Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
16.2.2007

Pardubické zmrtvýchvstání

50. kolo, pátek 16.2.2007, Pardubice - Slavia
Pardubice
3:2
0:0, 0:2, 3:0
Slavia

Branky a nahrávky: 42. M. Hlinka (Pucher), 45. P. Sýkora (Blažek), 55. Čaloun (Linhart) - 23. Beránek (Graňák), 29. Sup (Graňák). Rozhodčí: Jebavý, Šindler - Šátava, Pešek. Vyloučení: 6:7, navíc Rolinek na 5 min. a do konce utkání - Kadlec a Žižka oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 9300.

Sestavy

Pardubice

Lašák - Píša, Čáslava, Snopek, Havíř, M. Čech, M. Šeda, Linhart - P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek - Čaloun, Pucher, Andrašovský - F. Mrázek, Cetkovský, Ondřej - Blažek, Koukal, Starý.

Slavia

A. Svoboda - Graňák, Žižka, Kadlec, Vašíček, Hlavačka, Kolařík - D. Hruška, Baránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sup - Vondrka, L. Havel, Dlouhý - Kubeš, Doležal, Malát.

P r a h a - Slávisté vstoupili do utkání lépe a jejich soustředěný výkon jim pomohl až k dvoubrankovému náskoku. Nejprve poslal hosty do vedení přesilovkovou dorážkou kapitán Beránek a když ve 29. minutě překonal Lašáka svou překvavipovou střelou Sup, byla Slavia na nejlepší cestě ke třem bodům. Obrat Pardubic začal ve 42. minutě, kdy Hlinka využil přesilovku. Za tři minuty vyrovnal Sýkora a pardubickou smršť zakončil pět minut před koncem Čaloun. Nejlepším hráčem Slavie byl Adama Svoboda, který i přes tři inkasované branky podal parádní výkon.

Úvod zápasu byl velice opatrný, žádné z mužstev se netlačilo do vážnější šance. První ošemetnější moment před jednou z branek přineslo chybné rozehrání kotouče Adama Svobody, ale nastřelený Petr Sýkora této možnosti nevyužil.

V sedmé minutě prvního dějství si naopak slabší chvilku vybral pardubický gólman Ján Lašák. Měl puk v moci, ale nahrál jej přímo Jaroslavu Bednářovi. Slávistický útočník tento omyl vystihl, jeho střela poté minula pardubickou klec.

Slavia dobře bránila střední třetinu, Pardubičtí se ztěžka dostávali do útočného pásma. Ale v 9. minutě se povedlo Východočechům při signalizované výhodě propracovat se asi do největší šance v úvodní dvacetiminutovce. David Havíř byl po bravurní přihrávce od Petera Puchera sám před slávistickým gólmanem, ale vypálil pouze na jeho vystřelenou lapačku. Přesilovku vzápětí HC Moeller nevyužil.

Chvíli po návratu potrestaného Petra Kadlece byl na trestnou lavici vykázán domácí forvard Zdeněk Ondřej, ale ani Pražané nepohnuli skórem. Největší šanci během této výhody pro hosty měl Jaroslav Bednář, jeho střelu si ale gólman Lašák našel v klíně.

V závěru první třetiny hráli hokejisté Moelleru ještě dvě přesilovky, rozhodčí potrestali fauly Lukáše Havla a Jiřího Vašíčka, ale žádnou výhodu domácí celek nevyužil. Naopak nejvážnější střeleckou příležitost měla pražská Slavia! Proti jedinému bekovi ujeli obránci Martin Hlavačka a Tomáš Žižka, ale fantastický přesun Jána Lašáka jim zkazil radost.

Pražané byli ve druhém dějství jednoznačně lepší, Pardubičtí se těžko dostávali do útoku, naopak chybami dovolovali hostům dostávat se do nebezpečných šancí.

Hned ve 21. minutě zahrozil bekhendem kapitána Slavie Beránek, ale ten těsně minul Lašákovu branku. O chvíli později byl za držení hole vykázán Zdeněk Ondřej. Pražané výhodu zužitkovali – Dominik Graňák vystřelil od modré čáry, u brankoviště se nejlépe zorientoval Josef Beránek a dorazil kotouč do sítě – 0:1.

Neuplynula ani minuta a Ján Lašák musel řešit další spletitou situaci. Přihrávku před bránu dostal útočník Vondrka a v jasné šanci trefil pouze tyč! Vstup hostí do druhé části partie byl takřka impozantní!

Jenže pak dvakrát faulovali a HC Moeller měl 26 sekund výhody přesilovky pět na tři. Východočeši sice zmáčkli Slavii před jejího gólmana, ale to bylo vše. Převaha zůstala nevyužita.

A tak udeřili slávisté. Ve 29. minutě na modré čáře napřáhl Michal Sup, jeho plachtící a hlavně tečovaný kotouč skončil k překvapení nejen gólmana Lašáka v brance HC Moeller Pardubice – 0:2.

V polovině utkání měli domácí pořádné štěstí, Jaroslav Bednář vystihl nepřesnou rozehrávku domácích a nastřelil tyčku! O pár momentů později se až před Jána Lašáka proháčkoval Josef Beránek! Slávistický kapitán si mohl před pardubickým gólmanem dělat to chtěl, rozhýbal jej, ale minul branku.

A to nebylo vše! Ve 37. minutě nastřelil obránce Slavie Dominik Graňák tyčku! Slavia třikrát během druhé dvacetiminutovky napálila kotouč do brankové konstrukce! Druhou třetinu sehrála Slavia ve velkém stylu!

Domácí v úvodu přečkali krátké oslabení z druhého dějství a pak se zvedli. Neuběhla ani půlminuta a za držení byl vyloučen Petr Kadlec. Kapitán domácích si najel před branku a pod Adamem Svobodou snížil – 1:2. Domácím rozhodně pomohlo „překopání“ sestavy.

Vyprodaná ČEZ Arena pak řádně pookřála a pardubičtí hokejisté rovněž. Ve 45. minutě projel Tomáš Rolinek do pásma, nahrál Petru Sýkorovi a ten blafákem do bekhendu srovnal stav na 2:2!

Domácí byli při chuti, Slavia se zkoncentrovala a myslela hlavně na obranu. Třeba ve 47. minutě nebezpečně z prostoru mezi kruhy vypálil Petr Koukal. Adam Svoboda kryl. Tentýž útočník domácích se snažil prosadit o buly později.

Pardubice si vypracovaly šanci i v oslabení, v 51. minutě ujel Petr Sýkora, ale v souboji tváří v tvář se svým kamarádem vstřelil do lapačky.

Moeller se snažil hrát opatrně do obrany, aby neinkasoval. Ale záměr trenérů byl zřejmý: pokusit se vstřelit branku v základní hrací době.

V čase 54:44 Petr Koukal neprohrál buly proti Josefu Beránkovi, ke střele se dostal Tomáš Linhart. Jan Čaloun pak hbitě poslal kotouč do brány.

Slavia se v závěru pokusila o zvrat, navíc v čase 59:33 byl na pět minut a do konce utkání vyloučen domácí Tomáš Rolinek, když „napral“ na mantinel Tomáše Žižku. Pražané dohrávali závěr v přesilové hře, ale Moeller ubojoval vítězství.

Ohlasy trenérů
Pavel Rohlík (HC Moeller Pardubice): „Přestože jsme se snažili hráčům vštěpovat, aby hráli aktivně, tak se nám to v prvních dvou třetinách nedařilo a nedostali jsme se do šancí. V této fázi zápasu při nás stál Bůh, protože tam Slavia měla další šance a dvě tyčky. Ve třetí třetině, kdy jsme stáhli hru na tři pětky se nám začalo dařit a po prvním gólu bylo na hráčích vidět, že mohou zápas otočit, což se potvrdilo. Za tři body jsme pochopitelně moc rádi.“

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): „První dvě třetiny jsme odehráli precizně, domácí jsme takřka k ničemu nepustili. Vypracovali jsme si vedle dvoubrankového vedení ještě další šance, které jsme bohužel neproměnili. Ve třetí třetině jsme nepochopitelně přestali hrát naši hru, domácí toho využili, vycítili šanci a podařilo se jim utkání otočit, což nás velmi mrzí. Utkání jsme ztratili ve třetí třetině a musíme se z toho poučit.“

Autor Jan Rožumberský, foto: Tomáš Kulhánek
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více