Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
17. února 2007

Dát ve druhé třetině ještě jeden gól, bylo by rozhodnuto!

Jen málokdo by po čtyřiceti minutách pátečního šlágru kola mezi Pardubicemi a Slavií vsadil na domácí borce. Ti totiž v té době prohrávali 0:2, navíc byli pod drtivým tlakem Růžičkovy družiny. V posledním dějství však přišel třígólový obrat, který slávisty notně rozesmutnil. Patrné to po utkání bylo i na Adamu Svobodovi, který mluvil velmi tiše. Jakoby stále nemohl uvěřit, že Slavia odjíždí z města perníku s prázdnou. „Kdyby se nám podařilo z mnoha šancí ve druhé třetině vstřelit gól, bylo by po Pardubicích,“ dobře si uvědomoval brankář, jenž část sezony strávil právě v týmu HC Moeller.

Adame, čím si vysvětlujete slávistický zkrat, kdy jste po dvou třetinách vedli o dvě branky, přesto jste ještě v závěrečném dějství o vítězství přišli?
Sám nevím. Měli jsme dvě, sice krátké, přesilové hry proti třem, nastřelili jsme tři tyče, ale třetí gól jsme nepřidali. Kdyby se nám to podařilo, bylo by po Pardubicích. Pardubice první dvě třetiny nehrály špatně – my jsme ale hráli přesně to, co jsme hrát chtěli. Soupeř se pak dostal na koně v úvodu třetí třetiny, kdy jim rozhodčí daroval přesilovku, která, podle mě, vůbec neměla být. Z ní pak padl kontaktní gól, který probudil i diváky. Právě hala pak domácím hodně pomohla. Co se tady minule povedlo nám, se nyní podařilo Pardubicím (Slavia otočila minulý zápas v Pardubicích rovněž ze stavu 0:2 na 3:2 - pozn. aut.). Takový je hokej.

Jste tedy přesvědčen, že případný třetí gól v Lašákově síti by znamenal výhru Slavie?
Určitě! Na to se ale nemůžeme vymlouvat. Třetí třetinu jsme prostě nezvládli.

Jak vám bylo v úvodu první třetiny, kdy jste při rozehrávce upustil hůl z ruky, z čehož pak vznikl nepříjemný závar před brankou?
Před zápasem jsem si napudroval hokejku a pak mi trochu vyklouzla. Naši beci však ještě stačili perfektně zasáhnout, Petr Sýkora však byl docela daleko, takže si myslím, že by to do branky stejně neprocpal.

Přesto se Sýkora nakonec trefil. Ve 45.minutě srovnal stav na 2:2...
Tomáš Blažek nahrával od mantinelu, chtěl jsem to vypíchnout svou holí, ale puk byl nějak neposedný, tak jsem tu hokejku radši stáhl. Sejček to ale provedl dobře. Možná jsem šel zbytečně dolu, ale prostě jsem tu situaci vyhodnotil tak, jak jsem vyhodnotil. Pro nás bohužel špatně.

I tak jste ale Sýkoru ve třetí třetině ještě dvakrát vychytal při jeho samostatných průnicích. Věděl jste dopředu, jak bude zakončovat?
Vím, že když je v plné rychlosti, nechodí většinou do blafáku. Při tom prvním pokusu jsem byl stoprocentně přesvědčený, že vystřelí na lapačku. Podruhé mi trefil nohu. Alespoň nějaké štěstí jsem měl.

Oba dva se navzájem velmi dobře znáte. Přesto. Je na některé straně o trochu větší výhoda?
Gólman má možná trošičku navrch. Hráč v rychlosti musí udělat to, co má dobře naučené. Něco jiného samozřejmě je, když má náskok půl hřiště. To pak může vymýšlet.

Neříkal jste si už v některé fázi zápasu, že byste v Pardubicích mohli vyhrát?
Dvacet minut je v hokeji strašně dlouhá doba. Věděli jsme, že Pardubice do toho v poslední třetině půjdou. Navíc je postavila na nohy ta nesmyslná přesilovka. Od té doby nás začaly přehrávat a dostali jsme ještě další dva góly.

Jak se vám po dlouhé době absence způsobené zápalem plic hrálo?
V první třetině jsem trochu tahal nohy, vždyť jsem taky čtyři pět týdnů neodehrál jediný zápas. Jde jen o to si sáhnout na puk, pak už jste okamžitě v zápase. Za první třetinu toho ale na mě moc nešlo. V takové atmosféře navíc ani nejde přemýšlet nad tím, jestli jste v poslední době chytal, nebo ne.

Jak na dnešní kolaps ve třetí třetině reagovali trenéři?
O tom si popovídáme až v sobotu na tréninku, kdy bude více času. Ale kladně reagovat určitě nebudou. Když poslední třetinu prohrajete 0:3, jak by pak asi mohli reagovat?

Pro pardubické fanoušky jste byl vždy velkým oblíbencem. Jak se vám dnes chytalo, když jste za sebou slyšel skandování „Adam to pustí“?
To se křičí na každém zimáku. Vím, že mě rádi mají. Mně se v Pardubicích chytá dobře. Znám to tady, prožil jsem zde dlouhé roky a zdejší atmosféra strhne každého. Paradoxně ale když jsem se cítil lépe a lépe, dostal jsem tři góly.

Jak moc těžké bude uhrát šesté místo po základní části?
Vary bohužel vyhrály, a tak jsme z ní zase vypadli. Musíme zapomenout na Pardubice a nějak se tam ještě zkusit dostat. Zaplaťpánbůh že se hraje už v neděli, na nějaké dlouhé rozbory tak nebude čas. Z posledních dvou zápasů musíme udělat šest bodů.

Víte už, jestli budete v neděli chytat vy, nebo Lukáš Hronek?
Nevíme. To necháme na trenérech.

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více