Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
2. března 2007

V cestě stojí ambiciózní tým

Slavii o tomto víkendu čekají první dva zápasy čtvrtfinále Play-off České pojišťovny na ledě třetího týmu základní části HC Mountfield. České Budějovice letos zažívají hodně vydařenou sezónu, když se od jejího počátku drží na špici tabulky a dlouho bojovaly s Libercem o prvenství. Tuto skvělou cestu nastartovaly již v minulém ročníku extraligy, kdy jako nováček senzačně vyřadily první Liberec a probojovaly se hned do semifinále, kde jejich pouť skončila právě na Slavii Praha. Letos se mohou v Jihočeské metropoli opřít o vynikající publikum, jež své miláčky žene k těm nejvyšším metám. Budějovičtí jsou v roli favorita, což může být na druhou stranu svazující.

Náš soupeř

Klub založen: 1928 jako AC Stadion České Budějovice
Trenéři: Josef Jandač, Milan Kupka
Největší úspěchy: Československo: 1. místo (1951); ČR: 3. místo (1995), 4. místo (1996, 2006)
Posledních pět let: 12. místo; 6. místo; 14. místo (sestup do 1.ligy); 1. místo (1.liga, postup do extraligy z baráže); 4. místo
Internet: http://www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Roman Turek, Petr Gřegořek, Viktor Hübl

Ohlédnutí za základní částí

Českobudějovičtí začali tuto sezónu výborným způsobem. Během prvních sedmi kol odešli poraženi pouze jednou, když o jediný gól podlehli na ledě Bílých Tygrů, kteří jim chtěli oplatit vyřazení ze čtvrtfinále předešlého ročníku. Poté sice prohráli ve třech po sobě jdoucích zápasech, ale z této minikrize se brzy vyhrabali a po zbytek základní části předváděli víceméně vyrovnané výkony. Silný byl Mountfield především na domácím ledě, kde prohrál pouze třikrát a lepší je v tomto ohledu již pouze Liberec a to jen o jeden bod. Dalším hráčem byli pro budějovické diváci, kteří několikrát po sobě vyprodali celou Budvar arénu. Slabinou byly pro Mountfield zápasy venku. V jejich hodnocení skončil až na jedenáctém místě. Tyto ukazatele mohou být pro souboje se Slavií zajímavé, jelikož červenobílí to měli přesně naopak. V hodnocení venkovních zápasů byly lepší pouze Pardubice a v domácích zápasech byly pro změnu horší pouze Plzeň a Vsetín. České Budějovice tedy zcela logicky pomýšlejí na nejvyšší příčky a v Budvar aréně lze očekávat pulzující a bouřlivou atmosféru.

Ustálená sestava

Výhodou jihočeského týmu je velká sehranost. Hlavním faktorem je patně minimální pohyb uvnitř kádru. Před sezónou klub opustili pouze Tomáš Harant, který zamířil do zámoří a Ivo Kotaška, jenž posílil Znojmo. Do kádru naopak dobře zapadli beci Milan Toman z pražské Sparty a Martin Vágner z Pardubic. Během roku do klubu ještě zamířili Lukáš Bolf a Roman Stantien ze Vsetína, Jiří Hašek z Třince a ze slovenské Žiliny Róbert Krajči. Mrzet může trenéra Jandače dlouhodobé zranění jednoho z tahounů mužstva Ondřeje Veselého.

Do první desítky kanadského bodování extraligy promluvil z budějovických hráčů pouze osmý Viktor Hübl s 45 body na kontě za 26 branek a 19 asistencí. Dobře si vedli Michal Hudec a Kamil Brabenec, kteří zaznamenali shodně 34 bodů. Mezi obránci se dobře vedlo Petrovi Gřegořkovi. Ten se zařadil mezi prvních pět nejproduktivnějších hráčů klubu a mezi extraligovými beky mu patří sedmé místo za 9 gólů a 10 asistencí. Vyrovnaná je i brankářská dvojice Turek – Chábera. Roman Turek patří mezi nejzkušenější gólmany v domácí soutěži a mladý Jan Chábera dokáže kdykoli adekvátně zaskočit.

Hra Slavie zaznamenala vzestup

Úvod sezóny jistě nezastihl loňského finalistu v nejlepší formě. Dokonce se spekulovalo o odstoupení z funkce trenéra červenobílé ikony Vladimíra Růžičky. Slavia se dlouho pohybovala na samém dně tabulky, a tak postup mezi šest nejlepších celků lze vnímat jako úspěch. Po konci základní části se vedení dokonce nacházelo v takové euforii, že připsalo na soupisku kouče Vladimíra Růžičku, jenž by se tak mohl objevit na ledě při případných samostatných nájezdech, které poslední dobou dělaly sešívaným problémy.

Slavia se celou sezónu spíše hledala. Když se zdálo, že přichází zlepšení, tak se vyskytl nějaký ten dílčí neúspěch, což pramenilo v nejistotu postavení do play-off až do posledního kola. Mrzet trenéry může především vleklé zranění Vladimíra Sobotky, který měl letos patřit k tahounům týmu. Pro příští ročník totiž tento mladý hráč s největší pravděpodobností odejde do NHL. Během soutěže začala Slavia výrazně spolupracovat s prvoligovým Havlíčkovým Brodem, odkud se v mužstvu objevilo několik hráčů a stabilně v něm zůstali útočníci Vladimír Kubeš, Martin Malát a bek Jiří Vašíček. V základní sestavě se začali pravidelně objevovat někteří mladí hráči, z nichž se oporami stali hlavně Roman Červenka a Jiří Doležal. Výraznou posilou do obrany se pak stal zkušený Martin Hlavačka. Největší posilou je asi příchod brankáře Adama Svobody z Pardubic. Nutno podotknout, že před play-off se do dobré formy dostal i Lukáš Hronek. Trenéři tak mají jistotu, že v případě potřeby mají adekvátní náhradu. Zlepšená defenzíva, dobře chytající gólman a produktivita stálých opor Jaroslava Bednáře, Josefa Beránka a Davida Hrušky budou zřejmě hlavní zbraně Slavie pro nadcházející vyřazovací boje.

Historická bilance v extralize

ČESKÉ BUDĚJOVICE - SLAVIA
Celkem:  
55  24 – 5 – 26  145:141
Doma: 
27  15 – 2 – 10
Venku: 
28  15 – 3 – 10 
Čtvrtfinále 1995/96
4  4 - 0
Semifinále 2005/06
5  1 – 4   

Postavení v tabulce

3.  Mountfield  52   23 – 9 – 2 – 18  160:144   89
6.  Slavia      52   21 – 6 – 6 – 19  171:162   81 

Co mají oba týmy společného

Michal Vondrka je odchovanec Č. Budějovic. V minulé sezoně na jihu Čech hostoval slávista Lukáš Havel. Ze současného kádru Českých Budějovic si ve Slavii zahrál Viktor Hübl, k zatím jedinému titulu Slavii v mistrovské sezoně pomohli Petr Sailer a Marek Posmyk.

Poslední zápasy

Mountfield - Znojmo 2:1
Mountfield - Pardubice 3:2
Sparta - Mountfield 6:5
Mountfield - Zlín 5:4sn.
kladno - Mountfield 3:1
Slavia - Znojmo 6:2
Slavia – Litvínov 3:0
Pardubice - Slavia 3:2
Slavia - Kladno 2:1
Vítkovice - Slavia 3:1

Sestavy v minulém kole

Turek - Macháček, Gřegořek, Bolf, Toman, Mucha, Vydarený, Posmyk - Šimánek, Stantien, Kotrla - Krajči, Hašek, Mertl - Gulaš, Květoň, Hřebejk - M. Hudec, V. Hübl, Svoboda - Kadlec, Vašíček, Hlavačka, Kolařík (26. Jass), Graňák, Žižka - D. Hruška, Beránek, Tomica - Bednář, Červenka, Sup - Vondrka, L. Havel, Dlouhý - Kubeš, Doležal, Malát

Nejproduktivnější hráči

1. Hübl 45 (26+19)
2. Hudec 34 (20+14)
3. Brabenec 34 (17+17)
4. Šimánek 24 (17+7)
5. Gřegořek 19 (9+10)
1. Bednář 45 (22+23)
2. Beránek 39 (19+20)
3. Hruška 32 (23+9)
4. Sup 26 (16+10)
5. Rataj 24 (15+9)

Brankáři

Turek 35 – 2.65 – 91.10
Chábera 22 – 2.83 – 91.35
Svoboda 28 – 2.63 – 91.57
Hronek 18 – 2.82 – 91.89
Taskinen 2 – 3.00 – 90.00
Autor Michal Prager
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více