon po sobě do druhého třetího místa. Taky se může stát, že jedna sezona holt prostě nevyjde. Slavia tím prochází letos, ale to neznamená, že nemůžeme uspět v play-off.

Zhruba před měsícem jste říkal, že nejste spokojen s hrou obrany. V posledních zápasech už mužstvo, až na zápas v Liberci, inkasuje mnohem méně branek. Jste už tedy veselejší?
Tím, že se vrátil do hry Tomáš Žižka, se obrana zase o něco víc posílila. Myslím, že i výsledky tomu odpovídají. V Liberci jsme sice dostali dost gólů, ale tam to bylo tím, že jsme častokrát inkasovali v oslabení. Někdy se stane, že to na vás padne. Dvě utkání před tím Libercem jsme v početní nevýhodě nedostali ani gól, teď to bohužel nevyšlo.

Máme natolik zkušené hráče, abychom play-off zvládli

Co je třeba, podle vás, ještě před startem vyřazovacích bojů na hře Slavie vylepšit?
Pořád je co zlepšovat, ale myslím si, že máme natolik zkušené hráče, abychom to zvládli. Právě zkušenost v této části sezony dost rozhoduje. Zatím je však zbytečné předbíhat, ještě nás čekají ty čtyři zápasy. Potom teprve uvidíme, jak to všechno bude vypadat.

V listopadu, když přicházel Adam Svoboda, jste tvrdil, že je ještě zbytečné jeho přínos hodnotit. Jak byste s odstupem tří měsíců jeho působení ve Slavii shrnul?
Adam byl pro nás obrovským přínosem. Co přišel, vyhrálo se několik zápasů, chytal velice dobře a tým uklidnil. Je jen škoda, že si v nedávné době prošel zápalem plic. To však nic nemění na tom, že Adam je pro Slavii gólmanem číslo jedna, i když teď Lukáš Hronek chytá poměrně dobře.

Znamená to tedy, že již v příštím zápase proti Litvínovu se v brance objeví Svoboda?
Jak to bude dál, vám teď nepovím, ale počítáme s ním jako s jedničkou; hlavně pro play-off.

S přestupy jen na play-off zásadně nesouhlasím

Ve čtvrté řadě se již dlouho objevují havlíčkobrodští Malát s Kubešem. Nenapadla vás myšlenka dát místo nich prostor hráčům ze slávistické juniorky, pro které by to jistě byla cenná zkušenost do dalších sezon?
Tohle není jednoduché. Jistě víte, že v juniorských soutěžích hrajeme s mladými hráči. Například junioři mají mužstvo strašně mladé, i přesto jsou však první. V kádru nefiguruje téměř žádný ročník 1987, hrají osmdesát osmičky a devítky. Co se tedy týče A mužstva, tuto sezonu už takhle dohrajeme, ale příští rok zapojíme dva, nebo tři juniory do čtvrté lajny. To vím stoprocentně! Jsme na tom v klubu již domluvení a chceme tak těmto klukům dát prostor. Týká se to jak Jakuba Sklenáře, tak Vládi Růžičky, který je ještě o rok mladší.

Posledním lednovým dnem skončil přestupní termín. Slavia po nikom nesáhla, znamená to tedy, že jste se současným kádrem spokojen?
Nějaké změny jsme udělali již v průběhu sezony, v poslední době se mužstvo stabilizovalo. Uvědomte si také, že navíc není tak lehké někoho sehnat. Je ale, podle mě, dobře, že téměř všechna mužstva ještě hrají o play-off. Líbilo se mi tedy alespoň to, že nikdo neposiluje jiný tým v rámci extraligy. Tak by to mělo být! Pořád se totiž ještě o něco hraje, ačkoliv je pravda, že dvě mužstva už jsou out – Vsetín stoprocentně a Plzeň nejspíš taky. Jsem rád, že Plzeň nikoho pro extraligu neuvolnila a neovlivnila tak soutěž. To je dobrý krok.

V minulé sezoně však tomu bylo přesně naopak. Nezavedl byste nějaké pravidlo, které by tyto nárazové přesuny jen na play-off značně omezovalo?
Něco takového by v budoucnu určitě mělo být. Třeba že by dotyčný hráč musel za svůj nový klub odehrát deset zápasů ještě v základní části. Není možné si ho přeci vzít na čtyři utkání a pak s ním hrát vyřazovací část. Určitě si myslím, že něco takového by bylo jen ku prospěchu věci. Já s tím současným systémem totiž moc nesouhlasím. Pokud klub někoho udělá, bylo by dobré, aby i v následujícím ročníku začal za ten klub třeba dva měsíce hrát a pak se teprve vrátil zpátky.

Vulgarity směrem k Šindlerovi? Udělal jsem chybu, omlouvám se

Po zápase na Spartě jste od klubu dostal padesátitisícovou pokutu za vulgarity směrem k rozhodčímu Šindlerovi. Není zvláštní, že v zápise o utkání není o tomto incidentu jediné slovo, a pokutu jste tak dostal až díky novinářům, kteří na to upozornili? Nemyslíte, že kdyby se jednalo o jiného trenéra, mávnutím ruky by se to celé přešlo?
To je možné, ale na druhou stranu musím říct, že to, co se stalo mně, se zkrátka stávat nemůže. Vím, že jsem udělal chybu. Beru to a příště si budu muset dát pozor. Já jsem ale impulsivní člověk, který ty zápasy hrozně prožívá. Musím se umět ovládnout a dát si pro další utkání bacha.

Myslíte, že to skutečně půjde? Popravdě řečeno si to příliš nedovedu představit!
Určitě to jde. Hlavně už nebudu koukat do kamery, spíš se k ní otočím zády. Pokud ale k tomu televize takhle přistupuje, nemůže pak čekat, že jí budu hrát nějaké rozhovory! Nevím, proč lezou na střídačku skoro pořád jenom mně, proč nesledují i ostatní trenéry. Ale tím se nechci vymlouvat. Udělal jsem chybu, klub mě potrestal a pro příště si dám pozor.


Nenaštvalo vás, že rozhodčí Šindler vám onu situaci, kdy jeden ze sparťanských hráčů sekl Hronkovi hokejkou do lapačky, nepřijel ke střídačce vysvětlit, ač jste ho o to poměrně dlouho žádal?
Musím říct, že mezinárodní rozhodčí při jakémkoliv problému za trenérem přijede a vysvětlí mu to. Já netvrdím, že si ho budu volat po každém odpískání, o tom ten hokej vůbec není. Ale tuhle situaci jsem vysvětlit chtěl, rozhodčí asi nechtěl zdržovat zápas. Ale souhlasím s tím, co říká Šindler. Jak ho můžou potrestat, že nedal do zápisu to moje křičení?! Vždyť v té hale bylo třináct tisíc lidí, kteří hlasitě fandili. Tak jak to asi měl slyšet?

Simulování ze srdce nesnáším

Od úvodu sezony se má důsledněji trestat nečistá hra a vůbec všechny fauly. Nemyslíte si, že toho některé týmy naopak zneužívají?
Přesně tak, máte pravdu. Vadí mi, že hodně hráčů toho tím svým skákáním a filmováním zneužívá. To je krok zpátky českého hokeje! Mě osobně to hrozně mrzí, protože hokej je zkrátka pro tvrdý chlapy a ne žádný bábovky! Velký rozdíl je dneska mezi fotbalem a hokejem. Proto se mi líbí fotbal v Anglii, kde hráči opravdu jezděj po zadku a i lidi hráče, který filmuje, vypískají! Přesně tohle by potřeboval i hokej! Nejsmutnější ale na tom je, že toho nejvíc využívají hráči v domácím prostředí. Do toho začnou křičet diváci, kteří chtějí vyloučení a pro ty rozhodčí je pak dost těžké nepodlehnout situaci.

Nemá v tomto ohledu Slavia určitou nevýhodu? V Sazka Areně křik lidí přeci jen nevynikne tolik, jako na jiných stadionech, třeba na Kladně...
To je možné, ale já to nesnáším! Ve svém mužstvu bych určitě nestrpěl hráče, který by skákal a filmoval! Kdyby to někdo přeci jen udělal, řekl bych mu, že si to nepřeji. To prostě není hokejové! To možná dělají ve fotbale, aby si vymodlili desítku. To mám hráčům na tréninku říct: „Stop, končíme trénink, teď se budeme učit padat,“ ?! To fakt ze srdce nesnáším!

Všimnul jste si, že čeští hráči si na přísnější trend pískání faulů stále nepřivykli? Krásně je to vidět na mezinárodní úrovni, kde jsou často vylučovaní a nestíhají.
To musím jednoznačně potvrdit! U nás je ten metr pořád trošičku jiný a naši hráči s tím mají problémy. A to nejen u A mužstev, ale i v juniorských soutěžích, kde na nejrůznějších mezinárodních akcích máme strašně moc vyloučených a pořád si na to nemůžeme zvyknout. Dneska ale jakýkoliv zákrok hokejkou mimo puk je faul, naopak srazí-li se hráč s hráčem, nepíská se to. Je tomu tak v ostatních vyspělých hokejových zemích v Evropě, v NHL taky. U nás se stále něco hledá a není to tak, jak by se to mělo pískat. Když se koukám na švédskou, finskou ligu, NHL nebo Super Six, všechny zákroky holí rozhodčí nekompromisně trestají. Takhle se to musí dělat i u nás. Vedení soutěže musí na rozhodčí pořád tlačit. Nějaké kroky k tomu směřují, ale stále jsme až příliš benevolentní, stále máme touhu fauly přecházet. Na to pak doplácíme na mezinárodní úrovni, kde nestíháme a musíme si pomáhat fauly.

Straší mě situace, kdy by extraligu hrálo dvacet týmů

Na zasedání APK v minulém týdnu jste sice nebyl, ale přesto. Jak se díváte na návrh uzavřít extraligu?
My jako jediný klub jsme s tím nesouhlasili! Já tvrdím, že vždycky se o něco musí hrát. Ať nahoře nebo dole. Za tím si jako klub jednoznačně stojíme. Při schůzce majitelů extraligy jsme jako jediní hlasovali proti uzavření, třináct zbylých klubů bylo pro. Teď se to nějak vyvíjí, uvidíme, jak to bude vypadat dále.

Našel byste nějaký model, který by byl vhodný?
Nějaké návrhy tady jsou, ale jde o věc, která je poměrně složitá. Nějaká pravidla se před sezonou dala, teď se to nějak vyvrbuje. Není však snadné z ničeho nic uzavřít soutěž.

O vás se také dobře ví, že jste rovněž proti rozšiřování počtu účastníků extraligy. Proč?
Určitě by to, co se týče sportovní stránky, muselo dopadnout katastrofálně. Soutěž by hrálo víc a víc hráčů a já nevím, kde je budeme brát. Že by to byla příležitost pro mladé hráče? Ať tu šanci dostanou, ale mezi čtrnácti kluby. Ne mezi osmnácti nebo dvaceti. Skutečně nevím, kde bychom ty dobré hráče sháněli...

Jeden z argumentů, když se soutěž uzavírala, byl, že kluby budou více v klidu a budou tak dávat větší šanci mladým hráčům. Myslíte, že se tak skutečně stalo?
Tím, že se hraje o více míst zaručujících play-off je tomu spíše naopak. Navíc se hraje více přesilovek, ve kterých jen málo mužstev dává mladíkům prostor na ledě.

Neobáváte se situace v příští sezoně, kdy se dá očekávat, že vítěz první ligy zaplatí pětadvacet milionů, a nejvyšší soutěž tak bude hrát patnáct týmů, z čehož vyplývá, že jedno z mužstev bude mít v každém kole pauzu?
To by neměl být problém. Mě spíš straší to, že už nás bude patnáct a sportovní stránka bude ztrácet, protože dalších dvacet pět hráčů přijde do extraligy. Místo toho, aby se to trošku zúžilo a mužstva se nabouchala pořádnými hokejisty, soutěž se začíná rozšiřovat.

Pro Vladimíra Sobotku již sezona skončila

O odchodu Tomáše Vlasáka se toho namluvilo a napsalo spoustu. Dovolte tedy jen jedinou otázku. Nemrzí vás, jak se celá situace nafoukla, jakou z toho média udělala aféru?
Musím říct, že už jsem si za ty roky zvyknul... Cokoliv, co se týká Slavie, je hodně zveličené, což se týká i tohoto odchodu. Já o tom mám svůj úsudek, ale víc k tomu říkat nebudu. Už to pro mě skončilo, Tomáš šel hrát do Švédska. Tam, nebo jinde bude hrát dál, ale to je jeho věc. Mě nezajímá, kde bude hrát Tomáš Vlasák! To je jeho problém, ne můj!

Poslední otázka směřuje k aktuálnímu zdravotnímu stavu hráčů. Viděl jsem, že Marek Tomica již po otřesu mozku trénuje, jak to vypadá s Vladimírem Sobotkou?
Pro Vláďu Sobotku už sezona nejspíš skončila. Bohužel. Musím říct jednu věc. Už loni měl Vláďa na stole smlouvu od Bostonu. Nepodepsal ji, zůstal tady. Pro příští sezonu ji už podepíše, takže nás opustí, za nás hrát určitě nebude. Nedá se ale nic dělat. Nikomu nechceme bránit, je jasné, že zkusit NHL chce každý. Mám navíc určité kontakty s lidmi z Bostonu, kteří o Vláďu hodně stojí a chtějí ho podepsat. Ale proč to říkám. Chtěl jsem tím říct jedno. Jak tady někdo říká, jaký je obrovský srdcař... To, co udělal Vláďa, je kumšt. Tímhle u nás v klubu hrozně stoupnul. V tom takovém slávistovi... Měl na stole smlouvu asi na půl milionu dolarů, a přesto ji odmítl, že chce ještě rok pomoct Slavii.

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více